Microsoft Lumia 532 Dual SIM - taká milá tehlička

Recenzia lacného 4-palcového, ale trošku hrubého windowsfónu s dostatočným výkonom, stabilným systémom a výbornou funkciou Glance Screen.

Otváram prázdny dokument a púšťam sa do písania recenzie. Nadpis Noki..., v zapätí stlačím štyrikrát Backspace a píšem odznova. Microsoft Lumia 532. Snáď si na to časom zvyknem. Známy gigant nelenil a po odkúpení mobilnej divízie spoločnosti Nokia vychrlil na trh viacero noviniek. Mne sa do rúk dostala Lumia 532 Dual SIM. Tá svojou cenovou politikou spraví vrásky nejednému konkurentovi.

ikona

Základné info: Microsoft Lumia 532Štvorpalcový windowsfón s WVGA displejom konečne dostal 1 GB RAM a 8 GB vnútorné úložisko. Päťmegapixelovému fotoaparátu však stále chýba automatické zaostrovanie i LED blesk.

Nový majiteľ, no dizajn známej série smartfónov sa nateraz veľmi nemení. Lumia 532 vychádza z predošlých windowsfónov Nokie, výrazné ostré hrany mi zasa pripomínajú modely Asha, prípadne Nokiu X. Zachovali sa aj zaujímavé farebné prevedenia. Okrem konzervatívnejšej bielej a čiernej bude Lumia 532 k dispozícii aj v žiarivej zelenej a oranžovej. Na mňa z balenia vykukla posledná menovaná. Poviem vám, s touto farbou vás určite neprehliadnu. Oranžová doslova žiari a pripomína tú z reflexného oblečenia. Nízka cenovka sa odzrkadlila aj na obsahu balenia. Nájdeme tu iba nabíjačku. Slúchadlá a microUSB kábel pre spojenie s počítačom napríklad na presun fotografií chýbajú.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Lumia 532 prichádza s pevnou vaničkovou konštrukciou obopínajúcou bočné steny telefónu. Zhotovenie musím pochváliť. Vanička na bokoch dobre dolieha a ani pri silnejšom stláčaní nie je počuť žiaden škripot. Napriek menšej veľkosti pôsobí konštrukcia robustným dojmom. Svoj podiel na tom má hrúbka s hodnotou 12 milimetrov. Zadná stena sa však smerom k okrajom zaobľuje, vďaka čomu je manipulácia s telefónom pohodlná. Škoda len tých ostrých hrán, ktoré pri silnejšom zovretí režú do dlane. Hmotnosťou 136 gramov neprekvapí, ale ani nesklame. Taký štandard.

K pohodlnému ovládaniu v jednej ruke prispelo okrem skladných rozmerov aj rozumné rozloženie prvkov v bočných stenách. Pre windowsfóny viac-menej tradičné. Tlačidlo hlasitosti nájdeme s tlačidlom napájania v pravej stene, ľavá stena ostala prázdna, v hornej sa nachádza 3,5 mm audio konektor a microUSB sa usídlil v tej dolnej. Okrem nabíjania poslúži aj na rýchly prenos dát medzi PC cez mass storage. Funkciu pripojenia externých zariadení (USB kľúč, klávesnica...) operačný systém Windows Phone vo verzii 8.1 zatiaľ nepodporuje. Podpora tejto funkcionality príde až s novým Windows Phone 10.

Výraznú oranžovú plochu zadnej steny prerušuje objektív fotoaparátu a mriežka hlasného reproduktora. Hlasitosť je vysoká, kvalita skôr priemerná. Najlepšie zvukové podanie som dosiahol ak som mal telefón položený na rovnom podklade, napríklad stole. Vtedy sa zvuk odráža od stola a pôsobí priestorovým dojmom. Pri počúvaní hudby počas držania v ruke je zvuk trochu plechový.

Nechty vkladám medzi hornú časť vaničky a konštrukcie, a po zatlačení o vaničku sa dostávam do útrob zariadenia. Tu na mňa čaká vyberateľná batéria, pod ktorou sa skrýva dvojica slotov pre SIM karty v micro verzii a slot pre microSD kartu. K podpore dual SIM sa vrátim trochu neskôr.

Estetický zážitok mi trochu narúša zbytočne veľká čierna plocha pod displejom. Nachádza sa tu tradičná trojica tlačidiel. Na podsvietenie sa akosi zabudlo, no vibračná odozva nechýba. Tú som si pochvaľoval, keďže nie vždy som tlačidlo našiel na prvý ťuk.

Nad displejom poteší senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu. Ten pochválim za rýchle reakcie. Predná kamera ponúkne iba VGA rozlíšenie, no na skajpovanie snáď postačí. Notifikačná dióda chýba, ale pri tomto modeli som ju ani vôbec nepotreboval. Neskôr sa dočítate prečo.

