Sony Xperia E1 - lacný návrat Walkman tlačidla

Recenzia lacného androidu s 4'' WVGA displejom, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 3 Mpix fotoaparátom, Walkman tlačidlom a 100 dB reproduktorom.

Spoločnosť Sony sa orientuje skôr na strednú a vyššiu triedu, no nezabúda ani na tie najlacnejšie androidy. Najnovšie obohatila svoje portfólio o model Xperia E1. Ten sa bude snažiť zaujať nízkou cenovkou a 100 dB hlasným reproduktorom, ktorý by mal osloviť mladšie rady záujemcov.

Nemusíte poznať základné parametre, ani cenovku a aj tak zistíte, že ide o telefón patriaci do nižšej triedy. Prezrádza to jeho konštrukcia. Kvalitu zhotovenia pochválim, všetko drží na svojom mieste, no použitý plast pôsobí dosť lacným dojmom a pripomína mi skôr maketu než reálny telefón. Na druhej strane musím pochváliť jeho drsný povrch, ktorý nezachytáva odtlačky a napomáha aj lepšej manipulácii. Šírkou a dĺžkou z radu príliš nevybočuje. Prekvapí až hrúbkou 11 milimetrov. Takéto čísla sa v dnešnej dobe už príliš nenosia. Ani medzi najlacnejšími smartfónmi.

ikona

Základné info: Sony Xperia E1 (E1 dual)Hudobný android so 4'' WVGA displejom, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 3 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku, nízkou pamäťou, špeciálnym Walkman tlačidlom a 100 dB reproduktorom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pri daných rozmeroch je zbytočné polemizovať o komplikovanom ovládaní alebo nepohodlnom nosení. Kedysi sme smartfóny týchto rozmerov považovali za obrov, dnes je to presne naopak. Xperia E1 sa pohodlne nosí a vo vrecku nohavíc mi vôbec neprekážala. Hmotnosťou 122 gramov neprekvapí ani nesklame. Stretol som sa už s ľahšími (Alcatel Onetouch Idol Mini) ale aj s ťažšími (Huawei Ascend Y530) základnými androidmi.

Dizajnovo nadväzuje na predošlé modely. Spoznáte to podľa oblých hrán alebo typického okrúhleho tlačidla napájania v pravej stene. Nad ním sa nachádza dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Hardvérovej spúšte sme sa nedočkali. Tú nájdeme až v drahších modeloch.

V ľavej stene sa nachádza iba microUSB konektor. Slúži na nabíjanie telefónu a prepojenie s počítačom. Podpora pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG chýba. Spodná stena hostí iba otvor pre vylúpnutie zadného krytu, v ktorom sa nachádza aj otvor pre pútko. Ten je v telefónoch už skôr raritou. Za to dávam Sony palec hore. Hore nájdeme 3,5 mm audio konektor na pripojenie ľubovoľných slúchadiel a špeciálne tlačidlo Walkman. O ňom si povieme pri hudobnom prehrávači.

Smartfóny od Sony spoznáte aj podľa väčších plôch pod a nad displejom. V tomto prípade mohli aspoň tú spodnú časť pod displejom zmenšiť. Je zbytočne veľká a nenájdeme tu ani žiadne tlačidlá. Trojica softvérových tlačidiel tak ukrojuje z displeja a otáča sa spolu s otočením displeja. Pre začiatočníkov vo vodách Androidu to môže byť trochu mätúca skúsenosť. Spodný priestor zíva na prvý pohľad prázdnotou, no nie je tomu tak. Nachádza sa tu farebný pásik, ktorý informuje o prichádzajúcom hovore a rozsvieti sa aj pri zmene prehrávanej skladby. Musíte sa však nachádzať v aplikácii prehrávača hudby. Tento pásik je tu skôr ako ozdoba. Neplní funkciu notifikačnej diódy. Tú nájdeme nad displejom. Je viacfarebná, ale dosť malá a občas sa mi stalo, že som si zmeškanú udalosť nevšimol. Na displejom ešte poteší senzor automatickej regulácie jasu, ktorý vás odbremení od častého manuálneho prispôsobovania.

V drahších modeloch tejto značky sa už konečne stretávame s peknými displejmi, no zdá sa, že lacné modely ešte neprišli na rad. Štvorpalcový TFT displej ma príliš nepotešil. Sklame podaním farieb, pozorovacími uhlami a aj čitateľnosťou na slnku. Nízka cenovka to v tomto prípade neospravedlňuje. Aj cenovo dostupný smartfón môže mať pekný displej. Presvedčili ma o tom napríklad LG, Alcatel alebo Nokia. Ďalším sklamaním je použitie plastu nad displejom. Pri vyššom tlaku sa ohýba a otázna je aj jeho životnosť. Ja som sa pár škrabancom nevyhol. Pochválim aspoň dostatočné rozlíšenie 480 x 800 b, ktoré je pri štvorpalcovej uhlopriečke úplne dostačujúce.

Ťahúňom telefónu má byť 100 dB hlasný reproduktor na zadnej stene. Nedajte sa však oklamať veľkosťou mriežky. Po odňatí krytu zistíte, že jeho veľkosť je úplne bežná. Áno, je hlasný ale kvalitou príliš neprekvapí. Pri vyšších hlasitostiach dochádza k prelievaniu tónov a počúvanie je nepohodlné. Ja som tu čakal rozhodne stereo reproduktory a hlavne na prednej stene, keďže pri položení na stôl sa hlasitosť stlmi. Čo už.

Pod zadným krytom ešte nájdeme odnímateľnú batériu, pod ktorou sa nachádza slot pre SIM kartu klasickej veľkosti, a slot pre microSD kartu. Použitie pamäťovky bude v tomto prípade asi nevyhnutnosťou. Interný priestor totiž ponúka iba 2 GB.

O chod smartfónu sa stará dvojjadrový procesor s taktom 1,2 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 302 tvorí chipset Snapdragon MSM8210 od Qualcommu. Operačná RAM pamäť ponúkne iba 512 MB a je to cítiť. Voľných bolo zvyčajne iba cca 50 MB. Niekedy aj menej. S pomalšími reakciami, opätovným načítavaním domácich obrazoviek a dokonca aj pádmi aplikácií som sa stretával často. Sony Xperia E1 bude schopná držať s vami krok pri menej náročnom používaní. Napríklad pri telefonovaní alebo písaní správ. Pri prezeraní webu a iných graficky náročnejších činnostiach už treba rátať so spomalením.

Napriek nízkej cenovke sa v zariadení nachádza Android vo verzii 4.3. U týchto lacnejších androidov som skôr zvyknutý na verziu 4.1.2. Za tento krok si Sony zaslúži pochvalu. Operačný systém už tradične dopĺňa prostredie od výrobcu. V minulých rokoch som mu vyčítal pár nedostatkov, no v súčasnej podobe tu už nachádzam všetko podstatné. Na zablokovanú obrazovku si môžem vďaka novšej verzii operačného systému pridať widgety a rýchlym ťahom spustiť fotoaparát.

K výsuvnej lište sa dostanem aj zo zablokovanej obrazovky. Vrchná časť patrí skratkám rôznych funkcií a nastavení. Maximálne ich tu môže byť desať. Poradie a počet skratiek sa upravuje v nastaveniach personalizácie.

Poznávacím znamením prostredia od Sony sú témy. Tie zmenia farebný motív a tému v prostredí. Vo vybavenejších modeloch tejto značky si často pochvaľujem miniaplikácie v prostredí. Tu však pravdepodobne kvôli slabšiemu hardvéru chýbajú.

Na domáce obrazovky si hneď pridávam obľúbené widgety, skratky a priečinky. Widget hodín od Sony je na môj vkus malý a chýbajú mi v ňom informácie o počasí. Počasie má samostatný widget. Ja tieto dva widgety nahrádzam vydareným widgetom Chronus, ktorý prehľadne informuje o počasí, čase a napríklad aj o nových správach z RSS kanálov alebo Facebooku. Určite ho vyskúšajte. Počet domácich obrazoviek môžem meniť, no cyklický prechod z poslednej na prvú a naopak už chýba. Pri menšom počte obrazoviek to však nevadí.

Prepracovaný zoznam aplikácií sa mi páči. Môžem ich zoradiť podľa vlastného poradia, abecedy, alebo využívania. V ľavej ponuke nájdem aj odkaz na obchody Google Play a Sony Select.

Základné aplikácie mi vyhovujú a nemal som dôvod ich meniť. Číselník je už tradične prepojený s telefónnym zoznamom a pri vytáčaní prehľadáva v menách, priezviskách a dokonca aj oboch súčasne.

Po pridaní viacerých účtov zavítajte do nastavení telefónneho zoznamu a vyberte si účty, ktorých kontakty sa majú zobraziť. Výbornou funkciou v operačnom systéme Android je zobrazenie iba kontaktov s telefónnymi číslami. V zozname mi tak neprekážajú všelijaké e-mailové adresy.

Klávesnica od Sony patrí medzi tie najlepšie. Pri prvom spustení odporúčam zavítať do nastavení a prispôsobiť si ju podľa svojich predstáv. Môžete si zmeniť tému, rozloženie (QWERTZ alebo QWERTY), pridať samostatné klávesy pre čiarku, bodku a zapnúť písanie jedným ťahom.

Na fotoaparáty v lacných modeloch sa nezvykne klásť veľký dôraz, no v tomto prípade vidím viac ústupkov než je obvyklé. Už pri prvom pohľade si všimnete, že tu chýba LED dióda. Tú zvyknem často používať aj ako svietidlo. Ďalším mínusom je chýbajúce automatické zaostrovanie, ktoré by sa určite zišlo pri snímaní blízkych objektov a najmä textu. Veď odfotografovanie poznámok od spolužiaka je jednoduchšie než ich prepisovanie.

Po trošku zdĺhavom spúšťaní fotoaparátu na vás vykukne známe prostredie. Opäť môžete využiť režim automatického rozpoznávania alebo si jednotlivé nastavenia prispôsobiť v manuálnom režime. Pri automatickom režime sa musíte spoľahnúť na dobré rozpoznanie scény. V ľavej lište nenájdete žiadne skratky nastavení a aj ponuka menu je dosť chudobná. Manuálny režim už ponúkne zhotovovanie HDR snímok, manuálny výber scény, nastavenie expozície a vyváženie bielej. Pri tomto trojmegapixlovom fotoaparáte je však podľa mňa zbytočné zapodievať sa takýmito nastaveniami a fotiť radšej v automatickom režime.

Do manuálneho som sa prepínal iba kvôli HDR. Kvalita snímok je pochopiteľné podpriemerná a po fotoaparáte budete siahať pravdepodobne iba v nevyhnutných situáciách. Konkurenti v tejto cenovej relácií ponúknu výrazne lepšie fotoaparáty. Video je možné nahrávať maximálne v netradičnom SVGA rozlíšení (800 x 600 bodov). Kvalita je podpriemerná.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; 800 x 600 b., 15 fps; celkovo: 18 MB / min.)

Hudobný prehrávač WALKMAN je prepojený s rovnomenným tlačidlom v hornej stene. Jeho dlhším podržaním sa rozsvieti zablokovaná obrazovka, na ktorej sa zobrazí widget prehrávača. Pri spustenom prehrávači môžete dvojitým klikom prepnúť na nasledujúcu skladbu, dlhším podržaním kdekoľvek v prostredí sa spustí aplikácia WALKMAN a dlhším podržaním a zatrasením telefónu sa skladby premiešajú.

Počas testovania dorazila nová verzia prehrávača s mierne upraveným prostredím. Viditeľnou zmenou je menu vysúvajúce sa z ľavého okraju obrazovky. Prehrávač delí skladby podľa interpretov, albumov a zoznamov skladieb. Medzi zoznamami skladieb nájdeme aj inteligentné triedenie SenseMe, ktoré rozpozná skladby a namixuje vám zoznam podľa nálady.

Kliknutím na obrázok albumu na hlavnej obrazovke prehrávania sa zobrazí okrem iných aj tlačidlo infinity. To ponúka viacero rozšírení, napríklad vyhľadanie hudobných videí danej skladby na YouTube, vyhľadanie textu v službe Google a pod. Ďalšie rozšírenia si môžete stiahnuť z obchodu Google Play. Po opustení aplikácie nájdete ovládanie vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke.

Vaša hudobná zbierka vás možno časom unudí. V takýchto situáciách poslúži FM rádio, v ktorom si môžete vypočuť nové skladby (teda okrem tých super rádií). Aplikácia vás informuje o názve stanice (RDS) a zistenie názvu skladby je už tradične prepojené s aplikáciou TrackID. Tá je však závislá na dátovom pripojení.

Batéria s kapacitou 1 700 mAh mi poslúžila v priemere deň a pol. Kvôli, na môj vkus, menšiemu displeju s horšou kvalitou zobrazenia som na Xperii E1 vybavoval iba to najnutnejšie. Dlhšie prezeranie webu ma nebavilo. Menej náročnému používateľovi by mala E1-ka poslúžiť aj dva dni.

Výhody:

+ pevná a na dotyk príjemná konštrukcia

+ notifikačná dióda

+ prepracované aplikácie

+ senzor automatickej regulácie jasu

+ v predaji aj dual SIM verzia

Nevýhody:

- priemerný displej krytý iba plastom

- pomalšie reakcie,

- nízka hodnota celkovej aj voľnej RAM

- fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku

- nedostatočne využitý LED pásik pod displejom

Orientačná cena: dual SIM 119 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia E1

Záver:

Sony Xperia E1 zaujme prepracovaným prostredím a viacerými maličkosťami. Napríklad informačnou diódou, senzorom automatickej regulácie jasu, špeciálnym tlačidlom Walkman a farebným pásikom pod displejom. Pýchou smartfónu má byť hlasný reproduktor s hlasitosťou 100 dB, no moje skúsenosti boli skôr negatívne. Čakal som tu skôr stereo reproduktory umiestnené v prednej stene. Navyše, kvalita hlasnej reprodukcie je slabá. Displej je priemerný, konkurencia je v tomto smere ďalej, a ďalej je aj v oblasti fotografovania. Trojmegapixelový fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku sa už dnes naozaj nenosí. Najväčším problémom Xperie E1 bude práve spomínaná konkurencia. Tá ponúka za rovnaký peniaz lepšiu výbavu. Spomeniem napríklad vydarený LG Optimus L5 II, ktorý sa môže pochváliť krajším displejom a päťmegapixlovým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním a LED bleskom.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 29.04.2014 - 12:27

Opravte si autora. Inak fon je DREK, za podobný peñáz je Xperia M o inom..

Lenka Ivančíková29.04.2014 - 13:43 Trvalý odkaz

Autor opraveny. :)

Miroslav29.04.2014 - 17:24 Trvalý odkaz

opravte si text: "Manuálny režim už ponúkne zhotovovanie HDR snímok, manuálny výber scény, nastavenie expozície a vyváženie bielej. Pri tomto dvojmegapixlovom fotoaparáte je však podľa mňa zbytočné zapodievať sa takýmito nastaveniami a fotiť radšej v automatickom režime." foto je trojmegapixelové, nie dvoj...

*vdaka, opravene. :-)*

ondrakomous29.04.2014 - 17:33 Trvalý odkaz

matus je genius, ty hdr snimky vyzeraju naozaj vyzivne, je videt, ze panove v sony konecne zapracovali aj na optickej kvalite obrazu, z toho vyhotovite aj plakaty v nadliskej velikosti, ako stvorene na vyzdobu toaletni izbicky, prepacte moj pravopis, pani a damy.bral by som ho aj pre pocuvani slnko records.

Celá diskusia 4 príspevky