HTC Desire 820 - konečne zas staré dobré hátécé

Recenzia 5,5'' androidu s kvalitnou konštrukciou, dobrými stereo reproduktormi a nadpriemernou prednou kamerou. Niekomu nemusí stačiť HD rozlíšenie.

Popri nadupaných vlajkových lodiach sa výrobcovia snažia zbrojiť aj v cenovo nižších kategóriách, v ktorých je kúpna sila predsa len väčšia. Nie každý potrebuje vlastniť smartfón v cene jeho platu, ktorého hodnota aj tak po čase klesne. Česť výnimkám. Práve preto považujem v súčasnosti strednú triedu za veľmi atraktívnu. Z bohatej ponuky si vyberie snáď každý. Či už ide o rokmi overených výrobcov, alebo nováčikov, ktorí sa za krátky čas stihli veľmi dobre vypracovať a zvyčajne konkurujú výborným pomerom cena/výkon.

K stáliciam môžeme zaradiť aj spoločnosť HTC. Tá si pre nás na tento rok prichystala model Desire 820 predstavený na minuloročnej výstave IFA v Berlíne. Pri pohľade na tlačové fotografie si všímam hneď prvé možné eso v rukáve. Sú nimi stereo reproduktory umiestnené na prednej stene. Ďalšie plusy a mínusy odhalí naša recenzia.

ikona

Základné info: HTC Desire 820Novinka, ktorá sa hlási do vyššej strednej triedy prináša 5,5'' HD displej, 64-bitový osemjadrový 1,5 GHz procesor, OS Android 4.4 KitKat, 13 Mpix zadný, 8 Mpix predný fotoaparát, 2 600 mAh batériu a predné stereoreproduktory.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

HTC Desire 820 dizajnovo nadväzuje na predošlé modely s prívlastkom Desire a trojciferným popisom za ním. Možno ho považovať za nástupcu modelu 816. Ten sa mi vryl do pamäti najmä vďaka nie najpresvedčivejšej konštrukcii, ktorá pôsobila zbytočne robustne. Pri 820-tke sa táto chyba napráva. V HTC siahli po polykarbonáte a vytvorili unibody smartfón s kvalitnou konštrukciou, ktorá ani pri silnejšom zovretí nevydá jediný hlások, podobne ako keď sa vás manželka pýta, kde ste boli tak dlho. Telefón ovládli oblé tvary, vďaka ktorým výborne padne do ruky. Treba však rátať s väčšími rozmermi. Tie nemusia sadnúť každému. Napriek tomu ich považujem za rozumné a pri pohľade na prednú stenu nevidím príliš veľa nevyužitého miesta. Povrch konštrukcie mi vyhovoval. Telefón sa v ruke nekĺže, no pri pohľade na zadnú stenu treba rátať s občasným zotretím odtlačkov a nečistôt. Hlavným pútačom počas celej doby používania bola rozhodne farebnosť telefónu. V tomto trafilo HTC do čierneho. V našom prípade bola tmavosivá konštrukcia oživená oranžovým lemom na prednej stene a rovnaký lem osviežil aj tlačidlá a objektív fotoaparátu. Vkusne vyzerá aj oranžové logo na zadnej stene. Ak by som uvažoval o kúpe, s najväčšou pravdepodobnosťou by som siahol práve po tejto kombinácii. Oranžová farba vyzerá sviežo a zároveň môže vyvolávať pocit, že ide o odolný telefón.

Pri navrhovaní rozloženia prvkov v bočných stenách nových modelov si v HTC pravdepodobne hádžu mincou. Oproti modelu 816 sa tlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania presunulo do tej pravej. Tlačidlo napájania je umiestnené bližšie do stredu, teda ešte pohodlne dostupné. O tlačidle hlasitosti sa to však už povedať nedá a načiahovanie sa za ním, najmä pri pokuse regulovať hlasitosť počas hovoru, bolo dosť nepohodlné. Po niekoľkých dňoch však zisťujem, že umiestnenie nie je to, čo mi vadí najviac. Tlačidlá sa totiž ľahko stláčajú a náhodné odblokovanie telefónu vo vrecku nohavíc bolo u mňa takmer na dennom poriadku. Párkrát som nastavil budík (kliknutie na widget hodín), otvoril prehliadač a raz som mal aj rozpísanú SMS správu. Vyriešil som to nastavením odblokovacieho vzoru.

