GSmart Simba SX1 - aktívny dual SIM

Dual SIM smartfón s 5'' HD displejom, 13 Mpix kamerou a dvojjadrovým 1,4 GHz procesorom. Občas vás potrápi jeho menšia operačná pamäť.

Ponuky operátorov si navzájom silne konkurujú a vy sa neviete rozhodnúť, ktorá je pre vás výhodnejšia? Lacnejšie či dokonca neobmedzené volania u jedného, no výhodný dátový balík zasa u iného? Prípadne chcete iba striktne oddeľovať pracovné a súkromné hovory ale nosiť a každý deň nabíjať dva telefóny, sa vám skutočne nechce?

Riešením môže byť dual SIM smartfón, napríklad GSmart Simba SX1. V jeho prípade je duálny režim dokonca "aktívny", takže aj v prípade telefonovania z jednej SIM karty by mala byť druhá stále dostupná pre každého, kto sa vám rozhodne zavolať v ten istý okamih.

Počas celého testovania sa ponúkalo priame porovnanie s takmer rovnako drahým a rovnako starým, no papierovo výkonnejším Guru G1. Ten má Full HD displej, hliníkové telo, dvojnásobok RAM a väčšie úložisko, no iba jeden slot pre vašu SIM kartu.

ikona

Základné info: GSmart Simba SX1Smartfon s aktívnym dual SIM režimom, OS Android 4.2.2, dvojjadrovým 1,4 GHz procesorom, 5'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 1 900 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Simba SX1 však už beží na Androide 4.2.2 a jej prostredie ma bavilo oveľa viac. Pochvaľoval som si hlavne výsuvnú notifikačnú lištu, kde sú rýchle prepínače dostupné bez nutnosti prepínať sa na ďalšie obrazovky. Wi-Fi, nastavenie jasu, Bluetooth, zámok otáčania displeja či Wi-Fi hotspot, nechýba tu nič potrebné a jednotlivé položky si môžete ľubovoľne preorganizovať. Pribudli aj možnosti aktivácie režimu šetrenia energiou a obmedzenie frekvencie procesora.

Aj tu sa zabudlo na preklad niektorých položiek do slovenčiny, ale nebijú do očí tak výrazne. Oba telefóny boli predstavené v novembri 2013, SX1 však pôsobí oveľa premyslenejšie.

Nechýba mi ani Full HD displej - HD rozlíšenie (720 x 1 280 b.) päťpalcovej uhlopriečke pohodlne stačí. Má dobré pozorovacie uhly a netrpí pri nich skresľovaním farieb. Nad displejom sa nachádza mriežka so slúchadlom, 2 Mpix predná kamera a senzory priblíženia či automatickej regulácie displeja.

Nezabudlo sa ani na skutočne výraznú notifikačnú diódu, ktorá pri väčšine udalostí bliká na zeleno. Bohužiaľ, na slabú batériu upozorňuje už v momente, keď vám zostáva ešte 30 % energie. Vtedy jednoducho stále bliká načerveno a všetky zmeškané udalosti ignoruje. Je to zbytočne skoro a takmer tretinu času je preto nepoužiteľná pre svoje hlavné úlohy. Navyše, na slabú batériu ma stačí upozorniť raz (kľudne textom na displeji), ak mám nabíjačku doma, nepotrebujem, aby na mňa červená LED svietila nepretržite ešte ďalšie 2-3 hodiny.

Výrobca sa rozhodol pre menej šťastné riešenie - trojicu ovládacích tlačidiel Späť, Domov a Multitasking nenájdeme pod displejom, ale ukrajujú niekoľko pixelov priamo z obrazovky. Chápem, že sa jedná o lacnejšie a jednoduchšie riešenie v porovnaní s integrovaním kapacitných či dokonca hardvérových ovládacích prvkov, v tom prípade si však prosím iba minimálny priestor medzi displejom a spodnou hranou telefónu, na ktorej je mikrofón a microUSB konektor napájania. Takmer 18 milimetrov prázdneho priestoru na Simbe je príliš veľa.

Aj vďaka a nim pôsobí 165-gramový smartfón v ruke mierne ťažkopádne, hoci papierových 10 milimetrov hrúbky je akceptovateľných.

3,5 mm konektor na slúchadlá a vypínač displeja zostali hore, dvojtlačidlo hlasitosti nájdete na ľavej strane. Vypínač je úplne v poriadku (osobne ho ešte ani pri 5-palcových uhlopriečkach nevyžadujem naboku, hoci som zrejme jediný), ovládaniu hlasitosti by prospelo dôkladnejšie odlíšenie oboch polôh a výraznejšie "kliknutie" pri ich stlačení, aby ste vedeli, či bolo úspešné.

Simba SX1 dokazuje, že na trhu ešte nájdeme aj telefóny s odnímateľným zadným krytom a výmennou batériou. Narozdiel od bokov smartfónu je kryt matný, s príjemnou soft-touch úpravou, logom výrobcu a otvorom pre mono reproduktor, 13 Mpix fotoaparát a jeho prisvetľovaciu diódu.

Pochopiteľne tu nechýba dvojica slotov pre SIM karty tradičných rozmerov. Sú označené "1" a "2". Sekundárny podľa všetkého zvláda iba dátové pripojenie v GSM sieti. V jeho nastavieniach totiž nemožno odškrtnúť checkbox "Používať iba 2G pripojenie". So SIM aj microSD kartou môžete manipulovať aj bez otravného vyberania batérie. Mimochodom, hoci microSD karta v balení nie je, budete ju potrebovať. Telefón mi totiž prostredníctvom over-the-air updatu ponúkol aktualizáciu, trval však na tom, že sa musí stiahnuť na externé úložisko. O svoje dáta a nastavenia ale neprídete. Inak som kartu nepotreboval, vnútorné úložisko na moju 50-tku aplikácií a zopár fotografií stačilo.

Dual SIM režim dostal špeciálnu sekciu v nastaveniach. Hoci Guru G1 dokázal k SIM karte priradiť niekoľko farieb a ja som si bol istý, že sa podobnej možnosti dočkám aj tu, opak je pravdou. Ukazovateľ intenzity signálu pre SIM 1 bude vždy modrý, pre SIM 2 zelený. Obe karty si však môžete aspoň ľubovoľne promenovať, čo sa prejaví v prijatých a odoslaných SMS správach či v aplikácii telefónu.

Je tu aj možnosť nastaviť, ktorú SIM chcete preferovať pri dátach, hovoroch a SMSkách. V praxi však táto voľba funguje iba pre mobilné dáta. Východzia aplikácia pre volania alebo SMS správy sa vás na to, ktorú chcete použiť, vždy spýta. Pozor však pri integrovaní SMS správ napríklad do Google Hangouts alebo v prípade platenia ľubovoľnou aplikáciou za cestovanie v MHD - tu autori na dual SIM telefóny očividne vôbec nemysleli a nastavenie hlavnej SIM karty absolútne nič neovplyvňuje. Správa sa vždy odošle zo SIM 1.

Technická dokumentácia sľubuje aktívny dual SIM režim - to znamená, že aj v prípade aktívneho hovoru na jednej SIM karte by mala byť druhá stále dostupná. Funguje to. V prípade, že do smartfónu vložíte dve karty, tlačidlo pre volanie sa rozdelí na polovicu. Číslo tak môžete vytočiť buď prostredníctom jednej, alebo druhej. Počas aktívneho hovoru je potom dostupná voľba "Con-Cal" - teda konferenčný hovor, kedy môžete zavolať ešte tretej osobe. Musíte však na to využiť druhú SIM kartu, inak sa hovor iba podrží. Počas testovania sa všetky tri osoby počuli pomerne dobre.

