ESET odhalil šablóny podvodov napodobňujúce Bazoš, Packetu či Slovenskú poštu

Možno aj vy ste dostali e-mail alebo SMS správu, ktorá sa tvárila ako odoslaná Slovenskou poštou, DPD alebo Bazošom. ESET získal manuály phishingových správ, ktoré poskytujú začínajúcim kyberzločincom nástroje a podrobné návody, ako na to.

Výskumníci spoločnosti ESET odhalili v rámci analýzy škodlivého nástroja Telekopye šablóny phishingových správ napodobňujúcich komunikáciu známych služieb, ktoré Slováci využívajú na doručovanie a predaj tovaru. Falošnými doklady o zaplatení sa internetoví podvodníci snažia oklamať obete, že za ponúkaný tovar už zaplatili. 

Šablóny si vie útočník prispôsobiť pomocou súboru nástrojov zabudovaných do nástroja Telekopye. Ide o bota vybudovaného pre komunikačnú platformu Telegram. Menej technicky zdatným osobám pomáha páchať online podvody. ESET objavil šablóny v rusky hovoriacej skupine na Telegrame.

Skupina obsahuje aj zoznam preložených fráz z ruštiny do rôznych jazykov, ktoré potom podvodníci používajú pri pokuse oklamať obeť. Kyberzločinci majú napríklad vopred pripravené správy pre prípad, že obeť zruší transakciu, alebo nereaguje do 5 - 7 minút.

"Podklady, ktoré sme našli v Telekopye, vykazujú vysokú mieru podobnosti s podvodmi, ktoré zaplavujú online bazáre na Slovensku. Domnievame sa preto, že mnohé, aj notoricky známe, podvody cielené na slovenských používateľov, vznikajú práve vďaka tomuto nástroju a sprievodným manuálom, ktoré poskytuje útočníkom," vysvetľuje Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET.

Medzi možnosti, ktoré poskytuje Telegram bot Telekopye, patrí vytváranie podvodných webových stránok, odosielanie podvodných SMS správ a e-mailov a vytváranie falošných snímok obrazovky. Do skupiny sa verbujú noví podvodníci prostredníctvom inzerátov v rôznych kanáloch vrátane internetových fór a je tam aj jasne uvedený účel: podviesť používateľov online trhoviska. Po vyplnení prihlášky a schválení členmi skupiny s vyšším postavením, môžu začínajúci kyberzločinci začať naplno využívať možnosti Telekopye.

V rámci Telekopye existujú tri hlavné scenáre: podvodníci sa vydávajú za predávajúcich, kupujúcich alebo sa zamerajú na "reklamáciu" a vrátenie peňazí. Buďte tak obozretní pri komunikácii a odpovedaní na správy podobného typu, pred kliknutím na link, ktorý sa tvári ako oficiálna služba si preverte, kam vás naozaj presmeruje. 

Viac informácií o tom, ako pracujú útočníci v rámci Telekopye, nájdete blogu ESETu

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu