Skúsenosti so Sony Ericsson Xperia Neo

Skúsenosti čitateľa Radoslava s dvojročným androidom , ktorého prednosťou je 8-megapixelový fotoaparát s nahrávaním HD videí a HDMI konektor. Škoda menej kvalitnej plastovej konštrukcie.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Radoslava Draba.

Úvod

Sú to už dva roky, čo som presedlal z mimoriadne poruchovej Nokie 5800 na Xperiu Neo. Kúpe Nea predchádzali dva roky útrap s Nokiou. Za tú dobu som ju trikrát reklamoval, a našťastie presne mesiac pred koncom viazanosti mi vypovedala službu opäť. Prekvapil ma opeátor, ktorý sa k tomu postavil veľmi ústretovo. Pár dní pred koncom viazanosti mi vrátil plnú sumu za Nokiu 5800, čo vtedy bolo 150 eur. Neváhal som a okamžite prešiel na Xperiu Neo. Pomer cena / výkon bol v tej dobe skrátka neodolateľný a bohaté balenie (HDMI kábel a 8 GB microSD karta) bolo len čerešničkou na torte.

Základné info: Sony Ericsson Xperia Neo

Sony Ericsson Xperia NeoKonštrukcia

Čo sa týka samotného telefónu, radosť ma prešla, keď som si ho prezrel trochu detailnejšie. Na prvý pohľad veľmi lacno vyzerajúce plasty boli bohužiaľ presne také - lacné a nekvalitné. Ešte počas prvého týždňa sa mi telefón dosť rozvŕzgal. Celé krytovanie vydržalo zázrakom asi rok. Po roku sa bočné strany začali od telefónu vzďaľovať stále viac a viac. Nehovoriac o tom, že tlačidlá akoby skorodovali a z krásnych lesklých tlačidiel som mal na dotyk drsné a na pohľad veľmi nevkusne vyzerajúce "okrasy" telefónu. Ešte že existuje ebay a za kompletný nový kryt som aj s dopravou zaplatil asi 11 eur. Chcel som zmenu, a tak namiesto tmavomodrého odtieňa som si kúpil strieborný. Ten mámi doteraz, akurát strieborné koliesko okolo objektívu fotoaparátu mi občas ostane po telefonáte v ruke. Momentálne už je na ceste z HongKongu biely kryt, pretože sa smartfón chystám po dvoch rokoch predať.

Systém

Telefón mal na tu dobu špecifikácie vyššej strednej triedy a ja som s ním bol nadmieru spokojný. Bohužiaľ, až kým som si nestiahol aktualizáciu na Android 4.0.4, ktorá prvý deň pôsobila veľmi svižne. Asi po týždni som update oľutoval, a hľadal na internete cestu späť. Kvôli pracovnej vyťaženosti som to nakoniec nechal tak, a obnovil aspoň továrenské nastavenia. Aj keď Android 4.0.4 mi, samozrejme, ostal. Radšej nevyužívam žiadne náročnejšie aplikácie. Občas telefón reštartujem a aspoň jeden - dva dni si užívam pocit, že mám telefón "ako nový".

Fotoaparát

Na tomto smartfóne sa mi najviac páči jeho 8-megapixelový fotoaparát, ktorý, podľa mňa, robí veľmi slušné fotografie. Často ho využívam ako skener. Knihy a rôzne dokumenty sníma veľmi dobre, a ani malé písmo mu nerobí problém. Keby som mal viac času, tak by som možno využil režim makro častejšie a fotografoval nejaké kvietky či hmyz, len tak, pre zábavu.

Záver

Neo ma za dva roky v podstate nesklamal. Áno, Android 4.0.4 nie je pre Xperiu Neo, podľa mojich skúseností, až tak vyladený, no za celú tú dobu som nemusel ani raz vyberať batériu, pretože by zamrzol alebo mal nejaké väčšie problémy so stabilitou, ktoré by si vyžadovali tvrdý reštart. Najviac sa mi na ňom páči, že v tejto cenovej hladine (150 eur) som u svojho operátora nenašiel žiadny iný telefón, ktorý by predčil parametre Nea. Ak by som sa vrátil o dva roky dozadu, určite by som sa pri kúpe rozhodol rovnako. Aj napriek tomu, že spracovanie nie je bohviečo.

Diskusia k článku:

suto123 10.08.2013 - 23:28

Ja neo používam už viac ako 2 roky, konštrukcia ma nesklamala, hneď po rozbalení som zacítil malú vôlu pri stlačení na ľavom boku, ale po dvoch rokoch používania nie je o nič väčšia. Pomerne rýchlo sa ošúchajú tlačidlá, najviac samozrejme vypínacie/blokovacie. Android 4.0.4 ide v pohode, rovnako aj GB predtým. Niekedy zaštrajkuje a musím počkať, ale to ja PC či notebook. Niekedy neznamená každý deň alebo týždeň, menej často. Ja som s ním spokojný a ak nebudem musieť, skôr ako pred Vianocami ho nevymením.

Dávid11.08.2013 - 01:50 Trvalý odkaz

Do Nea som bol úplne zbláznený, ten mobil mi úplne počaroval a ja som sa vkuse kukal na jeho recenzie, čítal články, kukal na obrázky :D Magor proste..

Napriek tomu som skončil pri Xperii mini pro, kvôli cene.

Inak dosť ma šoklo že tlačidlá na Xperii Neo korodujú, resp. hmatateľne cítiť ošúchanie.

viperman11.08.2013 - 12:11 Trvalý odkaz

mne vydrzal tiez dva roky, a stale este funguje ale vymenil som ho za xperiu P, neo uz odpociva v sufliku :)

lacimir11.08.2013 - 16:03 Trvalý odkaz

Tiez som sa pred dvoma rokmi nechal nalakat na xperiu Neo, ako moj prvy android, ale zacal som toho lutovat uz po mesiaci. Najviac sa mi pozdaval fotak pred kupou (mal auto zostrovanie, led,8MP), kym som s nim nezacal fotit. Robi take cudne fotky zrnite. Predtym som pouzival nokiu N97, a bol to citelny pokles dole, samozrejme ak si odmyslim pekne graficke efekty (ale naco mi su ked mobil nefungoval v pohode). Len, co sa trochu zaplnila pamat tak konec, neo sa zasekla. Hnevalo ma aj to, ze dotykovy displej nefungoval tak ako by mal. Niekedy aj 4x krat som musel tuknut na ikonu aby raz otvorilo. O vydrzi baterie ani nehovorim, normalne ked je iba polozeny tak vydrzal aj dva dni. Ak som vsak aj volal, tak rano plno nabity som musel uz vecer opat dat na nabijacku. Po dvoch mesiacoch trapenia isla do suplika a vytiahol som spat N97. Teraz by som si rad kupil Note 2 alebo Note 3 ak pride v septembri, lebo ten stylus mi tiež velmi chyba.

Me_Gusta12.08.2013 - 01:08 Trvalý odkaz

Mal som Xperiu Play (parametre ako NEO)
Mne najviac vadila vyladenosť systému. A problémy ako mal lacimir, ale aj tak to bol jeden z mojich najoblúbenejších telefónov :)

Celá diskusia 9 príspevkov