Sony Ericsson T290i

Recenzia úplného low-endu Jeden z najlacnejších fónov na trhu láka najmä svojim dizajnom, ktorým sa líši od predchodcu T230i.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 101 x 44 x 18 mm,

hmotnosť: 79 gramov,

displej: pasívny, 101 x 80 b., 4 096 farieb,

pamäť: 1 MB, 250 kontaktov, 60 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 3+1, kábel,

zábava: Mophun, WAP 1.2.1, 32-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 700 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru/300 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

Java aplikácie, IrDA, kalendár.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson T290i je vynovenou verziu modelu T230i so základnými funkciami pre telefonovanie a posielanie správ.

Dizajn

Skutočne podarený telefónik, ktorý akurát sadne do ruky a nevyzerá tak lacno. Musím pochváliť bočné steny, ktoré sú mierne preliačené a šikmé, keďže predná časť telefónu je o čosi širšia než zadná. Celý telefón je čiernej farby, okolie displeja a tlačidlá sú strieborné. Medzi zadnou a hornou stenou je z vrchnej časti otvor na pútko. Zadná stena je takmer úplne rovná, vyčnieva z nej len logo výrobcu, na ktoré sme si už z predchádzajúcich modelov zvykli. Len škoda, že je zhotovený z tvrdého materiálu a nie protišmykovej látky. Spodnú tretinu zadnej steny tvorí kryt batérie. V spodnej časti nájdeme dátový konektor (súčasne aj vstup pre nabíjačku), ktorý je už dlhší čas rovnaký a práve s aktuálnym modelom K750i sa mení. Tento prvok však opticky zväčšuje telefón, najmä jeho hrúbku. Spodná stena totiž nie je oproti prednej kolmá, ale šikmá - dátový konektor však zaujal pozíciu kolmú. Zvláštne. Ale vďaka tomuto prvku je možné telefón pevne zvislo postaviť na rovnú plochu. Bočné steny telefónu sú modré, ale kvôli ich šikmému vyhotoveniu nie sú pri pohľade spredu vidieť. T290-ke nechýba bočné tlačidlo, ktoré je v tomto prípade dvojité, nepohyblivé. Je vyhotovené z mäkkého materiálu, ale jeho stisk je dobrý. V pohotovostnom režime po stisnutí bočného tlačidla telefón informuje len o dátume, čase budíka, modeli telefónu, nie však o zostávajúcej výdrži, ako tomu kedysi bývalo.

Klávesnica

Na prvý pohľad je vydarená, ale po prvom dotyku zistíte, že tlačidlá sú zhotovené z gumy, podobnej hmoty použitej na klávesnici staručkého Ericssonu T65 (pravdepodobne ide o zhodný materiál a dokonca aj farbu). Napriek tomu sa na nej píše celkom dobre. Som rád, že Sony Ericsson použil tlačidlá YES a NO. Po potvrdení tlačidla YES v pohotovostnom stave vyberiete zoznam všetkých telefonátov. Medzi týmito dvoma tlačidlami je umiestnený hlavný ovládací prvok. A za ten musím tvorcov celkom pochváliť. Ide o štvorsmerné tlačidlo čiernej farby z tvrdého materiálu s pochrómovaným lemom. Uprostred neho sa nachádza strieborné tlačidlo pre potvrdzovanie volieb. Tento systém je veľmi dobre vyriešený. Stlačením stredového tlačidla, resp. pravej alebo ľavej šípky sa z pohotovostného stavu dostanete do menu, ocitnete sa na prvej (nie strednej) ikone. Podržaním šípky vpravo vyvoláte funkciu volať kontakt, podržaním šípky vľavo zase písanie SMS. Stlačením šípky hore alebo dole sa ocitnete v telefónnom zozname, v ktorom vyhľadávate požadované meno len podľa prvého znaku. Vyhľadávanie podľa viacerých znakov je možné len v položke kontakty v hlavnom menu. Pod tlačidlom YES sa nachádza funkčné tlačidlo, alebo lepšie povedané tlačidlo Možnosti ? akési dedičstvo po revolučnej T65-ke. Jeho potvrdením sa otvorí menu Možnosti, v ktorom si vyberáte z týchto funkcií: zamknúť klávesnicu, vypnúť zvuky, domáca stránka v prehliadači, slovník ikôn a stav telefónu. Keďže je celý výrobok úplne symetrický, presne na opačnej strane sa nachádza tvarovo zhodné tlačidlo ?c?. To má jednoznačnú funkciu ? mazanie. Jeho podržaním v pohotovostnom stave môžete vypnúť zvuky alebo zamknúť klávesnicu. Klávesnicu môžem zhodnotiť ako dobrú.

