Herná služba Google Stadia príde v novembri. V základe bude zadarmo

Nová streamovacia služba od Googlu už pozná dátum spustenia, ceny a ponuku štartovacích herných titulov. K dispozícii bude v Základnej a Pro verzii. V prípade smartfónov je podpora obmedzená zatiaľ na Pixel 3 a Pixel 3A.

Google Stadia je ambiciózny projekt, ktorý má ponúkať cloudové hranie hier. To znamená, že náročné hry pobežia priamo na vzdialenom hardvéri Googlu a obraz sa v reálnom čase prenesie na vaše zariadenie s displejom pripojené na internet. Môže ním byť smartfón, starší počítač, laptop, tablet či dokonca smart TV. Služba bola ohlásená koncom marca a Google k nej teraz zverejnil ďalšie podrobnosti.

Miniatúra

 

Stadia príde v novembri 2019 a bude dostupná v Belgicku, Fínsku, Kanade, Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Írsku, Taliansku, Holandsku, Nórsku, Španielsku, Švédsku, Británii a USA. U nás zatiaľ služba funkčná nebude, ale očakáva sa, že rozšírenie by mohlo prebiehať postupne. K dispozícii bude Základná a Pro verzia.

Základná príde až v roku 2020 a bude zadarmo. Ponúkne hranie vo Full HD rozlíšení, snímkovaciu frekvenciu 60 fps, stereo zvuk a možnosť kúpiť si akúkoľvek hru. Pro verzia bude za poplatok 9,99 dolárov dostupná skôr. Zvyšuje rozlíšenie na 4K, pridáva podporu 5.1 kanálového zvuku, hry zdarma k predplatnému a exkluzívne zľavy na tituly.

Google k Stadii predstavil aj tzv. Founder's edíciu. Bude stáť 129 dolárov a zaručuje prioritný prístup k službe po vydaní, trojmesačné predplatné Pro, Google Chromecast ultra a exkluzívny ovládač vo farbe night blue.

Pri štarte Stadie bude k dispozícii 31 titulov, ktoré zahŕňajú známe hry z veľkých platforiem:

Dragon Ball Xenoverse 2, Doom Eternal, Doom (2016), Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood, Destiny 2, Get Packed, Grid, Metro Exodus, Thumper, Farming Simulator 19, Baldur’s Gate III, Power Rangers: Battle for the Grid, Football Manager, Samurai Shodown, Final Fantasy XV, Tomb Raider: Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider, NBA 2K, Borderlands 3, Gylt, Mortal Kombat 11, Darksiders Genesis, Assassin’s Creed: Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising a The Crew.

Z podstaty služby Stadia vyplýva, že bude závislá na kvalite internetového pripojenia. Google pridal aj požiadavky. Na hranie v HD rozlíšení vám bude stačiť 10 Mbps rýchlosť, na Full HD už budete potrebovať 20 Mbps a pre plné využitie v 4K je nutné pripojenie s rýchlosťou 35 Mbps.

Zdroj: Google