LG KB770

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom Dotykový 3G mobil s podporou DVB-T tunera, HSDPA a 3 Mpix fotoaparátom s AF.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 108 x 54 x 13 mm

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 94 g)

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 400 bodov, 40 x 66 mm, uhlopriečka 76 mm (3''), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x1536 b.), autofókus, záznam videí (320 x 240b., 15 fps, MPEG4),

pamäť: 80 MB + microSD (do 4 GB), 1000 kontaktov, 1000 sms,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný typ), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, DVB-T tuner pre TV a rádio,

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh

výdrž: do 5,5 hod. hovoru / 475 hod. pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

HSUPA, xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, IrDA, Wi-Fi, UMA, 3,5 mm jack (ani adaptér v balení), FM rádio, rozpoznávanie hudby, GPS, blogovanie, akcelerometer

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna??

Obsah balenia:

mobilný telefón, batéria, USB kábel, nabíjačka, CD so softvérom, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pri testovaní mobilných telefónov som sa už stretol s kadečím, no prítomnosť voľne prístupnej digitálnej televízie v mobile v pravom zmysle slova, to bola moja premiéra. Sám som pri preberaní neveril, ako rýchlo sa dá na takúto špecialitu zvyknúť. Ale pekne poporiadku.

LG KB770

sa novinka z dielne LG radí ku svojím súrodencom. Základom sú pravidelné tvary, konštrukčným materiálom je plast. Našťastie je takmer celý povrch z matného materiálu s povrchovou úpravou soft-touch. Vďaka nej sa mobil príjemne drží a s odtlačkami bojujete len na prednej stene. Konštrukcia je pomerne pevná, napriek tomu zadný kryt pri stláčaní vydáva zvuky. Obvod tela lemuje pás imitujúci chróm. Sú doň zakomponované aj ovládacie prvky na . Nájdete tu ovládanie hlasitosti, zámok displeja a tlačidiel, nechýba ani spúšť fotoaparátu. V balení sa nachádza zadnej časti. Ide o pomerne hrubý kus plastu s otvormi na ovládacie tlačidlá a zamaskovaným . Ten sa hodí najmä pri sledovaní digitálnej televízie. Rozmery krytu sú však zbytočne veľké, žiadnu extra energiu v podobe ukrytej batérie nečakajte.

Základom ovládania je samozrejme veľký dotykový displej. Pod ním je

zoradených do jedného celku. Okraje nesú ikony telefónov a slúžia na ovládanie hovoru. Stred umožňuje otvorenie spustených aplikácií. Poďme však späť k ovládaniu dotykom. Ak ste mali v poslednej dobe niektorý z dotykových LG v ruke, tak si ovládanie viete veľmi živo predstaviť. Reakcie na dotyk sú presné, ale napríklad internetový prehliadač nereagoval na dotyky podľa mojich predstáv. V prípade použitia dotykového pera by bolo všetko v poriadku - v balení som však žiadne neobjavil. Na vkladanie textu ponúka LG niekoľko možností. Základným je v štýle bežných mobilných telefónov. Ako doplnok je prítomná aj qwerty klávesnica a tri druhy rozpoznávania písma. Najčastejšie som používal kombináciu prvej a druhej možnosti.

má štandardné rozmery i rozlíšenie. S čitateľnosťou som počas testovania nemal žiadne problémy. Pri silnejšom svetle určite pomôže výber svetlej témy, na priamom slnečnom svetle na sledovanie televízie radšej zabudnite. Pohotovostná obrazovka obsahuje aj štvoricu . V porovnaní s modelom KP500 Cookie ide o veľmi ochudobnenú ponuku. Konkrétne analógové a digitálne hodiny, kalendár a poznámku.

si svoje miesto našiel na zadnej strane. Disponuje rozlíšením 3,2 Mpix aj autofókusom, chýba však dióda na svietenie a objektív nie je chránený voči poškodeniu. Nastavenia sú pomerne bohaté a obsahujú prakticky všetko, čo by ste mohli potrebovať. Kvalitou fotografií nijak výrazne neoslní, no ani nesklame. Záznam videa bol pre mňa, naopak, nemilým prekvapením. Čakal som viac než QVGA. Nastavenia sú opäť bohaté. Videá sa spolu s fotografiami zobrazujú v zobrazenej na celej plochu displeja.

Prekvapila ma absencia podpory formátu DivX. Filmy treba upravovať na potrebný formát a rozlíšenie.

Dostávame sa k hlavnému lákadlu tohto čierneho kórejca, a to

. Na rozdiel od Nokie N96 si však v LG povedali, že zaujímavejšia bude podpora DVB-T štandardu. Ide o bezplatný terestriálne šírený digitálny signál, ktorého príjem podporujú aj novšie TV prijímače. Keďže príjem je momentálne limitovaný na Bratislavu, Žilinu, Banskú Bystricu a Košice, aj použitie je pomerne obmedzené. V mojom prípade sa testovanie odohrávalo na území Bratislavy a zahŕňalo interiér aj exteriér.

