Sony Xperia M2 - poteší konektivitou, sklame fotoaparátom

Recenzia smartfónu s priemerným 4,8'' displejom, svižným systémom a slušnou výdržou. Škoda mizerného 8 Mpix fotoaparátu.

Sony predstavilo v segmente strednej triedy nástupcu Xperie M s poradovým číslom dva. V štýle dnešnej doby ponúka v porovnaní s predchodcom podstatne väčší displej. Rozmermi 140 x 71 x 9 mm by sme ju mohli prirovnať k bývalej vlajkovej lodi Galaxy S3 od Samsungu. Hmotnosť 148 gramov sa pri tejto veľkosti zdá pocitovo nízka. Môže za to aj malá hrúbka.

ikona

Základné info: Sony Xperia M2Android strednej triedy s 4,8'' qHD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, NFC a 2 300 mAh batériou. Dostupný bude aj v dual SIM verzii. (živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po konštrukčnej stránke sa jej dá vytknúť iba máločo. Pri bežnom používaní nikde nič nevŕzga. M2 si zachováva dizajn nových vlajkových Xperií. Výrobca však zadnú časť nahradil plastom, čo je vzhľadom na danú cenovú kategóriu pochopiteľné. Pod zadným krytom sa ukrýva anténa NFC v hornej časti nájdeme osemmegapixlový fotoaparát s prisvetľovacou diódou.

Prednú časť kryje krycie sklíčko Gorilla Glass 3, žiaľ bez oleofóbnej vrstvy. Odtlačky tak budete čistiť z oboch strán telefónu, keďže aj zadný plast je pre ne výborným magnetom. Hlavne v čiernej verzii. Biela bude určite rozumnejšou voľbou. Nad displejom je umiestnená predná VGA kamera a poteší aj notifikačná LED dióda. Rámček po obvode má skosené hrany, telefón sa tak v ruke drží naozaj výborne. Nikde nič nereže, snáď okrem dvojtlačidla hlasitosti a spúšte fotoaparátu.

Výrobca chcel byť asi štýlový a nahradil tradičné hrubšie tlačidlá oveľa tenšími. Ich odozva na stlačenie je dobrá, až na to rezanie do prstov. Nad blokovacím tlačidlom sa nachádza kryt, ktorý ukrýva slot na microSIM a microSD kartu. Netradične na ľavej strane v jej hornej časti nájdeme microUSB konektor. Spodná strana ukrýva hlasný reproduktor, ktorého maximálna hlasitosť je síce výborná, žiaľ práve pri nej už dochádza k vibráciám a výraznému skresleniu zvuku.

Displej má uhlopriečku 4,8“ a qHD rozlíšenie 540 x 960 bodov, čím dosahuje hustotu bodov 229 ppi. V strednej triede a pri takejto veľkosti by potešilo aj o stupeň lepšie (HD) rozlíšenie. Pri bežnej práci to samozrejme veľmi neprekáža, ale pri pozeraní fotografií či videí už rozdiel zbadáte. Na to, že sa jedná o jednoduchý TFT panel, nedochádza k výraznému skresleniu farieb ani pri pohľade zboku. Čitateľnosť na priamom slnku je vďaka nižšiemu maximálnemu podsvieteniu, večne upatlanému a lesklému displeji dosť zlá. Budete si musieť obrazovku zakryť rukou, alebo sa premiestniť do tieňa

Po zapnutí nás privíta Android vo verzii 4.3 Jelly Bean. Kedy dorazí plánovaná aktualizácia na novšiu verziu 4.4.2 KitKat zatiaľ nie j známe. Každopádne, nadstavba od Sony nie je systémovo veľmi náročná, takže štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz doplnený o 1 GB operačnú pamäť RAM si s bežnou prácou poradia bez zaváhania.

K dobrej rýchlosti prispieva aj nižšie rozlíšenie, vďaka čomu si zahráte aj niektoré novšie hry. Počas dvoch týždňov testovania došlo k jednému samovoľnému reštartu pri používaní aplikácie Feedly. Asi aby boli do páru, k druhému došlo počas písania tejto recenzie. Update 4.4.2 snáď bude vyladený ešte lepšie. Po prvom spustení telefónu je z 8 GB kapacity vnútornej pamäte k dispozícii 4,3 GB, čo je také použiteľné minimum. Na multimediálne súbory si budete musieť dokúpiť microSD kartu.

Pochváliť musím štandardnú Xperia klávesnicu, ktorá sa svojou použiteľnosťou približuje mojej obľúbenej SwiftKey klávesnici. Veľmi dobre na nej funguje autokorekcia a dokonca zvládne aj písanie ťahom prsta, miesto klasického ťukania.

Z konektivity zaujme najmä podpora siete štvrtej generácie LTE, ale aj dvojpásmové Wi-Fi s najvyšším štandardom n. Konektor microUSB podporuje funkciu USB host, teda možnosť pripojiť USB kľúč, alebo klávesnicu.

Notifikačná LED dióda nad displejom upozorňuje na všetky zmeškané udalosti, ale aj na notifikácie aplikácií tretích strán, dokonca aj príslušnou farbou (Viber fialovou, Facebook modrou...). Okrem toho je ďalšia notifikačná dióda modrej farby pod displejom, tá pulzuje pri prichádzajúcom hovore.

Veľmi pozitívne hodnotím výdrž telefónu. Batéria s kapacitou 2 300 mAh je síce vložená na pevno, takže si ju v prípade núdze nevymeníte, bežný pracovný deň však zvládne s dobrou rezervou. V pohotovostnom režime ukrajuje necelé percento za hodinu. Prehrávať film s polovičným podsvietením zvládne takmer osem hodín. Screen-on time pri bežnom dennom používaní má niekde okolo piatich hodín, čo je na danú batériu a veľkosť displeja nadpriemerný výsledok.

Naopak veľmi negatívne prekvapil fotoaparát. Deklarovaných osem megapixelov, čo je 3 264 x 2 448 bodov, je možné využiť len v manuálnom režime. V automatickom režime Superior auto, je rozlíšenie 3 104 x 1 746, teda širokouhlé, bez možnosti zmeny na pomer strán 4:3. Tento krok výrobcu som nepochopil.

Zosnímané fotografie hovoria samé za seba. Snímač patrí k tomu najhoršiemu, čo som v poslednej dobe videl. Skúsil som snímky porovnať aj s päťmegapixelovým snímačom lacnej Nokie Lumie 520 a záver nech si urobí každý sám. Video je možné natáčať vo Full HD rozlíšení, jeho kvalita je však bohužiaľ rovnako zlá. Slabý fotoaparát nezachránia ani zaujímavé efekty, ktorými môžete "skrášliť" svoje fotografie. Rôzne postavičky, kvetinky a zvieratká na snímkach zrejme zaujmú skôr deti, reálne využitie je otázne. Skúšobné snímka nájdete pod článkom.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 53 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 133 MB / min.)

Výhody:

+ podpora LTE i NFC

+ dobrá výdrž

+ kvalitná konštrukcia

+ vyladený systém

Nevýhody:

- slabý fotoaparát

- ostré hardvérové tlačidlá

- lapač odtlačkov prstov

- hlasný reprodutor, ale s nízkou kvalitou

Orientačná cena: 220 eur (Pricemania.sk)

Záver:

V poslednom rade by som sa dotkol ceny, ktorá v internetových obchodoch začína na 220 eurách. Pritom napríklad Samsung Galaxy S3 s podstatne lepším foťákom i displejom je len o pár eur drahší. Jediné v čom ho Xperia prekonáva je podpora LTE a dlhšia výdrž. Je ale pravdepodobné, že cena em dvojky bude rýchlo klesať, a tak neskôr to môže byť celkom dobrá kúpa. Jej hlavné prednosti sú veľký displej, dobre vyladený systém a výborná výdrž. To sú veci, ktoré dokážu zákazníkov zaujať. Škoda len toho fotoaparátu.

foto s HDR

foto s HDR

fotografia s AR efektom

foto z Nokia Lumia 520

foto z Nokia Lumia 520

Diskusia k článku:

ondrakomous 12.07.2014 - 12:56

dobra recenze, chvalim, musim potvrdit, ze ten fotak je fakt zlej, dokonce si myslim, ze to ani neni softwarem, ze oni do toho museli dat nejaky "levny chip", dyt ta lumia 520 foti o tridu lip a to je lonsky lowend.

Filip Kriz13.07.2014 - 13:40 Trvalý odkaz

Po predstavení M dvojky som bol rozhodnutý pre jej kúpu, ale po tých recenziach som úplne zmenil názor. Hlavne fotoaparát zmieňuje každý za veľké mínus. Mojim favoritom tak zostáva Prestigio 7500

ondrakomous13.07.2014 - 17:33 Trvalý odkaz

nechci te odrazovat od prestigia, ale doporucuju toto, pod 100euro moto g, 100-200 Xiaomi Redmi 1S, moto g 4g, 200-300e nokia 925,300-400 note3 neo, 400-500 note3.

ondrakomous13.07.2014 - 18:27 Trvalý odkaz

to sem opsal z gsm areny, akorat Xiaomi jsem tam pripsal, voni sou totiz desne zkorumpovany. jinak k te m2, za tu dobu, co jsem ten telefon mel, tak se ze me stal profesionalni lestic mobilu.

cipiksvk16.07.2014 - 12:42 Trvalý odkaz

no prejst z m1 na m2 nema zmysel

Celá diskusia 9 príspevkov