HTC Touch Pro (HTC Raphael)

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Plne vybavený komunikátor s Windows Mobile, VGA displejom, 3,2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, HSDPA/HSUPA a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia, s QWERTY klávesnicou,

OS: Windows Mobile Professional 6.1,

procesor: Qualcomm MSM7201A, 528 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 103 x 52 x 18 mm,

šírka otvoreného prístroja: 87 mm,

hmotnosť: 165 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 640 x 480 b., 42 x 56 mm, uhlopriečka 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED, autofókus, záznam videí (352 x 288 b., MP4, 3GP),

pamäť: 200 MB + microSD, zdieľaná, 334 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps, HSUPA do 2 Mbps,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi 802.11 b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS,

batéria: Li-Ion, 1 340 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 462 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, IrDA, blogovanie, 3,5 mm konektor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 2x dotykové pero, stereo headset, USB kábel, púzdro, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

novinky od HTC presne nasleduje skôr predstavený model Diamond. HTC TOUCH PRO však narástol najmä v oblasti hrúbky a hmotnosti. Je to cítiť prakticky okamžite pri prvom vybratí z balenia. Celkové spracovanie je na dobrej úrovni, vysúvaniu hornej časti napomáha pružina, vôľa je minimálna. Trochu ma mrzí, že výrobca upustil od možnosti naklonenia vysúvaného ramena. Konštrukčným materiálom je plast, zadná stena má povrchovú úpravu soft-touch. Dizajn zvíťazil pred funkčnosťou, takže jej povrch nie je rovný. Napriek tomu nie je tvarovanie tak výrazné ako u Diamondu, takže aj keď sa na stole mobil , nie je to až tak rušivé. Horná stena obsahuje vypínacie tlačidlo s funkciou vypnutia displeja, pravá strana zasa dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. Obe majú dostatočné rozmery a ovládajú sa pohodlne. V spodnej časti sa nachádza upravený miniUSB konektor, ktorý slúži na pripojenie nabíjačky, dátového kábla aj handsfree. Pozor, do tohto miniUSB vložíte akýkoľvek miniUSB kábel, ale HTC kábel či nabíjačku do bežného nevložíte, a to kvôli jej tvaru. Vedľa neho výrobca umiestnil zapustené tlačidlo soft-resetu, ktoré má nad sebou nelogicky umiestnenú ikonu handsfree. Stylus sa zasúva v pravom dolnom rohu, na mieste ho drží magnet rovnako ako v Diamonde. Jeho vytiahnutím sa obrazovka automaticky odblokuje a vy môžete začať pracovať s mobilom.

Hlavné

sú pod displejom zoskupené do jedného celku. Spoločný kryt z lesklého plastu nepovažujem za najšťastnejšie riešenie. Majiteľov predchádzajúcich modelov nepoteší ani informácia o menšom počte ovládacích prvkov. V podstate tu máme štvoricu tlačidiel a niečo ako štvorsmerový kláves s potvrdzovacím stredom a dotykovým ovládaním. To však funguje len obmedzene u niektorých aplikácií. Samozrejme okolie stredu môžete ovládať aj stlačením v štyroch smeroch, kvôli spomínanému kryciemu plastu sa s ním pracuje veľmi nepresne a ťažkopádne. Druhú časť ovládania tvorí s tlačidlami v piatich radoch. Ich stisk je tuhší, písanie tým však nijak veľmi netrpí. Každé tlačidlo je vypuklé, čo zlepšuje orientáciu hmatom. Páči sa mi indikácia zapnutého Caps Locku a Fn kvôli písaniu špeciálnych znakov. Výhrady mám však k príliš malému medzerníku, na ktorý som si pomerne dlho zvykal. Ako úplne zbytočné mi prišli tlačidlá SMS/MMS a prístup do správ, o ktoré mohol byť práve medzerník väčší. Podsvietenie je dostatočné, zapínanie reguluje senzor.

