YotaPhone (Next Generation)

Nová generácia unikátneho smartfónu s dvoma displejmi. Predným 5'' Full HD a zadným E Ink s 4,7'' qHD rozlíšením. Pribudla predná 2 Mpix kamera, silnejší procesor a 2 550 mAh batéria. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS:Android Android 4.4 KitKat

chipset: Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974

procesor: štvorjadrový 2,3 GHz

grafický procesor: Adreno 330

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 144 x 70 x 9 mm,

hmotnosť: 140 gramov

predný displej: AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., 442 ppi, uhlopriečka 5'' (127 mm)

zadný displej: E Ink, dotykový (kapacitný), 540 x 960 b., 235 ppi, uhlopriečka 4,7'' (119 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 2 Mpix

pamäť: pamäť 2 GB RAM + ROM

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, nano SIM,

batéria: Li-Ion batéria 2 550 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedená / 2014

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, DLNA, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznáme

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

S prvou generáciou Yota Phone sme sa osobne zoznámili presne pred rokom na MWC v Barcelone. Záujem o tento netradičný smartfón s jedným farebným a druhým e-ink displejom bol medzi novinármi naozaj veľký. Pred stánkom vystavovateľa sa tvorili rady a aj priamo v stánku to bolo dosť zhustené. Pri bližšom zoznámení však mnohých sklamal priam až odpudzujúci dizajn. Nápad to bol ale naozaj výborný.

Nudnému dizajnu je však koniec. Nová generácia príde s moderným dizajnom prekopaným od základov. Mnohých vylepšení sa dočká aj hardvérová výbava. Rozmery smartfónu budú 144 x 79 x 9 mm. Hmotnosť sa zastavila na príjemných 140 gramoch. Osadenie klasického a e-ink displeja bude pozitívne vplývať na výdrž batérie. Tá bude mať kapacitu 2 550 mAh (predtým 2 100 mAh) a bude si rozumieť aj s bezdrôtovým nabíjaním.

Na pohodlné prezeranie videí, webu a využívanie rôznych aplikácií poslúži farebný displej vpredu. Tu sa výrobca naozaj vyšvihol a rozhodol sa pre použitie AMOLED displeja s 5-palcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením. Zadný e-ink displej s 4,7-palcovou uhlopriečkou a rozlíšením 540 x 960 bodov využijete v situáciách, kedy na prítomnosti širokej palety farieb až tak nezáleží. Smart Power mód umožní používateľovi vypnúť farebný displej. E-ink displej ta využijete napríklad pri telefonovaní, písaní SMS správ alebo prezeraní notifikácií. A samozrejme pri čítaní elektronických kníh. Výrobca hovorí o päťdesiatich hodinách čítania na jedno nabitie.

Nad e-ink displejom nájdeme 8-megapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED diódou. Na opačnej strane bude predný fotoaparát s rozlíšením dva megapixely. Videá zhotovíte vo Full HD rozlíšení.

Hardvérová výbava znie zaujímavo. Novú generáciu Yota Phone bude poháňať chipset Snapdragon 800 od Qualcommu. Operačná RAM pamäť ponúkne 2 GB. O slote na microSD kartu sa nehovorí, no 32 GB interný priestor by mal stačiť aj náročnejším používateľom. Nová generácia však uzrie svetlo sveta až na prelome tohto a budúceho roka. Dnes zaujímavá výbava tak možno v tej dobre bude už iba priemerná.

V špecifikáciách sa ďalej hovorí o podpore LTE sietí, Wi-Fi, USB 3.0, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass a technológii NFC. Rádio pravdepodobne nenájdeme.

Nová generácia Yota Phone bude najprv predstavená v Rusku a regióne EMEA. Verzia pre americký a ázijský trh by mala prísť o tri – štyri mesiace neskôr. Cena zatiaľ nebola zverejnená.

Prvé dojmy:

Na výstave MWC 2014, kde sme prototyp nového YotaPhone nasmínali, sme sa ho nesmeli ani len dotknúť. Podobné dojmy som mal aj minulý rok z predstavenia minulej generácie, ktorá až teraz konečne poriadne funguje. Aj vtedy o takmer nefunkčnom prototype zástupcovia firmy hovorili ako o národnom poklade. YotaPhone je veľmi zaujímavý nápad, no v praxi tvorcom až príliš dlho trvá, než sa reálny prístroj, presnejšie jeho čerstvá generácia dostane na trh.

Živé fotografie:

Cestu a ubytovanie redaktora na MWC 2014 zabezpečila spoločnosť Samsung. Ďakujeme!

Diskusia k článku:

Me_Gusta26.02.2014 - 14:01 Trvalý odkaz

Geniálny prístroj! Vyzerá výborne, super parametre a e-ink displej je boží. Ak spravia 6" verziu, tak ho určite chcem. A ešte keby má ten e-ink prídavné podsvietenie, ako má PocketBook 623 Touch Lux, tak som v siedmom nebi :D

Na tých foto z výstavy, vyzerá byť nejaký rozbitý nie?

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease26.02.2014 - 16:09 Trvalý odkaz

Vyzerá, lebo je to nefunkčný prototyp - maketa. Ani displej nie je skutočný, ale dáky obrázok.
Chlapci si napísali parametre o akých snívajú. Toto sa nikdy do vyroby nedostane.
Ak by sa to nejakým zázrakom podarilo cena bude cez 700€

Richard Hombauer27.02.2014 - 00:59 Trvalý odkaz

Som voči YotaPhone rovnako skeptický ako mental. A to som ho videl naživo. Ochranka v stánku ma vrátila do čias ŠTB pre rokom '89, striktné pravidlá tiež. Skrátka Rusi. Zo stánku YotaPhone som vlani aj tento rok vychádzal vždy poriadne rozčarovaný.

Me_Gusta27.02.2014 - 10:31 Trvalý odkaz

Jednotka sa dá kúpiť, pozeral som ich stránku. Klikol som na tlačítko "buy" a telefón posielajú len do: Nemecka, Rakúska, Francúzska, Španielska a Ruska. Je toto ale logika predaja že? :) Dúfam, že niečo podobné vymyslí aj iná značka, ktorá to bude myslieť vážne.

Celá diskusia 6 príspevkov