Microsoft oficiálne predstavil Windows Phone 8.1

Verzia s poradovým číslom 8.1 sa konečne dočkala oficiálneho uvedenia. Najprv ju dostanú nové Lumie, neskôr všetky zariadenia, na ktorých aktuálne beží WP 8. Prinesie hlasovú asistentku, tretí rad dlaždíc či nový Internet Explorer.

Operačný systém Windows Phone na Android a iOS stále stráca výraznú časť trhového podielu, fanúšikovia sú teda v očakávaní, aké vylepšenia a doteraz chýbajúce funkcie prinesie každá ďalšia verzia tohto systému. Microsoft predstavil WP 8.1 už aj oficiálne, na vývojárskej konferencii Build 2014. Ako prvé ho dostanú (ako inak) Nokie, konkrétne Lumia 630, 635 a 930.

Viaceré novinky odhalilo už zverejnenie SDK balíčka pre vývojárov - písali sme o nich na konci februára. Action Center s notifikáciami teda už nie je žiadnym prekvapením. To poteší aj detailnými informáciami o zostávajúcej energii v batérii.

ikona

Windows Phone 8.1: Facebook Messenger, noví výrobcovia hardvéru a nové funkcie (24. 2. 2014)Microsoft na svojej keynote v Barcelone oficiálne potvrdil niektoré z noviniek, ktoré sa očakávajú v jarnej aktualizácii Windows Phone 8.1. Príde Facebook Messenger i dual SIM a pre nových výrobcov sa uvoľnia hardvérové požiadavky.

Microsoft teraz potvrdil aj to, o čom sa doteraz nehovorilo. Hlasová asistentka Cortana, ktorá má byť priamou konkurenciou Siri a Google Now, v tom čase ešte zrejme nebola ani zďaleka hotová. Obsah jej vyhľadávania bude úzko súvisieť s vašimi preferenciami a lokalitou, v ktorej sa nachádzate. S tým má však problém aj Bing, sme teda zvedaví, koľko z funkcií bude dostupných aj na našom území - po slovensky totiž Cortana nevie.

SMS-ku, pripomienku alebo budík tak nastavíte len hlasovými pokynmi v angličtine. Po kliknutí na príslušnú dlaždicu sa zobrazí výber aktuálnych noviniek zo sveta alebo počasie vo vybranej lokalite. Na dôležité udalosti vás aj sama upozorní, pokiaľ jej to nezakážete alebo nenastavíte čas, v ktorom si neželáte byť vyrušovaní. Dokáže tiež vyhľadať názov práve prehrávanej piesne či polohu najbližšej reštaurácie, a to vďaka previazaniu s mapami HERE.

obr: The Verge - Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tú teraz dostanú všetky telefóny s WP 8.1 (aktualizácia by pritom mala byť dostupná pre každý smartfón, ktorý aktuálne beží na Windows Phone 8) aj s podkladmi z celého sveta a hlasovou navigáciou pre jazdu v aute. Predpokladáme, že Cortane ešte neskôr viaceré funkcie pribudnú.

V San Franciscu bola predstavená aj aktualizácia Skype. Okrem menu s aplikáciami sa k tomuto instant messengeru podporujúcemu aj prenos videa a zvuku dostanete cez pokyn k práve spomínanej Cortane. Tá dokáže vytočiť akýkoľvek kontakt z vášho adresára. Prenos videa by mal byť po novom možný v HD (720p) rozlíšení naprieč všetkými možnými zariadeniami - smartfónmi, počítačmi ale aj Xboxom a televíziou.

Microsoft chce totiž všetky aplikácie zo svojho obchodu ešte viac priblížiť. Nakódovanie softvéru pre Windows Phone 8.1 a desktopový Windows 8 Update 1 (ktorý príde už o pár dní) bude ešte jednoduchšie. Používateľovi navyše postačí zakúpenie programu len pre jednu platformu a na druhú sa jeho transakcia prenesie automaticky - toto však bude platiť len pre nákupy z WP 8.1. Ak ste si aplikáciu kúpili už v minulosti, máte smolu.

Telefóny s aktualizáciou automaticky získajú aj Internet Explorer 11. Synchronizácia záložiek s počítačom bude prebiehať prostredníctvom vášho účtu na OneDrive a pribudne aj režim anonymného prehliadania (Inkognito) či mód šetrenia dát z predplateného balíka od operátora. Načítanie len niektorých prvkov údajne ušetrí 60 až 80 %.

obr: Windows Phone Central

Operačné systémy Windows a Windows Phone navyše budú výrobcom distribuované bez ďalších poplatkov pre zariadenia s uhlopriečkou displeja menšou než 9 palcov, čo zrejme prilákalo nových partnerov - neznámy Micromax a medzi androidmi veľmi aktívne Prestigio. Mierneho vylepšenia sa dočkala aj klávesnica, ktorá podporuje písanie jedným ťahom prsta (Wordflow).

obr: Windows Phone Central

S Windows Phone 8.1 by mali prísť všetky nové zariadenia. Pre tie aktuálne, s Windows Phone 8 bude aktualizácia uvoľnená v najbližších mesiacoch. Na ich základnej obrazovke potom bude možné povoliť tretí stĺpec s dlaždicami, ktoré budú môcť niesť ľubovoľné pozadie. Vylepšený bol konečne aj integrovaný kalendár.

Zdroj: Skype, Twitter (@windowsphone), MSDN, Microsoft

Diskusia k článku:

petris 03.04.2014 - 18:03

"Hlasová asistentka Contana, ktorá má byť priamou konkurenciou Siri a Google Now..." "S tým má však problém aj Bing, sme teda zvedaví, koľko z funkcií bude dostupných aj na našom území - po slovensky totiž Contana nevie." "Predpokladáme, že Contane ešte neskôr viaceré funkcie pribudnú. " "Okrem menu s aplikáciami sa k tomuto instant messengeru podporujúcemu aj prenos videa a zvuku dostanete cez pokyn k práve spomínanej Contane." matej ja len ze ta teta sa vola cortana [img]http://cdn2.ubergizmo.com/wp-content/uploads/2014/04/windows-phone-81-cortana-02-640x359.jpg[/img] http://youtu.be/nX9P6skzZNU

Peter Pavlinsky03.04.2014 - 18:38 Trvalý odkaz

ďalej ešte ná čaká - Notifikačné centrum, Oddelené nastavenie hlasitosti, Lock Screen Themes – témy uzamknutej obrazovky, Nový Store, Nové prostredie fotoaparátu, vynovena fotogaléria, Ovládacie tlačidlá na displeji, Týždenný pohľad na kalendár, Podpora DualSIM, Storage Sense + Battery Saver.

viac v mojom profile odkaz na blog

Matej Krajčovič03.04.2014 - 18:50 Trvalý odkaz

petris: Nj, s prvým preklepom sa to bohužiaľ zviezlo... Už by to malo byť OK, ďakujem.

ondrakomous03.04.2014 - 19:21 Trvalý odkaz

hlasova asistentka "Kotana", dalsi umela zenska, to sme presne potrebovali.

Bajzik2603.04.2014 - 19:45 Trvalý odkaz

Sorry že si rýpnem, ale nie je náhodou reklama zakázaná ?

Celá diskusia 8 príspevkov