FaceApp simulujúcu starnutie si stiahlo vyše 100 miliónov ľudí. Môže zneužiť vaše citlivé dáta

Po udelení povolení autori získajú plnú a neodvolateľnú licenciu na to, aby si s vašimi fotkami a menami v telefóne mohli robiť prakticky čokoľvek. Informujú o tom licenčné podmienky FaceApp, ktoré mnohí používatelia vôbec nečítajú.

FaceApp je na prvý pohľad zábavná aplikácia určená na úpravu fotografií. Používa pokročilú technológiu neurónových sietí, vďaka ktorej vyzerajú výsledky naozaj pôsobivo. Okrem štandardných úprav ponúka aj filtre. Najväčšiu pozornosť vzbudil filter starnutia, ktorý vám pomerne reálne ukáže, ako môžete vyzerať o desiatky rokov v budúcnosti. Aj napriek tomu, že ide už o staršiu aplikáciu, najväčšiu pozornosť si ukrojila posledné dni. 

FaceAppu prepadli influenceri, známe osobnosti, celebrity a dokonca aj politici. Druhá stránka tejto zábavky však nie je až taká ružová. 

Pred jej inštaláciou musíte aplikácii udeliť niekoľko povolení, ktoré narúšajú vaše súkromie. Ruskí autori z Wireless Lab získajú prístup ku všetkým fotkám, médiám a súborom, ktoré v telefóne máte. Môžu ich čítať a modifikovať. Prístup sa týka celého úložiska. Najväčším problémom sú licenčné podmienky.

Po nainštalovaní a udelení povolení spoločnosť stojaca za aplikáciou vlastní trvalú, neodvolateľnú, celosvetovú, bezplatnú a prenosnú licenciu na váš obsah. Môže ho publikovať, modifikovať, používať, reprodukovať, verejne prezentovať a zobrazovať. To všetko vrátane mien, používateľských mien a podobností s nimi. 

Povolenie, ktoré autorom udeľujete sa týka všetkých kanálov a médií. Dokonca aj takých, ktoré zatiaľ neexistujú a budú vyvinuté neskôr. V preklade to znamená, že autori aplikácie si s vašim obsahom v telefóne môžu robiť prakticky čokoľvek. Nie len teraz, ale aj v budúcnosti a bez akéhokoľvek nároku na kompenzáciu. 

Samozrejme to neznamená, že vaše údaje poskytne Wireless Lab Ruskej Federálnej bezpečnostnej službe, ktorá vás bude odpočúvať a sledovať, ako za čias minulých. Bežní používatelia pre podobné účely nie sú zaujímaví. Problém by však mohli mať známe tváre či vládni predstavitelia. FaceApp vyskúšal napríklad aj náš premiér Peter Pellegrini. 

Vaša tvár by mohla skončiť niekde na bilboarde alebo na propagačných materiáloch v Moskve bez toho, aby ste o tom vedeli. S najväčšou pravdepodobnosťou bude však použitá iba na zdokonaľovanie a ďalší vývoj rozpoznávacej technológie. Aspoň tomu pre pokoj duše chceme veriť.

Na druhej strane, kompletný prístup k vašim dátam majú aj iné, bežne používané služby. Prakticky plnú kontrolu nad všetkým čo v telefóne urobíte má Google, ktorý stojí za operačným systémom Android. Citlivé dáta uchováva Apple či akýkoľvek iný výrobca vášho smartfónu. Výnimkou nie je ani Facebook, ktorý má za sebou už niekoľko škandálov s únikom dát. Firmy samozrejme musia citlivé dáta používateľov zabezpečiť. To, ako sa im v tomto smere darí, už necháme na vašom posúdení. 

Doplnené 10:20:

Zástupcovia spoločnosti, ktorá stojí za aplikáciou, pre web techcrunch.com uviedli, že softvérové úpravy používateľom zvolených fotografií prebiehajú v cloude a do 48 hodín majú byť vo väčšine prípadov zo servera odstránené. Bránia sa, že nebol dodaný žiadny dôkaz, ktorý by svedčil o zneužívaní dát používateľov ani o nahrávaní ich kompletnej galérie na servery. Zároveň ubezpečujú, že žiadne dáta nie sú prenášané do Ruska, aj keď tam sídli vývojársky tím. Ako cloudové riešenia používajú AWS a Google Cloud. Zástupca spoločnosti potvrdil, že používatelia môžu požiadať o vymazanie svojich dát. Stačí ísť do Nastavení -> Nahlásiť chybu (Settings - Report bug and send logs) a do predmetu dať slovo "privacy". 


Zdroj: faceapp.com/terms

Diskusia k článku:

Daor3218.07.2019 - 12:05 Trvalý odkaz

O co viac moze zneuzit moje data ako taky FB ktory ma na fotkach identifikuje uz nejaku tu dobu automaticky?

Alojz Alojz18.07.2019 - 13:27 Trvalý odkaz

To preto že je Ruska app a preto si treba dávať pozor?? Ja mam skôr obavy z app od amikov, tie zasadne neinštalujem. Radšej verím app tretích krajín alebo aj ruských Developerov.

Celá diskusia 3 príspevky