Dilema: Honor 20 Pro vs. Huawei Mate 20 Pro

Huawei je považovaný za čínsku jednotku a sesterský Honor by mal hrať druhé husle. V porovnaní staršieho a novšieho modelu by sme sa ale priklonili na stranu Honoru 20 Pro.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

Čitateľ Marek nás takto poprosil o pomoc pri rozhodovaní sa medzi Honorom 20 ProHuaweiom Mate 20 Pro

Mate 20 Pro už určite dobre poznáte, je totiž považovaný za konkurenta najnovšieho Samsugu Galaxy S10 alebo iPhonov XS a XS Max. Objavil sa v mnohých porovnaniach a videorecenziách, ale názor ste si mohli spraviť aj podľa tej našej, nazvanej Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne.

S Honorom 20 Pro má zhodný čipset Kirin 980. Ponúkne ale trochu väčší 6,39-palcový OLED displej s podporou HDR farieb a rozlíšením až 1440 x 3120 bodov, alebo inak QHD+. Väčšie rozmery priniesli aj väčšiu 4200 mAh batériu (oproti 4000 mAh), no fanúšikmi mimoriadne úzkeho tela, z ktorého odkrajujú ešte aj zaoblené okraje obrazovky, určite nie sme.  

Honor 20 Pro má 6,26'' displej s konzervatívnejším, no stále dostatočným Full HD+ rozlíšením. Je síce tvorený menej progresívnou IPS technológiou, ale za to úplne rovný, čo je praktickejšie. Masívny výrez so sériou kamier nahradil len jediný otvor na predný objektív a nie vždy optimálne pracujúca čítačka odtlačkov prstov priamo pod displejom v Mate 20 Pro sa presunula na bok. Aj tak na ňu ale pravdepodobne príliš často siahať nebudete, keďže oba mobily podporujú aj skenovanie tváre. Jasné, Huawei to zvládne aj v noci, ale to bude len menšina prípadov. Možno to bude prekvapením, ale z tejto časti porovnania vyjde víťazne Honor. 

Vedenie potvrdí aj novšia kombinácia až 8 GB RAM a rovno 256 GB úložiska. Huawei si musí vystačiť so 6 GB RAM a polovičným priestorom. Ten je síce možné rozšíriť pamäťovou kartou, štandard Nano Memory Card ale považujeme za nepodarok. 

V prípade kúpi Honoru 20 Pro by nás viac mrzela strata bezdrôtového nabíjania a vodeodolnosti. Tento mobil však prichádza s cenovkou na úrovni 549 eur, kým za výrobok s logami materského Huaweiu dáte ešte stále aspoň o stovku viac.  

A čo fotoaparáty? Huawei Mate 20 Pro bol so svojím 40 Mpix základným fotoaparátom doplneným 20 Mpix širokouhlým a 10 Mpix tele fotoaparátom kedysi lídrom rebríčka DxOmark. Ukážkové fotografie nájdete v článku Takto fotí

Takmer 12 mesiacov je však v technologickom svete poriadne dlhá doba a Honor 20 Pro už prináša 48-megapixelový základný senzor za objektívom s rekordnou svetelnosťou f/1.4, vďaka ktorému v spomínanom benchmarku zozbieral ešte pár bodov navyše. Je však pravda, že jeho širokouhlý objektív nezaostruje a podobne ako 8 Mpix teleobjektív, má nižšie rozlíšenie než jednotka v jeho konkurentovi. Iba 16 Mpix. Za to však Honor dostal možnosť využívať tzv. hybridný zoom teoreticky bez straty kvality, podobne ako Huawei P30 Pro. 

Náš výsledok je teda jasný. Vybrali by sme si Honor 20 Pro s menším a praktickejším displejom, lepšími fotoaparátmi, nižšou cenou a len zanedbateľne slabšou 4000 mAh batériou. Na jeho kompletnú recenziu sa môžete tešiť už čoskoro. Čo na naše odporúčanie hovoríte vy?

Druhý názor Lenky Ivančíkovej:

Kolega Matej by si vybral Honor, ja by som z tejto dvojice uprednostnila starší Huawei Mate 20. Prečo? 

Mate som používala asi tri týždne a aj keď som ho nemala v ochrannom puzdre, v ruke sa držal veľmi pohodlne a nešmýkal sa tak, ako Honor 20 Pro. Ten má extrémne klzké telo. Mate 20 Pro má navyše jemnejší OLED displej, pričom zaoblenie podľa mňa nie až tak rušivé. 

Veľkou výhodou je certifikácie IP68, takže sa nemusíte obávať, že vám spadne do vody alebo ho niekto nechtiac v bare obleje. Plusom pre mňa sú aj stereo repro a viac funkcií v nadstavbe EMUI. Páčila sa mi napríklad Večierka (alebo ako sa presne volá), ktorá v nastavený čas premení prostredie na čiernobiele. Pri používaní som si veľmi pochvaľovala aj rýchle 40 W nabíjanie, Honor 20 Pro má "len" 22,5 W. Mate 20 Pro a jeho 4200 batériu som bez problémov dobila za hodinu. Bezdrôtove nabíjanie veľmi nevyužívam, takže pre mňa to nie je rozhodujúca funkcia, ale niekoho možno poteší. S fotoaparátmi aj 3-násobným optickým zoomom som bola veľmi spokojná, takže ani tu nemôžem povedať, že by Honor 20 Pro postúpil v kvalite výrazne vpred. 

Áno, Mate 20 Pro stojí približne o stovku viac než Honor 20 Pro, ale pokiaľ by som to mala shrnúť, za príplatok získate garantovanú vodeodolnosť, jemnejší displej, rýchlejšie nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie, stereo repro a lepšiu nadstavbu. Rozdiel medzi 6 GB RAM a 8 GB RAM som nepostrehla a 128 GB úložisko bežne náročným stačí. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Karol Sendrei18.08.2019 - 11:17 Trvalý odkaz

Neviem ako je to na Slovensku u operátorov, ale tu kde ja bývam je tak, že keď si kúpite Honor 20 Pro, tak dostanete hodinky Honor Magic zadarmo. Ale akcia platí už len dnes do polnoci 😀

Profile picture for user Samuel Novitzky

Samuel Novitzky19.08.2019 - 18:26 Trvalý odkaz

Ja mám mate 20 pro a som spokojný u mate 20 pro je výhoda 3d face unlock ale u honor je zas výhoda vecsej plochy obrazovky a tof (time of flight) kamera.

Celá diskusia 2 príspevky