Fotka vygenerovaná umelou inteligenciou vyhrala prestížnu cenu, autor ju však odmietol

Nemecký fotograf cielene využil umelú inteligenciu na vytvorenie dokonalého záberu, ktorý následne vyhral prestížnu súťaž. Chcel apelovať na to, aby sa AI neporovnávala s ľuďmi.

Umelá inteligencia aktuálne zažíva veľký boom a stáva sa pomocníkom vo viacerých odvetviach. Výnimkou nie je ani umenie, kde sa ju rozhodol využiť nemecký fotograf Boris Eldagsen. S jej pomocou vytvoril snímok s názvom The Electrician, ktorý je inšpirovaný fotkami zo 40. rokov. Zachytáva falošný historický moment, ktorý sa nikdy nestal. 

Fotka vznikla vďaka niekoľkým službám postaveným na AI s využitím rôznych techník, ako napríklad inpainting. Eldagsen pritom využil svoje skúsenosti a znalosti fotografa a umelá inteligencia mala byť len pomocníkom. Výsledok prihlásil do súťaže Sony World Photography Awards, kde sa mu pošťastilo vyhrať prestížne ocenenie. 

Boris Eldagsen však cenu odmietol. Cieľom jeho snahy totiž bolo, aby si organizátori súťaže uvedomili rozdiel medzi fotografiami vytvorenými človekom a umelou inteligencou. Samotný autor si totiž nemyslí, že AI by mala súťažiť v rovnakej kategórii ako ľudia.

Zdroj: engadget.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu