Sony Ericsson T715

RECENZIA mid-endu Slajder s 3,2 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, podporou UMTS, HSPA, Facebook aplikáciou a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 92 x 48 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 115 mm,

hmotnosť: 97 gramov (zistená: 97 g),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''),

fotoaparát: 3,2 Mpix, LED blesk, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 100 MB + microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: blogovanie, Google Maps, YouTube, prehliadač NetFront, Facebook,

batéria: Li-Pol, 950 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,9 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, autofókus, RSS, aktívny kryt objektívu, Wi-Fi, 3,5 mm jack, GPS, prehliadač dokumentov, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, dokumenty.

SE T715SE T715SE T715Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Do rúk sa mi dostal nový slajder od Sony Ericssonu. Novinka tentoraz pochádza z téčkového radu. Prináša zaujímavú funkčnú výbavu s rôznymi vychytávkami za priaznivú cenu. Najviac som sa tešil na aplikáciu Facebook.

Jednoduchý šedo-čierny

telefónu pôsobí minimalisticky. To je práve to, čo sa mi na ňom od prvého pohľadu páči. Druhá vec, ktorá ma pozitívne prekvapila, je kvalitná konštrukcia celého tela vrátane vysúvacieho mechanizmu. Žiaden prvok sa nekolíše, všetko drží stopercentne. T715 je skutočne konštrukčne vydarený kúsok. Predná strana obsahuje malý, no zato kvalitný displej a sériu ovládacích tlačidiel s klasickým sonyericssonovým rozložením. Na pravej strane nájdete spúšť fotoaparátu a tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Zadná strana skrýva malé prekvapenie - kovový kryt batérie. Okrem objektívu fotoaparátu s LED bleskom sa na zadnej strane nachádza aj logo výrobcu a nenápadný otvor reproduktoru. Na ľavom boku nájdeme, bohužiaľ, tradičný Fast-port konektor. V spodnej časti, pod krytom, sa nachádza konektor na pamäťovú microSD kartu. Nové Sony Ericssony už používajú štandardne pamäťové karty microSD.

Hlavné

sú uložené pod displejom. Ovládanie tvorí známa šestica tlačidiel s ovládacím štvorcom. Odozva tlačidiel je výborná, ich podsvietenie je nerovnomerné. Po vysunutí hornej časti sa objaví alfanumerická klávesnica. Spočiatku som sa jej mierne obával, no tuhosť a rozloženie jednotlivých tlačidiel je veľmi dobré. Taktiež ma potešila nižšou hlučnosťou. Klávesnica Sony Ericssonu T715 je vhodná aj na písanie dlhších textov.

telefónu používa dnes už tradičné a skôr priemerné rozlíšenie. Uhlopriečka sa mohla kľudne vyšplhať aj na 2,4'', miesto na vrchnej strane by bolo. Jas displeja je možné nastaviť v piatich stupňoch. Problém s viditeľnosťou na priamom slnku som nemal - Sony Ericssony s tým všeobecne nemajú problém, čo si už dlhodobo pochvaľujeme. Prostredie telefónu sa nedočkalo žiadnych zásadných zmien. Tému a rozloženie hlavnej ponuky môžete jednoducho meniť priamo v menu. Pripravené sú až štyri témy, ostatné si môžete stiahnuť z webu výrobcu. Aktívny pohotovostný režim naďalej chýba, riešiť sa to však dá rôznymi aplikáciami, ktoré sa dajú umiestniť na hlavný displej. Bežiaca Java aplikácia sa zobrazuje ako tapeta pohotovostného režimu. V prípade T715 tak môžete na domácej obrazovke zobraziť jednu z troch určených Java aplikácií, najlepšie Calendar Wallpaper, ktorá prehadzuje hodiny, kalendár a poslednú fotografiu. Sympatické, len čakanie na aktívny kalendár bolo občas zdĺhavé.

Sony Ericssonu T715 ma svojou kvalitou sklamal. Výsledné fotografie sú priemernej, miestami až podpriemernej kvality. Vlastný názor si môžete vytvoriť vďaka našej galérii. Okrem zlej kvality fotografií pocítite najmä chýbajúci autofókus. Možnosti prispôsobenia fotoaparátu sú už tradične široké. Nechýba panoráma, nočný režim, blesk (ktorý si musíte manuálne zapínať), samospúšť, meranie expozície, vyváženie bielej, efekty či nastavenie kvality. Veľmi praktické je vyváženie expozície šípkou doľava/doprava počas zameriavania na objekt. Zvuk uzávierky môžete deaktivovať. Odfotografovanú snímku môžete v náhľade šikovne upraviť pomocou funkcie Photo Fix alebo priamo odoslať na MySpace, Blogger, Picasa či Facebook.

