Apple Watch sa budú dať ovládať bezdotykovými gestami

Nová funkcia AssistiveTouch je určená primárne pre používateľov so zdravotným postihnutím, pre ktorých je bežné ovládanie problematické.

Apple oznámil nové funkcie určené pre ľudí s pohybovým, zrakovým, sluchovým a kognitívnym postihnutím. Vďaka aktualizáciám softvéru pre všetky operačné systémy, prídu v priebehu tohto roka na Apple Watch, iPad aj iPhone viaceré novinky. 

Zuajímavou funkciou bude bezdotykové ovládanie hodiniek Apple Watch cez AssistiveTouch. Pomocou zabudovaných pohybových senzorov, ako je gyroskop a akcelerometer, spolu s optickým senzorom srdcového tepu a strojovým učením, dokážu Apple Watch detekovať jemné rozdiely v pohybe svalov a aktivite šliach, čo umožní používateľom navigovať kurzorom na displeji cez sériu ručných gest.

Bez nutnosti ťuknúť na displej alebo otáčať korunkou sa bude dať odpovedať na prichádzajúce hovory, ovládať pohybový ukazovateľ na obrazovke hodiniek, mať prístup do Notifikačného centra a podobne. 

Systém pre tablety iPadOS bude podporovať zariadenia na sledovanie očí tretích strán, vďaka čomu budú môcť ľudia ovládať iPad iba pomocou svojich očí. Vylepšenie sa pripravuje aj pre čítačku obrazovky VoiceOver a na podporu neurodiverzity zavedie Apple nové zvuky pozadia, ktoré minimalizujú rušenie a pomôžu používateľom sústrediť sa. 

Ovládanie hodiniek bezdotykovými gestami nie je nič nové, ešte v minulom roku priniesol túto funkciu Samsung na hodinkách Galaxy Watch 3. Tu slúžia na ovládanie hovoru. Gestom môžete hovor stíšiť aj prijať, otočením zápästia z boka na bok stíšite zvonenie, ale hovor nezrušíte. Prijať ho môžete opakovaným otváraním a zovretím prstov. Funkciu zapnete v nastaveniach v časti Laboratóriá.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu