HTC Desire 610 - svižný plasťák so stereo zvukom

Recenzia prerasteného androidu so štvorjadrovým procesorom, priemerným qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, NFC, stereo reproduktormi a 2 040 mAh batériou.

Dizajn minuloročnej vlajkovej lode sa HTC-čku osvedčil a čerpá z neho aj pri iných, lacnejších modeloch. Jedným z nich je Desire 610, ktorý bol nešťastným spôsobom predstavený na tohtoročnom MWC v Barcelone. Bez jedinej funkčnej vzorky. Okrem dizajnu sa bude 610-ka snažiť zaujať stereo reproduktormi na prednej stene a dostupnou cenou.

ikona

Základné info: HTC Desire 610Smartfón s OS Android 4.4 KitKat, štvorjadrovým procesorom, 4,7'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, NFC, stereo reproduktormi a 2 040 mAh batériou.

Na redakčnom stole už na mňa čaká vybalená šesťstodesina. Príslušnosť k značke prezrádzajú dva stereo reproduktory umiestnené na prednej stene. Z väčšej vzdialenosti pôsobí smartfón honosným dojmom a menej skúseného známeho by ste možno ukecali aj na to, že ide o novú vlajkovú loď. Stačí však jeden kontakt a pravda vyjde najavo. Konštrukcia je plastová. To by mi až tak nevadilo. Prítomnosť kovu v strednej triede je skôr raritou. Lenže ani to spracovanie ma akosi nepresvedčilo. Pri pevnejšom zovretí a krútení v ruke je počuť škripot. Pritom ide o unibody konštrukciu bez odnímateľného zadného krytu. Najviac pazvukov sa ozýva v horných partiách. Pri telefóne za sto eur by som bol ešte zhovievavý, tu však musím dať mínus.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Negatívna nálada neustupuje. Lesklá plastová konštrukcia je magnetom na odtlačky a v ruke sa kĺže. Naša biela verzia si rada pritiahla aj pár nečistôt. Rozmery sú ďalšou kapitolou. Toľko nevyužitého miesta na prednej stene som už dlho nevidel. Displej s uhlopriečkou 4,7 palca v tele veľkom 143 x 71 x 10 milimetrov? To hádam nie. Pred HTC Desire 610 som testoval LG G3, ktorý ponúkne až 5,5-palcový displej, a je iba o tri milimetre dlhší a štyri milimetre širší. Chápem, nemôžem tu porovnávať high-end so strednou triedou, no tie rozmery sú aj tak na danú veľkosť displeja veľké. Spodný okraj displeja delia od spodnej hrany konštrukcie približne dva centimetre. A ani tie bočné okraje nie sú veľmi oku lahodiace.

Väčšie rozmery pociťujem aj pri naťahovaní sa za tlačidlom v hornej stene. Je to naozaj nepohodlné. A akoby toho nebolo málo, tlačidlo z tela príliš nevystupuje a jeho stláčanie je dosť neisté. Dvojtlačidlo hlasitosti v pravej stene je na tom už o čosi lepšie. Aj tu však treba rátať s naťahovaním palca, prípadne prehmatávaním telefónu v ruke. Zvyšná plocha pravej stene je prázdna. Hardvérová spúšť sa v androidoch od HTC nenosí.

Hladké línie ľavej steny narúša iba plastový kryt, pod ktorým nájdeme slot na microSD a SIM kartu. Konkrétne nanoSIM kartu. Toľko nevyužitého miesta a slot na nanoSIM kartu? Zaujímavý paradox. Pri vkladaní miniatúrnej kartičky si dávajte pozor na to, akou stranou ju vkladáte. Ja som ju samozrejme vložil opačne. A až vtedy začína skutočná zábava. Vybratie nanoSIM karty bez ostrého predmetu je takmer nereálne.

V hornej stene nájdeme okrem už spomínaného tlačidla napájania aj 3,5 mm audio konektor. MicroUSB konektor sa usídlil dole, tradične otočený dolu hlavou.

Lákadlom na kúpu tohto smartfónu budú stereo reproduktory umiestnené na prednej stene. Dva reproduktory sa v strednej triede len tak nevidia. A ako obstáli? Hlasitosť je naozaj vysoká, Desire 610 hravo ozvučil celú miestnosť. A ani kvalite podania nemám pri danej cenovke čo vyčítať. Zvuk je priestorový a ani pri vysokých hlasitostiach sa neskresľuje a nedochádza k rezonancii. Akurát by som privítal viac hĺbok. Spustením hudby sa automaticky aktivuje režim BoomSound. Vypnúť ho môžete iba pri počúvaní cez slúchadla. Ja som ho však nechal zapnutý. Zvuk je živší a viac priestorový.

Vedľa horného reproduktora nájdeme prednú 1,3-megapixlovú kameru. Senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu sa spolu s notifikačnou diódou ukryli do čierneho pásu nad displejom. Diódy v HTC-čkách nepatria medzi najväčšie a výnimkou nie je ani tá v Desire 610. Poteší však aspoň svietenie viacerými farbami.

Displej šesťstodesiny je pre mňa sklamaním. qHD rozlíšenie, teda 540 x 960 bodov, na 4,7-palcovej uhlopriečke by mohlo byť ospravedlňované nižšou cenovkou, no konkurencia jasne ukazuje, že sa to dá aj s HD rozlíšením. Napríklad lacnejší LG L9 II. V prostredí si už všímam nie najostrejší text a články na webe musím približovať. V nastaveniach som siahol po písme Helvetica, ktoré trochu zlepšilo dojem z používania. Poďme na samotný displej. Pri spomenutí pojmu Super LCD si hneď predstavím krásne displeje HTC-čiek s vernými farbami a výbornou, a podľa mňa najlepšou, čitateľnosťou na slnku. Žiaľ, ostávam sklamaný. V interiéri je ešte všetko v poriadku, problémy prichádzajú až pri používaní na slnku. Tu vám nepomôže ani maximálny jas. Clonenie druhou rukou je nevyhnutné. Ďalším problémom, ktorý negatívne vplýva na používanie vonku je samotný povrch. Displej priťahuje jeden odtlačok za druhým a čistenie viackrát do dňa je nevyhnutné. Pochváliť tak môžem iba verné podanie farieb a dostatočné pozorovacie uhly.

HTC Desire 610 poháňa chipset Snapdragon 400 (MSM8226) od Qualcommu. Rovnaký nájdete napríklad v útrobách Motoroly Moto G alebo LG L90. Tvorí ho štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHz a grafický procesor Adreno 305. A čo predstavujú tieto čísla v praxi? Výkonu je dostatok. Dlhé chvíle som si krátil hraním hier, napríklad GT Racing 2. Hra bežala svižne a ani pri dlhšom hraní sa telefón neprehrieval. A nemusíte sa báť ani 8 GB interného priestoru. Väčšie aplikácie, napríklad spomínané hry si môžete jednoducho preniesť na microSD kartu. Desire 610 si rozumie s kapacitou až 128 GB.

V strednej triede sa častokrát stretávam so staršími verziami operačného systému Android. To však neplatí pre HTC Desire 610, v ktorom nájdeme Android vo verzii 4.4.2. Ten dopĺňa výborná nadstavba HTC Sense vo verzii 6.0. Reakcie smartfónu ma príjemne zaskočili a opäť sa mi len potvrdilo to, že HTC Sense patrí medzi najsvižnejšie nadstavby operačného systému Android. Gigabajtová RAMka hravo zvláda beh viacerých aplikácií a voľných ostáva ešte 200 – 300 MB. Reakcie prostredia sú rýchle a miestami som mal pocit, že aj rýchlejšie než na predchádzajúcej testovačke - LG G3.

HTC Sense zreje každým rokom a v mojich očiach patrí k špičke. Na zablokovanej obrazovke nájdem widget hodín s počasím a štyri skratky totožné so skratkami na domácej obrazovke. Novinkou je odomykanie v troch smeroch. Potiahnutím nahor sa dostanete do aplikácie, v ktorej ste boli pred zablokovaním smartfónu. Ťah doľava vás presunie na domácu obrazovku a ťahom doprava sa dostanete do BlinkFeed-u. V obsahu ešte stále chýbajú slovenské weby, no to by sa malo v najbližšej dobe zmeniť. Okrem zaujímavých správ si tu môžete nechať zobraziť novinky z Facebooku, Google+, Instagramu, LinkedIn-u, kalendára alebo aj zaujímavé tipy na reštaurácie vo vašom okolí. Ak sa vám BlinkFeed nepáči, stačí len potiahnuť dvomi prstami k sebe, a v zozname miniatúr ho vypnúť. Tu si môžete pridať aj ďalšie domáce obrazovky. Maximálne päť.

Moderný widget hodín s počasím som nahradil starou známou klasikou z predošlých verzií HTC Sense. Nájdete ho v ponuke widgetov. Kliknutím na stav počasia sa dostávam do aplikácie s hodinovou a dňovou predpoveďou. Počasie v HTC-čkách je kultovou záležitosťou.

Vzhľad prostredia môžete zmeniť pomocou jednej zo štyroch prichystaných tém. Okrem pozadia sa zmení aj farba prepínačov v nastaveniach. Z ponuky aplikácií sa vytratil widget počasia. Ďakujem. Iba ma to otravovalo. Aplikácie sa zobrazujú v mriežke, a to buď v matici 3 x 4 alebo 4 x 5. Aplikácie môžete zoradiť podľa abecedy, času alebo vlastného usporiadania.

Vo výsuvnej lište môžem mať až dvanásť skratiek nastavení. Obsah a poradie si však viem zmeniť. Vyberať môžete až z 24 skratiek. Našiel som tu všetko to, čo zvyknem používať. Tri bodky v niektorých skratkách predstavujú priamy vstup do nastavení danej funkcie. Šikovné.

Základné aplikácie si už tradične držia svoj štandard a nemám dôvod ich meniť. Telefónny zoznam s názvom Ľudia po pridaní viacerých účtov automaticky prepojí zhodné kontakty. Ak sa kontakty nezhodujú úplne, no majú niečo spoločné, aplikácia ich ponúkne v návrhoch na prepojenie. V kontakte vidím poslednú históriu hovorov, e-mailov, správ a taktiež aktualizácie zo sociálnych sietí. Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie, ktoré prehľadáva v menách, priezviskách a dokonca aj oboch súčasne.

Internetový prehliadač sa môže pochváliť automatickým zalamovaním textu pri zomovaní. Výborná a mimoriadne návyková funkcia. Obzvlášť pri tomto nie najideálnejšom pomere uhlopriečka / rozlíšenie. Poradí si s viacerými otvorenými oknami, podporuje prehliadanie v režime inkognito, vyhľadanie na stránke a ukladanie záložiek. Reakcie pri prezeraní alebo prepínaní kariet sú svižné, rovnako ako v celom prostredí.

Osemmegapixelový fotoaparát na zadnej stene ma príliš neprekvapil. Kvalita snímok je priemerná, no na prezeranie v telefóne alebo zdieľanie na sociálne siete postačí. Na displeji notebooku som si už všimol zlievanie detailov. Nedávno testovaný Samsung Galaxy Note 3 Neo, ktorý taktiež ponúka osemmegapixlový fotoaparát, fotil lepšie. Lenže... lenže Samsung neponúka jednu parádnu vec. Pravidelní čitatelia už zrejme vedia, o čom bude reč. Áno, mám na mysli automatický zostrih. Ten vám z fotografií vytvorí veľmi pôsobivé video s rôznymi efektmi a hudbou. Na výber je až 12 motívov a hudbu si môžete pridať aj vlastnú. Zo zoznamu si len vyberiem fotografie a video je hneď na svete. Takto rýchlo a efektne sa môžete podeliť o zaujímavé okamžiky s vašimi známymi. Video viete zdieľať rôznymi kanálmi, napríklad na Facebook alebo poslať mailom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 66 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 153 MB / min.)

