Sony Ericsson W508

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Hudobné véčko s 3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS, TrackID, YouTube a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 94 x 50 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 179 mm,

hmotnosť: 98 gramov (zistená: 98 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 34 x 45 mm, 240 x 320 b., uhlopriečka 56 mm (2,2"),

sekundárny displej: OLED, monochromatický, 27 x 8 mm, 128 x 36 b., uhlopriečka 28 mm (1,1"),

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 bodov), záznam videí (320 x 240 bodov),

pamäť: 100 MB + 1 GB M2 karta, 1000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač NetFront, videohovor,

ostatné 2: blogovanie, akcelerometer,

batéria: BST-39, Li-Ion, 920 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 2 h videohovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, autofókus, aktívny kryt objektívu, xenónový blesk, LED blesk, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 1 GB M2 karta, USB kábel, stereo slúchadlá HPM-64, Style-Up kryt navyše, Sony Ericsson PC Suite, Media manager, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

V jedno neskoré júnové popoludnie sa ozve môj mobil a na druhej strane mi Richard oznamuje, že má pre mňa na test vraj veľmi pekný kúsok od Sony Ericssonu. To som si samozrejme nemohol nechať ujsť a na druhý deň som už držal v rukách balenie W508-ky. Otváram ho, vyberám tenké biele véčko a zisťujem, že v balení je ešte jeden kryt. S

v ruke by ste však na ulici stretli skôr moju priateľku, ja som sa týždeň zoznamoval s elegantnou bielou verziou modelu Sony Ericsson W508. No, ale pekne poporiadku...

Moje úvodné indície o dizajne vôbec nie sú zavádzajúce. Biela farba

skutočne sedí, ženám sa bude istotne viac páčiť kvetinovo-motýlikový vymeniteľný kryt. Použitým materiálom je plast, okolie je síce lesklé, ale vďaka bielej farbe s odtlačkami bojovať nemusíte. je pevná, všetko sedí na svojom mieste, aj keď kryt batérie si u mňa veľkú dôveru nezískal. Je uchytený na viacerých miestach a musíte ho doslova vylúpnuť. Na druhú stranu to eliminuje praskanie pri práci s mobilom. Otvárací mechanizmus pracuje spoľahlivo, pružinka však začne pracovať až takmer v krajných polohách. Otváranie je ale aj vďaka tvarovaniu hornej a spodnej časti jednoduché. Horná časť so spomínaným vymeniteľným krytom obsahuje aj , k nim sa však ešte dostanem. Na objavíte ovládanie hlasitosti a posuvný zámok dotykových tlačidiel, sídli už štandardne Fast port.

Otváram mobil a zrak mi padá na

. Je tvorená samotnými kruhmi, pripomína mi model W980, no v prípade W508 sú tlačidlá ďalej od seba. Uložené sú síce v jednej rovine s okolím, ale dotykom sa dajú jednoducho rozoznať. Písanie na klávesnici je dostatočne pohodlné a problémy isto nebudú mať ani ľudia s väčšími rukami. Aj zvyšné ovládacie tlačidlá sú usporiadané do istých kruhových variácií, s výnimkou kontextových. Že ste si ich nevšimli? Sú to tie dve nenápadné pomlčky nad tlačidlami ovládania hovoru. A to je kameň úrazu. Ich poloha je veľmi blízko spomínaných slúchadiel a navyše nad úrovňou ovládacieho stredového kruhu. Počas prvých dní tak budete častejšie zatvárať aplikácie namiesto vyvolania nejakej ponuky. Chce to nejaký čas na zvykanie a zo začiatku pevné nervy. Chýbať nesmie ani tlačidlovyvolávajúce a typické C. Dovolím si ešte jednu poznámku k stredovému kruhu: stláčať treba zelenú obrubu a nie kovové vnútro.

Keďže mám pred sebou véčko, tak displeje sú samozrejme dva. Začnem

, ktorý plní len základnú informačnú funkciu. Ide o monochromatický OLED displej, ktorý zobrazuje čas, úroveň signálu, batérie a zmeškaný hovor či správu. Pri zapnutom prehrávači sa na chvíľu zobrazuje názov skladby a interpreta. Po pár sekundách však zhasne.

je na tom podstatne lepšie a určite ho už poznáte. Uhlopriečka 56 mm, 262 tisíc farieb a výborná čitateľnosť. Máte pravdu, aj ja som si povedal, že mohol byť väčší. Zmenšila by sa tak tá čierna plocha okolo, ktorá displej falošneopticky zväčšuje. Prostredie telefónu je prakticky zhodné s ostatnými modelmi. Všetko je skrášlené Flash animáciami na pohotovostnej obrazovke a v prípade troch zo štyroch tém aj v menu. Na zrýchlenie prechádzania medzi položkami si môžete vybrať aj tri ďalšie zobrazenia v tvare , a akéhosi . Vlastné usporiadanie opäť nehrozí, zmenu som si všimol len v položke nastavení. Kartotékové zobrazenie vystriedal klasický zoznam hlavných oblastí. Tu sa nachádza aj Pomoc pre používateľa, kde objavíte príručku, prevzatie nastavení, obnovu a tipy.

na hornom ramene patrí k priemeru. Rozlíšenie 3,2 Mpix dnes už nijak neprekvapí, chýba však autofókus aj dióda. U mobilov tejto konštrukcie je to už viac-menej štandardom. Prostredie je prispôsobené držaniu na výšku, fotografujete však na šírku. Väčšinu nastavení je potrebné obsluhovať cez kontextové menu, skratky sa týkajú len režimu snímania, nočného režimu a časovača. Digitálny zoom je k dispozícii len u nižších rozlíšení, jas upravíte tlačidlom ovládania hlasitosti. Fotografie sa už tradične nachádzajú v galérii. Nechýba úprava, prezentácia aj s hudobným sprievodom, podpora akcelerátora a vytváranie vlastných albumov.

V prípade

sa taktiež nič podstatné nezmenilo. Rozlíšenie QVGA zostalo zachované, no našťastie aj zvuková stopa AAC. Nastavenia sú rovnako ovládané cez kontextové menu, so skratkami sa tiež stretnete. Uložené záznamy sa vám opäť ukážu v galérii, a to rovno na dvoch miestach. Zobrazujú sa medzi fotografiami aj v položke videí. Rovnako aj tu oceníte výbornú prácu polohového čidla na otáčanie obrazovky.

V rukách celý čas držím Walkman, takže dobrý

prezrádza už priamo jeho názov. Triedenie skladieb má viacero kategórií, v jednotlivých záznamoch môžete vyhľadávať postupným písaním názvu, nechýba ani funkcia Sens Me. V porovnaní s modelmi W980 a W705 však chýbajú funkcie Clear Sound a Clear Bass, takže na výber máte štandardný ekvalizér a maximálne funkciu Mega Bass. Tlačové správy hovorili aj o funkcii Shake control, teda ovládanie pohybom. Prvé dni som márne stláčal znak Walkman na ovládacom stredovom kruhu. Nič sa nedialo a mňa chytala zúfalosť. Vďaka internetu som sa však dopracoval k správnemu postupu. Mobil musíte zatvoriť a využiť práve dotykové tlačidlá - konkrétne prostredné z nich musíte podržať a rýchlym pohybom vpravo a vľavo zrazu meníte skladby. Nakláňaním mobilu k sebe a od seba regulujete aj hlasitosť a pomykaním do strán vyvoláte náhodný výber. Dodávané slúchadlá slušnej kvality obsahujú aj redukciu na 3,5 mm konektor.

Zabudované

je neoddeliteľnou súčasťou hudobných mobilov. V prípade modelu W508 obsahuje automatické ladenie skladieb, príjem RDS signálu, chýba už len podpora Radio textu. S rozpoznávaním skladieb vám pomôže spoľahlivá funkcia Track ID.

Základná pamäť 100 MB je doplnená kartou M2 veľkosti 1 GB. Počas testovania som však používal vlastnú 8 GB kartu a mobil fungoval bez najmenšieho zaváhania. Výmena je možná bez nutnosti vyberania batérie, aj keď kryt vám bude stáť v ceste.

je prakticky rovnaký ako u ostatných modelov. To znamená pamäť na 1 000 viacpoložkových podrobných záznamov, vyhľadávanie postupným písaním a samozrejme aj . Na domácej obrazovke stačilo zadať číslo 2-6-7 a W508-ka hneď vyhľadala (princípom slovníka T9) kontakt "boris", ktorého prvé tri znaky sa nachádzajú práve na týchto tlačidlách. Na to si tak rýchlo zvyknete, že zabudnete aj na rýchle voľby, aj na telefóny, ktorým táto funkcia chýba. Telefonovanie v hlučnom prostredí je bez problémov, rovnako sa chová aj reproduktor pri zvonení. Maximálnu hlasitosť je ťažké prepočuť. Pokiaľ chcete zvonenie telefónu len stíšiť, tak stačí prejsť rukou ponad fotoaparát a nastane ticho. Profilov je k dispozícii sedem, no opäť bez samostatného nastavenia zvonenia či časovania.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Správy

majú opäť spoločnú schránku a editor. Pri písaní vám môže asistovať aj slovník T9. Ako je už zvykom u nových modelov, prichádzajúce správy môžete zobraziť vo forme konverzácie. Pamäť je limitovaná jedine voľným miestom v mobile, prípadne na karte.

je takisto náš starý známy. Pracuje s POP3 aj IMAP4 protokolmi, podporuje Push mail a samozrejme aj prílohy. Nie ste nijak limitovaný počtom stiahnutých mailov ani veľkosťou príloh. Chýba však spolupráca s viacerými kontami súčasne aj prehliadač dokumentov.

V oblasti dát to Sony Ericsson W508 vie pekne rozbaliť. Ponúkne vám takmer kompletné menu od GPRS po HSDPA do rýchlosti 3,6 Mbps. Pri štýlovom Walkmane ja osobne oželiem absenciu HSUPA či Wi-Fi, no niekomu to chýbať môže.

NetFront verzie 3.4 patrí stále k špičke. Pracuje s plnohodnotným webom, orientáciu uľahčuje virtuálna šípka a zobrazí aj Flash animácie. Nechýba samozrejme možnosť kopírovania a vkladania textu. Na pripojenie k PC môžete použiť dodávaný USB kábel s možnosťou nabíjania alebo Bluetooth. Pripomeniem, že podporuje napríklad profily PAN či HID, ktoré by ste u iných výrobcov hľadali len veľmi ťažko.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Napriek svojmu zameraniu na hudbu, si Sony Ericsson W508 statne poradí aj s organizáciou času. Základom je päť nezávislých budíkov s podrobnými nastaveniami opakovaní v jednotlivé dni. Vybrať si môžete aj vlastnú melódiu či rádio stanicu a zvoliť maximálnu hlasitosť budenia. Na ranné stíšenie budenia už nemusíte hľadať potrebné tlačidlo, postačí pohyb ruky ponad fotoaparát.

je starý známy. Nechýba mesačný, týždenný a denný prehľad, jednotlivé záznamy môžu byť označené ako jedným zo štyroch druhov, poteší pripomenutie, opakovanie či textová poznámka. Len akosi to prepojenie s pohotovostnou obrazovkou nám u Sony Ericssonu stále odopierajú. Treba si zaobstarať aspoň bezplatnú aplikáciu PIM Wallpaper, ktorá tento hendikep zmierňuje.

Z ostatných funkcií sú prítomné úlohy, poznámky s možnosťou umiestnenia na pohotovostnej obrazovke, kalkulačka aj s prevodníkom jednotiek, záznamník, stopky, časovač aj pamäť kódov.

V oblasti

je na tom Sony Ericsson už dlhú dobu v čele. Okrem možnosti umiestnenia niektorých aplikácií ako pozadia (viď ) si poradí s multitaskingom a minimalizáciou. Prepínanie je veľmi rýchle vďaka tlačidlu menu činností. V základe výrobca pribalil niekoľko hier a aplikácií. Mňa osobne veľmi zaujala aplikácia Music Quiz, v ktorej si mobil prejde všetky vaše uložené skladby a ponúkne vám otázky na ich základe. Prehrá vám určený časový úsek zo skladby a vy hádate názov, interpreta, rok alebo album.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria má označenie BST-39 a kapacitu 920 mAh. Pri zapnutej 3G sieti, maximálnej hodnote jasu, neustálej kontrole e-mailov, občasnom surfovaní a počúvaní hudby si Sony Ericsson vypýtal nabíjačku až po vyše jednom dni. Túto istú schému som zopakoval len s vypnutou 3G sieťou a výsledok bol viac než dvojnásobok.

Výhody:

- príjemné rozmery a dizajn,

- výborná čitateľnosť displeja,

- výdrž na jedno nabitie.

- internetový prehliadač a konektivita.

Nevýhody:

- chýba aktívny pohotovostný režim,

- potreba zvykať si na horné ovládacie tlačidlá,

- absencia 3,5 mm audio konektora na tele prístroja,

- absencia GPS a Wi-Fi.

Orientačná cena:188 € (5 663,69 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Spoločnosť mi na pár dní robilo skutočne veľmi sympatické véčko. Biela farba mu sluší, dámy ocenia druhý kryt v balení a snáď aj veľmi dobrú dátovú výbavu, Walkman prehrávač, pohybový senzor prepojený s krokomerom a rôzne iné drobnosti. K dokonalisti mu chýbajú nejaké vlastnosti, ale to na druhú stranu vyvažuje príjemná cena. Ja som mal počas celej doby testovania z mobilu veľmi dobrý dojem a rovnaký ho malo aj celé moje okolie.

Produktová stránka: Sony Ericsson W508

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson W508

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.06.2009 - 21:51

molotow: Podla mna je krasny, takto ma byt spracovane V-cko. A bude to medzi nami mladymi bestseller, ked sa objavi v akcii..

anonymous09.01.2009 - 21:46 Trvalý odkaz

defluo: no zatial som nevidel vecko od SE, ktore by mi nepripadlo rozhegane alebo hrackarske... takze ak je to plastove, tak urcite bude taky aj tento... zase vola v klbe a taky ten neurcity pocit, ze si clovek pri prudsom otvoreni jednou rukou raz spravi z jedneho telefonu dva...

anonymous10.01.2009 - 21:35 Trvalý odkaz

Valaroma: Pozri si Z770i. Ten je celkom solidne spracovany, je zial pravdou, ze zadny kryt vrzga, ale ten urcite nerobi dojem, ze by sa chcel rozpadnut (naopak, ani len ten blby kryt sa neda nenasilne odstranit) a pokial ide o klb, je naozaj pevny, spomedzi vecok, s ktorymi som mal tu cest, ma asi najmensiu volu. A klb tejto skatulky robi dojem velmi podobnej konstrukcie.

anonymous11.01.2009 - 11:59 Trvalý odkaz

defluo: ok, dik za tip, pozriem :) je prevda, ze ten som v rukach este nemal...

anonymous16.02.2009 - 14:51 Trvalý odkaz

nik: ten zeleny mam odporucam

Celá diskusia 164 príspevkov