Rozlíšenie 480 x 800 bodov je na štvorpalcovej uhlopriečke dostačujúce. Pri tomto operačnom systéme s pomerne jednoduchou grafikou to platí obzvlášť. Nízka cenovka nedala priestor kvalitnejšiemu panelu, a tak sa musíme uspokojiť s klasickým TFT-čkom. Nie je to však nič tragické. Za mínus možno považovať horšiu čitateľnosť na slnku, na ktorej má svoj podiel aj lesklý povrch a slabšie pozorovacie uhly. Najmä pri pohľade zhora a zdola. Lenže na displej sa aj tak väčšinou pozeráte priamo.

Operačný systém Windows Phone pôsobí jednoduchým a prehľadným dojmom, no niekedy zdanie klame. Napríklad aj pri nastaveniach displeja. Nastavenie jasu nájdeme v nastaveniach medzi prvými položkami, ďalšie nastavenia týkajúce sa displeja sú zašité o čosi nižšie. Tu nájdeme napríklad funkciu zlepšenia čitateľnosti na priamom slnku, ktorá podľa mňa nerobí zázraky, nastavenie farebného profilu obrazovky s možnosťou úpravy teploty a sýtosti farby a nastavenie jasu pre hodnoty nízky, stredný a vysoký.

O smartfónoch s operačným systémom Windows Phone je známe, že si zvyčajne vystačia s menej výkonným hardvérom, než je to u smartfónov s OS Android. Lumiu 532 poháňa chipset Snapdragon 200 od Qualcommu so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1,2 GHz a grafickým procesorom Adreno 302. Výkonu je tu dostatok, dokonca aj na hranie náročnejších hier, napríklad Asphalt 8. Tie si môžete pokojne nainštalovať na microSD kartu. Windows Phone 8.1 už túto možnosť ponúka. V prípade Lumie 532 je to funkcia na nezaplatenie, keďže z 8 GB interného úložiska je dostupná približne polovica.

Operačná pamäť poteší hodnotou 1 GB. Na windowsfón so základnou cenovkou je to určite slušná hodnota. Jeden gigabajt RAMky oceníte napríklad pri prepínaní sa medzi viacerými spustenými aplikáciami, kedy nedochádza k opätovnému načítavaniu obsahu. Na pozadí mi tak pokojne bežalo aj šesť, sedem aplikácií. Ďalším plusom je stabilita systému. Počas celej doby používania nedošlo k žiadnemu pádu aplikácie, prípade reštartu telefónu. Treba si však zvyknúť na o čosi pomalšie animácie a prechody, než je to u vybavenejších windowsfónov. Nenáročný používateľ to však zrejme ani nepostrehne. Aj ja som si zvykol. Prekážalo mi iba dlhé spúšťanie aplikácie fotoaparátu a následné snímanie.

Za jednu z najväčších výhod považujem podporu Glance screen. V nastaveniach ju hľadajte pod názvom Obrazovka s prehľadom. Aj po niekoľkých dňoch sa z tejto obrazovky teším ako malý chlapec. Glance screen vám na zhasnutej obrazovke zobrazí informácie o čase a zmeškaných udalostiach. Tie sú totožné s upozorneniami na zablokovanej obrazovke a ich obsah a usporiadanie si môžete zmeniť v nastaveniach. Maximálne ich viete zobraziť päť, moju zostavu tvorili notifikácie z Facebooku, Messengera, prijaté e-maily, správy a zmeškané hovory. Ďalšou mimoriadne návykovou funkciou je rozsvietenie displeja dvojitým ťuknutím naň. Druhý veľký palec hore.

Prostredie operačného systému Windows Phone 8.1 je bohaté na množstvo zaujímavých funkcií a vylepšení. Stačí sa poriadne povŕtať v nastaveniach. Odporúčam zájsť do každého zákutia, keďže podľa mňa niektoré funkcie nemajú najšťastnejšie pomenovanie a na prvý pohľad sa môžu zdať zbytočné. Z mojich obľúbených spomeniem napríklad zobrazenie tretieho stĺpca dlaždíc na hlavnej obrazovke, aj keď na tomto displeji sa mi viac osvedčilo zobrazenie dvoch, možnosť nastaviť si tapetu alebo si aktivovať kútik s aplikáciami, ktorý bez použitia hesla sprístupní iba určité aplikácie. Opäť podľa mňa nie najideálnejšie pomenovanie funkcie.

Vo výsuvnej lište nájdem štyri skratky, rýchly vstup do nastavení a napríklad aj presný údaj o stave batérie. Pod skratkami sa nachádza priestor pre notifikácie. Tu mi rozhodne chýba možnosť mazať notifikácie danej aplikácie jednotlivo. Ak napríklad potiahnem po konkrétnej správe z Messengera, spolu s ňou sa odstránia aj ostatné správy tejto aplikácie.

Vráťme sa k podpore dvoch SIM kariet. Pri vkladaní je jedno, kam vložíte kartu pre 2G a kam pre 3G sieť. Prednastavenú kartu pre dátové pripojenie a taktiež jej režim si volíte v nastaveniach. Ak si na nej zapnete podporu 3G, druhá je automaticky nastavená na 2G sieť. Pri prvom spustení vidím na domácej obrazovke a v menu oddelené aplikácie hovorov a správ pre obe karty.

Mám tu teda štyri aplikácie – Telefón 1, Telefón 2, Správy 1 a Správy 2. Tento spôsob je ideálnym riešením, ak chcete prehľadne oddeliť napríklad súkromné číslo od služobného. Ja som však využil možnosť zlúčiť dlaždice a medzi SIM kartami som sa prepínal priamo v aplikáciách. Počas hovoru na jednej zo SIM kariet je druhá nedostupná.

Od päťmegapixlového fotoaparátu bez automatického zaostrovania a LED blesku som toho veľa nečakal. A to možno bola chyba. Chýbajúci autofókus zamrzí najmä pri snímaní blízkych objektov, napríklad textu, no pri fotení budov a krajiny som bol z výsledkov príjemne prekvapený. Pri danej cenovke určite. Fotografie boli dostatočne ostré a vyzerali dobre aj pri prezeraní na veľkom monitore. Na fotografovanie som používal aplikáciu Lumia Camera, ktorá poteší prehľadným prostredím a bohatými nastaveniami. Škoda len toho pomalého spúšťania. Video je možné nahrávať maximálne vo FWVGA rozlíšení (480 x 848 b.), čo bude tak akurát na prezeranie na obrazovke telefónu. Na veľkú obrazovku je to málo.

UKÁŽKA FWVGA VIDEA (súbor 9 MB, MPEG4; 848 x 480 b., 30 fps; celkovo: 24 MB / min.)

Z ďalšej výbavy spomeniem napríklad FM rádio s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a textu (RT), a pri danej cenovke určite poteší aj bezplatná offline navigácia HERE Drive+ s celosvetovou licenciou.

V obchode s aplikáciami mi ešte stále chýba pár kúskov, ktoré často používam na operačnom systéme Android, preto aj používanie nebolo možno tak plnohodnotné. Spomeniem napríklad aplikáciu Hangouts od Google. Svoj podiel na tom mala aj klávesnica. Na tú si jednoducho neviem zvyknúť ani po niekoľkých windowsfónoch. Batéria s kapacitou 1 560 mAh tak poslúžila v priemere deň a pol. Záleží však na zvykoch majiteľa. Predpokladám, že cieľovka tento telefón zaťaží trochu menej než ja, a tak je hranica dvoch dní úplne reálna.

Výhody:

+ pevné zhotovenie

+ dual SIM

+ stabilita

+ dostatočný výkon

+ obrazovka Glance screen

Nevýhody:

- kvalita displeja zodpovedá nízkej cene

- tlačidlám pod displejom chýba podsvietenie

- hrúbka

Orientačná cena: približne 95 € (Pricemania.sk)

Na jeden záber: Microsoft Lumia 532

Záver:

Lumia 532 sa jednoducho vydarila. Pri pohľade na cenovku jej naozaj nemám príliš čo vyčítať. Práve naopak. Najväčšie plus udeľujem funkcii Glance screen, ktorá si ma získala. Keď si k tomu prirátame dostatok výkonu, stabilný operačný systém a viacero zaujímavých funkcií, napríklad automatickú reguláciu jasu, možnosť ukladať aplikácie na microSD kartu, Lumiu 532 môžem iba odporúčať. Nesmiem zabudnúť ani bezplatnú offline navigáciu s celosvetovou licenciou. Čerešničkou na torte je ešte podpora dvoch SIM kariet.

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

jarpo 19.04.2015 - 00:36

Aktualne mam pozicanu a pre seba testujem lumiu 435 a uz ta je velmi podarena. Tato 532 je vzhladom k podobnej cene a funkciam navyse este lepsia kupa :-)

rtg19.04.2015 - 02:15 Trvalý odkaz

pekna skatulka za pekne peniaze, rozhodne si myslim, ze je v lowende lepsie brat WP jednoznacne, ale aj vo vyssich kategoriach samozrejme..

ondrakomous19.04.2015 - 13:19 Trvalý odkaz

peknej mobil pro duchodce a studaky z prvniho stupne ZS. jinak celkem slusny fotky.

jarpo19.04.2015 - 15:19 Trvalý odkaz

Mas pravdu Ondro. Pretoze dochodcovia alebo prvacikovia potrebuju spolahlive telefony, aby sa mohli v pripade potreby dovolat. To by sa im s inym OS v tejto cenovej hladine nemuselo vzdy podarit.

rtg19.04.2015 - 15:42 Trvalý odkaz

lumia 640 ale stoji viac pokial sa nemylim, samozrejme v LTE verzii

preco by mal byt predmetny mobil limitovany len pre dochodcov a studentov? ono prave jednoduchsie mobily ocenia skor pracujuci, ktori nemaju cas sa hrat s tym ako napriklad prave studaci a okrem toho, kazdu chvilu vidim niekde vonku alebo vo vlaku dochodcu s iPhonom, sluchatka v usiach a rube si tam nejaku hudbicku, tak nemajme predsudky

Celá diskusia 7 príspevkov