LG KS360

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Mobil s QWERTY klávesnicou, 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia, s QWERTY klávesnicou,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 102 x 51 x 17 mm,

šírka otvoreného prístroja: 77 mm,

hmotnosť: 108 gramov (zistená: 111 g),

displej: aktívny, dotykový (čiastočne), 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (240 x 320 b.),

pamäť: 15 MB + 1 GB microSD (do 4 GB), 500 SMS, 1 000 kontaktov, 100 udalostí, 100 poznámok,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel, mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, prehliadač dokumentov (DOC, PDF, XLS),

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 260 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, GPS, blogovanie,

Obsah balenia:

v ponuke Orangeu: telefon, nabíjačka, slúchadlá, batéria, 1GB microSD karta s redukciou, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zaujímavý zjav v ponuke Orangeu spôsobil pomerne veľký záujem o jeho priblíženie aj na našich stránkach. LG s QWERTY klávesnicou za pár tisíc korún...to sme tu ešte nemali.

LG KS360 je telefón stvorený pre tínedžedov. Plnohodnotná klávesnica spríjemňuje písanie správ, funkcia Bluetooth správa zase zjednodušuje bezplatnú komunikáciu medzi žiakmi (A priznajme si, že najmä počas školskej hodiny.). Bluetooth správa je TXT súbor do 160 znakov, ktorý odošlete bezplatne a bezdrôtovo do iného telefónu vzdialeného do 10 metrov priamej viditeľnosti (cez stenu je to menej). Aj TXT aj Bluetooth sú univerzálne štandardy, preto takúto správu nemala problém prijať ani Nokia N95.

prístroja je prekvapivo dobré, qwerty klávesnica sa vysúva doprava. Vo vysunutom stave sú ovládacie tlačidlá (predtým umiestnené pod displejom) vľavo. Podsvietenie qwerty klávesnice je silnejšie než podsvietenie tlačidiel pod displejom. Telefón však ešte zavriem a vrátim sa k jeho opisu. V stene je spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti či zoomu. Pri otočení na ležato stláčam spúšť netradične ľavým ukazovákom a pravým ovládam priblíženie. Stlačením dvojitého tlačidla v pohotovosti meníte hlasitosť zvonenia, čo mi pripomína OS Windows Mobile. V stene je ukrytý slot pre microSD kartu a v hornej časti jednotný konektor pre nabíjačku, slúchadlá i USB kábel. Zadný kryt je tenký, plastový, ale vŕzganie pri pevnejšom uchopení telefónu nespôsobuje.

Najzaujímavejšie je ovládanie KS360. V zavretom stave rozsvietim

napríklad červeným tlačidlom. Ľavým výberovým zvolím voľbu "odomknúť" a pravým "áno". Teraz môžem vstúpiť do online skratiek služby Orange World, kontaktov aj menu. Nás však najviac zaujíma špeciálne tlačidlo, ktorým aktivujete . Po jeho stlačení sa na displeji objaví virtuálna číselná klávesnica pre zadanie telefónneho čísla. Ak predtým stlačíte drobné okienko "Ab", objaví sa klávesnica s písmenami pre vyhľadávanie kontaktov. Reakcie na dotyky palca pravej ruky boli absolútne bezchybné. Takto by som kľudne písal aj SMS-ky. Škoda, že pre iné funkcie displej dotykový nie je. KS360 nechýba ani vibračná odozva s nastaviteľnou intenzitou.

Po vysunutí plnohodnotnej

sa obraz na displeji do dvoch sekúnd otočí. Klávesnica je dobrá, zvykol som si na ňu, a ak nebude slúžiť na hodiny písania cez ICQ, poteší vás svojimi možnosťami. Mimochodom, nájsť ICQ Java aplikáciu s otočením displeja nie je podľa témy LG KS360 v našom diskusnom fóre také jednoduché. LG KS360 je tínedžerský telefón, a pre písanie SMS, krátkych e-mailov a Bluetooth správ je táto klávesnica primeraná. Písanie znakov s diakritikou je však veľmi nepohodlné. Ak chcete výnimočne zadať "č", musíte použiť tlačidlo Sym, ktoré zobrazí ponuku rôznych znakov a preklikať sa až k hľadanému "č" (siedma strana šestnásťstranovej ponuky). Tlačidlo Fn použijete pre zadávanie sekundárnych znakov, a dá sa aj zamknúť. Rovnako funguje aj tlačidlo Shift. Do horných rohov klávesnice umiestnil výrobca výberové tlačidlá, ako šípky slúžia tlačidlá O, K, L M.

je vydarený, ponúka pár zaujímavostí. Na domácej obrazovke Live square vidíte niekoľko postáv. Tie charakterizujú zmeškané udalosti. Jedna osoba je boris, ktorý mi včera písal správu, druhou je tomáš, ktorý pred chvíľou volal. Veľký zmysel tejto tapete nedávam, ale niekto jej možno na chuť príde. Radšej som si nastavil tapetu podľa témy, ktorá zobrazuje aj ikony funkcií priradených štyrom šípkam. Šípka doľava otvorí obľúbené položky, teda funkciu zhodnú napríkad s "Ísť na" v Nokiách. Vaše obľúbené funkcie si zvolíte sami. je ikonové, 3 x 4, po vysunutí klávesnice 4 x 3. Na ležato je usporiadanie iné...teda, spodný riadok sa presunul doprava. K dispozícii je oranžová a čierna téma...ja som radšej používal menej peknú, ale prehľadnejšiu, oranžovú. Nechýba nastavenie doby a intenzity podsvietenia.

Funkčná výbava tohto päťtisícového prístroja je až prekvapivo dobrá. Slúchadlá sú priemernej kvality, chýba im najmä reprodukcia hĺbok. Určite oceníte vysokú hlasitosť slúchadiel aj telefónu. Ani hlasná reprodukcia nie je najkvalitnejšia, no buďme ku lacnému telefónu zhovievaví. FM rádio ponúka automatické ukladanie staníc, ale každú musíte uložiť. Možnosti FM rádia sú slabé, ponúka vlastne len hlasnú reprodukciu. FM rádio nemôže hrať na pozadí. Prehrávač hudby zato minimalizovaný byť môže, a ponúka tiež pestrý ekvalizér. Škoda absencie 3,5 mm jacku, aspoň na adaptéri.

Stlačením tlačidla na slúchadlách otvoríte, aj pri zablokovanej klávesnici, posledné hovory a jeho druhým stlačením vytočíte posledné číslo. Ja som tak omylom jedného človeka vytočil.

Po krátkom stlačení spúšte sa vás KS360 opýta na spustenie

alebo kamery, podržaním spúšte spustíte priamo fotoaparát. Spúšť je umiestnená nelogicky - palcami sa zapierate o predné rameno, ale jej stlačením posuniete zadné. Spúšť teda mala byť umiestnená na presne opačnej strane, aby sa spodné rameno neposúvalo. Možnosti fotoaparátu sú úplne bežné, chýba mu však akýkoľvek blesk. Pri formou prezentácie môžu byť tieto premietané na celú obrazovku. Video s rozlíšením obrazovky je vhodné naozaj len na prezeranie priamo v mobile.

Telefónny zoznam ponúka základné funkcie. Márne som hľadal zálohovanie kontaktov na pamäťovú kartu, či hromadné odoslanie. Ale nechýba viacero čísiel ku kontaktu. Register hovorov je podrobný, pamätá si trvania, ale má jednu chybičku. Dĺžku posledných hovorov používame na vypočítanie spotreby minút od aktualizácie našej spotreby naším operátorom. No ak som volal dvakrát s jedným človekom, LG zobrazí trvanie len toho posledného hovoru. Odmietnuté volanie označí ako prijaté...syndróm Nokie sa preniesol aj na LG. Pri ostatných výrobcoch sa vždy poteším, keď ma na mnou odmietnutý hovor upozorňujú, pretože je veľmi pravdepodobné, že ho chcem neskôr vybaviť. V prípade Nokií a LG (KS360) musím použiť stíšenie zvonenia a druhá strana sa zbytočne domnieva, že mobil nepočujem.

Písanie správ je na KS360 to pravé. Odsuniete QWERTY klávesnicu, stlačíte tlačidlo s obálkou a píšete správu. Editor pre SMS a MMS je jednotný. Slovník T9 je zbytočný, ale chýba aj písanie s diakritikou. Ani tajné písanie pod lavicou nebude také jednoduché - tlačidlá sú pomerne hlučné. Dlhý text môže LG KS360 premeniť na MMS, alebo ho odoslať ako viacero SMS-iek...podľa vašeho nastavenia. Interval načítania e-mailu môže byť už 5 minút. V pokročilých nastaveniach e-mailového konta nájdete aj maximálnu veľkosť pre prijatie správy (len 300 kB), vloženie podpisu, preberanie iba hlavičiek. Po prijatí 100 e-mailov telefón sťahovanie ukončil a zahlásil prekročenie kapacity. Veľké nádeje vkladám do spomínaných Bluetooth správ.

Teleca Q7 zvláda aj plnohodnotné weby, ale primárne je určený pre jednoduchšie stránky. V nastaveniach oceníte asi len režim vykreslovania a zobrazovanie obrázkov. Zrejme sa jedná o Light verziu tohto prehliadača, ktorý je ponúkaný aj ako Standard a Professional - podľa možností telefónu.

Organizačné funkcie sú štandardné. Kalendár ponúka aj mesačný náhľad, aj hromadné mazanie starých záznamov. Opakovaných budíkov môže byť viacero, rádiom vás však nezobudí. Poznámka môže obsahovať len 80 znakov. Kalkulačka, stopky, prevodník jednotiek a svetový čas tiež nemôžu v LG KS360 chýbať.

otvára DOC, XLS, PDF, PPT a RTF súbory v e-mailoch alebo zo zložky dokumenty. Jedná sa však o prezeranie snímok dokumentov (predstavte si, že dokument odfotíte a prezeráte i približujete len jeho fotografiu), na zalamovanie riadkov zabudnite. Podobne je tomu aj v ostatných telefónoch LG aj Samsung. Problém prehliadača dokumentov je, že ich nedokáže otvárať z pamäťovej karty ani iného priečinka, než Dokumenty. Keď som dal vybrané dokumenty (rôznych typov) skopírovať do pamäte telefónu, boli skopírované do priečinka Iné a priečinok Dokumenty ostal prázdny. Presun medzi priečinkami možnosti telefónu neponúkajú.

Výdrž prístroja na jedno nabitie je zrejmá aj z 800 mAh batérie - dva až tri dni bežného používania.

Výhody:

- cena,

- QWERTY klávesnica,

- Bluetooth správa.

Nevýhody:

- FM rádio nehrá na pozadí,

- klávesnica je hlučná a má drobné tlačidlá,

- displej len čiastočne dotykový.

Orientačná cena: 4 990 Sk (Orange)

Záver

LG KS360 sa mi z celkového hľadiska páči. Mám rád prelomové veci a za päťtisíc korún u nás nič podobné nekúpite. Balenie obsahuje všetko, čo treba, telefón ponúka tiež všetky očakávané funkcie. Fotoaparát je slabší, ani FM rádio nevyniká funkciami, ale vo všeobecnosti LG KS360 nič vážne nechýba. Za 5 000 korún si môžete kúpiť rôzne slajdery, véčka i klasické štýlovky, ale prvé ďalšie telefóny s qwerty klávesnicou sú Sony Ericsson P1i, Palm Centro či Asus M530W v predaji za asi 8 000 korún.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.09.2008 - 02:39

MAJKY: isto to má dotykový displej? lebo tu mu to dáko nefunguje... http://www.youtube.com/watch?v=BO0_KftFs6s

anonymous25.08.2008 - 12:02 Trvalý odkaz

graffoo: tak rozmyslam, ze co tomuto mobilu chyba pre BEZNEHO cloveka? za tu cenu je to fajn ponuka od orange...

anonymous25.08.2008 - 12:13 Trvalý odkaz

riso: nespravnu informaciu o dotykovom displeji sme vymazali. dakujeme za upozornenie.

anonymous25.08.2008 - 12:33 Trvalý odkaz

Matko001: ?o bude ur?ite ve?a ?udí láka?, vlastni? mobil s dotykovým displejom a plnohodnotnou klávesnicou.

anonymous26.08.2008 - 00:50 Trvalý odkaz

skeld: dotykovy displej je len ciastocny - pokial chcete volat, nemusite odsuvat "vrch", v dolnom lavom rohu by mala byt klavesa na spustenie dotykoveho rezimu /myslim/ a tam si trebars vytukate cislo...myslim ze tak by to malo fungovat :-)

Celá diskusia 392 príspevkov