Podobne sa režim správa pri už prebiehajúcom hovore, ak niekto zavolá vám. Opäť to však musí byť na druhú SIM kartu - potom možno hovor prijať buď normálne (druhý sa podrží), alebo priamo do Con-Cal, kde už konverzujete v trojici. "Srandisti" určite skúsia zavolať aj sami sebe (z jednej SIM na druhú). Aj v tomto prípade telefón normálne zvoní, po prijatí hovoru však Simba SX1 zistí, že si z nej robíte žarty a hovor ihneď zruší.

Tón vyzváňania si môžte nastaviť pre každú kartu zvlášť, podobne je to s upozorňovaním na prijaté SMS. Miernou nevýhodou je absencia akejkoľvek informácie o operátorovi, do ktorého siete ste prihlásený. Nenájdete ju ani na uzamknutej obrazovke. V roamingu sa tak váš telefón prihlási nevedno kam, čo si overíte až v hlboko v nastaveniach výberu siete. Telefónna aplikácia sa už snaží aj o inteligentné vyhľadávanie, bohužiaľ však vždy narazí pri kontaktoch s diakritikou.

Dual SIM režim teda funguje pomerne dobre a rovnako tak zvyšok telefónu. Jediným limitom budú iba hodnoty operačnej pamäte. Z 1 GB RAM je pre používateľa dostupných 835 MB, po spustení s bežnými aplikáciami potom pri pohľade na task manager zostáva voľných iba okolo 170 MB.

Android a jeho politika rozdeľovania operačnej pamäte robí čo môže a ani pri pozornom sledovaní nižšie hodnoty neuvidíte. V praxi je to však preto, že systém otvorené aplikácie jednoducho reštartuje, ak si vezmú príliš veľa. Napríklad taký Facebook. Bežne mu stačí 32 MB, ak však skrolujete Timeline o pár hodín nižšie, už je to stovka. Otvoríte si zaujímavý odkaz v Chrome a pri návrate zistíte, že nepokračujete v čítaní udalostí z Facebooku tam kde ste skončili, ale znova od začiatku, pretože aplikácia sa medzitým na pozadí reštartovala. Otvoríte ďalší a znova to isté. Po tretí krát vás už presúvanie medzi vianočnými a novoročnými obrázkami či statusmi vašich priateľov baviť nebude a doma si otvoríte radšej počítač… Samozrejme, všetko závisí aj od toho, ako je konkrétna aplikácia napísaná (napríklad Chrome po reštarte stránku za pár sekúnd opätovne načíta a vy neprídete ani o do formulárov vložený text) ale tvrdiť, že 1 GB postačí na všetko, by bol nezmysel. Spustite si na pozadí hudbu a máte o problém navyše.

porovnanie s HTC One

Okrem tohoto telefón bežné operácie zvláda a ani pri presune medzi aplikáciami nie je vôbec pomalý. Občas si však vyberie chvíľku, keď sa jednoducho pamäť minie a na pár sekúnd zmrzne úplne - no potom zas pokračuje ďalej, ako by sa nič nedialo. Možno kvôli RAM, možno kvôli menej odladenému systému.

1 900 mAh batéria vám jeden deň bežnej prevádzky postačí. K dispozícii je aj dvojica spomínaných šetriacich režimov. Smart Saving význam má, dokáže napríklad vypnúť dátové prenosy na pozadí. Nedokážete síce povoliť špecifické aplikácie ako napríklad na Xperiách, zato sa však prenos môže aj pri vypnutom displeji v pravidelných intervaloch nakrátko aktivovať. V základe sa každých 15 minút na minútku zapne, čo postačí k stiahnutiu e-mailov a notifikácií. Interval možno meniť. Systém tiež môže zavierať nepoužívané programy alebo pravidelne uvoľňovať zaťažovanú RAM.

Naopak, druhá šetriaca funkcia - CPU Limiter, je podľa mňa absolútne zbytočná. Maximálnu frekvenciu 1,4 GHz procesora možno v približne 100 MHz intervaloch limitovať (spolu je tu až 11 nastavení!). Aj na najmenšom, 384 MHz je telefón ešte použiteľný, avšak samozrejme pomalší. Ak už, telefón by mal tieto hodnoty meniť úplne automaticky a nevidím dôvod zaťažovať nimi používateľa. Akú hodnotu si nastavíte? 800 MHz? A prečo nie 700 či 900? Všetky po jednom určite testovať nebudete. Pravdepodobne by ste takto výdrž o pár minút predĺžili, pochybujem však, že to za to stojí. Ak vám výdrž SX1 nebude stačíť, proste si namiesto softvérových hračiek kúpite telefón s väčšou batériou. Menej skúsení používatelia budú túto voľbu ignorovať, nadšenci kutrania sa v nastaveniach hardvéru pravdepodobne zas siahnu po high-endovejšom telefóne.

Fotoaparát je takmer rovnaký ako pri výkonnejšom bratovi, nechýba inteligentné používanie blesku aj pri zaostrovaní ani HDR režim. Bohužiaľ trpí problematickým zaostrovaním pri horšom svetle a niekedy nie je možné spraviť ostrú snímku vôbec. Burst režim (GSmartom prezývaný ako Auto Capture) tu má dve nastavenia - v prvom nepretržite ukladá snímky do pamäte v približne sekundových intervaloch, pokým držíte spúšť (konkurencia je výrazne rýchlejšia). V druhom interval aktivujete aj ukončíte dotykom, telefón tak vie snímkovať aj bez vašej prítomnosti, napríklad opretý niekde o prekážku. Nahrávať môžete Full HD video pri 30 ps, predná kamera ho zvládne v HD rozlíšení (720p). Statické snímky z nej disponujú rozlíšením 2 Mpix.

Zvuk spúšte možno vypnúť, rovnako ako úvodné animácie pri bootovaní systému a zostala aj možnosť vibrovania pri spojení či ukončení telefonátu. Vibračný motorček by však mohol byť silnejší, často som po vybratí telefónu z vrecka nohavíc prekvapene pozeral na zmenškanú SMS či neprijatý hovor. Štandardné aplikácie Galérie a Chrome známe z väčšiny androidov tu doplnila aj Camera360 a prehliadač Firefox. Obe si však môžte stiahnuť z Google Play.

Klávesnica TouchPal prešla miernou grafickou zmenou. Môžete ju používať vo viacerých veľkostiach a dokáže dávať zvukovú či vibračnú spätnú väzbu na stlačenie kláves. Nechýba jej možnosť rozšírenej práce s textom (tlačidlá pre kopírovať a prilepiť) a ani funkcia učenia sa slov z Twitteru. Prihlásite sa do svojho účtu a slová použité vo vašich tweetoch sa uložia do prediktívneho slovníka. Nemôžem sa ubrániť dojmu, že autori mierne vykrádajú know-how SwitfKey, ale funguje to.

Zvuk pribalených slúchadiel je síce v poriadku (nijako sa nevymyká obyčajnosti bežne pribaľovaných slúchadiel), avšak kvalita FM rádia výrazne zaostáva. Doma mi všetky rádio stanice šumeli - situácia sa mierne zlepšila po pripojení iných slúchadiel (a teda antény), avšak v porovnaní s FM rádiom HTC One X bol príjem výrazne rušený.

