Meizu m1 note - kúzelné gestá, čarovná cenovka, biedna pamäť

Recenzia 5,5'' androidu s Full HD displejom, návykovými gestami a veľmi dobrou výbavou za príjemnú cenu. Škoda malej vnútornej pamäte.

Najočakávanejšími smartfónmi prvého štvrťroku sú určite vlajkové lode jednotlivých výrobcov. Mne sa však do hľadáčika dostal aj jeden zaujímavý smartfón, ktorý bol predstavený pred pár mesiacmi, no na náš trh sa dostáva práve teraz.

Reč je o modeli Meizu m1 note. Ten ma zaujal dokonca viac než hocijaký špičkový high-end. Dôvod je jednoduchý. Pri pohľade na cenovku a parametre neverím vlastním očiam. Full HD displej, dobrá hardvérová výbava a trinásťmegapixlový fotoaparát za približne 200 eur? Ak na Meizu m1 note nenájdeme žiaden výrazný nedostatok, tak zrejme pôjde o smartfón s najlepším pomerom cena / výkon.

ikona

Základné info: Meizu M1 NoteCenovo dostupný dual SIM tabletofón s 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, nadstavbou Flyme 4 a 3 140 mAh batériou. Zamrzí absencia slotu na pamäťové karty.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Model m1 note pokračuje v dizajnových šľapajach svojich predchodcov, čo v preklade znamená, že aj on sa podobá na modely s nahryznutým jablkom v logu. V tomto prípade má najbližšie k plastovému iPhonu 5C, keďže tiež prichádza v niekoľkých zaujímavých farebných verziách. Lenže nie na Slovensko. Oficiálne sa k nám dostane iba biela verzia. K dispozícii by ale mali byť farebné kryty.

Všetko dôležité je ukryté v pevnej unibody konštrukcii z polykarbonátu. Kvalite spracovania dávam plný počet bodov. Zadná vanička presne prilieha k prednej časti a telefón ani pri silnejšom zovretí nevydáva žiadne nepríjemné zvuky. Malé mínus si zaslúži iba klzký povrch. Nie je to nič strašné, no pri daných rozmeroch nebolo používanie vždy najistejšie. Možno aj preto by som zrejme siahol po nejakom tenkom obale.

Už dlhšiu dobu patrím medzi fanúšikov smartfónov väčších rozmerov, preto sme si s m1 note potykali veľmi rýchlo. Pri používaní ma občas potrápil iba spomínaný klzkejší povrch. Inak som spokojný. Zadná zaoblená stena dobre sadla do dlane a pochváliť musím aj zaoblené rohy.

Rukami mi už prešli dva modely tejto značky, a tak ma umiestnenie tlačidla napájania do hornej steny vôbec nerozladilo. Používal som ho iba na zapnutie/vypnutie, prípadne reštartovanie telefónu. Pri odblokovaní a zablokovaní telefónu naňho pokojne zabudnite. Telefóny značky Meizu sú telefónmi gest, a tých je tu neúrekom. Dvojitým kliknutím rozsvecujem zablokovanú obrazovku, na ktorej vidím aktuálny čas a dátum. Toto gesto mi chýba na viacerých telefónoch. Paradoxom však je, že na m1 note ho vôbec nepoužívam. Radšej využívam oveľa šikovnejšie gesto - potiahnutie po zhasnutom displeji nahor, ktoré telefón rovno odblokuje. Návykové. Mimoriadne. Potiahnutím po zhasnutej obrazovke smerom nadol sa vysunie lišta so skratkami, potiahnutie po zablokovanej obrazovky do strany zasa spustí fotoaparát.

Okrem toho je v nastaveniach ešte osem gest v tvare písmen, ktoré zo zhasnutého stavu automaticky spustia vami vybranú aplikáciu. Tak napríklad, nakreslenie písmena M mi spustilo Facebook Messenger, céčku som priradil Chrome a podobne. Opäť veľmi užitočná funkcia. Na zablokovanie telefónu stačí dlhšie podržať na dotykovom tlačidle pod displejom. Okrem funkcie tlačidla „domov“ poslúži aj ako notifikačná dióda. Pri zmeškanej udalosti tlačidlo dýcha, aj keď iba nabielo. Dôležité je, že blikanie je výrazné a notifikácie som si ihneď všimol. Do okrúhleho lemu tlačidla je opäť zakomponovaná fosforeskujúca vrstva, ktorá v noci svieti, a pomáha tak správne uchopiť telefón ešte pred rozsvietením displeja. A aby toho nebolo málo, tlačidlo pod displejom slúži aj ako šípka späť. Stačí len po ňom potiahnuť smerom nahor. Toto gesto milujem už z predošlých modelov značky Meizu.