TIP: Ak sa chcete dozvedieť viac o digitálnom vysielaní na Slovensku a v zahraničí, tak odporúčam stránku digimedia.

aplikácie je jednoduché a prispôsobené ovládaniu prstami. Pri prvom spustení sa prehľadajú všetky kanály a v prípade objavenia dostupných programov ich systém automaticky uloží. Okrem TV programov sa takýmto spôsobom dostanete aj k rádiám. Celkovo sa mi podarilo naladiť päť slovenských televíznych staníc (STV1, STV2, Markíza, JOJ, TA3) a dve rádiové stanice (Rádio Slovensko, Lumen). V blízkosti rakúskych hraníc som dokonca vonku nemal problém sledovať aj TV našich susedov. Jednotlivé kanály si môžete nastaviť ako obľúbené, niektoré podporujú aj zobrazovanie . Pre kvalitný príjem je potrebné mať vysunutú , ktorá je šikovne maskovaná v pravom hornom rohu. Navyše občas pomohlo mierne manévrovanie a hľadanie optimálnej polohy antény. Príjem rakúskych kanálov, ktoré vidíte aj v galérii snímok tohto mobilného telefónu, sme zaznamenali ešte asi 60 km od Bratislavy.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je výborná, miestami som až ľutoval, že LG nemá WVGA displej. Napriek tomu som nemal problém prečítať väčšinu textu zobrazovaného napríklad na TA3. Horšie to bolo samozrejme s drobným písmom v upozorneniach, audiotextoch a reklamách. To je však občas problém prečítať aj na 82 cm uhlopriečke. Keďže LG KB770 v balení slúchadlá nemal, preveril som kvalitu hlavného reproduktora. Ten je spoločný aj pre slúchadlo, takže pri sledovaní smeruje priamo k vám. Hlasitosť je dostatočná, privítal by som o niečo tichšiu najnižšiu úroveň na nočné sledovanie.

Najväčšou hádankou na začiatku testu bola výdrž. Pôvodné informácie hovorili o futbalovom zápase, takže som predpokladal niečo okolo 90 minút. No LG aj po tomto čase ešte stále nehlásil vybitú batériu. To prišlo až po vyše hodine ďalšieho sledovania. Celkovo sa tak výdrž dostala až na približne 2,5 hodiny. A to je výsledok, ktorý ma príjemne šokoval.

rozširuje mediálnu výbavu. Obsahuje kompletnú správu hudobnej knižnice, triedenie skladieb podľa viacerých kritérií či vytváranie vlastných zoznamov. Prehrávač funguje aj na pozadí, no chýba prakticky akákoľvek možnosť jeho ovládania priamo z pohotovostnej obrazovky. Kvôli absencii slúchadiel však nemôžem zhodnotiť jeho kvalitu, hlasná reprodukcia bola v poriadku. Ak sa teda chystáte použiť LG KB770 ako prenosný MP3 prehrávač, tak vás investícia do slúchadiel, prípadne redukcie, určite neminie. Klasické FM rádio by ste hľadali márne, vystačiť si musíte vrámci pokrytia s aktuálnou dvojicou digitálnych rádií.

pojme 1 000 záznamov, každý má k dispozícii niekoľko čísiel a detailov. Ocenil som možnosť postupného vyhľadávania aj vzdialenú synchronizáciu. K manuálnemu zadaniu čísla sa dostanete klikom na ikonu z pohotovostnej obrazovky. Páči sa mi automatické prehľadávanie uložených kontaktov pri

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.03.2009 - 01:55

Rado: Trochu drahý na mid-end. Keby mal aspo? WIFI a GPS.

anonymous02.02.2009 - 20:39 Trvalý odkaz

Mikullas: Neviem Rado, ale kolko je tu tych mobilov, ktore ti umoznia pohodlne pozerat TV cez DVB-T na takom kvalitnom displeji? Myslim ze 10 litrov je prijatelne za to co celkovo ponuka.

anonymous03.02.2009 - 20:55 Trvalý odkaz

Ivec: Skor kolko ludi potrebuje pozerat televizor na mobile? V klude by som sa radsrej zameral na wi-fi ako televizor, ta antenka mi tam dost vadi, ale inak v pohode bateria aj ked s tou vydrzou pri pozerani TV neviem, aj fotak snad nebude najhorsi.....taky sympaticky mid-end

anonymous03.02.2009 - 21:22 Trvalý odkaz

jaso: no tak sa zameraj wifi a priplat si za nu,clovek,co oceni pozeranie tv na mobile si zas radsej priplati za toto, nikto ta to predsa za tu cenu nenuti kupovat.

anonymous17.03.2009 - 01:56 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

Diskusia premazana.

Celá diskusia 14 príspevkov