Výhody:

+ takmer perfektný aktívny dual SIM režim

+ rýchle prepínače v notifikačnej lište

+ notifikačná dióda

+ výborná softvérová klávesnica

+ podpora microSD kariet

+ odnímateľný kryt a vymeniteľná batéria

Nevýhody:

- malá RAM

- nekvalitné FM rádio

- rozpačité zaostrovanie fotoaparátu

- chýba rýchly prístup k aplikáciám z uzamknutej obrazovky

- nepresvedčivý chod tlačidiel hlasitosti

- málo výrazné vibrácie

Orientačná cena: približne 265 €

Záver

Na GSmart Simba SX1 som počas testovania postupne menil názor. Prvých pár dní som bol presvedčený, že ho chcem namiesto naposledy testovaného Guru G1. "Iba" HD displej mi vôbec nevadil, dizajnovo sa mi páči o kus viac a vylepšenia v Androide 4.2.2, napríklad prepínače v notifikačnej lište, som si hneď zamiloval.

Postupom času som však narazil na limity. 1 GB RAM mi nestačí a fotoaparát zaostroval ako sa mu chcelo. Všetko potom skončilo pri pohľade na cenovky v e-shopoch. Full HD Guru G1 kúpite za rovnaké peniaze a ak sa posnažíte, dokonca aj lacnejšie než Simbu SX1. Prečo by som teda mal chcieť telefón s menším rozlíšením (rozdiel síce nevidím, ale už len pre ten pocit!), polovicou RAM a 4 GB úložiskom namiesto 32 GB? Kvôli dióde a mierne dokonalejšiemu Androidu 4.2.2? Ideálne by bolo, ak by nový systém dostala aj lepšia G1-tka.

Úplne inak však budú rozmýšľať tí, ktorí chcú SX1 kvôli dual SIM schopnostiam. Manažment oboch kariet funguje veľmi dobre, niet mu čo vyčítať. Prínos "aktívneho" režimu ale oproti ostatným dvojsimkovým telefónom vidím iba v tom, že druhej strane počas môjho hovoru telefón aspoň zvoní, nepodá len hlášku o nedostupnosti. Konferenčné hovory sú zrejme už prežitok, respektíve vytlačené internetovými službami. Netreba zabúdať na to, že fungujú iba pri vložení dvoch SIM (a platení dvoch paušálov).

Väčšina bežných používateľov pri takto nastavenej cenovej politike nemá o čom rozmýšľať a siahne po lepšom Guru G1. Ostatní zvážia, či nutne potrebujú aktívny dual SIM a podľa výsledku do rozhodovania priberú aj iné dvojsimkové smartóny. Najmä od menej známych výrobcov ich na trhu nie je málo.

Diskusia k článku:

MoPed 10.01.2014 - 17:23

kam sme sa to dostali, ked 1GB RAM je pre dnesny Android malo :(

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease10.01.2014 - 18:39 Trvalý odkaz

Mne bolo 1GB RAM málo už pred rokom.
Ale záleží aj kto aké (kolko) aplikácie používa.
Kit Kat je vraj na tom lepšie so správou operačnej pamäte.

roman12.01.2014 - 10:40 Trvalý odkaz

no,to by aj mna zaujmalo....gigova ramka a malo...ako to ten mrkwosoft len robi...

ondrakomous12.01.2014 - 11:58 Trvalý odkaz

v prvni rade bych chtel autora clanku pochvalit za dobrou recenzi, neni to zbytecne dlouhy a ke svemu ucelu to bohate postaci, skoda toho spatneho ostreni, ale tohle je obecne neduh cinskych telefonu. 1978romanko: on 1 gb pameti neni malo, spis zalezi jak ma dany vyrobce optimalizovany system, samsung ani 1gb do stredni tridy nedava, davaji necelych 800mb, ale system maji dobre optimalizovany, takze pri beznym provozu vam zbyva nejakych 350mb.

paul12.01.2014 - 22:12 Trvalý odkaz

"samsung ani 1gb do stredni tridy nedava, davaji necelych 800mb, ale system maji dobre optimalizovany, takze pri beznym provozu vam zbyva nejakych 350mb."

kamo na tebe sa musia aj inzinieri v samsungu smiat :-)

Celá diskusia 6 príspevkov