Ako predísť vysokým účtom za mobilné služby po zahraničnej dovolenke

Po kovidových rokoch plánuje veľká časť Slovákov dovolenku v zahraničí. Aby ju nepokazila vysoká faktúra za mobilné služby po návrate, prinášame niekoľko tipov.

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky ponúkla v tlačovej správe niekoľko názorných príkladov, na čo si treba dať pri dovolenke v zahraničí pozor. Ani nemusíte cestovať do exotickej krajiny, ale stačí, že si nedáte pozor na signál v prihraničnej oblasti v niektorej krajine Európskej únie a poplatky môžu narásť do nepeknej výšky. 

Napríklad Grécko. Patrí medzi členské štáty EÚ, vďaka čomu môžeme pri návšteve krajiny využívať mobilné služby za ceny ako doma. Napriek tomu vás môže po návrate čakať nepríjemné prekvapenie, ako pani Annu. Po príchode do Grécka jej mobilný operátor poslal tradičné uvítacie SMS-ky s informáciami o cenách za služby. 

No nečítala ich zrejme dobre, lebo by sa z nich dozvedela, že sa v dôsledku blízkosti pevniny jej mobilný telefón pripojil do siete operátora krajiny, ktorá nie je členom EÚ a používanie mobilných služieb je podstatne drahšie. To spoznala po doručení faktúry. Takže ak vám príde povinná SMS po prekročení hraníc alebo kedykoľvek počas pobytu v zahraničí, poctivo si správu prečítajte, predídete tak zbytočným problémom. 

Ďalší reálny príbeh sa týka slovenských turistov, ktorí trávili dovolenku v rakúskych horách. Keďže sa pohybovali v blízkosti hraníc podobne, ako pani Anna z gréckeho príbehu, pripojili sa do siete operátora zo Švajčiarska. Nevšimli si to, lebo si "otravné" SMS-ky vypli. Aj oni zažili po doručení faktúry za mobilné služby šok. Vo Švajčiarsku EÚ regulácia roamingu neplatí.  

Pozor si dajte aj na automatické aktualizácie. Pred príchodom do krajiny, kde sú mobilné dáta drahé a neplánujete ich využívať, úplne vypnite mobilné dátové pripojenie. Aj krátke pripojenie k mobilnej sieti zahraničného operátora po pristátí lietadla napríklad v Egypte, vám môže navýšiť účet o niekoľko eur. 

Pán Ivan si po návrate z tejto krajiny našiel vo výpise faktúry účet vo výške približne 200 eur za dáta napriek tomu, že nesurfoval po internete ani nečetoval cez sociálne siete. Ako to? Zabudol na automatické aktualizácie, ktoré mal povolené.

Na záver niekoľko rád. Ak cestujete do krajín mimo EÚ a neplánujete využívať miestu SIM kartu s dostatkom dát a nemáte aktivovaný žiadny roamingový balíček, majte mobilné dáta vypnuté počas celej dovolenky. Využívajte iba Wi-Fi pripojenie. 

Dôsledne si čítajte doručené SMS správy, ktoré operátor posiela po pripojení k mobilnej sieti v zahraničí. Môže sa stať, že pre blízkosť hraníc sa občas prihlásite do siete zahraničného operátora, kde neplatí EÚ roaming. Prípadne si automatické pripojenie do siete zmeňte na ručné a tak vy rozhodnete, ku ktorému operátorovi sa váš telefón pripojí. 

Ani nekonečné mobilné dáta z vášho paušálu nie sú v EÚ nekonečné. Tu platí vzorec, ktorý na základe vášho mesačného poplatku za program určuje maximálny objem dát využiteľný v krajinách Európskej únie. Za dáta navyše si priplatíte. Informáciu nájdete na webe operátora a v uvítacej SMS-ke po prekročení hraníc. 

Nevypínajte správy, ktoré posiela mobilný operátor pri návšteve zahraničia, ale naopak, pozorne ich čítajte. Pred nástupom do lietadla, ktoré vás odvezie do krajiny, kde neplatí EÚ roaming, si vypnite mobilné dáta a opäť ich zapnite až po vložení domácej SIM karty, aktivácii dátového balíčka alebo po návrate na Slovensko. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu