Sony Ericsson W395

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Hudobný slajder s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a stereo reproduktormi.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 96 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: ???

hmotnosť: 96 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., uhlopriečka 51 mm (2''),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí,

pamäť: 10 MB + 1 GB Memory Stick Micro (M2), niekoľko tisíc kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth (zrejme 2.0 + EDR), kábel (Fast port), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač ,

batéria: BST-33, 950 mAh,

výdrž: do 8 hod. hovoru / 480 hod. pohotovosti / 12 hodín prehrávania hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 1 GB Memory Stick Micro, USB kábel, Stereo slúchadlá (HPM-64), pootrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

sa drží zaužívaných dizajnových trendov. Konštrukčným prvkom je síce plast, no kvalita spracovania je veľmi dobrá. Počas používania nikde nič nepraská a nevŕzga. Otázna je snáď len stálosť zadného krytu po dlhšom čase používania, keďže nemá žiadny uzamykací systém. Spracovanie je takisto na výbornej úrovni. Vôľu tento mechanizmus nepozná, posun hornej časti je presný a ľahký aj vďaka pružine. Ak by ste mu chceli niečo vytknúť, tak jedine dosť ostré dorazy, no na to sa zvyknúť rozhodne dá. Ovládacích prvkov po bokoch veľa nenájdete, na sídli spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. obsahuje len systémový Fast port. Zaujímavosťou je slot na pamäťové karty . zaujme dvojicou reproduktorov, ku ktorým sa vrátim neskôr.

Základom ovládania sú

pod displejom s centrálne umiestneným ovládacím kruhom. Ten má dostatočné rozmery, jeho okraj je na štyroch miestach vyvýšený, takže ovládanie je pohodlné. Zvyšné tri dvojice po jeho stranách sú síce rozmerovo menšie a mierne vystupujú nad povrch, no pohodlie ovládania nijak netrpí. Horšie je to s alfanumerickou klávesnicou. Aj keď hmatom je možné ich rozlíšiť aj horizontálne, no uloženie v jednej rovine nie je práve najpohodlnejšie. Keď k tomu pripočítame aj pomerne vysokú tuhosť, tak na písanie dlhších textov bez ujmy na zdraví vašich palcov rovno zabudnite.

jednoznačne nemá veľmi čím ohúriť. Rozlíšenie 176 x 220 bodov je dnes už podpriemerné, čitateľnosť na slnku patrí, kvôli lesklému ochrannému sklíčku, skôr k priemeru. Prostredie nasleduje stopy Sony Ericssonu, no skúsené oko dlhoročného sonyeriksoňáka okamžite postrehne rozdiely oproti vyšším modelom. Rozloženie je len v štýle matice 3 x 4 ikony, chýba menu činností, čas sa okrem pohotovostnej obrazovky neukáže v iných úrovniach menu... Rovnako sú určité rozdiely aj v spôsobe nastavenia niektorých funkcií, najmä dátových. V základe objavíte päť tém prostredia, no žiadne ďalšie som ani na stránke výrobcu neobjavil.

si svoje miesto našiel na zadnej stene nad jedným z reproduktorov. Disponuje rozlíšením 2 Mpix, no bez akékoľvek krytu, diód a autofókusu. Nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba výber rozlíšenia, nočný režim, efekty či vyváženie bielej. Čo sa kvality týka, tak zázraky rozhodne neočakávajte. Prezeranie fotografií je ponechané len cez manažér súborov. Mediálnu galériu by ste v menu hľadali márne. Video v rozlíšení 176 x 144 bodov je skutočne len doplnkom. Kvalitou neoplýva, nastavenia zahŕňajú len dĺžku a zapnutie mikrofónu.

Sony Ericsson W395 sa už označením radí k rodine Walkman. Správa

zahŕňa radenie skladieb podľa interpretov, albumov a skladieb. Rovnako nechýba vytváranie vlastných zoznamov. Kvalitu zvukového výstupu môžete doladiť voľbou a nastavením ekvalizéra. Zaujímavosťou sú pri prehrávaní hudby, no podľa mojich pozorovaní sa nijak neprispôsobujú rytmu hudby. Po vzore svojich súrodencov má aj W395 univerzálny 3,5 mm audio konektor len ako redukciu na kábli od slúchadiel HPM-64. Zaskočený som zostal po pripojení mojich slúchadiel HPM-82 s diaľkovým ovládaním, ktoré mobil jednoducho ani nerozpoznal. Potešila ma však dvojica zadných reproduktorov. Kvalitu Blackberry Bold síce nedosahujú, no ich hlasitosť a prekreslenie zvuku je veľmi dobré. Na hĺbky zabudnite, no výšky, stredy aj priestorový efekt je lepší než som čakal. Tínedžeri tak budú môcť naplno frajeriť pred svojimi kamoškami najnovším hip-hap-hopom.

Prítomnosť

je u hudobného mobilu doslova nutnosť. Tešiť sa môžete na podporu RDS, chýba však automatické naladenie a uloženie staníc. Našťastie sa z ponuky nevytratila funkcia TrackID na identifikáciu skladieb.

Vnútorná pamäť má kapacitu takmer 16 MB, výrobca ju od základu rozšíril o pamäťovú kartu Memory Stick Micro veľkosti 1 GB. Maximálna kapacita je 4 GB, po vložení väčšej karty vás mobil len informuje, že viac jednoducho nezvládne.