je jednoducho pýchou celého mobilu. Rozlíšenie 640 x 480 bodov je nadštandardné, a keď si k tomu pripočítate celkom dobrú viditeľnosť a senzor na regulovanie jasu, tak máte výborného spoločníka aj na slnečné dni. Odozva displeja na dotyk je priemerná, u stylusu bolo treba občas viackrát alebo silnejšie zatlačiť, aby systém zareagoval. Operačný systém Windows Mobile 6.1 dostal po vzore mladšieho súrodenca aj prostredie TouchFLO 3D. Testovaný kus bol predprodukčnou vzorkou a TouchFLO 3D . V našej galérii však nájdete aj snímky obrazoviek s týmto prostredím od čitateľa s prezývkou mental.disease. Vlastnosti a možnosti sú však rovnaké ako u HTC Touch Diamond. Zlepšuje sa ovládanie bez stylusu a ponúka jednoduchý prístup k určitým funkciám a aplikáciám. Hlbšie v menu však narazíte už na klasické prostredie a miestami je manipulácia bez stylusu takmer nemožná. Rýchlosť celého systému je však veľmi dobrá, najmä majitelia predchádzajúcich modelov budú viac ako milo prekvapení.

si svoje miesto našiel na zadnej stene. Jeho rozlíšenie 3,2 Mpix je podporené autofókusom a prisvetľovacou diódou. Objektív je umiestnený hlbšie pod povrchom, a tak aspoň mierne chránený voči poškodeniu. Nečistoty sa tu však zachytávajú pomerne intenzívne. Samostatná spúšť na fotenie žiaľ chýba, jej funkciu zaobstaráva stredové tlačidlo. V nastaveniach si môžete zvoliť spôsob zaostrovania - ja som používal zaostrenie jemným dotykom tlačidla a odfotenie jeho stlačením. Samotné nastavenia sú pomerne bohaté, všetko však ovládate dotykovým displejom, takže aj presúvanie sa jednotlivými položkami je pomerne zdĺhavé. Výsledné snímky si prezeráte v , ktorá je prístupná priamo z prostredia fotoaparátu. Posunom prsta si postupne prezeráte obrázky, krúžením prsta v okolí stredového tlačidla zasa ovládate spomínaný zoom. Reakcie sú rýchle, animácie plynulé.

Záznam videa je v maximálnom rozlíšení 352 x 288 bodov. Kvalitu však nemôžem označiť inak ako priemernú. Zaostáva najmä zvuková stopa (AMR), tu by sa jednoznačne zišiel novší formát. V nastaveniach máte na výber medzi formátom h.263 a MPEG4, osobne viac preferujem práve druhý spomínaný. Prezeranie natočených záberov je spoločné s fotografiami, podobne podrobné sú aj samotné nastavenia videa. Veľmi ma potešila možnosť prisvietiť si diódou za slabšieho svetla.

Prehrávanie

zaobstaráva štandardný Windows Media Player, ktorý slúži pre hudbu aj videá. Základ tvorí knižnica s rozdelením obsahu podľa typu. Pri hudbe sa uložené skladby radia podľa interpretov, albumov a žánrov. Orientáciu zlepšuje vyhľadávanie postupným písaním. Prostredie prehrávača je pomerne jednoduché, ovládacie prvky obslúžite pohodlne aj prstom. Chýbalo mi však nastavenie ekvalizéra. V menu ho zastupuje aplikácia , v ktorom máte na výber niekoľko druhov ekvalizéra a možnosť tvorby vlastného nastavenia. Kvalita zvuku je primeraná pre bežného poslucháča, nijak však s dodávanými slúchadlami neohúri. Podobne je na tom aj video. Na prehrávanie filmov ich však musíte upraviť do formátu MP4, alebo použiť inú aplikáciu a prehrávať priamo súbory s príponou AVI. Rozlíšenie displeja ma lákalo vyskúšať prehrávanie DivX filmu bez akýchkoľvek úprav. Prvotné skúšanie s DivX prehrávačom skončilo sekaním obrazu aj zvuku po asi 15 sekundách. Všetko sa zmenilo nainštalovaním aplikácie Core Player, ktorý zvládol prehrať celý film prakticky bez problémov. Miestami sa vyskytlo trhnutie, film však bol pozerateľný po celú dobu. Nevýhodou však je, že sa jedná o platenú aplikáciu.

Príjemným prekvapením je prítomnosť

. Podporuje RDS, má jednoduché a prehľadné prostredie a dokonca aj funkciu uspania po zadanom čase.

Vnútorná pamäť ponúka približne 200 MB na ukladanie rôzneho obsahu, rozšíriť ju môžete pamäťovými kartami microSD. Karty sa vkladajú pod kryt batérie, samotnú batériu však nie je potrebné vyberať. Keďže sa jedná o smartfón, je jeho pamäť plne zdieľaná.

Telefónny zoznam patrí medzi to najlepšie, čo môžete momentálne objaviť. Prakticky neobmedzená veľkosť je podporená širokou detailnosťou jednotlivých záznamov. Vyhľadávanie postupným písaním funguje automaticky na mená aj priezviská. Navyše môže byť v pravej lište zobrazená celá abeceda a vy môžete posunom prsta vybrať konkrétne písmeno. Nechýba vyhľadávanie posuvným listovaním. To je ale výrazne pomalší spôsob ako predchádzajúce dva. Páči sa mi aj inteligentné vyhľadávanie z pohotovostnej obrazovky priamo pri zadávaní čísla. Keď už sme pri kontaktoch, tak sa zastavím aj pri spôsobe telefonovania. Po vytočení čísla sa po krátkej dobe zablokuje dotyková plocha, aby ste omylom nepotvrdili niečo, o čom ani neviete. Zobrazenie prebiehajúceho hovoru sa inšpirovalo jednoznačne u Apple.

Výber spôsobu písania je na vašom osobnom výbere. Najpohodlnejšie je použitie výsuvnej klávesnice. Napriek spomínaným výhradám sa na nej píše dobre, asistovať vám môže prediktívne dopĺňanie slov a automatické opravy veľkých písmen na začiatku vety. Chýbať nesmú ani možnosti písania na virtuálnej klávesnici. Na výber je štandardná qwerty a tri druhy rozpoznávania písma zadávaním do bloku, prípadne kompletným rozpoznaním napísaného slova. Osobne som najčastejšie používal hardvérovú klávesnicu.

Správy SMS a MMS majú spoločný priečinok, editor je oddelený. Prichádzajúce správy sa zoskupujú do konverzácií presne podľa vzoru Apple, čo SMS maniakom môže vyhovovať. Mne by skôr vyhovoval klasický systém zobrazovania, pretože takto som mohol vymazať len celú konverzáciu, nie jednotlivé správy. Navyše zlúčením SMS a MMS v konverzácii tak môžete nechcene prísť o doručené obrázky, prípadne videá.

Práca s

je rovnako pohodlná, rýchla a prehľadná. Samozrejmosťou je podpora niekoľkých kont, automatická kontrola, podpora čítania a editácie dokumentov, či priama spolupráca s Exchange serverom. Napriek všetkým výhodám, však mám výhradu voči zopár vlastnostiam. Ak máte niekoľko mailových účtov a chcete naraz skontrolovať a stiahnuť poštu, narazíte na problém. Presne ako u Symbianu som musel vojsť každé konto skontrolovať osobitne. U dvoch to nie je taký problém, u štyroch je to už otrava. Automatickú kontrolu systém vykonáva stále len v prednastavených intervaloch, no najviac ma zarazilo, že mimo Exchange som nebol schopný spojazdniť Push mail, teda priame preposielanie správ na mobil. Pritom sa jedná o bežne podporovanú funkciu aj mobilmi bez operačného systému.

Internetové prehliadače sú k dispozícii dva. Ako som už vyššie spomínal, testovaný kus nebol finálny, preto obsahoval len štandardný Internet Explorer. Bežné verzie z predaja však obsahujú predinštalovanú aj

vo verzii 9.5, ktorá v kombinácii s výborným displejom prináša radosť zo surfovania. Internet Explorer som používal najmä na wapové a jednoduchšie HTML stránky. Pre bežný web je ideálna práve Opera, najmä kvôli vyššej rýchlosti, podpore viacerých okien a jednoduchšom posune po stránke. Na podporu Flash animácií sa však zabudlo.

U takto vybaveného komunikátora nesmie chýbať plná dávka konektivity. Zastúpené sú technológie od GPRS po HSDPA s rýchlosťou 7,2 Mbps, jednoznačným prínosom je aj HSUPA, podpora Wi-Fi a Bluetooth. Lokálne sa dokážete pripojiť dodávaným miniUSB káblom s podporou nabíjania. Tá sa dá v systéme aj vypnúť.

Pri technológiách mi nedá nespomenúť aj podporu asistovaného GPS. Rýchlosť nájdenia polohy je otázkou pár sekúnd, presnosť bola pri skúšaní s aplikáciou Google Maps v norme. Žiadne výraznejšie výkyvy a vypadávanie som nezažil.

