LG Arena (LG KM900)

PRVÝ KONTAKT s high-endom Dotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF, GPS, Wi-Fi, HSDPA a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, S-Class 3D UI,

procesor: AMD, ??? MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 106 x 55 x 12 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový, 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 39 x 65 mm, uhlopriečka 76 mm (3"), widgety,

fotoaparát: 5 Mpix (CMOS), LED blesk, autofókus, záznam videí (720 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 8 GB + microSDHC (do 32 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (LG konektor), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, Dolby Mobile surround,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, CD, dátový kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG KM900 Arena je dlhoočakávanou novinkou už od februárového predstavenia na mobilnom veľtrhu v Barcelone. Na náš trh sa dostáva tento mobilný telefón, aktuálna nová vlajková loď spoločnosti, teraz v júni. LG Arena sa snaží byť ďalším iPhone killerom v poradí, no musím povedať, že dizajnom a ovládaním sa zatiaľ k večne napodobňovanému iPhonu priblížil skutočne najviac.

telefónu vychádza zo staršieho modelu KC910 Renoir. Kovový oblý dizajn telefónu pôsobí na pohľad draho, no pri prvom uchopení zistíte, že telefón je bohužiaľ vyrobený z plastov. Napriek tomu je konštrukcia pevná a telefón nevŕzga ani v časti odnímateľného zadného krytu. Prednú stranu tvorí veľký jemný trojpalcový displej s , ktoré sa ukrývajú v čiernom leme displeja. Tie sa objavia a aktivujú pri rozsvietení displeja. V striebornom orámovaní, ktoré budí dojem kovového prvku, nájdete aj , kameru pre videohovory a mriežku reproduktoru. dotvárajú dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti a spúšť fotoaparátu, ktorá slúži aj na zaostrovanie. je tvorený dvojfarebným jemne šedým plastom. V ľavom, farebne oddelenom hornom rohu sa nachádza 5-megapixelový objektív značky Schneider-Kreuznach s LED bleskom. Materiál a farba zadného krytu na mňa pôsobia dojmom ľahkého ušpinenia sa. Už po párdňovom teste som spozoroval malé čierne šmuhy od nosenia vo vrecku. Našťastie šli jednoducho zotrieť navlhčenou handričkou. telefónu ukrýva len krytý konektor pre dátový kábel. Oceňujem použitie manuálneho posuvníka namiesto nepopulárneho gumového krytu. Zaujímavá je aj mobilu. Na nej nájdete 3,5 mm audio konektor, takže môžete rátať s pripojením akýchkoľvek slúchadiel. Okrem neho sa navrchu nachádza aj vypínacie tlačidlo, ktoré krátkym stlačením, podobne ako na iPhone, odblokuje či zablokuje displej.

Keďže telefón hárdvérovú klávesnicu nemá, prejdeme rovno k

. Ten je hlavným ovládacím prvkom telefónu. Pod ním sa nachádzajú aj tri dotykové klávesy, ktoré sú pri vypnutom displeji neaktívne a takmer neviditeľné. Dva slúžia na príjem a odmietnutie hovoru, tretí na spustenie multitaskingového menu. LG Arena pri písaní používa softvérovú alfanumerickú , ktorá sa pri pretočení telefónu zmení na . Vráťme sa však k displeju - veľký, jemný, kvalitný. To sú vlastnosti, ktoré ho vystihujú. Rozlíšenie 480 x 800 bodov, trojpalcová uhlopriečka a použitie kapacitnej technológie zaručuje jeho vysokú kvalitu. Reakcie na dotyk sú presné a rýchle. Jednoducho, displej si zaslúži veľkú pochvalu. Jedinou nevýhodou je jeho viditeľnosť na slnku. Tá je kvôli odrazovému sklíčku takmer nulová.

Domáca obrazovka spočíva v novom užívateľskom prostredí nazvanom

. V staršom Renoire ste si mohli umiesniť na hlavnú obrazovku užitočné widgety, Cookie umožňoval na druhú domácu obrazovku vložiť aj skratky k obľúbeným kontaktom, no v Arene máte k dispozíci tieto užitočné obrazovky až štyri! Prepínanie medzi nimi je rovnaké ako v KP500 Cookie - pomocou ťahu prsta do strany. Každá zo štyroch domácich obrazoviek ponúka iné možnosti. Na zo štvorice si môžete umiestniť ikony so skratkami k obľúbeným funkciám mobilu. Na výber je mnoho funkcií, takmer všetky, na ktoré narazíte aj v menu. K druhej obrazovke sa dostanete ťahom prsta doľava. Efektné otočenie odkryje obrazovku, na ktorú si môžete uložiť pripravené . Pripravených je celkom 10 widgetov ako: hodiny, mini rádio, jednoduchá kalkulačka, svetový čas, aktívny kalendár (ktorý aj zobrazuje udalosti), poznámky, počasie, panel so správami (ktorý ukazuje počet nových neprečítaných správ) a ďalšie...Pri manuálnom zoraďovaní widgetov (ktoré sa vďaka skrolovatelnej obrazovke zmestia na plochu všetky) oceňujem aj tlačidlo rýchleho usporiadania widgetov. Tretia obrazovka umožňuje rýchly prístup k obľúbeným . Tie môžu byť zobrazené v matici 3 x 3 ikony alebo v zozname. Po kliknutí na ikonu sa zobrazí zväčšený náhľad kontaktu s možnosťou hovoru, poslania správy alebo úpravy detailov kontaktu. Štvrtá a zároveň posledná obrazovka slúži na rýchly prístup k . Na obrazovku si môžete zvoliť po 15 skladieb, fotografií alebo obe naraz v dvoch zoznamoch. Tento samostatný widgetový prehrávač má však mierne spomalené reakcie, pre rýchle spustenie obľúbenej skladby však poslúži. Widgetový prehliadač fotografií a videí zobrazí zmenšený náhľad, no po otočení do vodorovnej polohy obrázok či video roztiahne na celú obrazovku. Listovanie je klasické "ajfounovské", čiže ťahom prsta do strán.

LG Areny je nápadne podobné iPhonu. Nielen hlavné menu ale aj ostatné úrovne sa štýlom podobajú populárnemu výrobku od Apple. Líši sa ale usporiadaním, pri Arene sú položky rozdelené do štyroch riadkov, v ktorých sa posúvate prstom. V prvom riadku s názvom "Komunikácia" nájdete základné funkcie ako kontaky, správy, história hovorov, webový prehliadač, e-mail a skratka pre služby od firmy Google. V nej nájdete zoradené ikony k službám ako Gmaps, vyhľadávač, Gmail, YouTube a Blogger. Ďalšími hlavnými položkami horizontálne skrývajúc funkcie telefónu sú multimédiá, nástroje a samotné nastavenia telefónu. Pri otočení telefónu nabok sa aj menu telefónu vďaka akcelerometru prispôsobí šírke displeja a zobrazí sa až .

Nastavenia displeja umožňujú okrem základných funkcií, ako priradenie tónu a vibrácie odozve dotyku, aktiváciu šetriča obrazovky, voľby automatického jasu, času podsvietenia, aj rôzne nadštandardné funkcie. Medzi ne patrí nastavenie veľkosti a štýlu písma celého telefónu či možnosť vybrať si obrázok pri spustení alebo prichádzajúcom hovore.

Za zmienku stojí aj skvelý animovaný tutorial, ktorý sa spustí vždy po vložení novej SIM karty. Ten vás po zapnutí telefónu prevedie nastavením základných funkcií (jazyk, čas, e-mailové konto) a takisto aj ukáže ako s telefónom pracovať a ovládať jeho funkcie. Výborná funkcia pre používateľa, ktorý sa s dotykovým ovládaním S-Class 3D stretáva po prvý raz.

K

sa dostanete cez menu telefónu alebo chvíľkovým pridržaním tlačidla spúšte na pravom boku telefónu. Akcelerometer automaticky otáča ikony na displeji podľa polohy telefónu, a tak nemusíte prepínať medzi fotografovaním na šírku či výšku. Veľmi užitočné. Hľadáčikom je takmer celá obrazovka, iba napravo je pás so skratkami k fotografovaniu, rýchlemu prístupu do galérie a vypnutiu fotoaparátu. Vľavo sa nachádzajú skratky k aktivácii makra, blesku, vyváženiu bielej a nastaveniam. Tie však po chvíľkovej neaktivite zmiznú. Po opätovnom dotyku sa ponuka skratiek na chvíľu opäť zobrazí. Fotografovať môžete pomocou dotykového tlačidla na displeji alebo pomocou hardvérového tlačidla, ktoré pri slabšom stlačení fotografiu zaostrí a pri silnejšom odfotografuje. Možnosti podrobného nastavenia fotoaparátu si točíte na virtuálnom koliesku. Nastaviť môžete zvuk uzávierky (pričom vypnúť sa nedá ani pri tichom režime), veľkosť obrázka (0,3 - 5 Mpix), farebný efekt, vyváženie bielej, časovač, režim záberu, ISO, kvalitu a použitú pamäť. Prítomná je aj automatická stabilizácia obrazu a automatické zaostrovanie s funkciou detekcie tváre. Na fotografovanie môžete využiť aj prednú kameru. Fotoaparát reagoval na stlačenie spúšte neskoro, snímku vždy vytvoril až sekundu po vydaní zvuku spúšte. To nás pri testovaní úprimne zarazilo.

Video natáča LG Arena v maximálnom rozlíšení 720 x 480 bodov vo formáte 3gp. Kamera umožňuje pri natáčaní aj neustále použitie LED svetla. Priblíženie je možné len pred začiatkom natáčania videa. Počas neho zoom jednoducho nefunguje ani pri nižšom rozlíšení. Nahrávanie videa je možné len v režime na šírku, v tomto prípade akcelerometer displej neotáča automaticky. S kamerou súvisí aj funkcia "Tvorca filmov", ktorá spája viacero videí dokopy s možnosťou pridania efektov a hudby do pozadia.

Telefón na prezeranie multimediálnych súborov používa okrem klasického správcu súborov aj galériu. V nej nájdete vaše videá a fotografie zobrazené v miniatúrach, zoradené prehľadne podľa dátumu (možno nastaviť aj zoradenie podľa typu a mena). Pri otočení telefónu do vodorovnej polohy sa zobrazí prehliadanie obrázkov a videí podľa zmenšenín, pričom poklepaním fotku roztiahnete na celý displej a ťahom sa posuniete na ďalšiu. V správcovi súborov sú multimédiá rozdelené podľa typu a následne podľa priečinkov. Zaujímavosťou je aj prítomnosť TV-out, no kábel si budete musieť dokúpiť.

pri každom spustení hudobnú knižnicu automaticky aktualizuje. Po spustení zobrazuje skladby zoradené podľa abecedy. Hudbu roztriedi aj podľa interpretov, albumov a žánrov. Skladby dokáže odosielať prostredníctvom správ, e-mailov a cez Bluetooth. Nastavenia ponúkajú možnosť vybrať si z niekoľkých ekvalizérov. V telefóne ich je pripravených viac než 10, takže si vyberie naozaj každý. Pri prehrávaní hudby vidíte aktuálnu prehrávanú skladbu v zozname s ostatnými skladbami s informáciami o skladbe, albume a vizualizáciou. Prehrávaná hudba cez externý reproduktor je dostatočne hlasná a kvalitná, no ozajstnú kvalitu si užijete až po pripojení reproduktorov alebo dodávaných slúchadiel. Tie sa mimochodom vyrovnajú značkovým slúchadlám v cene 30 - 50 €. Okrem hudobného prehrávača ponúka LG Arena aj jednoduché s RDS aj RT. Oveľa zaujímavejšou funkciou je prítomnosť , teda vysielača, pomocou ktorého môžete na vami zvolenej frekvencií vysielať vaše prehrávané skladby a počúvať ich tak naladené na rádiu. Šikovná funkcia, pokiaľ chcete zadarmo bezdrôtovo počúvať hudbu z mobilu. Kvalita prehrávania však nebola ani zďaleka taká dobrá ako cez Bluetooth. Chýbali hĺbky a častokrát som skôr počul šum ako prehrávanú skladbu. No verím, že pokiaľ sa vyhráte s polohou antény a telefónu, tak kvalitné prehrávanie dosiahnete.

