Prestigio MultiPhone 5501 - puzdro a NFC

Recenzia lacného androidu s 5'' WVGA displejom, iba 512 MB RAM, 5 Mpix fotoaparátom, 2 000 mAh batériou a podporou NFC.

Prestigio sa správa inak ako väčšina jeho konkurentov. Tí svoje produkty nazývajú jednoduchými a dobre zapamätateľnými názvami, prípadne číslom, ktoré označuje generáciu konkrétneho modelu. V prípade Prestigia sa tablety nazývajú MultiPad a smartfóny (tak ako v prípade tohto testovaného kusu) MultiPhone. Číslo 5501 však žiadnu logiku nedáva. Nie, úvahu o zakódovanej uhlopriečke či rozlíšení fotoaparátu zatrhnú názvy ostatných modelov značky.

Tento päťpalcový telefón preto zrejme budete v e-shopoch a cenových porovnávačoch od jeho súrodencov rozlišovať veľmi dôkladne. Nájdete ho aj vo verzii pre dve SIM karty, no my sme testovali klasickú, s taškou plnou lákavého príslušenstva. Užili sme si modré flipové púzdro, ktoré podľa webových stránok výrobcu nechýba v štandardnom balení, NFC slúchadlá PBHS2 a programovateľný NFC štítok. Slúchadlá ani štítky však nie sú súčasťou balenia.

Rozmerný displej nutne musí prichádzať vo veľkom tele. Rovných 15 centimetrov výšky je ale viac než v prípade Xperie Z1 (+6 mm) či Samsungu Galaxy S4 (+13 mm), teda najznámejších zástupcov 5-palcového klubu. Veľká je najmä časť so senzorovými tlačidlami pod displejom. Ich podsvietenie sa navyše aktivuje až po prvom dotyku, ktorý je nutne naslepo. Nezáleží na tom, či je to vo dne alebo v noci. Pritom by stačilo, aby boli ich popisky na tele nakreslené aspoň obyčajnou bielou farbou. Očividne si niekto myslel, že ničím nerušená predná stena bude vyzerať dobre. Vyzerá, ale o to horšie sa používa, najmä zo začiatku.

ikona

Základné info: Prestigio MultiPhone 5501Cenovo dostupný smartfón s 5'' WVGA dispeljom, dvojjadrovým procesorom, 5 Mpix fotoaparátom, NFC a 2 000 mAh batériou. Zamrzí nízka kapacita pamätí.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po stranách sú rozmiestnené tlačidlá vypínača displeja a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Sú malé, avšak dobre umiestnené a s presným chodom. Hrana okolo telefónu je kovová a v strede má mierne prehnutie. Hore je už len 3,5 mm jack a microUSB konektor. Väčšine používateľov bude jeho umiestnenie "ukradnuté", problém nastane iba pri pripájaní nabíjačky do držiaka v aute. Vtedy si kábel budú ťahať tou zložitejšou cestou, viac zasahujúcou do výhľadu z vozidla.

Mnohí si pochvaľujete androidy bez akejkoľvek grafickej nadstavby. Nie všetko je však Nexus alebo Google edícia. Tu je operačný systém označovaný ako AOSP (Android Open Source Project) - teda to, čo si môžete voľne stiahnuť zo stránok Googlu a nainštalovať, kam sa vám páči (ak to dokážete). Výrobca samozrejme licencoval služby Google Play, urobil niekoľko zmien a vylepšení, ale je to málo. Takéto prostredie je zmesou rôznych grafických štýlov a oproti niektorým súčasným riešeniam výrobcov nás vracia o približne dva roky dozadu.

Samozrejme, smartfón robia najmä aplikácie a akákoľvek slušne vyzerajúca kompaktná nadstavba by zdvihla lákavú cenu okolo 150 €. A tiež definitívne položila 512 MB RAM. Mne z nej vo väčšine prípadov zostávalo voľných iba okolo 20 MB.

Viaceré veci v prostredí ma však hnevali. Začnime štartom. Otravné hlasné animácie pri bootovaní (a vypínaní) systému ma naučili používať letový režim. Tu je ku všetkému aj hlas kričiaci "Prestigiooo". Načo? Nasleduje informácia o 640-tisíc knihách v 24 jazykoch v čítačke eReader a bezplatnej navigácii počas 90-tich dní. Ako v teleshopingu, každé ráno. Po pár minútach s novými e-mailami do hornej lišty dorazí aj notifikácia z aplikácie Inštalátor Prestigio. Tá odporúča aj niekoľko aplikácií, ktoré by podľa autorov stálo za to používať (Chrome, Facebook, Skype, Twitter a pár hier). Ak si však nestiahnete všetky, minimálne raz denne ste upozornení na ich dostupnosť. Stále dokola. 5 základných obrazoviek pre aplikácie a widgety je tiež doplnených vyhľadávacou lištou a asistentom Google Now. Kým väčšina konkurentov ho spúšťa podržaním tlačidla domov, tu je pole stále viditeľné. Nejedná sa teda o widget, ktorý by bolo možné odstrániť.

Chaotické je aj nastavovanie veľkosti písma v SMS konverzáciách. Na výber je Malé, Stredné, Veľké, Veľmi veľké a Systémová veľkosť. Aj pri "Malom" však obrovský displej zobrazí iba približne dve 160 znakové SMSky. Riešením je teda v SMS správach označiť Systémovú veľkosť a úplne inde (v nastaveniach Zobrazenia) malé písmo pre celé prostredie. Takto získate asi tretinu priestoru navyše.

Naopak, samotné rozlíšenie displeja 480 x 854 bodov je prekvapivo pomerne akceptovateľné. Menej náročný používateľ vôbec nebude potrebovať Full HD displej. Horšie je to s pozorovacími uhlami, obzvlášť pri pohľade zdola (teda v situáciách, kedy je telefón na stole alebo na posteli pred vami). Vtedy sa kontrast výrazne stráca a šedé písmo je takmer nečitateľné.

To však už opäť narážame na limity dané celkovou cenou prístroja. Zo 4 GB vnútornej pamäte je pre používateľa dostupných 1,85 GB. Po nainštalovaní 50 aplikácií mi z neho zostalo 25 MB. Na moje každodenné používanie to bolo akurát, oceňujem, že telefón aj pri hornej hranici zaplnenia stále bezproblémovo prijímal nové e-maily z Gmailu. Pri pokuse o otvorenie fotoaparátu sa zobrazila nezmyselná hláška o "plnej pamäti správ", no všetko vyriešilo vloženie akejkoľvek microSD karty vedľa slotu na SIM tradičných rozmerov.

Objektív samotného fotoaparátu v odnímateľnom zadnom kryte sa nápadne ponáša na ten (o 90° pootočený) z HTC One X. Aj s výrezom pre LED diódu. Samotná šošovka je výrazne menšia, no kvalita fotografií v tmavých podmienkach ma príjemne prekvapila. Vo formáte 4:3 sa využíva plných 5 megapixelov, režim celej obrazovky síce obsadí aj zostávajúcu časť displeja, no len v galérii. V aplikácii fotoaparátu zostanú čierne pruhy a výsledné rozlíšenie klesne na 4 megapixely. Video ponúkne možnosť stabilizácie EIS a záznam v HD rozlíšení (1 280 x 720 b.). Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Chválim aj výraznú notifikačnú diódu a dostatočne hlasný reproduktor. S obmedzeným inteligentným vytáčaním v prípade AOSP treba rátať. Kontakt vyhľadá iba podľa prvých dvoch písmen. Limitujúcim faktorom zostáva 512 MB RAM.

Systém jej nedostatok zvláda pomerne bojovne, všetko sa prejavuje hlavne v pomalom prepínaní medzi aplikáciami. Aspoň nedochádza k zasekávaniu priamo v nich, ktoré vídame aj pri niektorých smartfónoch s dvojnásobkom operačnej pamäte.

Párkrát ma prekvapila neprečítaná správa v Messengeri alebo v Google Hangouts. Systém pravdepodobne v snahe šetriť prostriedkami aplikácie vypol tak, že nefungovali ani push notifikácie. Za dva týždne šlo približne o tri prípady.

Telefón teda bude vhodný hlavne pre nenáročného majiteľa. Ten si v menu môže vybrať zo štyroch farebných tém, nastaviť plánované zapnutie a vypnutie systému či využiť integrované počítadlo prenesených dát. Na výber dostane klasickú klávesnicu Androidu alebo Klávesy Pretigio, ktoré však pri slovenčine trvajú na QWERTZ rozložení, takže zrejme siahnete po alternatíve z obchodu Play. Budík dokáže zobraziť aj predpoveď počasia a aktuálny čas v móde s minimalizovaným podsvietením (nočný stolík), potešilo by ma však, ak by sa neplánovane nevypínalo aj v snahe nastaviť konkrétny čas alarmu.

Je pravdou, že som telefón vďaka pomalému multitaskingu a prepínaniu medzi aplikáciami používal menej než väčšinu high-endov, pravidelná výdrž na úrovni dvoch dní je ale i tak dobrá. Pravdepodobne k nej prispieva aj pomalší, dvojjadrový procesor MediaTek MT6572 s taktom 1,2 GHz. Na jednoduchšie hry postačí grafický čip Mali-400. Okrem 1 A nabíjačky v balení nájdete ešte obyčajné priemerné plastové slúchadlá s mikrofónom a ovládacím tlačidlom.

Po ich pripojení možno aktivovať FM rádio. Nechýba mu RDS ani možnosť nahrávať vysielanie. Na prehliadanie internetu možno využiť štandardný prehliadač, Inštalátorom Prestigio odporúčaný Chrome a dokonca aj Operu. Spolu s množstvom ďalších v Google Play si tak na svoje si tak príde určite každý.

Dodávané flipové puzdro prichádza s plastovou vaničkou, do ktorej telefón zacvaknete. Opatrne, rada hltá farbu z okrajov smartfónu. Samozrejmosťou sú výrezy pre fotoaparát, ovládacie tlačidlá a reproduktor. Z tvrdého materiálu je len jeho predná a zadná strana, spojenie oboch častí je potom oveľa mäkšie, nebál by som sa teda skorého potrhania ani v tomto najexponovanejšom mieste. Na rozdiel od niektorých iných krytov sa časť chrániaca displej vyklápa vertikálne, čo vysvetľuje umiestnenie microUSB portu. Škoda, že displej v uzavretom stave vôbec nečistí. Zadarmo sa i tak jedná o slušný kus príslušenstva, príjemne a pevne sedí v ruke. Telefón vám v ňom takmer nemôže vykĺznuť z rúk.

Druhou samostatnou kapitolou sú NFC slúchadlá PBHS2. NFC konektivitu v MultiPhone 5501, podobne ako pri HTC-čkach, musíte povoliť priamo v nastaveniach - ikona medzi rýchlymi prepínačmi popri Wi-Fi, Bluetooth, GPS a ďalších chýba. Na slúchadlách potom postačí podržať tlačidlo Play a po ťuknutí oboch zariadení o seba sa okamžite nadviaže Bluetooth spojenie.

Keďže okrem jedinej modrej diódy slúchadlá nemajú žiadne informačné prvky, o ich stave informuje ženský hlas priamo do vašich uší. Ten okrem maximálnej úrovne hlasitosti v prípade spárovania s MultiPhone 5501 od Prestigia ohlasoval aj nízku úroveň batérie telefónu. Bohužiaľ, od 20 % nižšie až pričasto. Odvtedy už hudbu nemožno zmysluplne počúvať, keďže hlásenie o nízkom stave batérie prichádza približne 2x za minútu (!). Naopak, v prípade spojenia s HTC One X pre zmenu neotravuje vôbec až do vybitia na nulu, čo však vôbec nevadí.

Na pravej strane slúchadiel nájdeme iba tlačidlo vypínania, na ľavej kompletné ovládanie vrátane hlasitosti a preskakovania medzi piesňami. Bluetooth slúchadlá s podporou NFC stoja približne 50 eur, čomu zodpovedá aj kvalita ich zvukového výstupu. Nepatrím k náročným audiofilom, no počúvanie hudby bez otravných káblov (ak veľmi chcete, môžete ho pripojiť) bolo vysoko návykové. Ak by som si kupoval nové slúchadlá, boli by určite bezdrôtové. O to viac zamrzí, že ma pri dlhšom počúvaní (približne 30 min) na hlave mierne tlačili. Podobne tak kolegyňu Lenku. Vďaka jednoduchému systému sklápania ich možno zložiť na približne polovičnú veľkosť. S integrovaným mikrofónom tiež poslúžia aj ako núdzové handsfree, no vďaka výraznému odhlučneniu okolia sa hneď pristihnete, že rozprávate príliš nahlas. Potvrdiť môžeme aj výrobcom udávanú výdrž 10 hodín a dosah 10 metrov.

NFC je možné využiť aj pre nastavenie konkrétnych činností, ktoré by mal telefón vykonať po priložení k NFC nálepke. Priamo v telefóne sú aplikácie NFC Task Launcher a NFC Writer. Prvá slúži na programovanie nastavení - aktiváciu vibračného režimu, zapnutie budíka, Wi-Fi, Bluetooth či spustenie konkrétnej aplikácie. Writer dokáže ľubovoľný na štítok nahrať URL odkaz, vizitku kontaktu alebo text.

Výhody:

+ cena

+ v tejto cenovej kategórii dobrý fotoaparát

+ výdrž na úrovni dvoch dní

+ notifikačná dióda

+ NFC

+ flipové puzdro v balení

Nevýhody:

- pozorovacie uhly displeja

- chaotické a nemoderné prvky v prostredí Androidu 4.2.2

- málo pamäte RAM a pomalé prepínanie medzi aplikáciami

- podsvietenie tlačidiel

Orientačná cena: 150 € (Pricemania.sk)

Záver:

MultiPhone 5501 nie je vyslovene zlý pokus. Prestigio na to ide dobre. Lacnejšie telefóny si kupujú najmä menej nároční používatelia a rozhodne ich nemenia každý rok, často ich teda vidíme zháňať rôzne fólie či ochranné puzdrá. V tomto prípade jedno flipové dostanú zadarmo. Telefón na svoju kategóriu slušne fotí, dobre hrá a veľmi dlho vydrží na jedno nabitie. Cena sa však podpisuje na malej RAM, ktorá už mnohým stačiť nebude. Neviem, kto by mal v kategórii low-endov okolo 150 € trvať na veľkom 5-palcovom displeji. Možno starší ľudia s horším zrakom? V tom prípade môže byť tento smartfón opodstatnenou voľbou.

Kto prežije menšiu obrazovku, dostane na výber aj zo Samsungu Galaxy S Duos či Lumií 520 alebo 620. Tak či tak, všetky tromfy zrejme zoberie LG Optimus L9 s dvojnásobkom RAM, väčším úložiskom, väčšou batériou a iba mierne menším (4,7") displejom. Jeho nástupca stlačil cenu prvej el-deviatky poriadne hlboko.

Diskusia k článku:

rbt 17.02.2014 - 12:17

Keď 5" palcové Prestigio tak jednoznačne model 5044. Je síce drahší, ale má ďaleko lepšiu hw konfiguráciu, 4jadro, 1GB RAM a väčšiu batériu.

Celá diskusia 1 príspevok