Asus ZenFone 5 - kto neskoro chodí, sám sebe škodí

Recenzia hrubého dual SIM androidu bez podsvietených tlačidiel, no s pekným 5'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, slušnou hardvérovou výbavou a svižnými reakciami.

V tohtoročnej nádielke nám ASUS priniesol tri smartfóny s označeniami ZenFone 4, 5 a 6, pričom číslo v názve prezrádza jeden z najdôležitejších parametrov – veľkosť displeja. Na najmenšieho zástupcu radu ZenFone sme sa pozreli pred pár mesiacmi, teraz je na rade o kúsok väčší model. A ten ma na základe parametrov oslovil najviac. ZenFone 5 by mal priniesť vyvážený pomer veľkosť displeja / rozlíšenie a slušnú hardvérovú výbavu.

ikona

Základné info: Asus ZenFone 5Elegantný dual SIM android, 5'' HD displejom ovládateľným aj v rukaviciach, dvojjadrovým procesorom Intel Atom, 8 Mpix fotoaparátom a 2 110 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ASUS ZenFone 5 vychádza z rovnakej dizajnovej predlohy ako zvyšok partie. Dizajnovo neprekvapí, no ani neurazí. Pomerne strohé prevedenie oživuje snáď iba vrúbkovaný pásik pod displejom. Z pohľadu spracovania som s plastovou konštrukciou spokojný. Odnímateľný zadný kryt drží na svojom mieste pevne a ani pri silnejšom zovretí telefón nevydáva nepríjemné zvuky. Výrobca však mohol siahnuť po trochu inej plastovej úprave. Viditeľné je to najmä pri nami testovanej čiernej verzii. V tejto podobe môže telefón pôsobiť trochu nudne a priťahuje si aj nejaké tie odtlačky. Ja by som sa asi poobzeral po inom farebnom prevedení. K dispozícii je ešte biela, červená a zlatá verzia. Na spracovaní som si najviac pochvaľoval zaoblenú zadnú stenu, vďaka ktorej telefón lepšie padne do ruky.

Pri pohľade na prednú stenu si nejde nevšimnúť širšie okraje a pocitovo aj trochu väčšie nevyužité plochy pod a nad displejom. Porovnanie s podobne veľkými a vybavenými smartfónmi tento pocit iba potvrdzuje. ASUS ZenFone 5 meria 148 x 73 x 10 mm. Taký Huawei Ascend G620s je o päť milimetrov kratší, milimeter užší a milimeter tenší. Lenovo S580 je až o osem milimetrov kratšie, tri milimetre užšie a dva milimetre tenšie. ZenFone 5 tak určite nie je model s atletickou postavou. Hmotnosť sa zastavila na príjemných 145 gramoch, pričom značný podiel na rozumnej hmotnosti má najmä použitie plastov.

S rozložením prvkov v bočných stenách sa ASUS popasoval celkom statočne. Všetky tlačidlá, menovite tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania, umiestnil do pravej steny. Hlasitosť som reguloval aj bez výrazného prehmatávania, no za tlačidlom napájania som sa už musel trochu natiahnuť. Mne by asi najviac vyhovovalo tlačidlo hlasitosti naľavo, tlačidlo napájania nechať v pravej stene, ale dať ho trochu nižšie. Ľavá stena ostala prázdna, hore nájdeme 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel a microUSB konektor si svoje miesto našiel v tej spodnej. To, že je otočený opačne než som zvyknutý, môže prekážať, ak si chcete k telefónu zakúpiť aj nejaký jednoduchý stojan, inak vám to môže byť jedno. Okrem nabíjania a prepojenia s PC ho využijete aj na pripojenie externých zariadení cez USB OTG. Telefón si poradil s USB kľúčom, myšou a klávesnicou. Pripojenie externého harddisku nepodporuje.

Na zaoblenej zadnej stene nájdeme mierne zapustený objektív fotoaparátu, LED blesk a hlasný reproduktor. Mriežka opäť klame telom. Reproduktor je v skutočnosti o poznanie menší. Hlasitosť je vysoká, kvalitou už až tak neprekvapí. Odňatím zadného krytu sa dostávame k slotu na microSD kartu a dvom slotom pre microSIM karty. Plusom tohto zariadenia v boji s ostatnými modelmi tak môže byť podpora dvoch SIM kariet. 3G SIM kartu môžete vložiť do hociktorého slotu, no v tomto režime môže byť aktívna iba jedna SIM karta. Druhá je automaticky nastavená na používanie v 2G.

Z tradičného obsahu nad displejom zvykne v týchto cenovo dostupnejších smartfónoch niečo vypadnúť. V prípade ZenFone 5 sa to nekoná. Nájdem tu notifikačnú diódu dostatočnej veľkosti, predný fotoaparát, senzor priblíženia a nezabudlo sa ani na senzor automatickej regulácie jasu. Hlasitosť slúchadlá bola dobrá a osobu na druhej strane som počul aj v rušnejšom prostredí. Pri notifikačnej dióde trochu zamrzí upozorňovanie iba jednou farbou, konkrétne zelenou. Bez rozsvietenia displeja sa tak druh zmeškanej udalosti nedozviete.

Pod displejom na nás čaká trojica dotykových tlačidiel – šípka späť, domov a multitasking. Zároveň si všímam pre mňa dosť podstatné mínus. Výrobca akosi zabudol na ich podsvietenie. Poviem vám, triafanie do tlačidiel v tme nie je žiadna zábava. Aj po niekoľkých dňoch používania sa mi občas stalo, že som šípku späť trafil na druhý, prípadne tretí pokus. O istom dotyku vás informuje vibračná odozva. Tú je však viac počuť než cítiť.

Ak by výrobca použil o čosi menej lesklejšie sklíčko, bol by som s displejom úplne spokojný. Ako som už v úvode spomínal, ZenFone 5 ponúka podľa mňa najvyváženejší pomer veľkosti displeja a rozlíšenia. Na päťpalcovej uhlopriečke sa stretávame s úplne dostačujúcim HD rozlíšením. Text v prostredí je ostrý a webové stránky som približoval iba minimálne. ASUS siahol po IPS displeji a výsledkom sú živé farby, dobré pozorovacie uhly a slušná čitateľnosť v exteriéri. Tá by mohla byť ešte lepšia, nebyť toho lesklého povrchu. Ak vám farby nevyhovujú, zavítajte do aplikácie Splendid, v ktorej si môžete upraviť teplotu farieb, zvýšiť odtieň, sýtosť, prípadne si aktivovať režim Živé farby. S prichádzajúcim zimným obdobím určite oceníte aj možnosť ovládať displej v rukaviciach. A myslelo sa aj škrabance. Tie si pod palec vzalo ochranné sklíčko Gorilla Glass 3. S displejom som teda viac-menej spokojný. Škoda len tých hrubších rámov okolo.

ASUS je asi najznámejším používateľom chipsetov od Intelu a rozhodol sa preň aj v prípade modelu ZenFone 5. V útrobách zariadenia nájdeme chipset Atom Z2580, ktorý pozostáva z dvojjadrového procesora s taktom 1,6 GHz a grafického procesora PowerVR SGX 544MP. Výkonovo by sme ho mohli priradiť k Snapdragonu 400 od Qualcommu, ktorý nájdeme vo väčšine smartfónov tejto cenovky. K výkonu nemám žiadne výhrady. Prehrávanie videí v 720p kvalite bolo plynule, taktiež aj hranie náročnejších hier. Som rád, že sa výrobca neulakomil na 8 GB internú pamäť a ponúka jej dvojnásobok. Presnejšie 12,27 GB, zvyšok si uchmatol systém. Prostredníctvom slotu pre microSD kartu si môžete pamäť rozšíriť o ďalších až 64 GB a určite sa zíde aj možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu.

Ďalším príjemným prekvapením je operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB. Voľných bolo zvyčajne ešte 800 MB. Viac než hodnota ma zaujala samotná plynulosť systému. Tu dávam veľké plus. ASUS odviedol dobrú prácu a ZenFone 5 bežal svižne počas celej doby používania. Teda až na jedno zamrznutie aplikácie Facebook Messenger, a taktiež jeden pád tejto aplikácie. Otváranie, preklikávanie, posúvanie, to všetko je na ZenFone 5 rýchle.

Po prvotnom nastavení všetkých funkcií a pridaní účtov zvyknem na testovaných telefónoch zavítať aj do informácií o systéme a zistiť verziu, prípadne dostupné aktualizácie operačného systému Android. ASUS ZenFone 5 beží na Androide 4.3. Po krátkej kontrole dostupných aktualizácií sa mi zobrazí dostupnosť aktualizačného súboru systému s veľkosťou 457,57 MB. Podľa všetkého ide o aktualizáciu na Android 4.4.2. Po spustení aktualizácie sa telefón reštartoval a spustil sa inštalačný proces. Úspešnej aktualizácie som sa však nedočkal. Pri každom pokuse inštalácia zlyhala. Podľa informácií na zahraničných fórach nie je tento jav ojedinelý a dá sa tu nájsť aj návod, ako aktualizácia úspešne nainštalovať. Ja som sa jej nateraz vyhol, nakoľko viacero používateľov sa sťažovalo na pomalšie reakcie a rýchlejšie vybíjanie batérie.

Nad operačným systémom Android beží nadstavba ZenUI od výrobcu. Na zablokovanej obrazovke nájdem skratky ľubovoľných troch aplikácií a prehľad nadchádzajúcich udalosti v kalendári. Potiahnutím prsta sa dostávam na domáce obrazovky s widgetmi a skratkami. Tu pochválim možnosť pridať si do dolného riadku priečinok s aplikáciami a taktiež cyklický prechod z poslednej obrazovky na prvú a naopak. V menu s aplikáciami ma potešila možnosť nastaviť si veľkosť mriežky. Na tak veľký displej sa toho zmestí už naozaj dosť.

Výsuvná lišta je rozdelená na panel upozornení a panel skratiek. Ťah smerom dole bližšie k ľavému okraju obrazovky vyroluje upozornenia, ťahom z opačnej strany sa zobrazia skratky. V zozname nachádzam všetko podstatné a pochvaľujem si aj štyri skratky aplikácií. Najmä rýchle spustenie svietidla. Nad skratkami nájdem ešte rýchle prispôsobenie jasu.

Pre začiatočníkov si ASUS pripravil prostredie Režim Easy. Jeho aktivovaním sa prostredie výrazne zjednoduší a písmo s ikonami aplikácií výrazne zväčšia. Na hlavnej obrazovke sa nájdete čas a deväť najzákladnejších aplikácií. Zvyšné nájdete v abecedne zoradenom zozname.

Všetky podstatné nastavenia týkajúce sa podpory dvoch SIM kariet nájdete v položke Nastavenia duálnej karty SIM. Na tomto mieste môžem obe SIM karty aktivovať / deaktivovať a zvoliť si uprednostňovanú kartu na hlasové hovory a dátové služby. Keďže v číselníku a pri písaní správ sa nachádza dvojtlačidlo výberu SIM karty, v nastaveniach zaškrtávam možnosť vždy sa pýtať. Počas hovoru je druhá SIM karta neaktívna a volajúci na opačnej strane je informovaný o vašej nedostupnosti.

Na domácej obrazovke si všímam priečinok s názvom ZenLink. V ňom sa nachádzajú aplikácie PC Link, Remote Link, Share Link a Party Link. Prostredníctvom PC Link môžete zobraziť obrazovku smartfónu na vašom počítači. Po stiahnutí inštalačného súboru a rýchlej inštalácii som už na obrazovke môjho Zenbooku videl obrazovku ZenFone 5. Telefón pripojený cez microUSB kábel tak môžete ovládať myšou a na písanie rôznych správ využívať komfortnú klávesnicu počítača.

Mne sa viac pozdávala druhá aplikácia Remote Link. Po nainštalovaní ďalšieho PC programu, nechápem prečo to ASUS nedal všetko dokopy, som mohol cez Bluetooth ovládať PC cez telefón. Obrazovka telefónu mi slúžila ako veľký touchpad. Aplikácie Share Link a Party Link slúžia na zdieľanie multimediálneho obsahu s inými zariadeniami. Tieto štyri aplikácie majú určite niečo do seba, no je škoda, že výrobca zabudol na NFC. V súčasných smartfónoch je to už skôr povinná výbava.

V testovaných smartfónoch nezvyknem používať prehliadač od výrobcu, no ten od ASUSu ma presvedčil jednou dôležitou a mimoriadne návykovou funkciou. Áno, reč je o automatickom zalamovaní textu pri zoomovaní. To oceníte najmä pri čítaní dlhých článkov na webe. Ďalšou výbavou zapadne medzi klasické mobilné prehliadače. Ponúkne podporu viacerých okien, prehliadanie v režime inkognito, vyhľadávanie na stránke, zobrazenie stránky v desktopovom režime alebo uloženie na čítanie v offline.

Osemmegapixlový fotoaparát ma svojimi výsledkami akosi neoslovil a používal som ho iba minimálne. Na displeji telefónu vyzerajú snímky dobre, no pri prezeraní na notebooku si už všímam občas nie najreálnejšie zachytenie farieb a najmä chýbajúce detaily.

A nepochválim ani kvalitu videa. Tá je ešte horšia a dovolím si tvrdiť, že video nahrané v maximálnom Full HD rozlíšení je nepoužiteľné.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 46 MB / min.)

Hudobný prehrávač poteší možnosťou prepojenia s cloudovými službami Dropbox, Drive, ASUS WebStorage a OneDrive. Skladby delí podľa albumov, umelcov, žánrov, skladateľov a priečinkov. V nastaveniach nájdete základný ekvalizér s niekoľkými profilmi. Určite by som tu privítal aj možnosť stiahnutia chýbajúceho obrázku albumu. Po opustení aplikácie nájdete jednoduché ovládanie vo výsuvnej lište a o čosi prehľadnejšie aj na zablokovanej obrazovke.

ASUS nezabudol ani na FM rádio. Na jeho pokročilejšie funkcie už však áno. Dokáže iba vyhľadať stanice a uložiť ich medzi obľúbené. Na RDS, RT, nahrávanie alebo časovač sa zabudlo.

Batéria s kapacitou 2 110 mAh držala so mnou krok v priemere jeden deň. Nestalo sa mi, aby som telefón musel nabíjať počas dňa, no zároveň som ani raz nedošiel domov so stavom, s ktorým by som sa odvážil vstúpiť do ďalšieho dňa.

Výhody:

+ dual SIM

+ pekný IPS displej s HD rozlíšením

+ dobrá hardvérová výbava (2 GB RAM)

+ svižné reakcie

+ 16 GB interný priestor plus možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

Nevýhody:

- väčšie rozmery (nevyužité miesto)

- lesklý povrch displeja

- trojici tlačidiel chýba podsvietenie

- priemerný fotoaparát a podpriemerné nahrávanie videa

- chýba podpora LTE a NFC

- problémy s aktualizáciou na novší OS

Orientačná cena: 179 € (8 GB verzia), 199 € (16 GB verzia) (pricemania.sk)

Na jeden záber: Asus ZenFone 5

Záver:

Z trojice ZenFónov sa mi tento pozdáva asi najviac. Za dostupnú cenovku ponúkne pekný displej s dobrým pomerom uhlopriečka / rozlíšenie, slušnú hardvérovú výbavu a svižné reakcie. Lenže nájdu sa aj mínusy. Aj päťka je zbytočne veľká, nepodsvietené tlačidlá ostávajú nepochopeným riešením a zázrak sa nekoná ani pri kvalite fotoaparátu a kamery. Poslaním ZenFone 5 bolo ponúknuť používateľovi dostatočnú výbavu za dostupný peniaz, no medzičasom na trh prichádza Honor 3C, ktorý výrazne podlieza jeho cenovku. Prvotné plány s týmto zariadením tak môžu naraziť na prekážku.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 05.12.2014 - 23:37

Ten fotoaparat nevyzera vobec zle, hoci robi machule z jemnych detailov, 1:1 to je take, meh, ale zmenseniny na socialne siete alebo 9x13 (10x15) vytlacky by mozno aj usli, aspon podla prilozenych snimkov...

Lukáš Pacalaj06.12.2014 - 14:40 Trvalý odkaz

S autorom súhlasím s rámikom okolo, nepodsvietenými tlačidlami. Ale porovnávať Intel procesor so Snapdragonom 400, ako napísal autor, to teda nie. Zrejme zabudol na technológiu Hyper Threading od Intelu. :) K tomu displeju, že je moc lesklý? Zrejme aj preto že obsahuje oleofóbnu , vrstvu, a tak sa na ňom nezachytávajú odtlačky prstov, netvrdím, že vôbec, a samozrejme, pokiaľ ich nemáte od oleja. Zadný kryt je matný a príjemný na dotyk, a vôbec si nemyslím, že priťahuje odtlačky ako autor napísal  Mne aktualizáciu na 4.4.2 ponúklo hneď pri prvom spustení mobilu, a nemal som s ňou žiaden problém. Svižnosť systému je skvelá, musím pochváliť Asus, za krásne spracovanie aplikácii, a výrobcovia si dali na tomto naozaj záležať. Ak máte nejaké otázky, s radosťou pomôžem. :)

Michal06.12.2014 - 16:36 Trvalý odkaz

telefón mi tiež robil problémy s aktualizáciou, vyriešil som to tak,že som išiel postupne od najstaršej aktualizácie k najnovšej (oficiálna stránka ASUSu ),nemôžu sa preskočiť :(

tiboro200706.12.2014 - 21:30 Trvalý odkaz

Chcem sa vas spytat, ako ste na tom teraz po aktualizacii? Vsetko ok, lebo na zahranicnych forach citam iba same negativne veci. Ohladne vydrzu alebo lagovania...vy nic take ste nezaregistrovali? Niektori dokonca sa vratili naspat na jelly bean lebo bolo take strasne. A mate ww, tw alebo china model? Dik

Lukáš Pacalaj06.12.2014 - 22:37 Trvalý odkaz

Mám WW model, a svižnosť systému je úplne super, predtým som mal Huawei Ascend P6 stock 4.4.2 a myslím, že to je o hodne lepšie čo sa týka svižnosti a plynulosti systému. Jediný raz mi zmrzol messenger, inak nič. Porovnať to s JB ani moc neviem, pretože som ho asi hodinu po zakúpení hneď aktualizoval. Výdrž nie je nejaká svetová, po náročnejšom dni som večer nabíjal. Ale tak, zatiaľ som ho nabíjal 3-4 krát, je možné že sa tá výdrž ešte časom upraví. Po update by som možno odporučil továrenské nastavenia, ale nič nezaručujem.

Celá diskusia 8 príspevkov