Apple iPhone 14 - minimálny posun vpred

Recenzia 6,1'' základného iPhonu, ktorý prináša len málo medzigeneračných vylepšení, no môžete sa spoľahnúť na rýchly systém, dlhoročnú softvérovú podporu, kvalitné fotoaparáty a slušnú výdrž batérie.

Tak ako každý rok, aj tento som sledovala septembrovú konferenciu, na ktorej Apple predstavil novú sériu iPhonov 14. Úprimne, bola pre mňa sklamaním. Už pred uvedením noviniek sme sa čo-to podozvedali z rôznych únikov, ale realita ukázala, že tentoraz žiadne výrazné technologické pokroky na iPhone 14 neprídu. 

Navyše, namiesto kompaktného iPhonu 14 mini sme sa dočkali veľkého iPhonu 14 Plus (základné info), čo sa stretlo s protichodnými kritikami. Jedni tento krok oceňujú, druhí nechápu. Tak ako vždy, keď Apple uvedie nové modely iPhonov, sa svet názorov rozdelí na dve časti. 

Medzigeneračných rozdielov medzi iPhonom 13 (recenzia) a iPhonom 14 (základné info) je len niekoľko a nie sú natoľko výrazné, že by to stálo za výmenu. Dizajn sa nezmenil vôbec, pokojne si môžete na štrnástku kúpiť ochranný kryt z trinástky. Trojgramový pokles v hmotnosti a desatinu milimetra v rozmeroch neberiem ako rozdiel. 

Najväčším sklamaním pre mňa bolo použitie minuloročného procesora, teda A15 Bionic, základné 14-tky nedostali novší A16. Či je za tým politika Applu, šetrenie alebo nedostatok čipov na výrobu nového netuším. Je pravdou, že pri bežnom používaní rozdiel vo výkone A15 a A16 nespoznáte, no chápem, že to môže byť pre mnohých sklamaním. 

Jeden rozdiel tu ale predsa je. iPhone 14 dostal čipset z minuloročného iPhonu 13 Pro, ponúka päťjadrovú grafiku, nie štvorjadrovú ako iPhone 13. Aspoň niečo. Ďalším rozdielom medzi 13-tkou a 14-tkou je kapacita RAM, tohtoročný model dostal o 2 GB RAM viac, teda 6 GB. 

Vylepšenia sa dočkal aj fotoaparát, kde pribudol režim Film, v ktorom môžete meniť zaostrovanie na objekt aj bokeh efekt, a to počas nahrávania aj pri neskoršej úprave. Tým by som zoznam medzigeneračných rozdielov asi ukončila. 

Aj pri tohtoročnom iPhone sa môžete spoľahnúť na kvalitnú konštrukciu s certifikáciou odolnosti voči vode a prachu, pričom telefón zvládne ponorenie pod vodu počas 30 minút do hĺbky až šiestich metrov. Proti poškriabaniu chráni prednú i zadnú stenu vrstva Ceramid Shield, ktorá má byť podľa výrobcu tvrdšia, než akékoľvek iné sklo v konkurenčných smartfónoch. 

Rozmiestnenie hardvérových prvkov ostalo zachované a stále tu nájdeme lightning konektor. Univerzálnejšieho USB-C sa dočkáme až na budúci rok. Apple sa bude musieť prispôsobiť pravidlám Európskej únie, podľa ktorých má byť na zariadeniach používaný jednotne USB-C konektor. Nechýbajú dva reproduktory, ktoré už tradične ponúkajú výborný zvuk a dostatočnú hlasitosť. 

V iPhone 14 beží nový operačný systém iOS 16, ktorý prináša množstvo nových funkcií, vylepšené widgety, prispôsobiteľnú domácu obrazovku vrátane vytvárania viacerých zamknutých obrazoviek s možnosťou prepínať medzi nimi počas dňa. Je to užitočné, ak chcete oddeliť prácu a odpočinok. Počas dňa môžete mať na obrazovke iné widgety než v čase po práci. 

Na pozadie obrazovky si viete pridávať vlastné fotografie, emoji, môže sa meniť podľa aktuálneho počasia, dá sa meniť farba nastaviť rôzny štýl písma hodín a podobne. Možnosti prispôsobenia sú oveľa väčšie než so starým systémom.

Oznámenia na zamknutej obrazovke sa dajú rozbaliť ako zoznam, zobraziť v sadách a kým na ne neťuknete, sú umiestnené v dolnej časti displeja. Vylepšenia sa dočkal aj režim sústredenia, ponúka viac možností personalizácie. Podrobne sme o nových funkciách v systéme písali v článku Apple iOS 16 - nová zamknutá obrazovka, mazanie odoslaných správ a iné novinky.

Keďže iOS 16 je dostupný aj pre minuloročné iPhony 13, nie je nová verzia dôvodom na výmenu za nový iPhone 14. Ten dôvod vlastne nevidím žiadny. Ani pri displeji, ten ponúka rovnaké parametre ako predchodca. Always on displej, ktorý sa konečne dostal aj na iPhony, aj funkcia Dynamic Island, ktorá dáva výrezu v displeji nový rozmer, sú výhradou len vyšších Pro modelov. 

Jedno ma však na iOS neskutočne hnevá, a to je absencia gesta späť, ktorým by som sa vrátila o krok späť tak, ako na androidoch. Nerozumiem, prečo Apple tvrdohlavo odmieta "šípku späť" do systému zaviesť. 