Vráťme sa ešte k samotnému fotoaparátu a prostrediu. Naoko jednoducho pôsobiace prostredie je tu jednoduché až na škodu. Všetky potrebné nastavenia sú dosť zahrabané a napríklad také nastavenie režimu HDR ma zbytočne zdržovalo. HDR som však vyskúšal iba párkrát. Kvalitou ma nepresvedčilo. Zhotovenie dvoch fotografií trochu trvá a najlepšie to zistíte pri snímaní pohyblivých predmetov. Trochu mi prekážalo aj prepínanie medzi fotoaparátom a videom. Najradšej by som tu videl dve spúšte naraz. Možnosť nahrávať videá, maximálne vo Full HD rozlíšení, som príliš nevyužíval. Kvalita je priemerná a chýba aj automatické preostrovanie.

Z multimediálnych aplikácií som najčastejšie využíval prehrávač hudby. Okrem tradičných funkcií zaujme možnosťou stiahnuť si obrázok albumu alebo text skladby. Prehľadný ovládač nájdeme aj vo výsuvnej lište a na zamknutej obrazovke.

FM rádio vám oznámi iba názov stanice, na popis skladby sa zabudlo. Obľúbené stanice si môžete uložiť. A to je asi tak všetko. Časovač vypnutia alebo nahrávanie vysielania tu nenájdeme.

Batéria s kapacitou 2 040 mAh ponúkla aj vďaka nie najjemnejšiemu displeju plnohodnotnú jednodňovú výdrž. Vo večerných hodinách bolo k dispozícii ešte 30 – 40 %, no s týmto stavom som sa do nového dňa neodvážil vstúpiť. Menej náročný používateľ, ktorý si zvykne vypínať dátové pripojenie a nevisí na telefóne až tak často, by mal bez problémov dosiahnuť hranicu dvoch dní.

Výhody:

+ stereo reproduktory

+ svižné reakcie

+ výborné prostredie HTC Sense

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

Nevýhody:

- lesklá plastová konštrukcia zachytávajúca nečistoty

- veľké rozmery na danú veľkosť displeja

- slabé rozlíšenie displeja a podpriemerná čitateľnosť na slnku

- niekomu nemusí vyhovovať slot na nano SIM kartu

Orientačná cena: 269,5 € (epicentrum.sk)

Záver:

HTC Desire 610 na mňa neurobil najlepší dojem. Záporné pocity nedokázali prevážiť ani stereo reproduktory a svižné prostredie s množstvom zaujímavých súčastí. Plastová konštrukcia nepôsobí najhodnotnejším dojmom, škrípe a priťahuje množstvo odtlačkov. O pomere veľkosť telefónu / veľkosť displeja radšej pomlčím. A ani ten displej nie je taký, aký by som v smartfóne od HTC čakal. V interiéri je ešte všetko v poriadku, no na priamom slnku musíte bojovať s každým lúčom. Tienenie druhou rukou bolo mojou každodennou súčasťou používania. Očakával by som už aj HD rozlíšenie. LG Optimus L9 II dáva jasne najavo, že sa to dá. Ak Desire 610, tak kvôli stereo reproduktorom a výbornej, rokmi overenej nadstavbe HTC Sense. Ostatné parametre dieru do sveta nespravia.

Diskusia k článku:

huje© 19.07.2014 - 19:44

bohuzial ho drvi konkkurencia, ktora je v tejto cenovej kategorii obrovska. inak sympaticky telefonik.

Bejo20.07.2014 - 11:00 Trvalý odkaz

HTC to bude mat tažké hrozne široké a velké okraje okolo displeja a pod displejom to je hrozne prečo tam mnusia dávat logo HTC mohli tam byt radšej tlačidlá .... htc ide zlou cestou

Peto20.07.2014 - 13:50 Trvalý odkaz

Myslim ze tie velke rozmery nad a pod displayom su dan za stereo reproduktory. Az na to rozlišenie displaya celkom pekny telefon.

idam20.07.2014 - 15:53 Trvalý odkaz

Chvílu som o ňom uvažocval,ale teraz mi to vychádza na Samsung S4 mini.Pri mojom paušále stoja rovnako.

sysell20.07.2014 - 22:55 Trvalý odkaz

Hej S4 mini aj toto su mega predrazene sunky. Kup si ich.

Celá diskusia 11 príspevkov