Dvojmesačné skúsenosti so Xiaomi Mi 9

Zdeno prešiel z LG G6 na čínsky top model. S čím bol spokojný a čo mu naopak na 6,4‘‘ výkonnom androide prekážalo, sa dozviete z jeho skúseností.

Články s prívlastkom skúsenosti sú tvorené najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Dnešné skúsenosti nám zaslal náš dlhoročný čitateľ Zdeno Harant. Pokiaľ chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu, stačí, keď ich pošlete na adresu redakcie.  

Prečítajte si Zdenove skúsenosti

Po dvoch rokoch bol čas na nový telefón. Posledné štyri roky som bol celkom spokojným používateľom LG G4 a G6, porovnávaniu sa teda nevyhnem. Nikdy som nebol fanúšikom čínskych značiek, ale MI9 ma dostal hlavne recenziami a dobrou cenou za špičkovú výbavu. A tu sa mi potvrdilo, že nie je všetko zlato čo sa blyští. 

Oproti môjmu starému telefónu som síce prišiel o vodeodolnosť, 3,5 mm jack a slot na micro SD, ale o tom som samozrejme vedel ešte pred kúpou a v mojom prípade nešlo o nič, čo by mi extrémne chýbalo. Používam Bluetooth slúchadlá a od vody držím telefóny, aj keď majú certifikát IP68. Pamäťovky by som tu aj tak nevyužil, 128 GB úložisko mi postačuje.

Základné info: Xiaomi Mi 9

Dizajn ma nenadchol ani mi neprekáža, je to taký bežný štandard. Je vidno, kde sa Xiaomi inšpirovalo. V balení som našiel silikónové puzdro, ale odporúčam aj krycie sklo na displej a trčiaci objektív zadného fotoaparátu. Lesklá zadná strana je naozaj magnetom na odtlačky a dokonca aj samotné pribalené puzdro. 

Displej

LG G6 mal 5,7-palcový 2K IPS displej s podporou HDR10 a Dolby Vision, a bol naozaj výborný. Chcel som však skúsiť väčšiu obrazovku. Xiaomi má skoro 6,4-palcový  Full HD+ AMOLED. Pri priamom porovnaní oboch displejov je rozdiel medzi rozlíšeniami naozaj viditeľný a video na LG vyzeralo akoby ostrejšie, ale na to prídete len pri porovnávaní. AMOLED má určite svoje výhody, čierna je skutočne čierna, ale na mňa to wau efekt nemalo. 

Kvapkovitý výrez predného fotoaparátu ma zo začiatku otravoval, ale po čase som ho prestal vnímať.  Pri ďalšom porovnaní má kupodivu AMOLED oproti LG teplejší nádych, aj keď v nastaveniach použijem zobrazenie studenenej.

Po dlhodobej skúsenosti som prišiel na to, že taký veľký displej už nie je pre mňa žiadnym plusom ani pri multimédiách, hrách či ergonómii. Nie je to také, ako keď prechádzate zo 4,5 palca na 5,5 palca. Môj ideál sa ustálil na veľkosti do 6 palcov. 

Snímač otlačku prsta v displeji je pre mňa oproti iným umiestneniam výhodou, je však o niečo pomalší a menej spoľahlivý. Až teraz som prišiel na to, že sa dá mobil odomknúť aj mojim fitnes náramkom Mi Band 3 cez Bluetooth, čo je vlastne bežnou záležitosťou aj pri iných mobiloch a zariadeniach.

Fotoaparát

Ako fotí si môžete prečítať v rôznych recenziách. Ja len pridám zopár postrehov. Oproti LG G6 fotí Mi 9 podľa mňa lepšie, no nie tak výrazne, akoby človek čakal. Zadný trojitý fotoaparát nemá optickú stabilizáciu obrazu, iba elektronickú. Toto je najviac negatívne cítiť pri teleobjektíve, ktorý robí pri ideálnych podmienkach naozaj pekné portrétne fotografie. Bookeh je však nerovnomerný a na zrkadlovky taký efekt nemá ani zďaleka. 

Pri slabších svetelných podmienkach (šero, interiér) alebo pri pohybe foteného objektu už elektronická stabilizácia jednoducho nestačí. No pri ostatných dvoch fotoaparátoch je už situácia so stabilizáciou lepšia, aj vďaka lepšej svetelnosti. Pri porovnaní s LG G6 podobne fotí len hlavný fotoaparát, pri širokouhlom má už navrch výrazne Xiaomi, a to dynamickým rozsahom, kvalitou a možnosťou fotiť v režime makro. 

Predná kamera je na fotenie kvalitatívne výrazne lepšia ako pri LG. Dobrý fotoaparát špatí prostredie aplikácie, ktoré je nepochopiteľne voči veľkosti displeja neergonomické. Aj pri fotení vo formáte 16:9 spúšť fotoaparátu a ďalšie funkcie  zasahujú do scény, pritom je časť displeja nevyužitá. 

V nastaveniach to zmeniť nejde a ja sa pýtam, kde sa stala chyba. Naopak chválim možnosť nastavenia ostrosti, kontrastu a sýtosti farieb. Nastavenie formátu fotografie je však nedostatočné a fotiť sa dá len 4:3, 16:9 a 1:1. Formát pomeru displeja chýba. 

Video môžete natáčať len hlavným a širokouhlým objektívom, medzi ktorými sa ale nedá pri nahrávaní prepínať. Teleobjektív chýba úplne. A kvalita videa vychvaľovaná v recenziách ako jeden z najlepších mobilov? No, asi mám iný kus, aj keď som ho kupoval z oficiálnej slovenskej distribúcie. Pri snímaní sa telefón niekedy snaží neustále upravovať svetlo na scéne, aj keď to nie je potrebné. Niekedy zas zobrazuje presaturované farby, inokedy chýba dynamický rozsah. Nerobí to stále, ale mne to vadí. LG G6 podávalo stabilný výkon. Aj pri nahrávaní tu zasahujú tlačidlá ovládania do scény, no už to nie je také hrozné ako pri fotení. Celkovo som si však oproti polepšil.

Systém

Najskôr budem chváliť. Je naozaj rýchly, hlavne vďaka Snapdragonu 855, čo ja považujem za citeľnú výhodu oproti pomalším zariadeniam, na ktoré by som si už po tejto skúsenosti len ťažko zvykal. Často využívam Bluetooth zariadenia, hlavne reproduktory a slúchadlá. V možnostiach nastavení Bluetooth je Xiaomi ukážkové a navyše zobrazuje informácie o použitých kodekoch (SBC, Aptx, AAC), ktoré audio zariadenia používajú a funguje bez zaváhaní. 

Páči sa mi aj tvorba screenshotu potiahnutím tromi prstami po displeji. Zhotovená snímka ešte chvíľu „visí“ na domácej obrazovke a môžete si ju hneď zobraziť. Ďalším plusom je odinštalovanie viacerých aplikácii naraz, alebo zobrazenie rýchlosti pripojenia internetu v hornom riadku so stavovými ikonami (mne to pomáha v oblasti pri slabom signáli či vôbec pripojenie prebieha a ako rýchlo). 

No a kritika sa vznáša na celý systém ako taký. Oproti systému LG je neprehľadný, niektoré aplikácie som si radšej doinštaloval z obchodu Play. Starou známou chybou u Mi 9 je zmiznutie ikon zmeškaných udalostí v hornom riadku, pričom nepomáhajú ani aktualizácie. GPS je síce výkonné, ale niekedy pri minimalizovaní navigácie vypadne ,a potom dlho hľadá signál. Niekedy pomôže až vypnutie / zapnutie GPS. Niektorým môže vadiť aj používanie redukcie na 3,5mm jack, ktorú som zo zvedavosti skúšal s pribaľovanými slúchadlami k iPhonom a k Samsungom, ale nefungovali.

Výdrž

Výdrž batérie patrí k tým priemerným a je porovnateľná s LG G6. Mobil používam intenzívne na hudbu, videá, web, sociálne siete a bezkontaktné platby. Mám neustále zapnuté BT, Wi-Fi a NFC. Nabíjam ho prakticky každý deň. Subjektívne je nabíjanie 18 W nabíjačkou veľmi rýchle a nie je problém za pár minút mobil slušne nabiť, napr. pri rannej rutine. NFC mám zapnuté neustále iba preto, lebo sa nachádza hlboko v menu a nie v paneli rýchleho spustenia tak, ako to má vačšina iných značiek. Na výdrž to ale našťastie veľký vplyv nemá.

Záver
Keby som mal Xiaomi MI9 ohodnotiť v skratke, tak stále sa človek nezbaví pocitu čínskeho výrobku. Papierovo vynikajúce parametre telefónu kazia bugy v jeho rôznych funkciách a človeka to vie niekedy pekne nasrdiť. V čom sa Xiaomi dotiahlo k veľkým výrobcom, je kvalita spracovania, ktorá je dokonca vyššia než pri porovnávanom LG G6. No to mi príde k úplnej spokojnosti naozaj málo. Čínske značky sa určite posunuli veľký kus dopredu a v niektorých inováciách aj predbehli štandardných výrobcov, ale spoľahlivosťou sú stále pozadu, a ja na to budem v budúcnosti pri výbere telefónu prihliadať.

Diskusia k článku:

Kubo10203013.07.2019 - 10:09 Trvalý odkaz

Neviem kedy si robil tu recenziu ale NFC mam v skratkach po stiahnuti hornej listy. Rovnako sa mi zobrazuju notifikacie na stalo. Ale uznavam, ze tam tento problem bol dlhsiu dobu. Co sa tyka neprehladnosti celeho systemu, je jasne, ze ked clovek pouzival uplne odlisnu nadstavbu niekolko rokov, tak pri prechode na inu mu bude trvat zorientovat sa. Tiez ked som mal kratsiu dobu OneUI po MIUI, tak som nevedel kde mam co najst, lebo som nebol zvyknuty a vsetko mi prislo chaoticke

Lubomir Kohut13.07.2019 - 13:38 Trvalý odkaz

mam ho tiez. neviem ako sa ti podarilo nfc dostat do rychleho menu/ zo supportu xiaomi odpisali ze to bude koncom roka. tie notifikacie tiez miznu a kludne tiez porad ako si to tam vedel dostat. mal som predym s7 edge a stale je v niektorych veciach lepsi ako tento mi9.

Rik13.07.2019 - 14:35 Trvalý odkaz

chalani staci zajst na miuios forum a tam sa dozviete co potrebujete vediet o svojej mi9

Celá diskusia 20 príspevkov