Navigáciu v uzavretom operačnom systéme príliš nevyužijete, no ak sa ju aj tak rozhodnete aktívne používať, určite si prichystajte väčší dátový balík. Za sťahovanie online máp sa totiž platí, v roamingu niekoľkonásobne. A tak je navigácia cez Google maps limitovaná na použitie len na Slovensku. GPS vyhľadá vašu pozíciu buď automaticky a zadarmo alebo pomocou asistovaného režimu so stiahnutím zopár kilobajtov.

LG KM900 Arena ponúka aj niekoľko doplnkových organizačných funkcií, ktoré nájdete v menu nástrojov. Budík, ktorý môže byť jednoduchý (vytočíte si na kruhu čas do 60 minút) alebo zložitejší. Ten sa delí na widgetový budík, ku ktorému sa dostanete poklepaním na hodinky v domácej obrazovke alebo na štandardný budík z menu telefónu. Budíkov môže byť aj viac. Na všetky si môžete nastaviť dni opakovania, zvuk alebo vibráciu, tón budíka, typ vibrácie či oneskorenie budenia. Výborný

zobrazuje v mesačnom náhľade. Pod kalendárom sa ukazujú aj aktuálne naplánované úlohy. Prvý krát sa stretávam aj s funkciou označenia dňa v kalendári ako sviatku. Užitočná je aj možnosť hromadného mazania starých úloh a záznamov či hromadné odoslanie kalendára cez Bluetooth. Nevýhodou kalendára je, že keď zadávam čas začiatku úlohy na 13:00, neposunie sa automaticky koniec úlohy na 14:00. Čas konca treba taktiež nastaviť manuálne. Rovnaký otravný problém majú aj Samsungy. O zvyšné organizačné funkcie sa stará jednoduchý poznámkový blok, stopky, hlasový záznamník, svetový čas, prevodník jednotiek a kalkulačka. Tá špeciálne stojí za zmienku, pretože ponúka okrem jednoduchých výpočtov aj možnosť zmeny na vedeckú. Nechýbajú jej funkcie ako sínus, kosínus, tangens, faktoriál či odmocniny na n-tú.

Pamäť telefónu je skvelých osem gigabajtov, doplnených o microSDHC karty až do výšky 32 GB. V správcovi pamäte je delená na bežnú pamäť telefónu 1 (95 MB), bežnú pamäť telefónu 2 (60 MB), pamäť multimédií (7 GB), vyhradenú pamäť telefónu (4 MB) a ostávajúcu pamäť microSDHC karty. Do pamäte správ uložíte 500 SMS, kontaktov sa zmestí rovných 1 000, kalendár pojme 500 záznamov, 150 úloh, 100 poznámok, 11 budíkov a 50 internetových záložiek.

Telefonovanie s LG Arenou je pohodlné, telefón sa počas hovoru vďaka svojmu tvaru drží dobre. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, nemalo by sa stať, že by ste v hlučnejších miestach volajúceho prepočuli. Displej je pri hovore štandardne zamknutý, no spodné dotykové tlačidlá sú aktívne a tak sa môže stať, že si nechtiac pritlačením telefónu o tvár ukončíte hovor. Mne sa to však počas doby testovania stalo našťastie len raz. Telefón ponúka aj profily s možnosťou vytvorenia vlastných. Páči sa mi funkcia známa zo Samsungov - a to opätovné upozorňovanie na prijatú správu. Nastaviť si môžete aj hodinové odbíjanie. Hovor, videohovor aj SMS môžu mať vlastný, akýkoľvek tón aj hlasitosť.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych

je jednotný. Pri vkladaní snímky sa zhotovená fotografia automaticky zmenší tak aby vošla do limitu pre MMS správy. Písanie správ prebieha pomocou softvérovej alfanumerickej klávesnice, pri otočení telefónu sa automaticky zmení na qwerty. Nastavenia správ nehľadajte v položke správy, nachádzajú sa v nastaveniach telefónu. Zvoliť si môžete či sa má dlhý text poslať ako viacero SMS alebo ako jedna MMS správa, taktiež môžete aktivovať aj hlásenie o doručení. V telefóne sa nachádza taktiež aj . Interval pravidelného načítavania správ začína na 15-tich minútach a konči na ôsmych hodinách. Okrem vstavaného e-mailového klienta môžete využiť aj skratku pre službu Gmail. Tá vás zavedie na mobilnú verziu tohoto populárneho e-mailového servera.

Na lokálny prenos dát vám poslúži Bluetooth s profilom A2DP, Wi-Fi či prípadne pripojenie cez USB kábel. Ten ponúka niekoľko režimov synchronizácie. Samozrejme nechýba ani populárny mass storage, dokonca v online režime, kedy USB kábel mobil aj nabíja. Prenos dát je pomerne rýchly, jeden 60 MB album prenesiete za cca 15 sekúnd. O globálny prenos dát sa stará prítomnosť 3G a HSDPA, ktorým môžete sťahovať dáta až do výšky 7,2 Mbps.

si bezproblémov poradí aj s náročnejšími stránkami. Funguje aj automatické otáčanie pomocou akcelerometra. Zaujímavosťou je aj implementovanie funkcie multitouch, ktorým stránku približujete. No plynulosti iPhonu sa Arena zatiaľ nevyrovná. Multitouch reaguje mierne oneskorene a zvyknúť si naň vám isto chvíľu potrvá.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V telefóne nájdete aj tri hry, ktoré využívajú dotykový displej a akcelerometer. Okrem nich sa medzi aplikáciami nachádzajú aj Google maps. Ďalšie hry a programy si vďaka prítomnosti Javy môžete stiahnuť a nainštalovať. LG Arena zvládne aj minimalizáciu a spustenie viacerých aplikácií naraz.

Výdrž telefónu zabezpečuje 1 000 mAh batéria. Veľký dotykový displej, Wi-Fi, kontrola a sťahovanie mailov, občasné fotografovanie a hranie sa s telefónom ho však bohužiaľ vybije aj behom jedného dňa, a tak si budete musieť zvyknúť na pomerne časté nabíjanie. Pri menšej záťaži vydržal telefón aj tri dni.

Výhody:

- kapacitný displej

- animovaný tutorial

- FM vysielač

Nevýhody:

- viditeľnosť na slnku

- pomalé nastavenia fotoaparátu

- navigácia len cez Google maps

Orientačná cena: 399 € (12 020,30 Sk)

(epicentrum.sk)

Záver

LG KM900 Arena je dizajnovo vydarený telefón, ktorý sa ovládaním a kvalitou opäť o riadny krok posunul ku kvalite iPhonu. Plastový kryt nahradiť kovovým, pridať zopár MHz procesoru, zrýchliť reakcie a máme na svete zaručeného iPhone killera. Každopádne je Arena zaujímavým kúskom, ktorý funkčne a dizajnovo nesklame ani náročných užívateľov. Konkurenciou novej Areny je okrem iPhonu aj Samsung i8910, ktorý navyše ponúka operačný systém Symbian a lepší fotoaparát. Rovnako zaujímavý kúsok z podobnej skupiny mobilov je aj slajder Sony Ericsson Aino s alfanumerickou klávesnicou a podobnou funkčnou výbavou akú ponúka LG KM900.

Produktová stránka: LG KM900 Arena

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Skusenosti s LG Arena

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: LG

Diskusia k článku:

anonymous17.02.2009 - 11:57 Trvalý odkaz

jamesiq: Som zvedavy na procesor .

anonymous17.02.2009 - 12:29 Trvalý odkaz

mailox: hej..presne ten procak a ramka...ale inak to vyzera skubne

anonymous17.02.2009 - 12:56 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: Do clanku som doplnil fotografie z predstavenia telefonu v Barcelone.

anonymous17.02.2009 - 15:26 Trvalý odkaz

lor?ík: celkom pekný ko?koš :D aj ke? LG nemusím... ale tento ma pomerne zaujal :)

Celá diskusia 694 príspevkov