GSmart Mika M2 - dual SIM s veľkým displejom a malou pamäťou

Recenzia smartónu s 5'' HD displejom, slabým 13 Mpix fotoaparátom a nedostatočnou kapacitou pamäte pre aplikácie. Papierové hodnoty nie sú všetko.

Mohlo by sa zdať, že GSmart posiela na trh jeden smartfón podobný tomu druhému. Spoločným menovateľom, vďaka ktorému chce výrobca preraziť aj u nás, je hlavne cena a podpora pre dve SIM karty zároveň. Po tomto riešení siahne len špecifická skupina používateľov - jedna SIM môže byť pracovná a druhá súkromná, či v prípade práce v zahraničí jedna od slovenského a druhá napríklad od českého operátora. Vo vrecku alebo taške vám bude odpočívať len jedno zariadenie, no vaši známi sa vám dovolajú na obe čísla.

ikona

Základné info: GSmart Mika M2Cenovo dostupný dual SIM android so štvorjadrovým procesorom, 5'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou a 2 000 mAh batériou.

Samozrejme, druhý slot na SIM kartu možno úplne ignorovať. GSmart Mika M2 sa potom správa ako klasický android. V tomto prípade s presne päťpalcovou uhlopriečkou displeja, ktorý dostal HD rozlíšenie 720 x 1 280 bodov. Konkurencia pre takýto rozmer ponúka Full HD obrazovky už rok či dva, no pre niekoho môžu byť zbytočne drahé a príliš smädné - zaťažujú batériu aj grafický čip.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej M2-ky je podarený, s jasnými farbami, dobrými pozorovacími uhlami a obstojnou čitateľnosťou aj vonku. Niet mu čo vyčítať, a už vôbec nie jeho rozlíšenie. V tomto prípade funguje bezproblémovo aj dotyková plocha. Potešilo by ma len menej odtlačkov na celej prednej strane. Dotykové tlačidlá pod displejom tentoraz dostali aj svoj piktogram, takže ich polohu vidíte aj v prípade, že nemáte aktivované ich podsvietenie (ktoré sa zapína spolu s displejom).

Zaujímavosťou je, že výrobca svoje logo umiestnil iba na zadný kryt, ktorý tvorí vaničku aj s tlačidlami pre reguláciu hlasitosti a vypínač displeja. Tie sa tak po odňatí plastového krytu s jemnou metalickou textúrou oddelia od tela prístroja spolu s ním. Takéto riešenie so sebou prináša miernu nevýhodu - konektory 3,5 mm jacku a microUSB portu sú poriadne hlboko. Pevnosť zadného krytu tiež nie je ideálna, pri zatlačení v strede sa mierne prehýba, až kým dosadne na 2 000 mAh batériu. Nad ňou nájdeme miesto pre microSD kartu (s maximálnou kapacitou 32 GB) a dva sloty pre SIM karty. Siete tretej generácie (3G) však zvládne len ten ľavý.

Pri 5-palcovom zariadení treba počítať so zložitejšou manipuláciou v jednej ruke, no smartfón vám vďaka zvoleným materiálom nevykĺzne. Prijal by som však odvážnejší dizajn. Takto je najzaujímavejším prvkom len rámik okolo displeja, ktorý sa hrá na kov.

Operačný systém je veľkým prekvapením. Všetko poháňa Android 4.4.2 KitKat, teda verzia, ktorú GSmartu môže závidieť veľa známejších výrobcov. Nijaké šokujúce zmeny však nečakajte. Systém beží bez výraznejších zaváhaní, štyri jadrá a grafický čip Mali 400 poskytujú dostatok výkonu. Problémy nespôsobuje ani 1 GB ROM. Kritické je však miesto pre aplikácie.

Papiere hovoria o 8 GB vnútornom úložisku, no niečo si odhryzne samotný systém a vám pre fotografie či videá zostane už len niečo okolo 4,5 GB. Pre aplikácie však môžete použiť iba 1,27 GB flash pamäť. Tá po nainštalovaní približne 40 aplikácií kapitulovala a so zostávajúcimi 64 MB už systém odmietal aj aktualizácie tých starých, ktoré sa postupne objavovali v Google Play. Neskôr sa musíte rozlúčiť aj s prijímaním nových e-mailov a SMS správ.

Riešením môže byť program Clean Master, ktorý v telefóne nájdete už po prvom zapnutí. Ten dokáže (niektoré) programy presunúť na microSD kartu, ktorá sa však v balení nenachádza. Pri kúpe teda počítajte s nákladmi navyše. Chrome či Facebook , teda tie najnenažranejšie aplikácie, navyše presunúť nemožno. Mne Clean Master ponúkol presun približne pri štvrtine mnou používaných programov. Uvoľnil by tak 150 MB.

Poteší aspoň notifikačná lišta s odhadom zostávajúcej výdrže batérie v hodinách (vďaka aplikácii Battery Doctor) a po prepnutí tlačidlom navrchu aj rýchle prepínače pre Wi-Fi, Bluetooth, GPS či dátové pripojenie. Uzamknúť tu môžete aj automatické otáčanie displeja a jedna zo skratiek tiež vedie k počítadlu prenesených dát. To samozrejme funguje pre každú z vložených SIM samostatne.

Android 4.4 hornej lište v systéme pridal transparentnosť a odstránil jej pozadie. Plochý dizajn vyzerá lákavejšie, no ukazovateľ pripojenia (EDGE / 3G) je zbytočne výrazný a zaberá miesto dôležitejším oznámeniam. My sme zvyknutí skôr na malé ikony pri piktogramoch ukazujúcich silu signálu.

V systéme je aj niekoľko ďalších programov, ktoré doplnil priamo GSmart. Okrem už spomínanej dvojice Battery Doctor a Clean Master tu nájdete aj jednoduchý To Do list s názvom "Ak Chcete" (nad týmto prekladom sa mi bude rozum zastavovať ešte dlho), poznámkový blok NoteBook, Správcu súborov a jednoduchý nástroj pre tvorbu koláží PhotoGrid.

Klávesnica TouchPal mi príliš nevyhovovala, ponúka síce možnosť písať číslice podržaním horného riadku kláves, no horná lišta s plug-in modulmi je zbytočná a prediktívny slovník nie príliš inteligentný. Na niektorej z klávesníc z Google Play sa vám určite bude písať pohodlnejšie. Táto akoby bola preplnená ponukami na stiahnutie nových vzhľadov a iných prvkov, ktoré sa tvária dôležitejšie než jej základné nastavenia.

Lákadlom môže byť schopnosť obsluhovať dve SIM karty zároveň. Poteší, že ani v prípade vlastníctva nano- či microSIM karty nutne nepotrebujete redukcie, sloty sú totiž prekryté plastovou konštrukciou pod ktorou bezpečne ukotvíte aj menšie čipy. Mika M2 vám okamžite ponúkne na výber, ktorý SIM chcete používať pre dáta a ktorú pre SMS či volania.

Vždy však dostanete možnosť tieto nastavenia rýchlo zmeniť. V aplikáciách Telefón a Správy sa táto ponuka zobrazí na vrchu notifikačného centra. Postačí jednoduché stiahnutie a jeden dotyk na preferovanú SIM.

Telefón obe automaticky pomenuje podľa názvu operátora. Označiť však môžete aj voľbu "Vždy sa opýtať". V tom prípade podobné okno vyskočí znova tesne po pokyne pre vytáčanie alebo odoslanie správy.

Aplikácia pre telefonovanie nemá úplne tradičný vzhľad. K číselníku s obmedzenou podporou pre inteligentné vytáčanie sa vždy dostanete cez kliknutie na samostatné. Inak je dostupný iba horný riadok pre vyhľadávanie podla priezvisk alebo telefónneho čísla. To však zadávate na tradičnej QWERTY klávesnici, čo nie je práve najpohodlnejšie.

Škoda, že tradičná blokovacia obrazovka ponúkne iba rýchly prístup k fotoaparátu alebo možnosť umiestnenia widgetov, no skratky pre rýchle otvorenie konkrétnych aplikácií si nastaviť nemôžete. Hlavný snímač dostal rozlíšenie 13 megapixelov, no výsledné fotografie sklamú. Snímky majú často veľkosť len 1 MB, trpia teda obrovskou kompresiou, ktorá zabíja väčšinu detailov. Nepomáha ani nekvalitná šošovka, ktorá deformuje farby po okrajoch fotografie. Reálny odraz skutočnosti ponúka prakticky len jej stred.

Fotoaparát navyše nemá prakticky žiadne možnosti nastavenia, na výber je len širokouhlý a tradičný (orezaný) formát fotografie, no na luxus v podobe nastavenia rozlíšenia zabudnite. K dispozícii je aspoň aký-taký HDR režim a nahrávanie Full HD videí. ktoré dostali samostatnú spúšť. Video môžete počas nahrávania aj preostrovať, no opäť bude mať nereálne farby po okrajoch. Predná kamera síce nemá autofókus, no ponúkne aspoň 5-megapixelové rozlíšenie. Tu si však budete musieť nastaviť formát 4:3, inak z nej dostanete iba 1 Mpix. Skúšobné fotografie nájdete pod článkom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 28 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 64 MB / min.)

GSmart Mika M2 je úplnou novinkou, bohužiaľ som ho teda nedostal spolu s predajným balením. Nemôžem teda napísať nič o dodávanom príslušenstve. K o niečo lacnejšiemu Rey R3 však výrobca pribalil len priemerné plastové slúchadlá s mikrofónom.

Po pripojení vlastných však fungovalo FM rádio s RDS a aj nahrávanie vysielania rádiostáníc. Prehrávanie vašej vlastnej hudby však bude limitovať trochu plochý zvuk pri výstupe z 3,5 mm audio jacku. Chýbajúcim výškam môžete pomôcť, ak použijete nejaký prehrávač s ekvalizérom. Hlasitý reproduktor na zadnej strane potom začína rezonovať už pri stredných úrovniach hlasitosti.

Batéria s kapacitou 2 000 mAh sľubuje výdrž približne 17 až 19 hodín (podľa údajov v notifikačnej lište). Pri reálnom používaní budete M2-ku nabíjať pravdepodobne na druhý deň ráno, čím sa nijako nevymyká súčasnému štandardu. MicroUSB konektor pre nabíjanie však mohol byť v spodnej stene. Niekomu to bude jedno, no pri používaní v držiaku na palubnej doske auta (a pri orientácii na výšku) môže pripojený kábel zbytočne zavadzať. Konkurencia už nadol občas presúva aj audio jack.

Výhody:

+ cena

+ dual SIM podpora

+ veľký a pekný displej

+ Android 4.4.2 KitKat

+ rýchle prepínanie medzi SIM kartami

+ netreba orezávať SIM zo starého mobilu

Nevýhody:

- podpriemerná optika fotoaparátu a málo nastavení

- neprehľadná klávesnica

- chýbajúce skratky na uzamykacej obrazovke

- malá pamäť pre vaše aplikácie

- rezonujúci hlasitý reproduktor

- chýbajúca notifikačná dióda

Orientačná cena: 165 € (Pricemania.sk)

Na jeden záber: GSmart Mika M2

Záver

GSmart Mika M2 zaujme najmä cenou, za ktorú ponúkne papierovo veľmi lákavé parametre. Treba ich však triezvo zhodnotiť. Android 4.4.2 neponúka prakticky žiadne vlastnosti navyše, ktoré by neponúkla aj konkurencia s verziou 4.2.x, Rovnako tak 13-megapixelový fotoaparát - číslo síce ohromí, no veľká kompresia fotografií a nekvalitná optika výsledky zrazia aj pod množstvo osem- či dokonca päťmegapixelových kolegov.

Z parametrov s reálnou hodnotou tak zostane prakticky len 2 000 mAh batéria a 5-palcový displej, ktorý však patrí k tomu najlepšiemu v kategórii. Kľúčovým prvkom v rozhodovaní zrejme bude otázka potreby využívania dvoch SIM kariet súčasne a množstvo aplikácií, ktoré nevyhnutne potrebujete. Malá vnútorná pamäť ho obmedzí na približne 30, čo je menej než v prípade menšieho a lacnejšieho modelu Rey R3 z rovnakej stajne GSmartu. Treba si uvedomiť, že Chrome alebo Facebook spolu kľudne "zožerú" aj 180 MB. To je skoro pätina z celkového ponúkaného priestoru a ani jednu z nich nemožno presunúť na pamäťovú kartu, ktorá navyše nie je v balení. Náklady na ňu si teda pripočítajte k našej orientačnej sume za tento smartón.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu