MyPhone Cube - jednoducho dobrý dual-sim

Recenzia 5'' smartfónu s qHD displejom, slabým 8 Mpix fotoaparátom, náhradným krytom v balení a 1 800 mAh batériou. Určite siahnite po jeho 16 GB variante.

Poľský výrobca smartfónov MyPhone teraz na slovenský trh posiela jeden nový model za druhým. Kým nedávno testovaným kúskom Fun 3 a Luna sme vyčítali niekoľko detských softvérových problémov a nedokonalú lokalizáciu, Cube bol na tom už na prvý pohľad oveľa lepšie.

Navyše, balenie nestratilo nič zo svojich plusov - aj tu som našiel slúchadlá, ochrannú fóliu na displej i náhradný zadný kryt. Podľa nálady si tak svoj nový telefón budete môcť obliecť do čisto čiernej alebo bielo-čiernej kombinácie.

ikona

Základné info: MyPhone CubeCenovo dostupný dual SIM android s 5'' qHD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, 16 GB vnútornou pamäťou, 1 800 mAh batériou a náhradným zadným krytom v balení.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na prednej strane nenájdeme žiadne zbytočné nápisy, len päťpalcový displej, trojicu podsvietených dotykových tlačidiel, šošovku predného fotoaparátu a telefónne slúchadlo. Vypínač obrazovky skončil na pravom boku, dvojica ovládacích tlačidiel pre reguláciu hlasitosti vľavo, microUSB konektor dole a audio jack zas hore. Veľmi nenápadný a jednoduchý dizajn v pevnom spracovaní.

Odnímateľný zadný kryt zdobí text lákajúci na 8 Mpix rozlíšenie fotoaparátu. Na rozdiel od modelov Fun 3 a Luna tentoraz nezavádza a rovnaká bude aj maximálna hodnota rozlíšenia nastaviteľná v menu. Nechýba ani prisvetľovacia dióda a systémový reproduktor. Ten je však umiestnený veľmi nešťastne. Ak totiž Cube položím na stôl, reproduktor je kompletne zakrytý a prehrávanú skladbu takmer vôbec nepočuť. Logicky tak musím hlasitosť vytiahnuť na maximum, no ak smartfón zoberiem do rúk, reproduktor sa odblokuje a reve na celú miestnosť. To tento fakt výrobca pri návrhu zadného krytu skutočne neotestoval? Stačila by dvojica plastových nožičiek, ktoré by ho držali niekoľko milimetrov nad stolom…

Zobrazovací panel sa hrdí označením IPS OGS - nenechajte sa zmiasť druhou skratkou, tá znamená iba "one glass solution" teda dnes už nič výnimočné. Sklo a displej by mali byť v jednom kuse, čo zlepšuje čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. Pozorovacie uhly i farby sú v poriadku, no rozlíšenie 540 x 960 bodov na 5” uhlopriečke už nie sú nič svetoborné. Presne 220 ppi (zobrazovacích bodov na jeden palec). Na ikony na ploche sa pozerá dobre, no v internetovom prehliadači budete musieť text poriadne približovať a výhoda veľkého displeja sa tak rýchlo stráca.

Notifikačnú diódu tu nikde nenájdeme, no trojica tlačidiel by mala fungovať ako jej čiastočná náhrada. A opäť, kým minulé modely s tým mali problém, tu je všetko v poriadku. Aj pri vypnutom displeji dokážu blikať, no len pri neprečítanej SMS a zmeškanom hovore. Pri e-mailoch a notifikáciách vám musí stačiť vibrovanie a zvuk. To však môže byť aj výhoda, ak budeme uvažovať o tom, že telefonáty a správy sú dôležitejšie než check-in priateľa na Swarme či komentár na Facebooku. Iné modely by pri každej udalosti blikali rovnako.

Android 4.4.2 je aj tentoraz bez akejkoľvek grafickej nadstavby. Chválim, že zo systému vypadol nepotrebný poľský softvér a množstvo reklamných aplikácií. Zostala tu už len jedna jediná - BookApart (niečo ako Booking.com). Nad vašimi ikonami bude stále vyhľadávací riadok Google spúšťajúci asistenta Google Now. Domáce tlačidlo totiž pri podržaní otvára multitasking so 4 poslednými aplikáciami, ľavé potom ponuku kontextového menu.

Notifikačná lišta po stiahnutí zostáva čistá (zmizlo aj šikovné počasie, no to nie je nič čo sa nedá vyriešiť stiahnutím ešte lepšieho WeatherBug-u z obchodu Play), rýchle prepínače ukrýva až ďalšia karta tak, ako je to pri čistom Androide zvykom. Dostanete sa k nim aj pri vyrolovaní lišty dvomi prstami.

V nastaveniach nájdeme niekoľko šikovných vylepšení. Napríklad blokovanie hovorov, moju obľúbenú možnosť potvrdiť spojenie vytáčaného hovoru zavibrovaním (aj v hlučnom prostredí viem, že už prišlo k spojeniu) alebo stíšenie vyzváňania otočením displeja a automatické prijatie hovoru po priložení smartfónu k uchu. Niekoho možno poteší aj plánované zapnutie a vypnutie telefónu v stanovenom čase.

MyPhone Cube dostal gigabajt operačnej pamäte, ktorý mu však stačí na celkom svižný chod. Výbavu dopĺňa štvorjadrový procesor MediaTek 6582M a starý známy grafický čip Mali 400. Sťažovať si nemôžem ani na priestor vo vnútornom úložisku. Používateľ totiž dostane možnosť pod zadný kryt vložiť svoju microSD kartu, no tú som nepotreboval, kedže sme testovali rovno 16 GB verziu. Po prvom zapnutí mi systém nechal 9,45 GB a pre aplikácie ďalších 3,75 GB. To sú v tejto cenovej kategórii veľmi slušné hodnoty.

Buďte však opatrní. Slovenské e-shopy MyPhone Cube predávajú aj vo verzii so 4 GB úložiskom a 8 GB microSD kartou v balení. Vyhnite sa jej. Rozdiel medzi ňou a naším 16 GB variantom je len desať eur, za ktoré môžete zahodiť nepríjemné hlášky o nedostatku miesta a starosti s presúvaním fotografií.

Fotoaparát ponúka 8-megapixelové rozlíšenie, blesk i HDR. Snímkam chýba ostrosť a sú tiež veľmi tmavé. EXIF údaje po otvorení v PC mi naznačili prečo, clonové číslo je totiž podpriemerných F/2.8. Všetky fotografie som tak vo výsledku robil so zapnutým HDR - stačilo chvíľu počkať a systém obrázku trochu pomohol priložením ďalších s vyšším jasom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 29 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Tmavé je aj Full HD video. Preostrovanie funguje rýchlo, no až po dotyku na obrazovku. Oveľa viac ma oslovili predný 2 Mpix fotoaparát a kamera využívajúcu jeho šošovku na záznam VGA videa. Tým nemám, na rozdiel od toho zadného, čo vyčítať.

Najväčším sklamaním pre mňa bola snaha o počúvanie hudby. Akceptujem, že výrobca pribalil len jednoduché a skutočne veľmi lacné slúchadlá v krabici. Majú aspoň mikrofón, takže poslúžia pre telefonovanie v aute či na ulici. Pri počúvaní hudby som s nimi však nevydržal a situácia bola ešte horšia po pripojení vlastných - problém totiž nie je v slúchadlách ale (aspoň pri našom testovanom kuse) priamo v 3,5 mm jacku. Akúkoľvek reprodukciu totiž sprevádza šumenie. Je to škoda, takto smartón poslúži maximálne na počúvanie FM rádia. To však ponúkne RDS i Radio Text.

MyPhone Cube ale môže lákať aspoň na dual SIM fukcionalitu. Primárna SIM karta má klasický rozmer a dokáže spracovať dátový 3G internet, tá druhá je microSIM a ponúkne iba 2G. Medzi oboma sa prepína klasicky, v notifikačnej lište.

Mierne neobvyklé je vyhľadávanie v kontaktoch, pretože v telefónnej aplikácii je číselník skrytý a vyvoláva sa stlačením samostatného tlačidla. Chce to zvyk alebo používanie samostatnej ikony Ľudia. SMS aplikácia ani systémová klávesnica sa nijako nelíšia od tých, na ktoré sme zvyknutí z ostatných androidov. Výrobca sa snažil pridať aj softvér pre pripomienky, no veľmi rýchlo ho nahradíte používateľsky prívetivejším z obchodu Google Play.

Batéria s kapacitou 1 800 mAh je vymeniteľná. Pri veľkom 5-palcovom displeji od nej nemožno očakávať zázraky, no vďaka nižšiemu rozlíšeniu a úspornejšiemu hardvéru jeden deň prevádzky zvládala. V balení nájdete 1 A nabíjačku.

Výhody:

+ druhý zadný kryt v inej farbe priamo v balení

+ slúchadlá, ochranná fólia v krabici

+ tlačidlá blikajú pri zmeškanom hovore a SMS-kách

+ pri 16 GB verzii dostatok priestoru (a microSD karty v zálohe)

+ dual SIM

Nevýhody:

- veľmi zle umiestnený reproduktor

- aj na "minime" stále príliš vysoká intenzita podsvietenia displeja

- nižšie rozlíšenie obrazovky

- slabá svetelnosť fotoaparátu (používajte radšej HDR)

- pri testovanom kuse šumenie 3,5 mm audio jacku

Orientačná cena: 149,90 eur Digitall.sk

Na jeden záber: MyPhone Cube

Záver

MyPhone dokázal na modeli Cube zapracovať. Systém stále nie je kompletne preložený do slovenčiny, no už neobsahuje chyby, ktoré sme vyčítali jeho predchodcom. Správne fungujú voľby v aplikácii fotoaparátu, upozorňovanie prostredníctvom tlačidiel pod displejom a vytratil sa aj zbytočný softvér.

Ak by som si mal vybrať smartfón od tohto výrobcu, bol by to skôr model Cube než napríklad Luna. Za približne 150 eur získate dual SIM model aj so 16 GB úložiskom, v e-shopoch však pozor na 4 GB verziu s pribalenou pamäťovou kartou. Nie je takmer vôbec lacnejšia a prinesie len starosti.

Nízka cenovka ale prináša aj niekoľko kompromisov, napríklad displej s nízkym rozlíšením a nepríjemne vysokým jasom aj na minimálnej hodnote, slabý fotoaparát a len vo výnimočných prípadoch použiteľné slúchadlá či samotný 3,5 mm jack.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu