Sony Ericsson S312

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 100 x 46 x 13 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 176 x 220 b., 31 x 40 mm, uhlopriečka 51 mm (2''),

fotoaparát: 2 Mpix, LED blesk, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 16 MB + Memory Stick Micro (M2),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

batéria: 930 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson S312 je nástupcom lacného, no kvalitného modelu S302. Funkčnou výbavou sa od seba nelíšia, delí ich iba dizajn. S312 je teda ďalším adeptom na spoľahlivý "korunáč" do ponuky našich operátorov.

Dizajn telefónu je jedným z hlavných lákadiel tohoto telefónu. Modro-strieborné prevedenie Sony Ericssonu S312 veľmi svedčí. Konštrukcia telefónu je zvládnutá taktiež veľmi dobre. Použité plasty nevŕzgajú a dobre priliehajú na celom tele vrátane zadného krytu. Hmotnosť je tiež veľmi sympatická, skrátka, tento model sa Sony Ericssonu po konštrukčnej stránke vydaril. Predná strana telefónu sa delí na dve časti. Vrchná lesklá ukrýva malý displej, spodná sa skladá z ovládacej časti. Lesklé orámovanie displeja síce pridalo na celkovom dizajne telefónu, na vďaka nemu toho na slnku neuvidíte veľa. Taktiež sa, ako každý lesklý materiál, ľahko ušpiní. Budem pokračovať netradične ľavou stranou. Na nej je v spodnej časti umiestnený známy Fast port. Vedľa neho sa nachádzajú malé otvory ústiace zo zadnej strany. Áno, ide o reproduktor telefónu, ktorý je skutočne hlasný. V spodnom rohu ľavej strany sa ligicky nachádza otvor na pútko. Prevažnú časť zadnej strany tvorí zadný kryt. Po odňatí narazíte na 930 mAh batériu a slot na SIM kartu. Pamäťová karta Memory Stick Micro (M2) sa žiaľ vkladá pod SIM kartu. Pre jej výmenu je teda nutné vyberať batériu. Na zadnej strane nájdete aj objektív dvojmegapixelového fotoaparátu s prisvetľovacou LED diódou. Pravej strane mobilu dominujú ovládacie prvky - spúšť fotoaparátu a kamery pre rýchle fotografovanie a tlačidlá ovládania hlasitosti, ktoré slúžia aj na zoom.

Hlavnú ovládaciu časť telefónu tvorí ovládací kruh s potvrdzovacím stredom a dve spojené tlačidlá. Prvú dvojicu tvorí ľavé softvérové tlačidlo spojené s tlačidlom pre spustenie rýchleho menu so skratkami. Druhú dvojicu tvorí pravé ovládacie tlačidlo spojené so známym "céčkom". Alfanumerickú časť tvoria štyri riadky klávesov, ktoré sú spojené do jedného celku v horizontálnom smere. Napriek spojeným tlačidlám sa na telefóne píše dobre a bezchybne. Na tlačidlách 3,6,9,# sa nachádzajú vyobrazené aj klávesové skratky pre fotoaparát. Pri fotografovaní na šírku teda nemusíte chodiť nastavovať fotoaparát do menu. Túto funkciu považujem za veľmi užitočnú. Reakcie displeja na stlačánie kláves sú rýchle, pri písaní ale počuť pomerne hlasné cvakanie.

Displej telefónu sa oproti predchodcovi nedočkal zmien. Stále ide o dvojpalcový displej s podporou 262 144 farieb a rozlíšením 176 x 220 bodov. Pokiaľ ste sa pozastavili nad rozlíšením a Sony Ericsson S312 hneď odsúdili, verte mi, že toto rozlíšenie je úplne dostatočné na zobrazenie písma či občasné fotografovanie. Pohotovostný režim zvláda použitie animovanej témy bez problémov. Animácie na pozadí sú plynulé. Menu telefónu je štandardné, pozostáva z dvanástich ikon. Ich dizajn je rovnaký ako na starších modeloch. Nastavenia displeja umožňujú vybrať si z jednej zo štyroch pripravených tém. Sony Ericsson je známy tým, že umožňuje inštaláciu ľubovoľného počtu vlastných tém. Nastaviť si môžete aj uvítaciu animáciu pri spustení telefónu alebo šetrič obrazovky. Jas telefónu je možné zmeniť, na výber máte zo štyroch stupňov. Chýba ale nastavenie času podsvietenia. Zaujímavosťou je aj to, že po chvíľkovom neaktívnom pohybe v akejkoľvek úrovni menu vás telefón vráti do pohotovostného režimu. Sony Ericsson tým chcel asi zabrániť nechcenému aktivovaniu rôznych funkcií pri náhodnom stláčaní tlačidiel vo vrecku.

Sony Ericsson S312 je nielen zaujímavý low-mid-end, ale taktiež aj jednoduchší fotomobil. Na použitie mobilu ako príležitostného fotoaparátu ho určujú najmä klávesové skratky pre fotoaparát a prítomnosť prisvetľovacej diódy. Pri spustení fotoaparátu z menu telefónu alebo pomocou spúšte sa aktivuje hľadáčik na šírku displeja. Fotografovanie teda automaticky prebieha na šírku mobilu. Na displeji vidíte zostávajúci počet fotografií do zaplnenia pamäte a ikonu aktivovaného/deaktivovaného blesku. Nevýhodou je, že aj pri nehybnom fotoaparáte sa vám po chvíli sám vypne a vráti do pohotovostného režimu. Klávesové skratky vám umožňujú rýchlejšie nastaviť veľkosť snímky, vyváženie bielej, spustiť časovač či aktivovať LED blesk. Výsledné fotografie si môžete prezrieť vo fotoalbume, no snímky sú zobrazené na výšku displeja a ich priblíženie nie je možné. Páči sa mi funkcia Photo Fix, ktorá z nepodarenej fotografie dokáže urobiť kvalitnejšiu pomocou vylepšenia kontrastu, gammy a svetlosti snímky. Nahrávanie videa je možné iba s jediným rozlíšením - 176 x 144 bodov. Počas nahrávania je možné používať prisvetľovaciu diódu. Výsledné video si môžete pozrieť v správcovi súborov. Prezeranie videa na celej obrazovke je možné po zvolení v možnostiach.

Jednoduchý prehrávač hudby vám hudbu roztriedi podľa interpretov, albumov, skladieb a playlistov. Poradí si aj s online rádiami, ich adresu je však nutné zadať manuálne. Pri prehrávaní vidíte obrázok albumu, dĺžku skladby, názov skladby, interpreta a albumu. Prehrávač je možné aj minimalizovať. Pri prehrávaní hudby na pozadí je viditeľné spomalenie reakcií telefónu. Páči sa mi, že telefón pri pozastavení a opätovnom spustení skladby hudbu stišuje, prípadne zhlasňuje. Nastavenie hudobného prehrávača umožňuje vybrať si jeden z pripravených ekvalizérov alebo zadať hodnoty ručne. Podporovaná je aj funkcia TrackID, ktorá vám zistí názov prehrávanej skladby.

FM rádio som pre neprítomnosť slúchadiel v balení nemal možnosť vyskúšať. Sony Ericsson S312 však podľa výrobcu podporuje aj funkciu RDS.

Pamäť telefónu je necelých 16 MB. O ďalší úložný priestor sa postará pamäťová karta Memory Stick Micro (M2) s neznámou maximálnou kapacitou. Tá sa vkladá pod SIM kartu, pre jej výmenu je nutné vyberať batériu. Nevýhodou takejto výmeny je najmä to, že pri výbere batérie je nutné zadávať čas a dátum odznova.

Telefonovanie so Sony Ericssonom S312 je pohodlné, mobil sa v ruke vďaka konštrukcii a zaobleniu drží dobre. Lokálne kopírovanie kontaktov medzi pamäťou SIM a telefónu je bezproblémové. O kopírovanie kontaktov medzi dvoma telefónmi sa postará Bluetooth. Zaujímavosťou je, že telefón po vložení slovenskej SIM karty sám vytvoril kontakty s telefónnymi číslami na linku 112, hasičov, záchranku a policajtov. V nastaveniach sú pripravené aj profily. Je ich celkovo šesť a každý si môžete plne prispôsobiť. Ich časovanie nie je možné.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editory správ SMS a MMS sú rozdielne. Tvorba multimediálnych správ je jednoduchá a bez problémov ju zvládne aj začiatočník. Pri písaní dlhších textov vám môže asistovať slovník T9. Pamäť správ je limitovaná voľným miestom v telefóne alebo na pamäťovej karte. V nastaveniach si môžete zvoliť tón prichádzajúcej správy, takisto aj či má telefón ukladať odoslané správy či doručiť potvrdenku. E-mailový klient v telefóne pracuje s protokolmi POP3 a IMAP4. Pri prvom spustení vás telefón vyzve na automatické nastavenie e-mailového konta (cez stránku sonyericsson.com) alebo manuálne.

Internetový prehliadač OpenWave si bezproblémovo poradil so stránkou wap.fony.sk, dokonca sa mi podarilo otvoriť aj hlavnú titulku Fony.sk. Komu nevyhovuje zabudovaný prehliadač, ten nájde v aplikáciách pripravenú Operu Mini. O lokálny prenos dát sa postará USB kábel s podporou mass storage alebo Bluetooth vo verzii 2.0.

Budíku môžete nastaviť vlastný čas budenia, rovnako aj opakovanie, v ktoré dni vás bude budiť. Ako tón budenia môžete zvoliť aj FM rádio. Budík je však iba jeden, pre viacero budení budete musieť využiť kalendár. Jeho pamäť je limitovaná len kapacitou pamäte telefónu. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v telefóne aj úlohy, časovač, stopky, jednoduchú kalkulačku a baterku. Tá po spustení rozsvieti LED diódu na zadnej strane mobilu a poslúži vám ako núdzová baterka.

V menu hier nájdete pripravené 3 Java hry - Nitro street racing, Guitar rock tour a Sudoku. V aplikáciách sa zasa nachádza spomínaná Opera Mini 4.1 a Konvertor.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž Sony Ericssonu S312 na jedno nabitie je viac než dobrá. Na jedno nabitie mi vydržal počas celej testovacej doby, čo predstavuje asi 4 - 5 dní. Ide samozrejme o pasívnejšie používanie, keďže som ho používal ako sekundárny telefón na občasné vybavenie SMS správ či krátkeho hovoru.

Výhody:

- klávesové skratky fotoaparátu,

- výborná konštrukcia telefónu,

- skutočne hlasný reproduktor,

Nevýhody:

- pamäťová karta sa vkladá pod SIM kartu,

- chýba nastavenie času podsvietenia,

- pri prezeraní sú snímky zobrazené na výšku displeja a nie je možné ich približovať,

Orientačná cena:99 € (2 982,47 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson S312 je nástupcom staršieho, no úspešného jednoduchého modelu S302. Oproti nemu neponúka žiadne zásadne softvérové vylepšenia, líši sa čiastočne len v dizajne. Sony Ericsson S312 opäť ponúkne za nízku cenu dvojmegapixelový fotoaparát, hudobný prehrávač, FM rádio s RDS a poslúži aj ako prehliadač jednoduchých webstránok pomocou technológie EDGE. Konkurentom Sony Ericssonu S312 je Samsung S3110, ktorý ponúka taktiež výbornú konštrukciu a podobnú funkčnú výbavu.

Produktová stránka: Sony Ericsson S312

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson S312

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.08.2009 - 14:17

acer: taky pekny lowend to mohol byt ale ten display je hrozny...

anonymous07.04.2009 - 12:21 Trvalý odkaz

Rado: Mne sa nahodou paci, vyzera ako cyber-shot, aj na klavesnici ma vyznacene skratky pre fotoaparat. displej na low-end moze byt, je zhodny z K530i.

anonymous07.04.2009 - 14:08 Trvalý odkaz

unived micindev: 176x220 je pouzitelne...skutocnym potencionalnym klientom to je u prdele, hlavne ze ma 2mpix fotak ;) ja osobne radsej multitask na 176x220 ako 240x320 bez multitasku

anonymous07.04.2009 - 17:31 Trvalý odkaz

baltimora: Akoze velmi pekny telefon zaujimavy na zivych foto vyzera dobre a vybava ved je to low end tak tomu zodpoveda takze FAJN MOBILIK paci sa mi :)))

anonymous07.04.2009 - 17:43 Trvalý odkaz

johny: Fuj, ?alší softvérový humus od Sagemu :(

Celá diskusia 65 príspevkov