Pohodlie ovládania zvyšuje možnosť prijať a ukončiť hovor vysunutím a zasunutím hornej časti. Reproduktor slúchadla je dostatočne hlasný, avšak druhá strana sa občas sťažovala na horšiu zrozumiteľnosť. Kapacita telefónneho zoznamu je vyjadrená len v percentách zdieľanej pamäte. Pri nakopírovaní 150

indikátor ukazoval využitie 1 % pamäte. Každý záznam môže obsahovať niekoľko telefónnych čísel, mailovú adresu a iné detaily. Rovnako známe je aj vyhľadávanie postupným písaním. Zmena je v zobrazení pamäte, kde okrem položiek samostatného vnútorného zoznamu a SIM pribudla aj možnosť mixu. Chýba však inteligentný systém vytáčania. Prítomnosť profilov určite nikoho neprekvapí, no prekvapia zmeny. Po vzore modelu F305 si môžete v každom profile samostatne nastaviť melódiu zvonenia či zvuk upozornenia na správy.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

a MMS správ sú v prípade W395 oddelené, no schránka je spoločná. Pri písaní odporúčam, kvôli spomínanej tuhosti klávesnice, používať slovník T9. Pamäť na správy je samozrejme zdieľaná.

E-mailový klient má zopár odlišností oproti iným modelom. Pracuje samozrejme s protokolmi POP3 a IMAP4, podporuje aj push mail, sťahuje hlavičky, nové alebo celé správy. Napriek všetkým mojim snahám som však skončil len s informáciou, že správa je príliš veľká, aj napriek tomu, že som sťahoval len hlavičky mailov. Pravdepodobne to bolo spôsobené príliš veľkým počtom správ v mojej schránke.

Na prenos dát si budete musieť vystačiť maximálne s podporou EDGE. U mobilu tejto cenovej kategórie by však podpora 3G bola asi veľkým prekvapením.

by vám potenciál 3G siete rozhodne nepomohol využiť. Ide o OpenWave prehliadač, ktorý je kvalitou od NetFrontu naozaj ďaleko. Na bežné surfovanie po WAP stránkach však postačí a poradí si aj s jednoduchšími webovými stránkami. Lokálne môžete využiť aj USB kábel s možnosťou dobíjania batérie, prípadne bezdrôtovú technológiu Bluetooth.

Ak ste si zvykli ráno nastavovať viacero

, tak vás sklamem. Sony Ericsson W395 má len jeden. Nastaviť si však môžete okrem času aj jednotlivé dni budenia. Organizovať čas vám pomôže s denným, mesačným a hlavným týždenným prehľadom.

Z ostatných funkcií zostalo miesto pre úlohy, časovač, stopky a kalkulačku.

Podpora Java aplikácií je mierne ochudobnená. Chýba akýkoľvek náznak minimalizácie a prípadného multitaskingu. S W395 sa teda vrátite späť do doby jednej aplikácie v popredí bez možnosti jej prerušenia. Výrobca predinštaloval svetový čas so zobrazením zemegule a prevodník jednotiek. Okrem toho sa môžete tešiť z trojice hier.

Batéria má štandardnú kapacitu 950 mAh, no krátka doba mi neumožnila zistiť presnejšie údaje o výdrži. Avšak aj s pravidelným surfovaním, hraním hier, počúvaním hudby a niekoľkými minútami hovorov denne som sa nedostal ani zďaleka pod hranicu dvoch dní.

Výhody:

- kvalitné spracovanie vysúvacieho mechanizmu,

- výkonné stereo reproduktory,

- nastavenie zvonenia pre každý profil samostatne.

Nevýhody:

- slabšie rozlíšenie displeja,

- slabé rozlíšenie a kvalita videa,

- nepohodlná klávesnica.

Orientačná cena:121 € (3 645,35 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Ak by nemal Sony Ericsson W395 takú cenu ako má, tak by som bol asi viac kritický. No nechýba mu nič podstatné, čo by dnešnú hudobne založenú mládež mohlo zaujímať. Navyše ponúkne kvalitné stereo reproduktory, ktoré sa dnes na základných školách jednoducho nosia. W395 nie je pravý Sony Ericsson, na 99 % ho preň vyrába Sagem. To však nemusí znamenať nepodarok. Práve naopak, W395 sa za tie peniaze celkom vydaril.

Produktová stránka: Sony Ericsson W395

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.04.2009 - 00:16

stevo e250: to je prvy se co sa mi naozaj paci.asi uz viem co bude po e250

anonymous10.02.2009 - 13:55 Trvalý odkaz

T: preoblecena F305 :)

anonymous10.02.2009 - 15:08 Trvalý odkaz

acer: presne tak je to hudobna verzia sony ericssonu F305, inak pekny telefon a predpokladam ze nebude ani drahy pocitam tak cca 120€.

anonymous10.02.2009 - 15:33 Trvalý odkaz

miso: Trošku škoda toho dispeja a zase neprítomného 3,5 mm jacku. Ale inak je dizajn podarený.

anonymous10.02.2009 - 22:16 Trvalý odkaz

JL: ten displej fakt nechapem...taky pekny telefon a takto to pokazia

Celá diskusia 77 príspevkov