V ľavej stene nájdeme plastovú krytku chrániacu slot pre nanoSIM kartu a microSD kartu. Napriek plastovému zhotoveniu kryt nepôsobí lacným dojmom, na svojom mieste drží pevne a nenarúša celkový vzhľad telefónu. S obomi kartami viete pohodlne manipulovať iba za pomoci nechtu. V hornej stene nájdeme 3,5 mm audiokonektor, microUSB konektor sa nachádza v tej dolnej. Otočený dolu hlavou, ako je už u HTC zvykom, a umiestnený pri pravom konci. Po pripojení redukcie USB OTG vedel telefón komunikovať s USB kľúčom, myšou a klávesnicou. Pripojenie externého disku so súborovým systémom NTFS nie je podporované.

Tlačidlá pod displejom, či už fyzické alebo dotykové, tu opäť nenájdeme. Trojica softvérových tlačidiel tak opäť uberá z displeja. Vo viacerých prípadoch sa však skrývajú. Na jednej strane plus, no začiatočníkovi nemusí byť hneď jasné, že na ich vysunutie je potrebné potiahnuť prstom od okraja. Najnevyužitejšou plochou ostáva čierny pás s nápisom HTC. Pod ním sa už nachádza jeden zo stereo reproduktorov, ktoré možno označiť za jedno z lákadiel a zároveň konkurenčné plus. Kvalitou a hlasitosťou hravo prekonajú mono reproduktory na konkurenčných smartfónoch. Po dlhšej dobe konečne počujem aj hĺbky. Pri aktívnych reproduktoroch je spustený aj režim BoomSound. Ten mi celkom vyhovoval. Koniec koncov, vypnúť ho ani neviete, iba pri počúvaní cez slúchadlá.

V naoko rovnako nevyužitom čiernom páse nad displejom sa schováva senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu a informačná dióda. Tá svojou veľkosťou príliš nepoteší, podobne ako u väčšiny smartfónov od HTC, no blikajúce upozornenie som si väčšinou všimol. Hornému reproduktoru robí spoločnosť predný fotoaparát s nadpriemerným osemmegapixlovým rozlíšením. O ňom trochu neskôr.

Displej svojou kvalitou patrí k špičke. Super LCD od HTC je zárukou verných farieb, dobrých pozorovacích uhlov a výbornej čitateľnosti na priamom slnku. Tieto displeje mám na androidoch asi najradšej. Pri zobrazení farieb trochu stráca v podaní čiernej, no zobrazením bielej zasa skryje displej Super AMOLED do vrecka. Výrobca sa rozhodol na 5,5-palcovej uhlopriečke použiť HD rozlíšenie. Je to mínus? Ťažko povedať. Z pohľadu portfólia je tento krok oprávnený, Full HD by sme tu očakávať nemali, keďže to ponúka aktuálna vlajková loď. Ani z používateľského hľadiska nejde o žiadnu tragédiu. Ak ste však už váš zrak rozmaznali Full HD , nebodaj QHD rozlíšením, rozdiel si všimnete. Napríklad ako ja. Chýbajúcu jemnosť so si všimol pri niektorých ikonách, takisto článok na webe som už musel aspoň minimálne priblížiť.

Zamrzí aj nevyužitý potenciál veľkého displeja. Konkurenční výrobcovia ponúkajú buď zobrazenie dvoch aplikácií naraz, prípadne zobrazenie miniaplikácií. Určite nejde o každodenne využívané funkcie, no v niektorých prípadoch by sa zišli. V nastaveniach displeja nás tak nečakajú žiadne špeciálne funkcie. Ani režim rukavice. Ja som využil možnosť automatickej regulácie jasu, ktorá pracuje spoľahlivo a rýchlo, a písmo som si zmenil na Helveticu. Ten tenký profil textu je návykový. Ochranu veľkej dotykovej plochy si pod svoje krídla vzalo sklíčko Gorilla glass 3. Aj po niekoľkých dňoch používania je displej bez škrabancov. Veľká plocha si pritiahne pár odtlačkov, no nie je to nič tragické.

Pri hardvérovej výbave HTC nešetrilo a do útrob vložilo prvý osemjadrový chipset od Qualcommu – Snapdragon 615. Štyri jadrá sú taktované na 1,7 GHz, zvyšne štyri na 1 GHz. Spoločnosť im robí grafický procesor Adreno 405. Výkonu je tu dostatok, HTC Desire 820 hravo zvládne aj tie najnáročnejšie hry. Ani pri dlhšom hraní sa telefón nezvykol prehrievať, vyššiu teplotu som zaznamenal iba pri dlhšom používaní fotoaparátu a testovaní v benchmarkovej aplikácii AnTuTu. V nej dosiahol 25 874 bodov. A pri číslach ešte chvíľu zostaneme. Interný ukladací priestor s kapacitou 16 GB ponúkne užívateľovi približne 9 GB, čo v súčasnosti nie je bohviečo. Zachraňuje to slot pre pamäťové karty, ktorý spapá aj 128 GB karty a taktiež možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu.

Z oblasti konektivity poteší najmä podpora 4G sietí a NFC. V nastaveniach ešte nájdeme možnosť pripojenia menšieho handsfree telefónu HTC Mini+ a možnosť zdieľania obsahu cez HTC Media Link HD.

Ak by som si mal vybrať budúci mobil iba na základe nadstavby, určite by to bol nejaký model zo strednej alebo vyššej triedy od HTC. Na dobré sa veľmi rýchlo zvyká a nadstavba Sense 6.0 je toho príkladom. Pocitovo ju hodnotím ako najrýchlejšiu nadstavbu na OS Android. Bežala ako hodinky. Prepínanie medzi niekoľkými spustenými aplikáciami bolo bleskové a aj pri viacerých otvorených aplikáciách systém hlásil ešte 800 – 900 MB z 2 GB hodnoty RAM. Menšie zaváhanie som si všimol iba pri rozsvietení zhasnutej obrazovky, ktoré nebolo okamžité. Inak môžem iba chváliť.

Už zo zablokovanej obrazovky sa môžem rozhodnúť, či sa chcem dostať na hlavnú obrazovku, do poslednej aplikácie pred zablokovaním alebo na špeciálnu obrazovku BlinkFeed. Záleží to od smeru potiahnutia. Poďme napríklad na BlinkFeed. Táto obrazovka združuje obsah sociálnych sietí, aplikácií a webov a servíruje vám ich v prehľadnej forme. Medzi podporovanými slovenskými webmi nájdete aj náš portál. BlinkFeed si môžete nastaviť aj ako hlavnú domácu obrazovku, prípadne ju úplne vypnúť. Ja som si ju ponechal, no za hlavnú som označil tú klasickú, na ktorej mi nesmel chýbať kultový widget hodín s počasím. Ponuka widgetov od HTC je veľmi pestrá, spomeniem napríklad aj pekný widget prehrávača hudby alebo kalkulačky.

Chváliť môžem aj výsuvnú lištu s množstvom skratiek a priamym vstupom do danej funkcie. Zoznam aplikácií zasa poteší možnosťou zmeny mriežky a schovávaním nepotrebných aplikácií. Budúci majitelia sa môžu tešiť aj na podporu krytu HTC Dot View. Prezrádza to nainštalovaná aplikácia.

Základné aplikácie si už dlhšiu dobu držia vysoký štandard. Číselník podporuje inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách priezviskách a oboch súčasne, telefónny zoznam zasa poteší podrobným rozpisom hovorov, správ a e-mailov pri každom kontakte.

Aj zobrazenie kontaktov z viacerých účtov je tu o krok vpred. U ostatných výrobcov sa kontakty zlučujú na základe presnej zhody mena a priezviska, HTC vie nájsť aj čiastočnú zhodu a predloží vám návrh na spárovanie. Čerešničkou na torte je internetový prehliadač s automatickým zalamovaním textu pri zoomovaní. Pri testovaní smartfónov od HTC tak v mojom prípade ide Google Chrome bokom.

Fotoaparát s rozlíšením trinásť megapixlov neprekvapil, ale ani nesklamal. Počas dňa zhotovuje fotografie slušnej kvality s dostatkom detailov. S ubúdajúcim svetlom však nastupuje výrazný šum. Tu som si pomohol nočným režimom, ktorý podával lepšie výsledky než automatika, no zázraky nerobil. Predný osemmegapixlový fotoaparát som používal už o čosi menej, no nie kvôli kvalite. Tá je nadpriemerná. V ponuke režimov máte k dispozícii aj zachytenie snímky so zábermi z oboch kamier. Najprv zhotovíte prvú, fotoaparáty sa prepnú a po zosnímaní tej druhej sa fotografie spoja. Opäť režim, ktorý som použil iba párkrát.

Prostredie fotoaparátu vyzerá na prvý pohľad prehľadne a jednoducho, no po čase zisťujem, že hlavná obrazovka je jednoduchá až príliš. V ľavej časti by som určite rád videl lištu so skratkami, kde by mi určite nechýbal režim HDR. Ten je na môj vkus až príliš skrytý. Viac než samotné snímanie ma bavilo vytváranie automatických zostrihov z fotografií a videí. V galérii na vás čaká 12 zaujímavých motívov. Ako hudobné pozadie si môžete zvoliť aj vašu skladbu uloženú v telefóne.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 73 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 152 MB / min.)

Na audio zážitok sa kladie dôraz nielen po hardvérovej, ale taktiež aj po softvérovej stránke. Prehrávač hudby pochválim za prehľadné prostredie, delenie skladieb podľa viacerých možností a napríklad aj za automatické stiahnutie obrázku albumu a interpreta. Po opustení prehrávača nájdete jeho ovládanie vo výsuvnej lište a taktiež na zamknutej obrazovke. Audio výbavu dopĺňa FM rádio. Lenže dosť chudobné. Zabudlo sa na tak základné veci, akými sú zobrazenie názvu stanice (RDS), zobrazenie názvu skladby (RT), či časovač vypnutia.

