Aplikácie sľubujú rýchle pôžičky, ale namiesto toho vás špehujú a vydierajú

ESET varuje pred podvodnými aplikáciami, ktoré z obetí lákajú citlivé údaje a tie potom vynášajú ich na servery útočníkov. Informácie sú neskôr zneužité na obťažovanie a vydieranie.

Výskumníci spoločnosti ESET zaznamenali alarmujúci nárast podvodných Android aplikácií na pôžičky, ktoré sa prezentujú ako legitímne služby a sľubujú rýchly a jednoduchý prístup k finančným prostriedkom. 

Za atraktívnou ponukou s avšak skrýva nebezpečie úniku osobných dát a podvod. ESET detekcie týchto aplikácií označuje názvom SpyLoan, ktorý priamo odkazuje na ich spyvérovú, teda špehovaciu, funkcionalitu. Aplikácie sú propagované prostredníctvom sociálnych sietí, dajte si tak pozor, na čo na Facebooku či Instagrame klikáte. Podvodné apky sú dostupné na stiahnutie zo špecializovaných podvodných webových stránok, obchodov s aplikáciami tretích strán, ale aj Google Play.

"Za rýchlym rastom aplikácií SpyLoan stojí niekoľko dôvodov. Jedným z nich je, že vývojári týchto aplikácií sa inšpirujú úspešnými FinTech - finančnými technológiami - službami, ktoré využívajú technológie na poskytovanie zjednodušených a užívateľsky prívetivých finančných služieb," hovorí výskumník spoločnosti ESET Lukáš Štefanko, ktorý odhalil mnohé z aplikácií SpyLoan.

Podľa telemetrických údajov spoločnosti ESET pôsobia útočníci v pozadí týchto aplikácií, ktorí vydierajú a obťažujú svoje obete aj vyhrážkami smrťou, najmä v Mexiku, Indonézii, Thajsku, Vietname, Indii, Pakistane, Kolumbii, Peru, na Filipínach, v Egypte, Keni, Nigérii a Singapure. Výskumníci spoločnosti ESET sa domnievajú, že všetky detekcie mimo týchto krajín súvisia so smartfónmi, ktoré majú z rôznych dôvodov prístup k telefónnemu číslu registrovanému v jednej z týchto krajín. 

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu