myPhone 6650

PRVÝ KONTAKT s low-endom Dual SIM mobil s 0,3 Mpix fotoaparátom, hudobným prehrávačom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz, dual standby (2 SIM karty naraz),

rozmery: 105 x 48 x 13 mm,

hmotnosť: 68 gramov (zistená: 70 g),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 128 x 160 b., 28 x 36 mm, uhlopriečka 45 mm (1,8''),

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 250 kB + 1 GB microSD, 800 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (starší typ microUSB, aj nabíja),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: wapový prehliadač,

batéria: MP-U-1, Li-Ion, 700 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 160 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, mass storage, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dátový kábel, dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Telefóny typu myPhone ste donedávna mohli často vidieť v rôznych inzerciách. Za smiešnu sumu ponúkajú funkcie ako podpora dvoch SIM naraz, základné organizačné funkcie, jednoduchý fotoaparát, zriedkavo aj dotykový displej či podporu analógového vysielania TV. Prednedávnom však začali myPhony dovážať oficiálne. Tiež som mal voči tejto značke, rovnako ako voči všetkým čínskym výrobkom so všakovakými názvami, a pritom rovnakým dizajnom i funkciami, predsudky, no myPhone 6650 nie je vôbec taký zlý, ako by ste si na prvý pohľad mohli myslieť. Za cenu pohybujúcu sa pod hranicou 100 € dnes nenájdete lepší low-end, navyše s podporou dvoch SIM kariet naraz.

telefónu je veľmi vydarený a okrem mňa si ho pochvaľovali aj účastníci stretnutia Fony.sk, ktorí ho mali šancu vyskúšať. Celkové poňatie telefónu zvýrazňuje predná lesklá zrkadlová strana, ktorá ukrýva displej. Narozdiel od podobného LG Shine, hladký lesklý dizajn myPhone 6650 narúša klávesnica. telefónu obsahuje microUSB konektor (pozor, je to staršie microUSB známe z fotoaparátov, obsahujú ho aj niektoré handsfree Parrot a pod.) pre slúchadlá či USB kábel a otvor pre tenkú nabíjačku, rovnakú ako používa Nokia. A aj ho nabíjačka Nokia AC-4E bez problémov nabila. Páči sa mi, že dodávaný USB kábel telefón nabíja. Zadná strana ukrýva okrem loga výrobcu a dual SIM nápisu aj objektív fotoaparátu so zrkadielkom. Okolo fotoaparátu sú dva otvory reproduktoru. Tie su od seba vzdialené 2 cm, no zrejme to stereoreproduktor nebude. Tie by boli v low-ende zbytočné. chýbajú tlačidlá na ovládanie hlasitosti, namiesto nich nájdete iba otvor na pútko (na nie práve najlogickejšom mieste). Spracovanie telefónu je pomerne kvalitné, použité plasty nevŕzgajú. Predná lesklá strana sa ľahko doškriabe a zachytá. Čo ma príjemne prekvapilo na myPhone 6650 je jeho veľmi nízka hmotnosť. Spolu s batériou váži iba 70 gramov, čo už takmer necítiť ani v ruke.

telefónu je mäkká a patrí medzi tichšie typy. Je tvorená štyrmi ovládacími klávesami, štvorsmerným tlačidlom s potvrdzovacím stredom a alfanumerickou časťou. Celá klávesnica je nabielo, no nerovnomerne podsvietená. Spodný rad kláves (*, 0, #) takmer ani nesvieti. Písanie zvláda myPhone 6650 na jednotku, reakcia telefónu na ťuknutie je okamžitá, a tak mu nerobí problém ani rýchly štýl zadávania znakov.

telefónu používa slabé rozlíšenie 128 x 160 bodov, ktoré však na malom displeji nevyzerá až tak zle. Pri práci s telefónom, prezeraní obrázkov a videí mi to prakticky vôbec neprekážalo. Menu telefónu je zložené z matice 3 x 3 ikon. Menu myPhone 6650 okato nekopíruje žiadneho známeho výrobcu. V nastaveniach si môžete zvoliť jeden z pripravených alebo vlastných obrázkov pozadia, šetriča či úvodnej a záverečnej animácie. Takisto si môžete zvoliť, či sa má zobrazovať dátum a čas v pohotovostnom režime. Nastavenia jasu a času podsvietenia chýbajú. Cez slnečné dni som postrehol taktiež to, že na priamom slnku na displeji neuvidíte takmer nič. Vďaka prednému odrazovému sklíčku je viditeľnosť ešte horšia než na starších Samsungoch. Okrem toho za to môže aj čierna téma s tmavými ikonami, ktorú nemožno zmeniť.

VGA

je v myPhone 6650 len na doplnenie funkčnej výbavy. Jeho kvalita je veľmi biedna, pri prezeraní fotografií v počítači som mal pocit, že už prídavný fotoaparát pre Sony Ericsson T68i pred pár rokmi robil krajšie fotografie. Každopádne, na núdzové odfotografovanie nedetailného objektu postačí. V nastaveniach ponúka možnosť zmeny rozlíšenia na nižšie, nastavenie kvality, vyváženie bielej, nočný režim, jednoduché farebné efekty a časovač samospúšte. Fotografovanie prebieha na výšku a hľadáčik nevyužíva celú obrazovku. Prehliadač obrázkov zobrazuje obrázky vo forme zoznamu alebo miniatúr (9 na jednej obrazovke). Zobrazovanie fotografií nie je možné na celom displeji, dokonca chýba aj približovanie fotografií. Čo ma ale prekvapilo, je prítomnosť funkcie tlače fotografií cez Bluetooth pri zväčšenom náhľade. Telefón ponúka aj jednoduchú kameru, ktorá nahráva video vo formáte AVI v rozlíšení 176 x 144 bodov. V možnostiach sa líši od fotoaparátu len použitím trojnásobného zoomu. Páči sa mi, že pri natáčaní videa máte možnosť pozastaviť nahrávanie a neskôr pokračovať. Až po stlačení tlačidla zastaviť sa úplne skončí nahrávanie videa a telefón sa opýta, či má video uložiť. Pri prehliadaní máte možnosť sledovať video v celoobrazovkovom režime na šírku. Páči sa mi aj možnosť prehrávať video v rôznych rýchlostiach (0,5x až 8x). Pretáčanie videa je plynulé. Zvyšovanie hlasitosti sa vykonáva stlačením tlačidiel 2 (zvyšovanie) a 8 (znižovanie). V nastaveniach odporúčam nastaviť ukladanie fotografií aj videa na pamäťovú kartu, keďže mobil má pamäť len 250 kilobajtov.

si bez problémov poradí so štandardnými formátmi ako MP3, MP4 a WAV. Ponúka funkcie ako opakovanie skladieb, náhodné prehrávanie, prehrávanie na pozadí (kedy nemôžete regulovať hlasitosť kvôli chýbajúcim tlačidlám na zvyšovanie hlasitosti po boku telefónu) a prehrávanie cez Bluetooth profil A2DP. Hudba musí byť uložená na pamäťovej karte v priečinku My Music alebo Audio, inak ju telefón nerozpozná a v prehrávači nenájde. Pri prehrávaní zobrazuje názov skladby a čas. Pretáčanie je aj v hudobnom prehrávači naozaj rýchle. Zvyšovanie hlasitosti je možné len tlačidlami 2 a 8. Pokiaľ chcete použiť skladbu vo formáte MP3 ako zvonenie, musíte isť cez tlačidlo "možnosť" a "pridať k zvoneniam", následne sa skladba objaví v nastaveniach tónov medzi ostatnými MIDI melódiami. Prehrávanie skladieb cez zadný reproduktor je hlasné, kvalitou však trochu zaostáva.

Zabudované jednoduché

funguje len s prídavnými stereo slúchadlami. Pri prehrávaní cez externý reproduktor sa hudba prehráva zároveň aj v slúchadlách. Nerozumiem dôvodu prečo zbytočne míňať energiu 700 mAh batérie prehrávaním cez oba zdroje zvuku. FM rádio nepodporuje RDS.

Pamäť telefónu je len slabých 250 kilobajtov, z toho voľných pre použitie len 146. Našťastie výrobca dodáva k telefónu gigabajtovú microSD kartu. Bez problémov však načítal aj moju 4 GB kartu, ktorú používam v druhom telefóne. Problémom pri častom výmene kariet je, že v myPhone 6650 sa pamäťová karta vkladá pod batériu.

pracuje s obidvoma kartami, zobrazovanie kontaktov môže byť len zo SIM1, SIM2 alebo zo spoločnej pamäte telefónu. Pri filtrovaní zoznamov sa nezľaknite chybného prekladu, v ktorom nájdete tri rovnaké položky "Iba SIM2". Chyba prekladu. V skutočnosti odfiltruje zoznam SIM1, SIM2 alebo zobrazí všetky zoznamy naraz. Do telefónu uložíte až 800 viacpoložkových kontaktov, položky, ktoré chcete ku kontaktom ukladať, si navolíte v nastaveniach. Telefón podporuje aj funkciu vCard vo verzií 2.1 aj 3.0. Nezvyčajnou funkciou v low-endoch je možnosť priradenia akéhokoľvek videa k rôznym kontaktom. Okrem nich si môžete k súčasným a novým menám pridať aj obrázok či vyzváňanie. Telefonovanie s myPhone 6650 je pohodlné, počas hovoru sú ponúknuté rôzne funkcie. Páči sa mi rýchle aktivovanie hasného handsfree bez akéhokoľvek potvrdzovania. Zaujímavou vychytávkou je aj pitch, ktorý vám zmení hlas. Jedinou nevýhodou telefonovania je tichší reproduktor, ktorý v hlučných miestach nie je dobre počuť. Na vytáčanie telefónneho čísla z druhej SIM slúži ľavé softvérové tlačidlo, ktoré je aj príslušne označené. V registri hovorov nájdete kompletný zoznam všetkých hovorov prehľadne rozdelených pre každú SIM kartu. Páči sa mi aj počítadlo prijatých a odoslaných SMS a GPRS počítadlo. V nastaveniach hovoru si môžete zvoliť aj upozornenie na trvanie hovoru a automatické ukončenie hovoru po vami zvolenom čase. Užitočná funkcia, pokiaľ nechcete prevolať väčší počet minút.

Telefónny zoznam pozná vcard vizitky, aj dokaže jednotlivé kontakty odoslať ako vcard (.vcf) cez Bluetooth alebo na pamäťovú kartu. To ma potešilo, pretože mám zálohu kontaktov z iného mobilu robenú aj vo forme vizitiek .vcf. Lenže exportovať myPhone 6650 síce dokáže, ale možnosť pre import kontaktov z pamäťovej karty úplne chýba. Jedinou možnosťou tak bude zrejme prijatie kontaktov cez Bluetooth, napríklad zo Sony Ericssonu, ale neviem, ako všetky kontakty aj s novými o rok-dva exportujete. Toto je vážny nedostatok modelu 6650. Samozrejme, riešením je telefónny zoznam na SIM karte.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prítomné sú aj vyzváňacie profily, kde si môžete nastaviť ľubovoľný tón pre SMS a hovory pre každú SIM zvlášť. Odporúčam otvoriť položku "extra vyzváňanie" a vypnúť všetky upozornenia. Pripravíte sa tak o upozornenie na vybitú batériu, no predídete otrasným a hlučným melódiám pri spustení telefónu a chybovej hlášky.

Editor správ

je jednoduchý a umožňuje aj formátovanie textu či vkladanie kontaktov, záložiek a čísel. Pri písaní je podporovaný aj slovník Multitap. V editore sa znaky odpočítavajú a telefón aj ráta koľkú správu máte rozpísanú. Pri písaní správ máte k dispozícii 5 riadkov, pri čítaní až 6. Medzera sa vkladá stlačením nuly, jednotkou sa zadávajú znaky a mapku špeciálnych symbolov vyvoláte hviezdičkou. Pred odoslaním si zvolíte, z ktorej SIM chcete správu odoslať, následne ešte potvrdíte či správu len odošlete (jednému kontaktu, skupine, viacerým kontaktom) alebo aj uložíte. Výpisy o doručení samozrejme nesmú chýbať. Podporované sú aj . Jednoduchý editor umožňuje vložiť obrázok, zvuk a video. V nastaveniach je možné zvoliť si či má telefón vložené fotografie zmenšiť.