Pravá bočná stena ukrýva šuplík pre dve microSIM karty. Jeden z nich si poradí aj so sieťami 4G, ten druhý iba s 2G. Tu však pozor. Aj keď m1 note podporuje 4G, rozumie si iba s pásmami 1 800 a 2 100 MHz. Podpora 800 MHz pásma, ktoré je zaujímavé z hľadiska možnosti širšieho pokrytia chýba. A pri konektivite ešte chvíľu ostaneme. Vo výbave nenájdeme ani NFC.

Aktivácia/deaktivácia SIM kariet, úprava názvov a výber prednastavenej karty pre dátové pripojenie, to všetko nájdete v nastaveniach, v položke Dvojitá karta a sieť. To, či je druhá SIM karta počas hovoru aktívna sa nám žiaľ nepodarilo vyskúšať, keďže jeden zo slotov začal štrajkovať.

V ľavej bočnej stene nájdeme oddelené tlačidlá hlasitosti. Podobne ako u predošlých modelov, tak aj v tomto prípade platí, že v pohotovostnom stave regulujú iba hlasitosť médií. Pre prispôsobenie hlasitosti zvonenia je potrebné zájsť do nastavení.

MicroUSB konektor umiestnený v spodnej stene podporuje funkciu USB OTG a nezľakol sa ani externého terabajtového harddisku so súborovým systémom NTFS. Veľký palec hore. No čaká tu aj menšie sklamanie. Hlasný reproduktor nie je príliš hlasný, párkrát som prichádzajúci hovor postrehol iba vďaka vibráciám, a ani kvalitou príliš neoslní.

Nad displejom mi nič nechýba. Nájdem tu predný päťmegapixlový fotoaparát slušnej kvality, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu a pochopiteľne slúchadlo.

Ak ste si mysleli, že nižšia cenovka ovplyvní kvalitu displeja, môžete byť pokojní. Je to presne naopak. Displej rozžiari očká nejednému technologickému nadšencovi. Meizu m1 note sa môže pochváliť päťpalcovým displejom od firmy SHARP s technológiou IGZO. Pod skratkou IGZO sa ukrývajú nový polovodič z prvkov Indium, Gálium, Zinok a Oxygen (kyslík), ktorý nahradí doposiaľ používaný kremíkový polovodič. Okrem presnejších dotykov a rýchlejšej odozvy prináša nová technológia aj menšiu energetickú náročnosť. Na 5,5-palcovej uhlopriečke ponúkne výborné Full HD rozlíšenie. To mu môže ticho závidieť väčšina konkurentov v rovnakej cenovej hladine. Rozlíšením to nekončí. Pochválim verné podanie farieb, dobré pozorovacie uhly a tiež dobrú čitateľnosť na slnku. Nastavenia displeja ponúknu možnosť nastaviť si dĺžku podsvietenia a tiež prispôsobiť si teplotu farieb. V slnečnom exteriéri mi už tradične asistovala automatická regulácia jasu so svižnými reakciami. A aby toho nebolo málo, Meizu myslelo aj na ostrých nepriateľov a displej pokrylo ochranným sklíčkom Gorilla Glass 3. Za displej si Meizu zaslúži jednotku s hviezdičkou. A pri danej cene pokojne aj s desiatimi hviezdičkami.

Pri hardvéri je už akýmsi zvykom, že čínski výrobcovia siahajú skôr po chipsetoch od spoločnosti MediaTek. Konkrétne v m1 note nájdeme 64-bitový chipset s označením MT6752 s osemjadrovým procesorom taktovaným na 1,7 GHz a grafickým procesorom Mali-T760. Takáto hardvérová nádielka hravo zvládne aj náročnejšie hry, či prezeranie videí vo vysokom rozlíšení. V nastaveniach si môžete vybrať jeden z režimov výkonu – režim úspory energie, režim vyváženia alebo režim výkonu. Ja som počas celej doby používania využíval režim vyváženia a bol som spokojný. Režim výkonu sa aktivoval iba pri testovaní v benchmarkovej aplikácii AnTuTu, v ktorej m1 note dosiahol približne 40 500 bodov. Polykarbonátová konštrukcia zvláda dobre dlhodobejšie zaťaženie a telefón sa neprehrieva.

V smartfónoch značky Meizu sa stretávame s nadstavbou Flyme OS, ktorá výrazne pretvára čistý Android. V tomto prípade ide o Flyme OS vo verzii 4.2.0.4 bežiaci nad Androidom 4.4.4. Jedným z poznávacích znamení je chýbajúce menu s aplikáciami. Všetko sa tak nachádza na domácich obrazovkách. O mne je už nejaký ten piatok známe, že tomuto štýlu príliš nefandím a pri množstve nainštalovaných aplikácií strácam prehľad. Stačí však jedná návšteva v obchode Google Play, v ktorom si môžem vybrať z množstva iných launcherov. Napríklad môj obľúbený Nova Launcher. Ale späť k Flyme OS. Chaotické rozmiestnenie aplikácií na domácich obrazovkách aspoň čiastočne skrotí možnosť zarovnať aplikácie k vrchnej alebo spodnej časti obrazovky. K tejto možnosti sa dostanete dlhším podržaním na prázdnom mieste domácej obrazovky. Okrem nej tu nájdeme aj pridanie widgetov. Aplikácie viete jednoducho nájsť aj cez funkciu prehľadávania obsahu telefónu. Stačí len na domácej obrazovke potiahnuť prstom nahor. Funkcia pripomína tú v iOS a prehľadáva názvy aplikácií, kontakty, obsah správ a tiež obsah na webe.

Potiahnutím po obrazovke smerom nadol sa zobrazí lišta so štrnástimi skratkami. Väčšina skratiek dokáže zapnúť/vypnúť určitú funkciu, no pri niektorých sú možnosti o čosi bohatšie. Napríklad pomocou malého tlačidla pod skratkou jasu viem rozbaliť lištu prispôsobenia jasu, pri skratke Wi-Fi sa viem zasa rýchlo prepínať medzi dostupnými sieťami v okolí. Napriek množstvu skratiek sa na jednu dôležitú predsalen zabudlo. Skratku na rýchly vstup do nastavení.

A máme tu ďalšie gesto. Potiahnutím od spodnej časti obrazovky na pravej alebo ľavej strane sa dostávam do zoznamu ôsmich naposledy spustených aplikácií. Prepínanie medzi nimi je rýchle, bez opätovného načítavania. Tak sa mi to páči. Operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB teda zvláda svoju prácu dobre. Menšie výčitky však smerujú k lokalizácii Flyme OS. Stretnúť sa anglickými popismi nie je nič nezvyčajné a občas natrafíte aj na čínštinu. Nie je to nič, čo by mi prekážalo pri používaní, no lepšia lokalizácia by ma určite potešila. So stabilitou som bol spokojný. Počas celej doby bežal m1 note svižne, s rýchlymi reakciami a bez náhodných reštartov. Párkrát mi spadla jedna aplikácia, no to bol zrejme problém danej aplikácie.

Rozpisovať sa o nainštalovaných aplikáciách tu asi nemá význam, keďže nevyhovujúcu aplikáciu môžete kedykoľvek nahradiť inou z obchodu Google Play. Ja som takto napríklad nahradil klávesnicu TouchPal klávesnicou od Googlu. Číselník podporuje inteligentné vytáčanie, teda dôvod na zmenu tu nebol a na prehliadanie webu som už tradične používal Google Chrome.

Pri prvom spustení trinásťmegapixlového fotoaparátu si hneď povzdychnem a spomeniem na predošlé modely tejto značky. Výrobca ešte stále nevyriešil otáčanie aplikácie pri držaní naležato, čo je v podstate najprirodzenejšia poloha. Pri čítaní popisov tak musím trochu vykrúcať hlavu. Najviac mi to však prekážalo pri zapínaní / vypínaní režimu HDR, ktorý je skrytý v nastaveniach, a na jeho aktiváciu musíte prstom zavítať do strednej časti obrazovky, čo je pri držaní v jednej ruke takmer nereálne. Posúvaním do strán sa prepínam medzi režimami. Nájdem tu režim spomaleného pohybu, QR čítačky, panorámy, automatický a manuálny režim. Ten poteší možnosťou prispôsobenia rýchlosti uzávierky, ISO, expozície a ohniska.