Telefón dokáže nahrávať video v rozlíšení 320 x 240 bodov vo formáte MP4. Kvalita videa je dobrá, na prezeranie v mobile či na uploadovanie na rôzne servery postačí. Možnosti prispôsobenia sú rovnako bohaté ako pri fotoaparáte. Dĺžku videa je možné prispôsobiť veľkosti MMS. Aktivovať môžete aj LED blesk. Sony Ericsson T715 sa teda dá využiť aj na nahrávanie v tme.

Vaše fotografie a videá si môžete prezrieť v multimediálnej galérii. Tá ostala bez zmien. Otáčanie displeja budete musieť riešiť v nastaveniach.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 882 kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo: 8 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

V oblasti hudby nechýba nič podstatné.

je zhodný s ostatnými modelmi výrobcu. Nechýba mu triedenie skladieb podľa viacerých kritérií, nastavenie ekvalizéra, ani rozšírené stereo. Prehrávač samozrejme, po minimalizovaní, funguje aj na pozadí. Páči sa mi funkcia tlačidla hlasitosti, kedy pri dlhšom podržaní telefón posunie na ďalšiu skladbu. Regulácia hlasitosti funguje aj pri zablokovanej klávesnici, s čím majú problém napríklad hudobné (aj ostatné) Nokie. Prekvapil ma reproduktor telefónu, ktorý hrá skutočne nahlas.

Hudobnú výbavu dopĺňa

, ktorému nechýba RDS. Prítomná je aj funkcia Track ID, ktorá vám bezplatne, teda len za cenu malého dátového prenosu, identifikuje neznáme skladby.

Pamäť telefónu hlási pri prvom zapnutí viac než 80 MB. To postačí na uloženie hromady e-mailov, SMS správ či údajov v kalendári. Multimediálny obsah môžete uložiť na microSD kartu. Sony Ericsson sa pomaly vzdáva použitia Memory Stick Micro kariet vo svojich modeloch. A od budúceho roka sa už môžeme tešiť na microUSB konektor...to bude veselo!

V oblasti telefónneho zoznamu a jeho možností sme sa nedočkali žiadnych zmien. Pamäť pojme 1 000 kontaktov so 7 000 číslami. Páči sa mi možnosť zálohovania kontaktov na pamäťovú kartu. Užitočná je aj funkcia automatického ukladania nových kontaktov aj do pamäte SIM karty. Vyhľadávanie medzi kontaktami funguje postupným zadávaním znakov. Na nových modeloch od Sony Ericssonu sa mi páči aj funkcia inteligentného vyhľadávania priamo z

. Nechýbajú ani profily. V pamäti je pripravených až sedem. Chýba možnosť časovania a výberu samotného tónu vyzváňania. Ten si musíte zvoliť v správcovi súborov.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync. Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy využívajú spoločný jednoduchý editor. Prijaté správy môžete zobrazovať formou zoznamu alebo

, ktoré sú vážne návykové. Pamäť správ je limitovaná len voľnou pamäťou telefónu. Komu by to nestačilo, na ukladanie svojich správ môže využiť aj pamäťovú kartu. Písanie na klávesnici je rýchle a pohodlné, pomôcť si môžete aj kvalitným slovníkom T9. S textom správy môžete pracovať, kopírovanie a vkladanie funguje bez problémov. Medzi správami nájdete aj položku Facebook. Tá vás automaticky presunie na Java aplikáciu. O nej však neskôr.

Práca s e-mailovým klientom je rýchla a svižná. Na jednoduché mailovanie či pravidelné prezeranie pošty poslúži výborne. Telefón dokáže sťahovať nové správy pravidelne každých 5 minút. V nastaveniach si môžete zadať do akej veľkosti a koľko správ ma mobil sťahovať.

V oblasti prenosu dát sa T715-tka nemá za čo hanbiť. Ponúka možnosť pripojiť sa pomocou UMTS s nadstavbou HSPA. Internetový prehliadač

nesklamal. Bez problémov si poradí s prezeraním webových stránok. Nechýba ani navigačná šípka. Páči sa mi možnosť kopírovania textu na webe aj wape.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Organizátor ponúka tradičnú šesticu organizačných aplikácií. Zastaraný kalendár v mesačnom náhľade upozorňuje na aktívne udalosti len zvýraznením dňa. Zobudí vás jeden z pätice plne prispôsobiteľných budíkov. Ako tón budenia môžete použiť aj rádio. Chýbať nesmú ani úlohy, poznámky (s možnosťou umiestnenia na domácu obrazovku), záznamník, stopky, časovač či kalkulačka. Tá ponúka najjednoduchšie funkcie a obsahuje aj konvertor. Výbavu dopĺňa úschovňa hesiel a svietidlo.