Zabudovaný internetový prehliadač ponúka prehliadanie stránok len formou vytáčaného pripojenia. Keďže v nastaveniach pripojenia chýba položka IP adresy a prednastavené profily sú určené len pre APN "mms", súdim, že prítomné GPRS je využívané len pri prijímaní a odosielaní multimediálnych správ. Tak wapový prehliadač, rovnako ako slabý fotoaparát, ostane nevyužitý.

je pripravených rovných 5. Každý môže budiť jeden krát alebo opakovane, melódiou alebo FM rádiom. V prípade budenia rádiom je potrebné mať zapojené slúchadlá a mať v nastaveniach FM rádia povolené prehrávanie cez externý reproduktor. Budík pri melódii zvoní až do zastavenia, pri FM rádiu hrá 20 sekúnd, potom stíchne.

Jednoduchý

v základom mesačnom náhľade zobrazuje naplánované udalosti. Položky si môžete nechať aj vytlačiť cez Bluetooth. Okrem kalendára nájdete v menu nástrojoch aj svetový čas, kalkulačku s pamäťou, prevodník mien, stopky, čítačku elektronických kníh, SIM toolkit, wapový prehliadač a nastavenia Bluetoothu. Ten disponuje okrem A2DP profilu aj možnosťou diaľkového ovládania počítača (profil HID), ktorá bola donedávna výsadou Sony Ericssonov. Túto funkciu (a iné) si môžete prezrieť aj na našom videu.

Telefón javu nepodporuje, takže nové hry ani aplikácie doň nedostanete. Myslím, že funkčná výbava tohoto low-endu ďaleko presahuje výbavu iných mobilov za podobnú cenu. Napriek tomu nájdete v menu jednu jednoduchú hru s názvom puzzle.

O celkovú výdrž telefónu sa stará 700 mAh batéria. Tá udrží telefón s dvoma SIM kartami a aktívnym používaním minimálne dva dni.

Výhody:

- nabíjanie Nokia nabíjačkou,

- veľmi nízka hmotnosť,

- diaľkové ovládanie PC cez Bluetooth,

- počítadlo SMS,

- priradenie videa ku kontaktom,

- automatické ukončovanie hovoru.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- GPRS len pre MMS,

- čitateľnosť displeja na slnku,

- kryt náchylný na poškriabanie,

- pamäťová karta pod batériou,

- vloženie kontaktov jedine cez SIM kartu (bez podpory synchronizácie),

- chýba záloha kontaktov.

Orientačná cena: 99 € (2 982,50 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

MyPhone 6650 ma po pár dňoch testovania prekvapil. Zo začiatku som mal voči nemu predsudky, no tie sa pri používaní rýchlo vytratili. Low-end ponúkajúci toľko užitočných funkcií a vychytávok za cenu pod 100 € sme tu snáď ešte nemali. Bluetooth a jeho široké využitie, dual SIM režim, čítačka elektronických kníh (TXT), výborný register hovorov, rýchle reakcie, vydarený dizajn a mnoho ďalšieho hovoria pre kúpu tohoto telefónu. Proti nemu hovorí snáď len zatiaľ neudomácnené meno čínskeho výrobcu, slabý fotoaparát, chýbajúca záloha kontaktov a displej s nižším rozlíšením. Konkurenta mu robí Samsung C5212, ktorý ponúka celkom inú funkčnú výbavu, no za takmer dvojnásobnú cenu.

Produktová stránka: myPhone 6650

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme MyPhone 6650

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné

Diskusia k článku:

anonymous12.05.2009 - 17:39 Trvalý odkaz

acer: - ?iatte?nos? displeja na slnku - preklep ;)

* ?akujeme, upravene - redakcia

anonymous12.05.2009 - 18:05 Trvalý odkaz

Bobo: MojTelefón 6650 ma MassStorage. Sice ?ínskym štýlom, ale má.

anonymous12.05.2009 - 18:41 Trvalý odkaz

hellwet159: mohli mu dat aspon vacsi fotak ne 0,3 mg taky nema ani moja babka :D stacilo by aspon 2mg kebyze ma ale zas ta cena by bola vissia

anonymous12.05.2009 - 18:44 Trvalý odkaz

Bobo: kto potrebuje na mobile fotak radsej nemuseli davat ziadny fotak a mobil lacnejsie tak o 60-70€

Celá diskusia 21 príspevkov