Displej

Displej je na dnešné pomery už veľmi slabý. Ako tapetu môžete použiť akýkoľvek obrázok, ktorý bude rozložený od okraja po okraj. V pohotovostnom stave vidíte v hornej časti názov operátora a v spodnej ukazovatele intenzity signálu a stavu batérie, medzi ktorými je čas. Čas, resp. digitálne zobrazenie času, je zobrazené aj pri šetriacom režime. Čas ani intenzitu podsvietenia displeja nie je možné meniť. Voliteľnou funkciou je akurát kontrast. V nastaveniach telefónu je možné nastaviť veľkosť používaného písma. Spolu sú na výber tieto možnosti: malé, stredné a veľké písmo. Malým písmom telefón zobrazí 7 riadkov textu plus horný stavový riadok. Veľkým písmom vidieť 4 riadky textu plus stavový.

Menu je ikonové, s hlavnou ponukou zobrazenou v deviatich ikonách. Zdá sa mi nedoriešené, ak je východzia poloha kurzora na prvej a nie stredovej ikone. Ale pohyb medzi ikonami je bleskurýchly. Hlavná ponuka sa skladá z týchto položiek:

telefónny zoznam ? správy ? hovory,

obrázky, zvuky ? nastavenie - webové služby,

organizér ? pripojenia ? hry.

Ďalšie podmenu sú textového charakteru.

Zvonenia

Sony Ericsson T230 umožňuje celkom pestré nastavenie zvukov a melódií. Možná je zmena hlasitosti až 32-hlasých melódií vo formáte .MIDI, ďalej hlasitosti zvukov, 290-ka umožňuje nastaviť zosilňujúce zvonenie, vibrácie, signál budíka (zo všetkých dostupných melódií), signál správy (tichý, cvaknutie, tón ? nič viac, nič menej), zvuk tlačidiel a oznamovanie minút počas telefonátu. Aj keď dnes už nie je problém stiahnuť si nejaké tie melódie z WAPu, je dobré, ak je zopár kvalitných melódií už prednastavených. T290-ka ponúka niekoľko melódií, no vybral som si len jednu. Reprodukcia zvukov nie je práve najlepšia.

Prídavný fotoaparát

Jeho presné označenie je MCA-30. Rozlíšenie snímkov je maximálne 640 x 480 bodov. Poteší 18 rôznych efektov a vnútorná pamäť. Jeho veľkou výhodou je kryt optiky. Použiť však môžete aj starší model MCA-25.

Pamäť

1 MB pre zvuky (aj diktafón), obrázky, hry a MMS,

250 čísiel v telefónnom zozname,

60 SMS v pamäti telefónu.

Telefónny zoznam

K menám je možné priradiť obrázky, osobné zvonenia aj tvoriť skupiny, ktorým však nie je možné priradiť špeciálne zvonenie. Pamäť na 250 čísiel v telefóne sa zdá byť v tejto kategórii dostatočná. Mnohí z nás si už zvykli na viacpoložkový telefónny zoznam, ktorý nechýba ani v 290-ke. K menu je možné priradiť číslo domov, do práce, mobil a e-mail.

SMS

Samozrejme nechýba podpora SMS, ktoré píšete so zobrazením až 7 riadkov textu. Pri písaní pomáha bočné dvojtlačidlo, na ktoré som si veľmi rýchlo zvykol (staré dobré ?ericssoňácke? písanie). Musím spomenúť, že telefón pri rýchlom písaní nestíha. Pri zobrazení väčšieho písma je však telefón o čosi rýchlejší. Mazanie textu podržaním tlačidla ?c? je bleskurýchle. Odpočítavanie sa uskutočňuje až 23 znakov pred koncom správy. Nechýba podpora EMS. Pri písaní odporúčam stlačiť tlačidlo Možnosti, kde sa nachádza niekoľko užitočných funkcií, ako napr. zapnutie/vypnutie diakritiky, ukazovanie návrhov slov pri písaní s T9 a pod.

MMS

Podpora multimediálnych správ nesmie dnes už v žiadnom lepšom telefóne chýbať. Do MMS-iek vytváraných v T290-ke je možné pridať text, obraz, zvuk, farbu pozadia a správy je možné stránkovať. MMS-ky sa ukladajú v pamäti pre multimédiá (veľkosť 1MB).

E-mail

Keďže ide o Sony Ericsson, nemôže chýbať e-mailový prehliadač ani v najnižšej triede. Nastavenie e-mailu prostredníctvom SMS som našiel na tejto adrese. V nastaveniach prehliadača môžete upraviť prijímanie len hlavičiek alebo hlavičiek a textu, meno odosielateľa, podpis (použitie vizitky), kopírovani odchádzajúcich správ do vašej schránky a dokonca aj interval kontroly.

WAP

7 riadkov, farebný displej a GPRS (aj keď len 3+1) sú zárukou úspechu. S telefónom som si dostatočne zasurfoval na WAP-e, aby som mohol povedať (napísať), že v tomto smere patrí k bežnému, dobrému priemeru spred dvoch rokov. Rýchlosť dát 3+1 timeslot nie je dnes žiadnym závratným ukazovateľom. Dnes už T290-ku nemôžeme považovať za telefón primárne určený na wapovanie.

Prenos dát

GPRS 3+1 a pomocou kábla. Infraport budete na telefóne hľadať márne.

Hry

Mophun je zárukou kvalitných a rýchlych hier. Aj keď som očakával podporu Java aplikácií. V-Rally 2 alebo plošinovka DeepAbyss sú naozaj podarené, a ako aj zvuky a obrázky, tak aj hry môžete stiahnuť z WAPu. K tomu vám pomôže aj prednastavená adresa v každej zo spomínaných kategórií.

Organizačné funkcie

Absencia kalendára ma vyslovene prekvapila. Nájdete tu len udalosti, ku ktorým je možné priradiť alarm. Z ďalších, už samozrejmých funkcií v T290-ke nájdete kalkulačku, odpočítavanie času a stopky. Budík môže byť jendoduchý alebo opakovaný (vo vybraných dňoch v týždni), a budí aj vo vypnutom stave.

Výhody:

pekný dizajn,

vydarené Mophun hry,

cena.

Nevýhody:

chýba infraport, Java a kalendár,

nie je triálny,

pomalé písanie,

len 2 melódie pre SMS.

Sony Ericsson T290i je lacný low-end pre najmenej náročných užívateľov, ktorí si však potrpia na dizajne mobilu. Elegantná čierna farba s pochrómovanými prvkami zásadne zmenila tvár jednoduchého fónu. Samozrejme, funkčne nedošlo oproti T290i k zásadným zmenám, a tak ani nečakajte zázraky! Ide o starší model určený najmenej náročnej skupine zákazníkov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.06.2005 - 15:29

Akvatam: Hm, to uz aj 3100 na tom bola lepsie, aspon mala javu a kalendar. Na tomto fone je najdolezitejsia cena, ale tu som sa nikde nedocital.

anonymous27.06.2005 - 00:38 Trvalý odkaz

Rew: Takže tento fon sa nedá pripoji? k pc z dôvodu že nemá hw modem.

anonymous17.10.2008 - 20:47 Trvalý odkaz

TIPEK: vecsu tehlu som mevidel

Celá diskusia 6 príspevkov