Samsung Gear 2 - odolné digitálky s foťákom a infraportom

Recenzia druhej generácie chytrých hodiniek s odolnosťou proti vode, silnejším procesorom, OS Tizen, 1,63'' displejom, 2 Mpix fotoaparátom a infraportom.

Predstavenie prvých smart hodiniek od Samsungu som považoval skôr za také oťuknutie týchto nie veľmi prebádaných vôd a už vopred som sa tešil na ďalšie, vylepšené verzie. To sa aj stalo. Potenciál tzv. wearables dňom čo dňom rastie a Samsung si je toho vedomý. Minuloročný model dostáva svojho nástupcu, s číslom dva v názve. Už teraz prezradím, že pokrok je cítiť na každom kroku.

ikona

Základné info: Samsung Gear 2Nástupca minuloročných chytrých hodiniek prichádza s odolnosťou proti vode a prachu, silnejším procesorom, OS Tizen, rovnakým 1,63'' displejom, 2 Mpix fotoaparátom a infraportom. (živé fotografie + video)

Zabudnite na divne umiestnený fotoaparát, mikrofón na spone remienku a štyri skrutky okolo displeja. Všetky tieto neduhy sa odstránili, a Gear 2 tak pôsobia oveľa serióznejšie. Takisto pripnutie remienka k telu hodiniek je už viac "hodinkovské". Stačia dva rýchle úkony a celý remienok je dole.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajn sa mi páči. Rozsvietený displej so živými farbami si pritiahne pozornosť okoloidúcich, no určite som nemal pocit, že mám na ruke niečo so sci-fi vzhľadom. Môžete ich skombinovať s košeľou ale aj tričkom. Určite nič nepokazíte. Gear Fit pôsobia viac športovo a do biznis sféry sa až tak nehodia.

Kvalitu zhotovenia môžem iba chváliť. Kovové telo pôsobí mimoriadne pevným a elegantným dojmom. V porovnaní s predchodcom sa rozmery príliš nezmenili, akurát hmotnosť klesla o 6 gramov. Tých 68 gramov sa na ruke stratí a hodinky určite nijako neprekážajú. Dostatočný počet dierok na remienku si poradí s rôznymi veľkosťami rúk. Nastavenie je intuitívne.

Pod displejom nám pribudlo jedno hardvérové tlačidlo a ja tento krok iba vítam. Jedným stlačením rozsvietite displej alebo sa dostanete na hlavnú obrazovku. Dvojité stlačenie spustí vami nastavenú aplikáciu. Na opačnej strane, teda nad displejom, si svoje miesto našli fotoaparát a infračervený port na ovládanie techniky. Slotu na microSIM kartu a microUSB konektora sme sa nedočkali. Dalo sa to však čakať. Ak by mali hodinky fungovať ako samostatný telefón, tak by batéria musela mať x-krát väčšiu kapacitu, tým pádom by hodinky nemohli mať také rozmery aké majú. Absencia microUSB konektora by mohla byť obhajovaná odolnosťou voči vode a prachu, no už Sony nám ukázalo, že vodeodolné hodinky a microUSB konektor idú k sebe. Pri nabíjaní tak ostávam odkázaný na špeciálnu microUSB redukciu, ktorá sa pripája k pätici pinov na zadnej stene.

Veľkosť ani rozlíšenie displeja sa v porovnaní s predchodcom nezmenili. Pekný Super AMOLED displej s 1,63-palcovou uhlopriečkou ponúkne výborné rozlíšenie 320 x 320 bodov. Displej je to vydarený, o tom niet pochýb. Ja mu vlastne ani nemám čo vyčítať. Farby sú živé, zobrazený text ostrý a pri nastavovaní jasu mám na výber šesť úrovní. Externú, teda najvyššiu úroveň oceníte na ostrom slnku. Rýchleho ubúdania z batérie sa ale báť nemusíte. Tento externý režim sa po piatich minútach automaticky prepne na nižšiu hodnotu.

Povrch displeja je príjemný na dotyk a vďaka zaobleným hranám z neho prst len tak skĺzne. Ochranu pred prípadnými škrabancami má na starosti sklíčko Gorilla Glass 3. Svoju prácu odvádza dobre. Aj po niekoľkých týždňoch používania je displej ako nový.

Hneď pri prvom zapnutí vám upozornenie na displeji oznamuje nutnosť nainštalovať do vášho smartfónu aplikáciu Gear Manager. Lenže nie do hocijakého smartfónu. Ani Gear 2 nepripojíte k zariadeniu inej značky. Samsung si tak asi stráži a posilňuje predajnosť svojich smartfónov. Z biznis pohľadu tento krok chápeme, no pohľad potenciálneho zákazníka je opačný.

Z obchodu Samsung Apps teda sťahujem aplikáciu Gear Manager a nastavujem si všetko potrebné. Najprv zavítam do nastavení pozadia a hodín. Pozadím môže byť aj ľubovoľný obrázok z galérie vášho smartfónu. Paráda. V ponuke hodín si najprv vyberám zobrazenie času a počasia, no neskôr v špeciálnej verzii obchodu Samsung Apps pre Gear 2 nachádzam viacero zaujímavých tém. Tu si vyberám tému Pattern: Digital Watch, ktorá v sebe ukrýva hneď niekoľko štýlov pozadia.

Zobrazenie notifikácií z telefónu na malom displeji hodiniek je mimoriadne návykové. Jemná vibrácia, môže to byť aj zvuk, na ruke prezrádza, že sa niečo deje. Na displeji hneď vidím druh upozornenia a v niektorých prípadoch aj odosielateľa. Ak je upozornenie nepodstatné, po telefóne ani nesiaham a pokojne si ho prečítam neskôr. Gear 2 vás upozornia na všeličo možné, stačí si to len zapnúť v možnostiach aplikácie Gear Manager.

V zozname podporovaných aplikácií nájdete aj doinštalované aplikácie tretích strán. Dozviete sa tak napríklad o úspešnom uploade fotografií na Dropbox, notifikáciách z Facebooku, zobrazíte si správy z Facebook Messengera, Hangouts alebo si prečítate e-mail v službe Gmail. Pri dlhšej správe sa v hodinkách zobrazuje iba jej časť, zvyšok si musíte prečítať v priamo v telefóne. Kliknutím na možnosť zobraziť v zariadení sa telefón rozsvieti a otvorí sa daná aplikácia. Ale iba aplikácia, do konkrétnej správy vás to nepresmeruje.

Ovládanie hodiniek nie je obmedzené iba na používanie stredného tlačidla a ťukanie po displeji. Potiahnutie po displeji smerom nadol predstavuje krok späť v prostredí alebo konkrétnej aplikácii. Dlhším podržaním dvoch prstov na displeji sa dostanete do zoznamu spustených aplikácií. Potiahnutím do strany ich zatvoríte, prípadne ich môžete zatvoriť všetky naraz. Dvojitým ťuknutím dvoch prstov, áno, znie to divne, sa zobrazí stav batérie a rýchle nastavenie hlasitosti a podsvietenia. A funguje aj dlhšie podržanie tlačidla pod displejom. Vtedy sa zobrazí možnosť hodinky vypnúť, reštartovať, zapnúť vibrácie alebo externý režim obrazovky. Na tak malý displej je teda možností viac než dosť.

Prostredie je tvorené viacerými domácimi obrazovkami, z ktorých jedna je hlavná a zobrazuje už spomínané hodiny a ďalšie informácie. Na ďalších nájdete ponuku aplikácií. Poďme sa na ne pozrieť.

Aplikácie Vytáčanie a Kontakty prezrádzajú podporu telefonovania. Na to je však samozrejme potrebné prepojenie s telefónom. Priamo z hodiniek môžete hovor uskutočniť, zrušiť ho alebo naň odpovedať jednou z SMS šablón. Číselník si na tak malom displeji rozumie aj s inteligentným vytáčaním. Vyťukám "742" a zo zoznamu si hneď vyberám nášho vedúceho. Hodinky v podstate slúžia ako hlasné handsfree. Kvalita hovoru je dobrá, hlasitosť dostačujúca. V rušnom prostredí by ste to aj tak asi nevyužívali.

Infračervený port a aplikácia WatchON Remote premenia hodinky Gear 2 na ovládač domácej techniky. Všetko podstatné si nastavíte priamo v hodinkách, inštalácia rovnomennej aplikácie do smartfónu nie je potrebná. V zozname podporovaných zariadení nájdete televízor, externý prijímač a klimatizáciu.

V ponuke aplikácií nachádzam aj niekoľko jednoduchých, no užitočných aplikácií. Každému z nás sa už určite aspoň raz stalo, že svoj telefón niekde v byte zapatrošil a nemohol ho nájsť. Gear 2 vám ho jediným klikom nájdu. Na telefóne sa spustí zvonenie a začne vibrovať. Platí to aj opačne. V aplikácií Gear Manager si takto môžem vyhľadať zapatrošené hodinky. Ďalšou zaujímavou aplikáciou je Počasie. Na hlavnej obrazovke sa zobrazujú informácie o mieste, teplote a čase poslednej aktualizácie. Kliknutím na obrazovku sa zobrazí predpoveď na najbližších šesť dní. Niekoľko zaujímavých aplikácií nájdete aj v obchode Samsung Apps. Napríklad známu hru 2048 alebo aplikáciu eBay. Gear 2 už bežia na OS Tizen, preto aj ponuka aplikácií v obchode Samsung Apps je zatiaľ trochu chudobnejšia. Počas môjho dlhodobého používania som si však všímal, že aplikácie pribúdajú.

Dvojmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním som využíval iba na účely testovania. V bežnom živote by som ho asi nepoužíval. Môže za to aj hlasný zvuk snímania, ktorý sa nedá vypnúť. Na nenápadné fotografovanie nežnejšieho pohlavia niekde v MHD-čke tak rovno zabudnite. Fotoaparát dokáže snímať v troch rozlíšeniach – 2 Mpix v pomere 16:9, 1 Mpix v pomere 1:1 a 1,2 Mpix v pomere 4:3. Po nasnímaní sa fotografia automaticky zdieľa aj do smartfónu. Všetky fotografie z Gear 2 nájdete v Galérii, v priečinku Galaxy_Gear. V nastaveniach fotoaparátu si môžete vybrať z dvoch režimov zaostrovania (auto, makro), zapnúť lokalizačnú značku alebo do fotografie pridať vodoznak Samsung Gear. Vyzerá to celkom efektne. Kvalita snímok určite neohúri, no na prezeranie na displeji smartfónu úplne postačí.

Okrem fotografií si Gear 2 poradia aj s nahrávaním videa. Na výber sú dve veľkosti – 1 280 x 720 a 640 x 480 bodov a maximálna dĺžka videa je 15 sekúnd. Tu už automatické preostrovanie počas nahrávania chýba.

Na ukladanie fotografií, videí, prípadne iných súborov slúži interný priestor s kapacitou 4 GB. Ja som tento priestor využil aj na uloženie pár hudobných skladieb, ktoré som prehrával vo vstavanom prehrávači. Po spárovaní hodiniek s Bluetooth slúchadlami sa z hodiniek zrazu stáva aj MP3 prehrávač. Gear 2 si rozumeli s bezdrôtovými slúchadlami Creative a taktiež s bezdrôtovým reproduktorom Prestigio.

Po nastavení všetkého potrebného v aplikácií Gear Manager môžete hodinky využívať aj bez pripojenia k telefónu. Vtedy však zabudnite na notifikácie, a napríklad aj ukladanie trasy vášho behu. Hodinky sú odkázané na GPS v smartfóne. Bez pripojenia tak na ruke máte klasické hodinky, v ktorých môžete využívať prehrávač hudby, fotoaparát a ďalšie dátovo nezávislé aplikácie. Napríklad aj spomínané hry.

Bez pripojenia k smartfónu si zo športových funkcií môžete užívať krokomer a merač tepu na vnútornej strane hodiniek. Plnohodnotné využitie však prichádza až s prepojením. Priamo z aplikácie Gear Manager sa prekliknem do S Health v smartfóne, kde už vidím počet prejdených krokov a merania tepu. Prenos dát z hodiniek do smartfónu je automatický, v nastaveniach si len zvolíte časový interval. Ja som využíval najmenší, trojhodinový interval.

Hodinky môžete používať na meranie štyroch športových aktivít – beh, chôdza, bicykel a turistika. Počas merania je aktívny aj merač tepovej frekvencie, ktorý zobrazuje aktuálnu hodnotu a po skončení cvičenia informuje o priemernom a maximálnom tepe. Jeho presnosť merania je však otázna. Mne pri chôdzi nameral maximálny tep 199 úderov za minútu. V informáciách o aktivite sa ešte dozviete spálené kalórie, najprv si však treba nastaviť osobné údaje v smartfóne, prejdenú vzdialenosť a trvanie.

