Prestigio MultiPhone 8500 Duo - dvojsimkový windowsfón

Recenzia cenovo dostupného dual SIM smartfónu s operačným systémom Windows Phone 8.1, pekným 5'' HD displejom a dostatočnou hardvérovou výbavou.

Známy výrobca cenovo dostupných smartfónov nás donedávna oslovoval iba zariadeniami s operačným systémom Android. V lacných vodách však môže byť častokrát výhodnejšou alternatívou smartfón s operačným systémom Windows Phone, ktorý podľa mojich skúseností ponúkne stabilnejšie a rýchlejšie prostredie. Určite si spomínate na kráľovnú lacných windowsfónov – Nokiu Lumia 520. Tohto potenciálu si je vedomá aj spoločnosť Prestigio. Tá minulý rok predstavila dva cenovo dostupné smartfóny a my sme sa pozreli na ten vybavenejší z nich. Po prezretí základných parametrov a cenoviek v internetových obchodoch ostávam príjemne zaskočený. Ak sa neobjaví žiaden výrazný nedostatok, tak zrejme pôjde o mimoriadne lákavý smartfón s výborným pomerom cena / výkon.

ikona

Základné info: Prestigio MultiPhone 8500 DuoLacný dual SIM smartfón s OS Windows Phone 8.1, štvorjadrovým procesorom, 5'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom a 2 000 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Zaujímavú výbavu zabalilo Prestigio do väčších rozmerov s jednoduchým dizajnom, príznačným pre smartfóny s týmto OS. To, že ide o smartfón značky Prestigio, spoznáte až pri pohľade na zadnú stenu. Vpredu nenájdeme žiadne logo ani názov výrobcu, čo sa mne osobne celkom páči. Pri lacných smartfónoch treba rátať s plastovou konštrukciou, a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Musím však povedať, že telefón nepôsobí lacným dojmom. Čiernu plastovú konštrukciu prerušuje po obvode lem, taktiež z plastu. Sivý lem oživuje konštrukciu a jeho matná úprava nezachytáva odtlačky. Jednotlivé diely do seba dobre zapadajú, no pri silnejšom zovretí a krútení v ruke je už počuť vôľu na určitých miestach. Pri bežnom používaní to však zrejme nepostrehnete.

Rozmery ustrážil výrobca na triezvych hodnotách. Porovnajme si ich napríklad s výborným Honor-om 3C, ktorého môžeme považovať za silného konkurenta z táboru androidov. Prestigio MultiPhone 8500 je o päť milimetrov dlhšie (145 vs 140 mm), no o milimeter užšie (70 vs 71 mm) a milimeter tenšie (8 vs 9 mm). Hmotnosť je u oboch rovnaká, konkrétne 140 gramov. Prestigio sedí v ruke dobre. Na konštrukcii nenájdeme žiadne ostré časti, ktoré by znepríjemňovali používanie. Bočné steny sa smerom dozadu mierne zaobľujú.

U smartfónov väčších rozmerov sme zvedaví na to, ako sa výrobca popasoval s rozložením prvkov v bočných stenách. Prestigio to zvládlo dobre. Tlačidlo napájania nájdeme v pravej bočnej stene a pri troche šikovnosti naň dočiahnem aj bez prehmatávania. Približne v rovnakej výške nájdeme na opačnej strane tlačidlo ovládania hlasitosti. Spodná stena ostala prázdna, v tej hornej sa nachádza 3,5 mm audio jack na pripojenie ľubovoľných slúchadiel a microUSB konektor. Poslúži na nabíjanie a rýchle prepojenie s PC cez mass storage. Pripojenie externých zariadení cez USB OTG nie je podporované.

Zo zadnej steny vyčnieva objektív fotoaparátu, preto pozor kam a ako telefón kladiete. Vedľa nájdeme LED blesk, a v dolnej časti ešte hlasný reproduktor. Maximálna hlasitosť je dosť vysoká, zvonenie by ste mali počuť, kvalitou sa radí k takému priemeru. Na príležitostné počúvanie hudby nenáročnému používateľovi určite postačí.

Medzi veľké lákadlo tohto smartfónu možno zaradiť aj displej. Prestigio siahlo po IPS displeji, ktorý verne zobrazuje farby, má dobré pozorovacie uhly aj slušnú čitateľnosť na slnku. Na päťpalcovej uhlopriečke poskytne komfortné HD rozlíšenie. Tu dávam Prestigiu plusový bod. Používanie je príjemné a o kostrbatom texte tu nemôže byť ani reč. Pochválim aj prítomnosť automatickej regulácie jasu, na ktorú sa v lacnejších smartfónoch zvykne zabúdať, a taktiež prítomnosť ochranného sklíčka Gorilla Glass. Našli sa však aj nejaké mínusy. Displeju tak môžem vytknúť iba jednu vec. Chýbala mi tu oleofóbna vrstva, ktorá by eliminovala odtlačky a nečistoty. Inak som spokojný.

Pod displejom nájdeme tradičnú trojicu dotykových tlačidiel. Tu si Prestigio opäť zaslúži pochvalu za ich podsvietenie a vibračnú odozvu.

O chod zariadenia sa stará chipset Snapdragon 200 (MSM8212) od Qualcommu. Môžete sa s ním stretnúť aj v iných cenovo dostupných smartfónoch, napríklad Nokii Lumia 535 alebo Huawei Ascend G6. Tvorí ho štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHz a grafický procesor Adreno 302. Nejde o žiaden extra výkonný procesor, no pri troche trpezlivosti som si na tomto telefóne zahral aj graficky pekne spracovanú hru GT Racing 2. Trhavé pohyby sprevádzali najmä pohyb v menu, hranie bolo viac-menej plynulé. Ani pri dlhšom hraní sa zadná časť telefónu neprehrievala. Pri inštalovaní hier a aplikácií máte z 8 GB interného priestoru k dispozícii 5,5 GB, zvyšok zaberá systém. Hudbu a fotografie si môžete pokojne ukladať na microSD kartu. MultiPhone 8500 Duo si rozumie s pamäťovými kartami do kapacity 32 GB.

Operačný systém vo verzii 8.1 urazil poriadny kus cesty a v súčasnej podobe mi funkčne vyhovuje. Stále mi tu však chýbajú aplikácie, najmä tie od Googlu, od ktorých som viac-menej závislý, či už pri práci alebo komunikácií s najbližšími. Hneď na začiatku spomeniem dojmy z používania. Musím povedať, že je to asi prvý windowsfón v mojich rukách, na ktorom som zaregistroval pomalšie reakcie. Prepínanie medzi domácou obrazovkou a zoznamom aplikácií občas trhalo a trochu mi vadilo aj pomalé posúvanie v ponuke s aplikáciami a v nastaveniach. V zozname aplikácií som preto používal možnosť kliknúť na písmeno a v zozname písmen sa rýchlo presunul na aplikácie s hľadaním názvom. Napríklad n pre Nastavenia. Operačná pamäť RAM s kapacitou 1 GB umožnila pohodlný beh niekoľkých aplikácií naraz. K zoznamu spustených aplikácii sa dostanete dlhším podržaním šípky späť. Z tohto miesta sa môžete medzi aplikáciami prepínať a taktiež ich aj rovno zatvoriť.

Ďalšou užitočnou súčasťou prostredia je výsuvná lišta. Nie je podľa mojich predstáv, ale hlavné je, že je tu. Nájdeme tu päť skratiek, ktoré môžeme meniť a zoznam notifikácií. Tu mi vadia dve veci. Kliknutím na ikonu Wi-Fi sa toto pripojenie zapne a automaticky pripojí k známej sieti. Ďalším kliknutím sa však pripojenie nevypne, ale vstúpite do nastavení, kde ďalším klikom pripojenie vypnete. Zbytočné kliknutie navyše. Druhou výčitkou je mazanie notifikácií. Mažú sa po aplikáciách, nie po jednotlivých upozorneniach. Znamená to, že ak vám na Facebook Messengeri poslalo správu viac ľudí, ťahom do strany vymažete všetky notifikácie tejto aplikácie.

Dlaždice na domácej obrazovke môžete oživiť ľubovoľným pozadím. Mne sa osvedčilo tmavé. To neprekrývalo biele notifikácie na dlaždiciach. Upraviť si môžete aj zablokovanú obrazovku. Okrem jednoduchého pozadia môžete mať nastavené aj rôzne tapety aplikácií. Napríklad Facebook vám tu bude zobrazovať informácie z aplikácie. Ja som používal zablokovanú obrazovku prepojenú s aplikáciou Počasie. Videl som na nej aktuálny stav a predpoveď na najbližšie dni.

Prestigio je známe podporou dvoch SIM kariet a tá neobišla ani windowsfóny. Len si treba zvyknúť na trochu odlišné ovládanie. Všetko je tu rozdelené. SIM karty majú samostatné dlaždice na domácich obrazovkách a taktiež v menu. Na jednej strane je to pekne oddelené, no ak chcem vidieť všetky uskutočnené hovory, musím sa medzi dlaždicami preklikávať. Podobne je to pri správach. Pri aktívnom hovore sa Multiphone 8500 Duo správa ako väčšina dual sim smartfónov. Ak na jednej zo SIM kariet prebieha hovor, druhá je neaktívna.

Základné aplikácie sú v tomto operačnom systéme veľmi dobre spracované. Spomeňme napríklad aplikáciu Ľudia, ktorá združuje vaše kontakty z rôznych účtov. Na jednom mieste sa tak okrem základných informácií dozviete aj novinky zo sociálnych sietí, históriu hovorov, správ a e-mailov s každým jedným kontaktom. V novej verzii OS sa už z aplikácie Správy vytratil Facebook chat a vystupuje ako samostatná aplikácia Facebook Messenger. Nájdete ho v obchode. Odlúčenie od Správ však asi trochu narušilo symbiózu s celým systémom. Ak som v lište vymazal notifikácie správ, na dlaždici sa táto informácia stále zobrazovala. Namiesto vstavaného internetového prehliadača zvyknem na windowsfónoch používať výborný UC browser, ktorý toho ponúkne naozaj dosť.

Fotoaparát s osemmegapixlovým rozlíšením pochválim za funkciu automatického zaostrovania a prítomnosť LED blesku. Kvalita snímok zodpovedá cenovke zariadenia. Väčšinou som ho používal pri dobrých svetelných podmienkach, kedy vedel zhotoviť slušné fotografie vhodné na zdieľanie na sociálne siete alebo na prezeranie na displeji telefónu. V slabších svetelných podmienkach som to skúšal s asistenciou blesku, no ten sa mi príliš neosvedčil. Fotografie boli častokrát neostré. Menším sklamaním je nahrávanie videa v maximálnom rozlíšení 864 x 480 bodov. Určite by sme tu radi videli HD rozlíšenie, ktoré možno v súčasnosti považovať za štandard.

UKÁŽKA FWVGA VIDEA (súbor 8 MB, MPEG4; 864 x 480 b., 29 fps; celkovo: 24 MB / min.)

Z ďalších multimediálnych aplikácií som najčastejšie siahal po prehrávači hudby a FM rádiu. Najnovšie sú už tieto aplikácie v menu oddelené. FM rádio pochválim za podporu RDS (zobrazenie názvu stanice) a taktiež RT (zobrazenie názvu skladby alebo relácie).

Jednou z najužitočnejších aplikácií je určite bezplatná offline navigácia HERE Drive+. Po prihlásení sa pomocou Outlook účtu som si stiahol mapové podklady pre Slovensko, v nastaveniach následne zaškrtol používanie offline a navigovanie mohlo začať.

Windowsfóny mi na jedno nabitie zvyčajne poslúžia dlhšie než smartfóny s operačným systémom Android. Možno je to spôsobené aj tým, že na Windows Phone mi ešte stále chýba niekoľko aplikácií, ktoré na androidoch používam dennodenne. MultiPhone 8500 Duo však túto skúsenosť mierne zmenil. Pri plnohodnotnom využívaní, čo v mojom prípade znamená čítanie e-mailov, prezeranie webu, počúvanie hudby, uskutočnenie pár telefonátov a pár minút hrania hier, som telefón musel nabíjať každý večer. U iných windowsfónoch som pri takomto štýle používania nabíjal najskôr na obed budúceho dňa.

Výhody:

+ IPS displej s HD rozlíšením

+ podsvietené tlačidlá

+ dual SIM

+ cena

Nevýhody:

- pri silnejšom zovretí je možné konštrukciu skrútiť

- priemerný fotoaparát a podpriemerné nahrávanie videa

- občas pomalšie reakcie

- priemerná výdrž

Orientačná cena: približne 140 € (pricemania.sk)

Záver:

Prestigio nenechalo nič na náhodu a do vôd windowsfónov vyslalo dobre vybavený smartfón s príjemnou cenovkou, a navyše s podporou dvoch SIM kariet. Z pozitív vyzdvihnem pekný IPS displej s HD rozlíšením, podsvietené tlačidlá, ktoré nemusia byť pri tejto cenovke samozrejmosťou a taktiež automatickú reguláciu jasu. Našli sa aj slabšie stránky. Tu spomeniem slabšiu výdrž a občas pomalšie reakcie v prostredí. Pri danej cenovke sú to však ospravedlniteľné nedostatky a Prestigio Multiphone 8500 Duo určite podkúri nejednému konkurentovi s operačným systémom Windows Phone.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 04.02.2015 - 13:34

"Hudbu a fotografie si môžete pokojne ukladať na microSD kartu" Od WP 8.1 tak sa dajú smelo presúvať aj aplikácie..

ML04.02.2015 - 16:37 Trvalý odkaz

"Pri aktívnom hovore sa Multiphone 8500 Duo správa ako väčšina dual sim smartfónov. Ak na jednej zo SIM kariet prebieha hovor, druhá je neaktívna."

Stačí finta - presmerovanie hovorov (pri nedostupnosti) do kríža.

ondrakomous04.02.2015 - 21:17 Trvalý odkaz

peknej nexus 4, diky za recenzi.

Peto04.02.2015 - 21:59 Trvalý odkaz

Ja nejak týmto windowsphone-om bez lumie neverím...

jarpo05.02.2015 - 17:19 Trvalý odkaz

Zaujímavé, že napr. dvojjadro v L625 s 2 x 1,2GHz je stále rýchla a tento telefón so 4 x 1,2GHz má občas spomalené reakcie. Pritom nadstavba samozrejme žiadna, keďže WP. Divné :-)

Celá diskusia 6 príspevkov