Microsoft chystá inteligentný kryt a stylus rozpoznávajúci tlak

Microsoft poodhalil dva projekty, na ktorých v súčasnosti pracuje jeho výskumné stredisko. Jedným z nich je inteligentná priesvitná fólia slúžiaca ako kryt pre tablet Surface a druhým stylus, ktorý v spolupráci s dotykovou vrstvou nad displejom rozpozná aj intenzitu, akou na obrazovku tlačíte.

Vývoj modernej techniky nespočíva iba v neustálom zrýchľovaní procesorov a zvyšovaní rozlíšenia displejov. Napríklad v Microsofte sa špeciálne oddelenie v jeho laboratóriách snaží navrhnúť príslušenstvo, ktoré by už čoskoro mohlo rozšíriť profesionálne využitie tabletov.

FlexSense je tenká fólia, ktorá by mohla pripomínať cover chrániaci obrazovku. Je však priesvitná (vďaka čomu cez ňu stále vidíte na zobrazovaný obsah) a pokrytá piezoelektrickými senzormi. Tie dokážu zbierať informácie o jej ohýbaní, otáčaní alebo deformáciách - niečo také bolo do nedávna možné len s pomocou správne rozmiestnenej sústavy 3D kamier.

Tablet, v tomto prípade Microsoft Surface, vďaka 16 senzorom presne vie, ako s krytom pohybujete. Výsledkom by mal byť veľmi prirodzený pocit pre používateľa, podobne ako pri otáčaní obyčajného listu papiera.

V praxi tak budeme možno už čoskoro vydávať tabletu a jeho aplikáciám pokyny napríklad prostredníctvom špeciálnych gest. Tie potom budú môcť zobrazovať iný obsah pri pohľade cez priesvitný kryt (fóliu) a iný po jej odrolovaní. Doslova vlastnými rukami tak budete môcť ovládať napríklad náhľad filtra v obrázkovom editore alebo odkrývať špeciálny obsah v hrách či riešenia v krížovkách, ako Microsoft ukazuje na prezentačnom videu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.

Všetko by mohlo spolupracovať aj s novým stylusom a dotykovou vrstvou, ktorých možnosti Microsoft tiež dlhodobo skúma. Špeciálne senzory by totiž mohli vedieť rozpoznať aj silu, akou na obrazovku tlačíte či intenzitu zovretia dotykového pera. Vďaka tomu systém bude vedieť, kedy je pero v blízkosti displeja (vtedy odignoruje všetky ostatné impulzy a odfiltruje nechcené dotyky napríklad pri opretí zápästia priamo o displej) alebo naopak, kedy ho používať neplánujete (a on automaticky prepne na klasické dotykové ovládanie prstami).

Kedy by obe technológie mohli nájsť svoje reálne využitie zatiaľ nevieme, je však príjemné vidieť, že vývojári nespia a neustále sa snažia prichádzať s novými nápadmi.

Zdroj: mi-lab.org, Microsoft

Diskusia k článku:

Začať diskusiu