MyPhone Luna - poľsko-čínske dvojsimkové prekvapenie

Recenzia dual SIM androidu strednej triedy s pekným 5,5'' HD displejom a dostatočnou výbavou. Problémom je však nekompletná lokalizácia systému. Pomôže aktualizácia.

Poľský výrobca MyPhone nepatrí u nás k tým najznámejším. Smartfóny si necháva vyrábať Číne a patrí k tzv. béčkovým výrobcom, ktorí sú alternatívou k najznámejším značkám. Už akoby automaticky to znamená, že model Luna prichádza na trh v dual SIM verzii. Zaujať sa však snaží aj samotným obsahom krabice, v ktorej som okrem telefónu, nabíjačky a slúchadiel, našiel aj čistiacu handričku z mikrovlákien a ochrannú fóliu na displej. Aj predplatenú SIM kartu poľského operátora, no tá mi na našom území pochopiteľne bola na nič.

ikona

Základné info: MyPhone LunaDual SIM smartfón s OS Android 4.4 KitKat, 5,5'' HD displejom, šesťjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 2 400 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Už pri prvom pohľade na Lunu si spomínam na Lenovo Vibe Z2 Pro, dizajn oboch sa mi celkom páči. Zadný kryt je navyše matný, takže ani v našej čiernej verzii na ňom nezostávali odtlačky prstov. Tlačidlá vypínača i regulácie hlasitosti s príjemnou tuhosťou obsadili pravý bok, 3,5 mm audio jack zas hornú a microUSB konektor spodnú stranu. Obe dostali povrch s textúrou brúseného hliníka a strieborné hrany. Páči sa mi, že Luna stále trvá na trojici klasických senzorových tlačidiel pod 5,5-palcovým displejom. Takže neukrajujú z jeho veľkosti.

Vtipne navyše nahrádzajú notifikačnú diódu. Teda mali by, ak by všetko fungovalo tak, ako výrobca zamýšľal. V nastaveniach mám možnosť zapnúť si položku "Button light notifications", ktorá potom (pri zhasnutom displeji) trojicu tlačidiel rozsvieti buď pri každej zmeškanej udalosti, alebo len pri neprijatých hovoroch a nových SMS-kách. Problémom je, že keď telefón s takto svietiacimi tlačidlami odomknem, systém sa popletie a spolu s displejom naopak podsvietenie tlačidiel vypne. Musím tak stiahnuť notifikačnú lištu, vymazať všetky zmeškané udalosti a zhasnúť displej. Po jeho ďalšom odomknutí sa už tlačidlá budú znova rozsvecovať spolu s ním.

Stačí však jeden e-mail a celý kolotoč sa opakuje. Tlačidlám tiež chýba akýkoľvek farebný piktogram, takže ak nesvietia, vôbec nevidím, kde sú. A notifikačná lišta nejde stiahnuť len tak. Vždy musím celý telefón odblokovať gestom alebo bezpečnostným vzorcom.

Tušíte správne, softvér bude v prípade MyPhone Luna kameňom úrazu. Aj v prípade prepnutia na slovenský jazyk zostávajú viaceré ponuky v angličtine. V notifikačnej lište mám síce možnosť prepnúť sa do ponuky rýchlych skratiek, ktorá je (v dobrom zmysle slova) skutočne predimenzovaná (ponúka až 14 prepínačov vrátane regulácie intenzity podsvietenia, hosťovského módu, vypínača dátových prenosov alebo tlačidla pre nastavenie časového limitu obrazovky), no akosi sa zabudlo na položku, ktorá by ma, tak ako v prípade 90 % androidov, dostala priamo do nastavení systému.

A to, že sa takmer žiadny text pod prepínačmi nezmestil celý, je vyslovene na zaplakanie. "REŽIM V LI", "BLUETOOT”, "DÁTOVÉ PR", "AUTOMATI", QUICK POW"... Jediné, z čoho tu nebolia oči, je budík ukazujúci obsadenie operačnej pamäte RAM a poskakujúci raketoplán, ktorý okamžite ukončí prebytočné procesy. A chválim aj počasie priamo v notifikačnej lište. Teplotu pre nastavenú lokalitu vidím po jej stiahnutí, ikona zas ukazuje, či je jasno alebo zamračené. Nahradila mi môj obľúbený WeatherBug.

Dobrý je aj displej. Jeho HD rozlíšenie (720 x 1 280 b.) mi vďaka kvalitnému zobrazeniu úplne stačilo. Len počítajte s tým, že telefón má pomerne rozsiahle prázdne miesta v jeho hornej i spodnej časti, takže sa v jednej ruke neovláda najpohodlnejšie. Výška viac než 15,5 cm už potrápi aj vaše vrecká. Hrany okolo krycieho skla Dragontrail tiež mohli byť zaoblené. Potešia ale farby, veľmi slušné pozorovacie uhly a automatická regulácia jasu.

Poliaci obdarili MyPhone Luna vlastnou grafickou nadstavbou, ktorá pri nastavení východzej témy (rovnako ako EmotionUI od Huaweiu) zbytočne upravuje aj pozadie ikon aplikácií z obchodu Google Play. Disk, Swarm či Messenger tak zrazu majú šedé pozadie a na základnej obrazovke ich budete hľadať dlhšie než na iných zariadeniach. Prípadnému majiteľovi smartfónu teda odporúčam zamieriť do "aplikácie" Theme, kde sa dá nastaviť aj skin blížiaci sa čistému Androidu.

Menu s aplikáciami však bohužiaľ nezmení. Čakali by ste, že ikony v ňom budete môcť zoradiť podľa abecedy? Čakáte márne. Ak si do nového telefónu naraz nainštalujete 40 aplikácií, nájsť napríklad Facebook a vytiahnuť ho na domácu obrazovku bude poriadny test trpezlivosti. Hlavne, že priečinky môžeme vytvárať a ikony navzájom presúvať aj na domácej obrazovke, aj tu.

Nápis vedľa jeho šošovky fotoaparátu a prisvetľovacej diódy hlási osemmegapixelov. V samotnom menu v aplikácii fotoaparátu si však okrem nižších rozlíšení môžete prekvapivo nastaviť nielen 8 Mpix, ale aj 12 Mpix. Ak by ste čakali, že za tým všetkým bude rozličný pomer strán, opäť nepochodíte. Pri oboch je to 4:3, fullscreen režim (16:9) ponúkne len 6-megapixelové nastavenie.

Možno je skutočné rozlíšenie snímača naozaj len osemmegapixelové a dvanásťmegapixelová položka snímku len softvérovo natiahne, no aký by to malo význam? Skutočná záhada...

Predný fotoaparát má potom papierové dva megapixely (v menu si ale tiež zapnete viac, konkrétne tri megapixely) a schopnosť nahrávať HD video. Full HD rozlíšenie nedostanete ani z predného, ani zo zadného snímača. Záznam však aspoň môžete zapauzovať dlhým stlačením nahrávacieho tlačidla. Výsledné snímky patria len k bežnému priemeru.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 17 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 67 MB / min.)

MyPhone domácemu tlačidlu nedoprial možnosť okamžite otvoriť asistenta Google Now, spúšťať ho tak budete musieť kliknutím na jeho ikonu. Za to je tu však okrem FM Rádia (s nahrávaním, no bez RDS), hudobného prehrávača, kompasu a asistenta pre čistenie systému (dokáže usporiadať aplikácie aj podľa pridelených práv) i množstvo lokalizovaných aplikácií, ktoré vám pravdepodobne nebudú na nič. Ubytovanie v okolí, grafikon poľskej MHD, program poľskej TV, nejaká navigácia…

Aj keď sa to možno nezdá, nemôžem povedať, že by ma počas používania MyPhone Luna nič netešilo. Gigabajt operačnej pamäte RAM alebo šesťjadrový procesor Cortex-A7 spolu s grafickým čipom Mali-450 MP totiž dodávajú dostatok výkonu. Zmeny, ktoré Google v Androide 4.4.x (tu je prítomná verzia 4.4.2) urobil, low-endovým a mid-endovým zariadeniam skutočne pomáhajú. Už to vonkoncom nie je ten večne sa sekajúci systém. Ani pri veľkom obsadení vnútorného úložiska a množstve aplikácií. Luna ponúka 8 GB miesta na papieri, z ktorého môže systém využiť 5,51 GB. Na vaše aplikácie po prvom spustení zostane 2,49 GB. Niektoré z nich navyše môžete, v prípade potreby, presunúť aj na microSD kartu.

Okrem plánovaného času vypnutia a zapnutia možno už v základe načasovať aj letový režim a systém ponúka i niekoľko šikovných vylepšení. Nechýba režim ovládania v rukaviciach alebo prebudenie zariadenia dvojitým poklepaním na displej. Telefónna aplikácia síce v prípade inteligentného vytáčania nezvláda diakritiku, no pri neprijatom hovore zobrazí aj to, koľkokrát telefón zvonil (teda ako dlho volajúca osoba počúvala vytáčací tón v slúchadle). Mňa najviac potešila informácia o tom, či bol odchádzajúci hovor prijatý alebo nie. Ak voláte na viac čísel z nejakého zoznamu, rýchlo sa orientujete medzi tým, ktorý kontakt na váš hovor už reagoval, a ktorému treba volať znova. Niekedy sa to môže hodiť.

Do systémovej klávesnice Androidu, ktorá ponúka aspoň samostatnú bodku alebo do spôsobu, akým smartfón pracuje s oboma SIM kartami, našťastie výrobca nijako nezasahoval. V notifikačnej lište sa v prípade potreby (v telefónnej alebo SMS aplikácii) objaví prepínač. Aj s možnosťou zobrazenia samostatného dialógového okna pred každým vytáčaním. SMS aplikácia zas dokáže rýchlo priradiť doteraz neznáme číslo k novému alebo už existujúcemu kontaktu či vybrané konverzácie zaheslovať. Väčšina dual SIM modelov v prípade druhého slotu ponúka len 2G pripojenie, tu sa mi však zo sekundárnej SIM karty dáta nepodarilo aktivovať vôbec. Primárny slot ponúkal bezproblémové 3G.

Vďaka menej náročnému hardvéru mi vymeniteľná 2 400 mAh batéria vydržala v priemere jeden a pol dňa, čo je pre veľký HD displej určite dobrá vizitka. Problémy som nezaznamenal ani s príjmom Wi-Fi signálu.

Od dodávaných slúchadiel môžete čakať priemerný výkon a dunivý zvuk, ponúkajú však aspoň mikrofón a tlačidlo pre príjem hovoru. Poslúžiť tak budú môcť aj ako handsfree sada. V tejto cenovej kategórii ma veľmi prekvapila prítomnosť stereo reproduktorov (tých je vlastne stále ako šafranu aj medzi high-endami). Hoci hrajú priemerne, nemožno im uprieť poriadnu hlasitosť. Škoda, že nie sú kvalitnejšie a orientované smerom k majiteľovi. Takto budú hrať väčšinou len do stola, alebo oproti matracu na posteli.

Výhody:

+ veľký 5,5” HD displej s peknými farbami

+ dual SIM

+ 2 400 mAh batéria

+ dodatočné informácie v telefónnej aplikácii

+ fólia a čistiaca handrička v balení

+ zaheslovanie vybraných SMS konverzácií

Nevýhody:

- druhý slot na SIM nezvládne dátové pripojenie

- nezvládnutá lokalizácia do slovenčiny

- neprehľadná aplikácia fotoaparátu

- menu s aplikáciami neponúka zoradenie podľa abecedy

- podsvietenie tlačidiel nefunguje korektne (ak zároveň pracujú ako notifikačná LED)

Orientačná cena: 169,90 eur digitall.sk

Na jeden záber: MyPhone Luna

Záver

Poľský smartfón MyPhone Luna je premárnená príležitosť. Má dobrý a veľký HD displej s hardvérom, ktorý síce nepatrí k najnovším a najvýkonnejším, no v spojení s Androidom 4.4.2 stále stíha a menej náročným používateľom bude stačiť. Navyše sa spolu s 2 400 mAh batériou odmení veľmi slušnou výdržou a tromfom by mohli byť aj dva sloty na SIM kartu.

Luna by bol dobrý smartfón, keby od výrobcu dostala čistý Android. Namiesto toho však dostala nadstavbu, ktorá nie je ani len z polovice preložená do slovenčiny, hoci prepnutie na náš jazyk ponúka. Ako sme sa dozvedeli, problém by mala vyriešiť už pripravená aktualizácia. Ak k tomu pridáme nesprávne fungovanie podsvietenia senzorových tlačidiel a zmätočné nastavenia fotoaparátu, radšej by som odporúčal poohliadnuť sa niekde inde. Luna sa vráti do hry len v prípade, že neodbytne trváte na dual SIM smartfóne s uhlopriečkou nad päť palcov.

Diskusia k článku:

Peto 20.12.2014 - 13:59

V hornom popise mate napisane ze ma 5 palcovy displej.

Matej Krajčovič20.12.2014 - 16:19 Trvalý odkaz

Vďaka, opravené.

Enceladus21.12.2014 - 17:56 Trvalý odkaz

Stacilo mi precitat iba nazov recenzie aby som hned reagoval.ak to ma nieco spolocne s poliakom tak ma to nezaujima vobec.predsudky??? Samozrejme...

Lumiak62530.12.2014 - 13:53 Trvalý odkaz

Za tú cenu kúpim lepšie mobily. Radšej ako Myphone by som kúpil Prestigio. :)

Peto30.12.2014 - 14:27 Trvalý odkaz

Radšej ako Prestigio by som kúpil hocičo iné... :-)

Celá diskusia 5 príspevkov