MyPhone Funky - dvojsimkový drobec s bohatým balením

Recenzia jednoduchého 4'' smartfónu s 512 MB RAM, 5 Mpix fotoaparátom a len 1 500 mAh batériou. V balení poteší 8 GB microSD karta a ochranný kryt.

Najvybavenejšie high-endy jednotlivých výrobcov pochopiteľne pútajú najviac pozornosti fanúšikov mobilných zariadení a smartfónov. MyPhone Funky sa radí na úplne opačný koniec ponuky. Výbavou nijako neoslní, no jeho cena v slovenských e-shopoch sa momentálne pohybuje pod 80-eurovou hranicou.

To z neho môže robiť zaujímavý sekundárny mobil na chatu, zablatený hudobný festival či prostriedok na zaznamenávanie GPS trasy a rýchlu kontrolu e-mailov v prostredí, v ktorom nechcete ohrozovať vaše krásne a drahé primárne zariadenie.

ikona

Základné info: MyPhone FunkyLacný dual SIM nižšej triedy s 4'' WVGA displejom, dvojjadrovým procesorom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, no iba 512 MB pamäťou RAM a 4 GB vnútorným priestorom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na trhu sa predáva v čiernej a bielej farbe. Mení sa však len zadný kryt, predná strana so 4-palcovým displejom zostáva vždy čierna. Jeho rozlíšenie 480 x 800 bodov a jemnosť zobrazenia na úrovni 240 ppi vôbec nie sú márne. V tejto cenovej kategórii sa ich nebojím označiť za nadpriemerné a to isté platí aj pre jeho živé farby. Displej je však pomerne vzdialený od krycieho sklíčka, čo ubližuje jeho čitateľnosti na priamom slnečnom svetle a zhoršuje pozorovacie uhly vďaka nepríjemným odleskom.

Používateľ bude musieť zabudnúť na automatickú reguláciu intenzity podsvietenia zobrazovacieho panelu aj na podsvietenie trojice senzorových ovládacích tlačidiel pod displejom. Ľavé slúži na vstup do možností práve spustenej aplikácie, pravé pre krok späť a stredné pre návrat na domácu obrazovku alebo vstup do ponuky tradičného multitaskingu s poslednými použitými aplikáciami pri jeho dlhšom podržaní. Dotyky na všetky tri môže sprevádzať krátka a silná potvrdzujúca vibrácia.

Plastové telo je pevné a neurazí. Škoda, že vypínač na pravom boku i dvojtlačidlo regulácie hlasitosti nepobrali rovnakú masívnosť ako rám prístroja. Sú pomerne tenké, no aspoň s presným chodom. Hlasitý reproduktor s podpriemerným zvukom ale dostatočnou hlasitosťou skončil na spodnej časti, pre 3,5 mm jack a microUSB konektor sa našlo miesto na hornej strane.

Priemerného užívateľa nesklamú ani dodávané in-ear slúchadlá s tenkým káblom, no náročnejších by potešila oveľa lepšia reprodukcia nižších frekvencií a basov.

Zadný odnímateľný kryt ponúka prekvapenie v podobe dodávanej 8 GB microSD karty a dvojice slotov na SIM karty štandardných rozmerov. Samozrejme, 3G konektivitu zvládne len ten ľavý, primárny. Dávajte si však pozor na zložitejšiu manipuláciu a vkladanie SIM kariet, najmä ak používate plastové redukcie z menších rozmerov.

Potešila by aj batéria s väčšou než 1 500 mAh kapacitou. Takto sa pri prehliadaní internetu dostanete na jeden deň výdrže len tesne, no typický majiteľ takéhoto smartfónu pravdepodobne bude oveľa striedmejší.

Súčasťou balenia je aj šikovný a na dotyk príjemný flipový kryt chrániaci displej a ľavý bok zariadenia. Na ňom nechýba vylisovaný tvar ovládacích tlačidiel hlasitosti, pod kontrolou ich tak môžete mať aj bez jeho otvárania a odkrývania displeja. Prístupné zostanú samozrejme aj všetky porty. Škoda len, že kryt sa na chrbát smartfónu lepí, jeho "aplikáciu" si tak budete musieť vopred dobre rozmyslieť. Dolu totiž nepôjde len tak.

Po zapnutí zariadenia na používateľa vykukne čistý Android 4.4.2. To znamená štandardnú blokovaciu obrazovku s aktuálnym časom a dátumom či tradičnú mriežku 4 x 4 ikon na homescreene. Nechýba tradičné menu aplikácií ani vyhľadávací widget asistenta Google Now, ktorý sa odstrániť nedá. Sťahovacia lišta zostala rozdelená na zoznam zmeškaných udalostí a 11 rýchlych prepínačov (Wi-Fi, Bluetooth, GPS a podobne) skrytých za tlačidlom v pravom hornom rohu. Sťahovanie dvoma prstami tu nefunguje.