Kvalitou snímok fotoaparát milo prekvapil. V danej cenovej kategórii mu má konkurencia rozhodne čo závidieť. Farby zachytáva verne a fotografie sú ostré na celej ploche. S ústupom svetla už ustupuje aj kvalita a ostrosť, no počas dňa sú snímky veľmi pekné. Len pri snímaní viacerých fotografií za sebou potrebuje fotoaparát trošku času na ďalšie zaostrenie. Inak bude väčšina fotografií neostrá. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení, počas nahrávania môžete zhotovovať fotografie v rovnakom rozlíšení. Aj v tomto prípade podáva fotoaparát vzhľadom na konkurenciu nadpriemerné výsledky.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 49 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 90 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA (súbor 26 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 90 MB / min.)

video z prednej kamery

Pri kopírovaní vašej hudobnej zbierky do pamäte telefónu ju nezabudnite vložiť do priečinka Music. Vstavaný prehrávač hudbu uloženú mimo tento priečinok nevidí. A ešte jedna špecialitka. Ak počas prehrávania hudby na pozadí vstúpite do nastavení telefónu, prehrávač sa vypne. Neviem, či je to úmysel, no skôr asi nie. Pri používaní ostatných aplikácií bežala hudba na pozadí bez problémov. Ja som si nakoniec nainštaloval PowerAMP player a chýbajúce FM rádio som nahradil aplikáciou TuneIN.

Zrejme aj šetrnejší displej sa podpísal pod slušnú výdrž batérie s kapacitou 3 140 mAh. Bez problémov vydržal jeden náročný deň, pričom večer som mal ešte 30 % batérie a nastavenia hovorili o necelých štyroch hodinách zapnutého displeja.

Výhody:

+ kvalitné unibody zhotovenie

+ IGZO displej

+ USB OTG si poradí aj externým harddiskom

+ množstvo gest

+ multifunkčné tlačidlo pod displejom s notifikačnou funkciou

+ dobrá hardvérová výbava

+ dual SIM

+ dobré fotoaparáty

+ cena

Nevýhody:

- šmykľavý povrch

- chýba slot na microSD kartu

- LTE s obmedzenou podporou pásiem

- chýba NFC

- reproduktor mohol hrať hlasnejšie

- chýba FM rádio

Orientačná cena: približne 219 € (Heureka.sk)

Na jeden záber: Meizu M1 note

Záver:

Meizu m1 note som fandil už pred testovaním a som rád, že nesklamal. Ak vám nevadí obmedzené využitie LTE a chýbajúci slot pre microSD kartu, budete spokojní. Za veľmi priaznivú cenovku získate smartfón s pekným a úsporným displejom, dostatočnú porciu výkonu, slušný fotoaparát a napríklad aj podporu USB OTG, ktorá zvládne aj terabajtový externý disk. Tešiť sa môžu aj aktívni používatelia dvoch SIM kariet. Za veľké plus, odlišujúce ho od ostatných značiek, považujem systém bohatý na rôzne gestá a multifunkčné dotykové tlačidlo pod displejom. Návrat späť potiahnutím po tlačidle nahor som si nevedel vynachváliť. Škoda tej internej pamäte. Ak sa na Slovensko nejakou cestou dostane 32 GB verzia, chýbajúci slot až tak mrzieť nebude. Pri tejto verzii si však musí používateľ vystačiť s približne 12 GB.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto s HDR

Diskusia k článku:

Nightmare 24.04.2015 - 20:22

take malickosti na tom vadia ale ano hlavne ta pamat...IGZO od Sharpu je velmi dobra vec a fotky sa mi pacia co lezu z Meizu nato ze je to cinak a este taky lacny

Nightmare24.04.2015 - 20:54 Trvalý odkaz

redakcia & all
akurat som pozeral u Cechov tak u nich je aj 32GB verzia...za priblizne 7490 KC co je 273€

ondrakomous24.04.2015 - 21:06 Trvalý odkaz

dobra recenze, jinak jestli muzu malou pripominku, tak fotky dejte na nejaky uloziste v plnem rozliseni, at si to muzeme stahnout. takhle jsou fotky moc maly, kdyz sou zase velky, tak se to nacita dlouho.

Nightmare24.04.2015 - 21:52 Trvalý odkaz

ja pozeram SK a v druhom rade CZ a urcite aj kopa dalsich

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease24.04.2015 - 22:26 Trvalý odkaz

Si mu nahral, Stanley zasmečoval :-))
Aj tak je tam Out of stock.

Inak podarený mobil. Škoda toho LTE..
Dávam číňancovi rok dva, aj to sa naučí.
Najbližšie K tomu majú Huawei a Lenovo.

Celá diskusia 50 príspevkov