Java je v Sony Ericssonoch vyriešená, už tradične, na vysokej úrovni. Nechýba minimalizácia ani multitasking aplikácií. Pripravené sú tri hry a šesť nasledovných aplikácií:

AccuWeather - slúži na zistenie počasia podľa vami vyhľadanej oblasti,

Calendar Wallpaper - sú jednoduché animované hodiny, kalendár či poslednú fotografiu, ktoré si môžete umiestniť na pozadie,

Slideshow Wallpaper - zobrazuje fotografie z albumu na domácej obrazovke,

Standby World - sú animované hodiny, ktoré zobrazujú čas v rôznych svetových metropolách,

YouTube - je aplikácia ne prezeranie videí na serveri YouTube.com,

Facebook - je výborným klientom, ktorý umožňuje nahrávať fotografie, prezerať profily, aktuálne príspevky, apod.

Práve Facebook aplikácia aj prepojenie fotoaparátu či videí s touto sociálnou sieťou je silným lákadlom Sony Ericssonu T715. Facebooku sa venujeme v samostatnej novinke.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria v T715-tke má kapacitu 950 mAh. Pri priemernom zaťažení telefónu vydržala celé tri dni. Pri aktívnom využívaní dátových prenosov, hudobného prehrávaču či fotoaparátu by som sa kľudne spoliehal na dva dni výdrže.

Výhody:

- kovový kryt batérie,

- Facebook aplikácia,

- podpora HSPA,

- minimalizácia aplikácií.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- chýba akcelerometer,

- starý Fastport,

- obyčajný kalendár.

Orientačná cena:179 € (5 392,55 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson je nový model z radu T. Elegantný slajder ponúka rýchle dátové prenosy cez HSDPA/HSUPA využiteľné v prehliadači NetFront, hudobné funkcie vrátane FM rádia s RDS, Facebook klient, trojmegapixelový fotoaparát či podporu microSD kariet. Naopak, niektorých sklame zastaraný konektor Fastport či slabšia kvalita výsledných fotografií. Každopádne je Sony Ericsson T715 zaujímavým a dizajnovo vydareným kúskom. Novinke od Sony Ericssonu bude konkurovať Samsung S5200, ktorý však neponúka podporu 3G.

Druhý názor

Richard Hombauer: Sony Ericsson sa nezdá, ale vie čo robí. Načo chrliť na trh 25 modelov ročne, keď stačí porozmýšľať, ako vylepšiť tých pár noviniek. Načo aktívny pohotovostný režim či widgety, keď Sony Ericsson už dlhý čas ponúka zobrazenie Java aplikácie na domácej obrazovke? Tlačidlo pre vyvolanie ponuky skratiek / spustených aplikácií tiež zabezpečí pohodlný vstup do obľúbených funkcií. Ak si raz zvyknete na minimalizáciu aplikácií, nebudete sa jej chcieť vzdať. A keď ste závislí na Facebooku, musíte T715 mať. Sympatický a lacný slajder, ktorý vyniká množstvom prepracovaných funkcií. Sony Ericsson tiež šokuje použitím microSD kariet. Škoda len toho slabšieho fotoaparátu. Ale pohľad na cenu to spraví. S miernou dávkou obdivu i malou dávkou sarkazmu dodávam: Hlavne, že má Facebook!

Produktová stránka: Sony Ericsson T715/a>

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson T715

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

anonymous25.06.2009 - 16:00 Trvalý odkaz

petriq24: Opravte si chybu v nazve, vraj ...EricssOOn :) alebo je to nejaká ?ínska napodobenina? ;)

*dakujeme za upozornenie. opravene. - redakcia*

anonymous25.06.2009 - 16:02 Trvalý odkaz

petriq24: Display mohol mat aspo? 2,6" je tam ešte dos? pristoru

anonymous25.06.2009 - 17:01 Trvalý odkaz

qwert: mohol byt vecsi...ale vies, T-Mob si tam potrebuje strcit logo:),, a fakt je nejaky hruby, kedze nema wifi ani gps, tak je moc hruby://

anonymous25.06.2009 - 17:42 Trvalý odkaz

Thomas: To ich tam fakt uz nemohli dat? Vzdy to musia niecim dobabrat

Celá diskusia 55 príspevkov