Kalendár a aplikácie pre SMS správy či Telefón dostali upravené ikony, no ich vzhľad sa ničím nelíši od ostatných čistých Androidov. Kedže sa jedná o dual SIM smartfón, prepínanie SIM kariet bude v tom správnom čase (teda pred vytáčaním alebo odoslaním SMS správy) prítomné v hornej sťahovacej lište. Bude tu vždy, preto úplne nerozumiem funkcii spárovania kontaktu s niektorou so SIM kariet v nastaveniach... Akoby nemala žiadny efekt.

Výrobca sa tentoraz, až na jednu výnimku, vyhol aj inštalovaniu zbytočného softvéru. Naopak, nechýba FM rádio s funkciou RDS aj zobrazovaním názvu práve počúvanej skladby / relácie, jednoduchý Správca súborov, Záznamník zvuku alebo veľmi jednoduchý pripomienkovač s hlúpym názvom Ak chcete.

Veľkou otázkou je samozrejme výkon hardvéru. Prepínanie medzi systémovými aplikáciami prekvapivo (opäť s prihliadnutím na cenovku) zostáva pomerne dlho bez výraznejších zásekov. Zaujímavosťou je napríklad aj to, že prehliadač Chrome nezobrazuje prepínanie jednotlivých tabov tak ako sme zvyknutí, ale ako jednoduchý a prehľadnejší zoznam. Možno to súvisí s menšou uhlopriečkou. Reálne zadania ako otvorenie odkazu z Facebooku v stavanom prehliadači dávajú spomenúť na priemerné modely spred zhruba dvoch rokov, no pri pohľade na 512 MB operačnej pamäte sa treba zamyslieť nad tým, prečo MyPhone Funky beží rýchlejšie ako niektoré androidy s dvojnásobnou kapacitou.

Limitom tak bude najmä dlhá inštalácia nových aplikácií z obchodu Google Play. Tu je to totiž dvojsečná zbraň. Funky totiž disponuje iba maličkou 1,27 GB internou pamäťou, z ktorej si šestinu odhryznú už nainštalované aplikácie. Priamo v nastaveniach a položke Ukladací priestor sa však dá prepnúť na Kartu SD - všetky stiahnuté aplikácie sa sem potom budú inštalovať automaticky. Nie je to zázračné riešenie a načakáte sa pri ňom, no z lacného hardvéru aj pre neskúseného používateľa vyťaží maximum.

Zabudnúť však budete musieť na akékoľvek náročnejšie hry. Jednak rýchlo vybijú slabučkú batériu a už len sťahovanie a inštalácia 383 MB balíka Real Racingu 3 sa po piatich minútach zasekla na 10 %. Obávam sa, že napríklad deti na to nebudú mať trpezlivosť. Úložisko je na to šialene pomalé. S inými hrami to bolo podobné. Titul FIFA 15 Ultimate Team bol pomerne dobre hratený, no jeho inštalácia opäť veľmi zdĺhavá.

Jednoduchý fotoaparát ponúkne maximálne rozlíšenie 5 megapixelov. Prekvapivo tu nechýba ani HDR s rýchlou skratkou už na prvej obrazovke, no spraviť s ním nerozmazanú fotku bez opretia smartfónu o pevnú podložku je nadľudské úsilie. Aj normálne fotografie budú priemerné, podobne ako HD videozáznam.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 34 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 88 MB / min.)

Pri ňom poteší aspoň možnosť pauzy a preostrovanie po dotyku na displej. Predná kamera vytvára len VGA video i snímky. Video z prednej kamery je však po presunutí do PC z nepochopiteľných dôvodov otočené dole hlavou. Pri prehliadaní na obrazovke smartfónu bude v poriadku.

Výhody:

+ príjemné rozlíšenie a farby displeja

+ LED blesk

+ integrovaná 8 GB pamäťová a možnosť ukladania aplikácií na ňu

+ flipový kryt a fólia v balení

+ dual SIM

Nevýhody:

- horšie pozorovacie uhly obrazovky

- chýbajúci senzor automatickej regulácie jasu

- nepodsvietené tlačidlá pod displejom

- veľmi dlho trvajúce sťahovanie a inštalácia aplikácií

Cena: 79,90 eur (Digitall.sk)

Na jeden záber: MyPhone Funky

Záver

MyPhone Funky za svoju cenu nikoho nemôže uraziť. Je to jednoduchý smartfón so slabou výbavou, ktorú však kompenzuje to podstatné - v tejto triede zľahka nadpriemerný displej. Systém sa snaží z 512 MB RAM vyťažiť maximum a obstojne funguje aj trik s presunom aplikácií na microSD kartu. Jedna s kapacitou 8 GB, podobne ako nalepovací flipový kryt, je už priamo v balení. Prežiť budete musieť len zdĺhavé sťahovanie a inštaláciu aplikácií či dolu hlavou otočené video z prednej kamery.

foto s HDR

Diskusia k článku:

Lumiak625 30.04.2015 - 12:57

To sťahovanie vám skôr zasekol operátor. V tejto cenovej skupine sú lepšie Lumie. :)

Peter30.04.2015 - 15:19 Trvalý odkaz

Ale aj android ma uz zaujimave foniky v tejto triede, ale experimentom ako MyPhone by som sa radsej vyhol a skusil napr. taky Acer liquid Z220

Celá diskusia 2 príspevky