Informácie zobrazené v aplikácií S Health v smartfóne sú ešte bohatšie. Nájdete tu priemernú rýchlosť, maximálnu rýchlosť, priemerné tempo, maximálne tempo, najnižšiu / najvyššiu nadmorskú výšku, stúpanie / klesanie a nesmie chýbať ani mapa trasy a prehľadný graf vášho tempa a tepu.

Ďalšou zaujímavou funkciou je meranie spánkovej aktivity. Tú som si obľúbil už pri fitnes náramku Gear Fit. Pred spaním si aktivujem meranie a ráno, po zastavení merania, si na hodinkách prezriem celkovú dobu spánku a dobu spánku bez pohybu. V možnostiach nájdem aj údaje za posledné dni a v smartfóne už na mňa čakajú prehľadné grafy s vyhodnotením spánku za hodiny, dní a mesiac. Je však pravdou, že meranie spánku pomocou Gear 2 som využíval zriedkavejšie než s Gear Fit. Predsalen je spánok s tenkým fitnes náramkom pohodlnejší než s hodinkami.

Výdrž hodiniek závisí od štýlu používania. Športovo aktívni používatelia budú musieť po nabíjačke, presnejšie po nabíjačke a redukcii, siahať asi každý deň. Ja som Gear 2 využíval najmä na notifikácie, sem-tam som si zahral hru, odmeral tep a mal stále zapnutý krokomer. Vtedy som nabíjačku hľadal po približne troch dňoch.

Výhody:

+ rozumnejšie prevedenie a odnímateľný remienok

+ pekný displej s jemným rozlíšením

+ vodeodolnosť

+ návykové notifikácie

+ možnosť doinštalovať iné aplikácie zo Samsung Apps

+ dobrá základňa aplikácií

+ výborné športové využitie po prepojení so smartfónom

Nevýhody:

- nabíjanie cez redukciu

- kompatibilné iba s niektorými smartfónmi značky Samsung

Orientačná cena: približne 260 € (Epicentrum.sk)

Na jeden záber: Samsung Gear 2

Záver:

Inteligentné hodinky Samsung Gear 2 sa poučili z väčšiny chýb predchodcu a pôsobia ako jeden vydarený celok. Remienok je odnímateľný a veľmi podobný tomu v hodinkách, zmizol z neho divne umiestnený fotoaparát a mikrofón. Široké možnosti využitia zaujmú bežných používateľov ale aj športovcov. Na krásnom a dobre čitateľnom displeji som okamžite informovaný o prichádzajúcom hovore, správach a množstve ďalších upozornení. Nechýba ani podpora notifikácií z aplikácií tretích strán. Vzhľad si prispôsobím v aplikácii Gear Manager a ponuku aplikácií rozšírim niektorými zaujímavými kúskami z obchodu Samsung Apps. Športovci sa môžu tešiť na krokomer, merač tepu a odolnosť voči vode a prachu. V spolupráci so smartfónom je ich využitie ešte bohatšie. V aplikácii S Health si prezriete vašu trasu, tempo, prevýšenia a množstvo iných, pre športovca zaujímavých informácií.

Samsung Gear 2 sa skutočne vydarili a jediným vážnejším nedostatkom tak ostáva iba obmedzená kompatibilita. Používatelia smartónov iných značiek si neškrtnú. A privítal by som aj microUSB konektor na tele hodiniek.

Diskusia k článku:

Filip 15.08.2014 - 14:46

Chcel by som sa spýtať či Samsung Galaxy Gear sú kompatibilné s Samsung Galaxy S Advance, ktorý vlastním.

DeMaio1118.09.2014 - 14:51 Trvalý odkaz

Gear 2 a gear 2 neo sú kompatibilné s Galaxy S5, Galaxy S4, Galaxy S4 mini, Galaxy S4 Zoom, Galaxy S4 Active, Galaxy S III, Galaxy Note 3, Galaxy Note 3 Neo, Galaxy Note II, Galaxy Grand 2, Galaxy Mega 6.3, Galaxy Mega 5.8

Celá diskusia 2 príspevky