YotaPhone (C9660) naživo - odvážny nápad s odvážnou cenovkou

Konečne sa zaujímavý android s dvojicou 4,3'' displejov dostal na náš trh. Za 499 eur môžete mať smartfón, ktorého zadnú stenu tvorí displej z elektronického atramentu.

Čierna verzia vyzerá nudne, zato biela oveľa elegantnejšie. Spredu je to bežný smartfón s OS Android 4.2 a HD displejom, pod ktorým sa nenachádzajú žiadne tlačidlá, ale iba dotyková plocha ponúkajúca krok domov či späť ťahom prsta do strany. V hornej stene vypínač aj audio jack, v spodnej microUSB, vľavo regulácia hlasitosti hovoru, prehrávača hudby či integrovaného FM rádia, v pravej bočnej stene nič. To najzaujímavejšie sa však nachádza vzadu...

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Veľký, nie veľmi ostrý e-ink displej (EPD, electronic paper display) s neuveriteľnými možnosťami. Môžete na ňom mať neustále zobrazenú fotku vašej polovičky, fotografiu vizitky vášho hotela, notifikácie nových udalostí, skrátka všetko možné. Kým sa na displeji nič nemení, elektronický atrament nespotrebúva žiadnu energiu. Navyše je krásne čitateľný aj na slnku. Možnosti zadnej steny sú obrovské a napomáhajú tomu aj aplikácie od Yota Devices. Ani pod týmto displejom nenájdete klasické tlačidlá, len dotykovú plochu. Keď podržíte prst v jej strede, spustí sa ponuka možností. Pohyb do strany ponúka preskakovanie medzi položkami danej ponuky či preskakovanie medzi skladbami hudobného prehrávača.

Problém je, že si musíte dávať neustále pozor, aby ste omylom neovládali displej, ktorý je práve zospodu. Celé riešenie na mňa stále pôsobí trochu nedoladene, no nápad je to dobrý. Aj spracovanie prístroja sa zdá byť slušné. Operačný systém je čistý OS Android bez nadstavby. Trojročný vývoj zariadenia sa venoval skôr hardvéru a špeciálnym android aplikáciám.

ikona

Základné info: YotaPhoneUnikátny smartfón s dvoma 4,3'' displejmi, jedným E Ink a druhým dotykovým LCD s HD rozlíšením. Ponúka OS Android 4.2 Jelly Bean, 12 Mpix fotoaparát, dvojjadrový 1,5 GHz procesor a 2 100 mAh batériu.

Na český a slovenský trh uviedol výrobca prvú generáciu unikátneho zariadenia, ktorú poznáme už vyše roka. Treba tiež spomenúť, že spoločnosť Yota Devices predstavila tento rok vo februári na MWC v Barcelone už druhú generáciu YotaPhone s Full HD AMOLED displejom a hlavne dvojnásobne jemnejším e-ink displejom v zadnej stene. Ten sa na trh dostane koncom roka.

ikona

Základné info: YotaPhone (Next Generation)Nová generácia unikátneho smartfónu s dvoma displejmi. Predným 5'' Full HD a zadným E Ink s 4,7'' qHD rozlíšením. Pribudla predná 2 Mpix kamera, silnejší procesor a 2 550 mAh batéria. (živé fotografie)

Celkovo je YotaPhone prvej generácie skôr taká hračka. Kúpite ju od júla za odporúčanú cenu 499 eur. Výhradným distribútorom YotaPhone na Slovensku je spoločnosť 2P Commercial Agency (2pagency.com). Osobne si však myslím, že taký výpredajový Samsung Galaxy S III za polovičnú cenu sa funkčne YotaPhone-u vyrovná. A za zvyšok si môžete kúpiť aj dve dve čítačky elektronických kníh...

Video z pražského uvedenia na český a slovenský trh:

Fotogaléria:

Diskusia k článku:

Začať diskusiu