Výdrž batérie s kapacitou 2 600 mAh sa nevymykala môjmu štandardu, čo v praxi znamená, že mi telefón poslúžil v priemere jeden deň. Počas celej doby používania sa nestalo, aby som domov došiel s jednociferným stavom batérie, no zároveň som nedošiel s dvojciferným stavom, s ktorým by som sa odvážil vstúpiť do ďalšieho dňa. Väčšinu času som trávil v dátovo závislých aplikáciách, uskutočnil pár hovorov, no a samozrejme, neodolal som ani počúvaniu hudby a sledovaniu videí cez výborne stereo reproduktory.

Výhody:

+ kvalitné zhotovenie

+ zaujímavé farebné verzie

+ stereo reproduktory

+ pekný Super LCD displej

+ NFC, LTE

+ svižné a prepracované prostredie HTC Sense

+ kvalitný predný fotoaparát

Nevýhody:

- niekomu nemusí stačiť HD rozlíšenie

- pre používateľa dostupných iba 9 GB interného priestoru

- vstavaná batéria

Orientačná cena: približne 315 € (pricemania.sk)

Na jeden záber: HTC Desire 820

Záver:

Za posledných pár mesiacov mi rukami prešlo viacero modelov strednej a nižšej triedy od HTC, no až pri tomto mám konečne pocit, že ide o staré dobré poctivé HTC. Kvalitná konštrukcia nepôsobí príliš robustne, aj keď miesta na orezanie je tu ešte dosť, a hlavne prichádza vo veľmi zaujímavých farebných verziách. Nami testované sivé prevedenie s oranžovými prvkami som si zamiloval. Jedným z hlavných ťahúňov budú určite aj kvalitné stereo reproduktory. Tu sa konkurencia zatiaľ nechytá. Displej je už tradične kvalitný, s výbornou čitateľnosťou na priamom slnku. Len to HD rozlíšenie nemusí sadnúť každému. Taktiež by som už pri tejto uhlopriečke privítal nejakú zaujímavú fičúru, ktorá by využívala potenciál jeho veľkosti. Konkurencia je už o krok ďalej. Od prostredia HTC Sense som očakával len to najlepšie a moje očakávania sa aj naplnili. Plynulé, výborné spracované a s viacerými zaujímavými funkciami. Neutrálny dojem zanechal fotoaparát. Nesklamal, no ani neprekvapil. A to isté možno povedať o výdrži na jedno nabitie. HTC Desire 820 sa vydaril a svojich fanúšikov si určite nájde. Len je otázne, či mu ich nepreberú niektoré zaujímavé smartfóny strednej triedy, ktorých parametre sú o kúsok lepšie.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

aqde30.03.2015 - 17:41 Trvalý odkaz

Chcel by som sa opýtať ako to je s motívmi/témami dajú sa nejako pridať alebo stiahnuť ? Vidím, že na recenzovanom telefóne mate nejakú červenú...Myslel som, že to HTC bu postupne pridávať v aktualizáciách ale nie je tak aspoň u mňa....Od kúpi mám na M8 stále iba 4.

Knoxville30.03.2015 - 20:00 Trvalý odkaz

Nové témy by mali byť pridané či už na stiahnutie alebo priamo v telefone s príchodom aktualizácie nadstavby HTC Sense vo verzii 7.0 ktorá je už na modeli M9 a bude aj na M8 len neviem kedy bude k dispozicii.Zrejme musis pockat...

ondrakomous30.03.2015 - 23:23 Trvalý odkaz

hlavne ten telefon vypada fakt dobre, to muze byt jeho nejvetsi vyhoda, asi nejlepsi dizajn, co sem videl, kombinace seda oranzova cerna vypada fantasticky, z toho mam asi nejvetsi radost, ze ti dizajneri maji trosku smysl pro barvy, specialne tenhle telefon bych si koupil , protoze vypada zatracene dobre. verim, ze apple tento mobil bude kopirovat po dizajnove strance jeste roky. chvala bohu, ze nekoho napadlo udelat barevny lemy kolem nudnyho cernyho konektoru. svet je zase veselejsi.

risiak01.04.2015 - 18:10 Trvalý odkaz

pekny, fajn hardware, prijatelna cena - jedine minus je velky 5,5 palcovy displej a tym padom rozmery... esteze mame v predaji "mini" - cca 4,5 palcove verzie dobrych telefonov (xperia Z3 compact a podobne)

Celá diskusia 8 príspevkov