Organizačné funkcie sú prepracované prakticky dokonale. Kalendár je prepojený s hlavnou obrazovkou, podporuje mesačný, týždenný, denný prehľad a agendu. Všetko je veľmi prehľadne zobrazované. Nechýba možnosť nastavenia opakovania, pripomienky alebo pozvania účastníkov. Výbavu dopĺňajú poznámky, kalkulačka, či záznamník. Výhodou operačného systému je samozrejme možnosť nahratia ďalších aplikácií potrebných pre prácu. Budíky sú v základe tri aj s možnosťou budenia v prípade vypnutého mobilu.

Hodnotiť výdrž je pomerne ťažké, ale veľké rozlíšenie displeja si zobralo svoju daň. Ak by som fungoval na 3G sieti, mal nastavený jas displeja na maximum a pravidelne kontroloval maily a web, tak sa mobil dožije maximálne poobedia. Odporúčam preto nastaviť aspoň automatickú reguláciu jasu, a tým si výdrž predĺžiť aspoň do skončenia pracovnej doby. S vypnutím 3G siete získate ďalšiu polovicu dňa.

Výhody:

- výborne čitateľný a jemný VGA displej

- plná podpora prenosu dát od GPRS po HSDPA/HSUPA

- vyššia rýchlosť systému oproti predchodcom

Nevýhody:

- nepohodlné riešenie ovládacích prvkov pod displejom

- veľká hrúbka a hmotnosť

- absencia 3,5 mm hudobného konektora

Orientačná cena: približne 17 890 Sk / 593,84 € (epicentrum.sk

Záver

HTC Touch Pro je výborne vybavený komunikátor so skvelým displejom. V podstate má všetko, čo sa dá od danej kategórie očakávať. Napriek tomu musím povedať, že nie je dokonalý. Dokazuje to spracovaním ovládacích tlačidiel, či zopár drobnosťami v oblasti klávesnice. V súčasnosti sa však jedná o mobil, ktorý prakticky nemá konkurenciu, keďže najvážnejší protivník Sony Ericsson Xperia X1 sa u nás ešte zatiaľ nepredáva. A práve to je jeho momentálna absolútna výhoda.

Richard Hombauer: Keďže vydarených zariadení s VGA displejom na trhu veľa nemáme (E-TENy mali obrovské problémy s RAM aj výdržou), je prakticky HTC Touch Pro jediným poriadnym zástupcom v tomto segmente. Navyše ponúka QWERTY klávesnicu, ktorú v mojom prípade musí mať vždy aspoň jeden z mojich telefónov. Xperia sa mi veľmi páčila, ale je drahšia a treba na ňu čakať asi až do februára...alebo ju kúpiť zo zahraničia zatiaľ bez servisnej podpory u nás. Ak túžite po telefóne s perfektným internetovým prehliadačom a ľahkým odpovedaním na e-maily, sú pre Touch Pro konkurentmi aj Apple iPhone 3G a Samsung Omnia, a samozrejme HTC Diamond. Ale ak chcete krásny displej, ale aj QWERTY klávesnicu, zrejme na výber mať nebudete.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.11.2008 - 15:58

Tak ze ho uz mam pomali 4 roky... neviem si ho vynachvylit... ma vsetko co potrebujem aj po tych rokoch, WM 6.5 nevymenim za nic... moc som ho nesetril tak sa mi dost opotrebovala dotykova plocha, ale uz som objednal na ebay za 10 dolarov :) a baterka tiez moc nevydrzi lebo mam v tom asi 50 aplikacii a 8 gb sd....

anonymous11.11.2008 - 16:47 Trvalý odkaz

stevo: no pjekne to je, uz len nahrabat 18000,.sk :)

anonymous11.11.2008 - 19:10 Trvalý odkaz

megaace: to uz si tisicku doloz a mas Touch HD :) (napriklad v ageme)

anonymous11.11.2008 - 19:16 Trvalý odkaz

stanleyjr: htc zlacnuje, diamond uz sa da kupit za 12 a raphael za 16 500 :)

anonymous11.11.2008 - 20:21 Trvalý odkaz

mental.disease: sms/mms sa ukladju do zloziek podla odosielatela a daju sa mazat aj jednotlivo (neviem ci to je vymozenost touch flo). automaticka kontrola mailov prebieha na vsetkych uctoch. touch flo menu potom vidno velku otvorenu obalku s nahladom mailu a v pravo su male obalky s udajom o pocte novych mailov v ostatnych e-kontach. opera 9.5 je beta verzia a final bude podporovat aj flash.

Celá diskusia 22 príspevkov