Keď držím iPhone v jednej ruke a chcem sa vrátiť v aplikácii, galérii alebo na webe o krok späť, slajdnutím palcom z kraja obrazovky do stredu ako pri androide, sa to na iPhone nedá. Musím použiť aj druhú ruku a ťuknúť na šípku Späť v ľavom hornom alebo dolnom rohu displeja. Neuveriteľné. 

Už tradične je displej veľmi kvalitný s výborným podaním farieb a veľmi dobrou čitateľnosťou na priamom slnku. Zamrzí však 60 Hz obnovovacia frekvencia, 120 Hz nájdeme iba na Pro modeloch. Ponúkať na tisíceurovom smartfóne len základných 60 Hz je v roku 2022 ťažko ospravedlniteľné.  

Niekoho môžu na výmenu presvedčiť mierne vylepšené fotoaparáty. 12-megapixelové rozlíšenie sa nezmenilo, hlavný dostal mierne lepšiu svetelnosť a lepšie spracovanie obrazu, čo má zaistiť kvalitnejšie snímky najmä v zhoršených svetelných podmienkach. A to aj pri širokouhlom objektíve. Kvalita fotografií z obidvoch fotoaparátov je veľmi dobrá. Cez deň aj v noci. 

Pribudol akčný režim, kedy sú aj videá nahrávané "z ruky" stabilizované bez výrazného trasenia. Keďže chýba teleobjektív, na priblíženie snímaného objektu môžete použiť iba 2-násobné optické alebo 5-násobné digitálne priblíženie. 

Kreatívnych používateľov zaujme režim Film, v ktorom môžete meniť hĺbku ostrosti (rozostrené pozadie) a počas nahrávania ťuknutím na objekt meníte zaostrenie, čo dodá videu dramatický efekt ako vo filme. Zaostrenie aj úroveň bokeh efektu viete neskôr upraviť aj po nasnímaní. Nahrávať môžete v 4K s 24 fps. 

Fanúšikov selfie poteší pridané automatické zaostrovanie v prednej kamere a vyššia svetelnosť objektívu, takže autoportréty sú ostrejšie, jasnejšie a pri horšom osvetlení o niečo kvalitnejšie než pri minuloročnom iPhone. Aj na prednej kamere je dostupný režim Film. 

Na zabezpečenie uložených dát v iPhone tu máme známe Face ID, ktoré si poradí aj s rúškom. Rozpoznávanie tváre s nasadeným rúškom sa môže hodiť nielen v kovidových časoch, ale napríklad aj v zime, ak máte tvár zahalenú šálom. 

Kapacita batérie ostala na približne rovnakej úrovni ako pri iPhone 13, napriek tomu je výdrž o niečo lepšia. Pri mojom bežnom používaní som nabíjala každý deň v priebehu dopoludnia, cez víkend, keď som telefón využívala na hovory a čítanie správ oveľa menej, bola výdrž približne deň a pol. 

V balení okrem nabíjacieho kábla, sponky na otvorenie šuplíka pre SIM kartu (Okrem fyzickej nanoSIM môžete využiť elektronickú eSIM a mať tak z iPhonu dual SIM) a dokumentov nenájdete nič, takže ak nemáte nejakú staršiu nabíjačku, musíte si kúpiť novú. 

iPhone 14 podporuje 20 W káblové a 15 W bezdrôtové nabíjanie, rovnako ako minuloročná trinástka. Oficiálna Apple 20 W nabíjačka stojí 25 eur, čo je porovnateľné s cenami originálnych adaptérov konkurencie. 

Z 20 % do 100 % trvá nabíjanie približne hodinu. Apple stále nesprístupnil reverzné bezdrôtové nabíjanie kompatibilných zariadení, napríklad bezdrôtových slúchadiel a smart hodiniek. Dôvody sú pre mňa záhadou. 

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia s IP68

+ komfort pri používaní systému

+ výborné stereo reproduktory

+ pekný displej

+ slušná výdrž batérie

+ kvalitné fotoaparáty

Nevýhody:

- cena

- stále iba 60 Hz displej

- malé medzigeneračné vylepšenia

- v iOS stále chýba gesto Späť

- Always on displej je iba na Pro modeloch

- chýba reverzné bezdrôtové dobíjanie

- stále iba 20 W káblové nabíjanie

Orientačná cena: od 999 eur (128 GB)

Záver

Ak by som bola majiteľom trinástky, nič by ma asi nepresvedčilo na kúpu novšieho modelu. Pokiaľ by som predchádzala z iPhonu 12, rozumnejšie je podľa mňa kúpiť iPhone 13 Pro než iPhone 14. Za približne 120-eurový príplatok získate rovnaký procesor, no lepší fotoaparát vrátane teleobjektívu a lepší displej. Štartovacia cena iPhonu 14 je vyššia než s akou začínal iPhone 13. V cene tisíc eur nájdete nadupané androidy s lepšou výbavou, rýchlejším nabíjaním a kvalitnejším displejom. 

Ak trváte na iOS a netúžite po Androide, pouvažujte nad minuloročným iPhonom 13 Pro alebo si došetrite 300 eur a kúpte iPhone 14 Pro. Je na vašom uvážení a finančných možnostiach, pre ktorý variant sa rozhodnete. 

Za možnosť otestovať iPhone 14 ďakujeme Telekomu.

 Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu