Prestigio MultiPhone 5430 - Intel inside

Recenzia smartfónu s 1,2 GHz procesorom Intel Atom, 4,3'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, OS Android 4.0 a 2 000 mAh batériou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

chipset: Intel Atom Z2420

procesor: 1,2 GHz s technológiou Hyper-Threading

grafický procesor: PowerVR SGX540

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 126 x 65 x 10 mm,

hmotnosť: 132 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 96 x 54 mm, uhlopriečka 4,3'' (110 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps), tlačidlo spúšte,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,05 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 2 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: odporúčaná cena 219 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, puzdro, dokumenty

Zariadenia značky Prestigio nie sú na našom trhu žiadnym nováčikom. Po cenovo dostupných dual SIM smartfónoch predstavil výrobca i jednosimkový model s 1,2 GHz procesorom Intel Atom Z2420 s technológiou Hyper-Threading, ktorá vytvára z jedného fyzického procesora dva virtuálne procesory. Zariadenie je s týmto typom procesora naozaj rýchle, počas dvojtýždňového testovania som sa nestretla so žiadnym zaváhaním, trhavým pohybom v menu alebo mrznutím. Grafiku má na starosti PowerVR SGX 540. Náročnejšie hry som na smartfóne nehrala, nie som herný typ, ale bežné hry a aplikácie fungovali tak ako mali. Bezproblémový multitasking zabezpečila pamäť RAM s kapacitou 1 GB, bežne dostupná hodnota bola približne 700 MB, čo na chod aplikácií plne dostačovalo. Horšie to bolo s vnútorným ukladacím priestorom.

Z papierový 4 GB ostalo po zapnutí telefónu iba 2,05 GB, čo nie je veľa. Nie všetky aplikácie sa dajú inštalovať na pamäťovú kartu, a tak neodporúčam bezhlavo sťahovať z Google Play akýkoľvek softvér. Slot na microSD kartu do veľkosti 32 GB nájdeme pod zadným krytom, ktorý má jemný, elegantný vzor. Nájdeme tu i tradičné logo a názov výrobcu. Pohľad na dolnú časť krytu nenechá nikoho na pochybách, aký typ procesora vo vnútri smartfónu pracuje.

Prestigio MultiPhone 5430 má príjemné rozmery a vyhotovenie z lesklých plastov. Bočné steny sú olemované strieborným pásikom, ktorý má imitovať kov. V ruke sa drží veľmi dobre. Napriek použitiu lesklých materiálov nie sú odtlačky prstov na zadnej strane, vďaka vzorovanému krytu, veľmi viditeľné. O displeji sa to už povedať nedá. Ten sa pravidelne mení na daktyloskopický raj. 4,3-palcový displej dostal qHD rozlíšenie 540 x 960 bodov, čo je, podľa mňa, pri tejto veľkosti uhlopriečky dostatočné.

Použitý IPS panel zaistí, že i na priamom slnku sa dokážete na displeji zorientovať. Nechýba ani nastavenie automatického jasu. Citlivosť displeja nebola zlá, no občas som mala pocit, že ovládam kapacitný displej. Nie vždy zareagoval na prvý dotyk. Na ovládanie nájdeme pod displejom tri veľmi slabo podsvietené softvérové tlačidlá. Cez deň ani nebolo vidno, či vôbec svietia.

V pravej stene sú umiestnené klávesy ovládania hlasitosti a dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Vľavo je nabíjací microUSB konektor, ktorý by som radšej videla v spodnej stene. Hore našli svoje miesto audio jack a vypínač. Dlhé stlačenie vypínača vyvolá ponuku Vypnúť, Režim v lietadle a zapnutie vibračného či tichého režimu. V hornej časti displeja nechýba indikačná LED dióda, ktorá jasným bielym svetlom upozorňuje na zmeškané udalosti. V noci bolo jasné svetlo diódy až rušivé. Počas nabíjania svieti červene, po nabití na plnú kapacitu sa zmení na bielu farbu.

Operačný systém Android beží v staršej verzii 4.0 Ice Cream Sandwich. O prípadnej aktualizácii na novšiu verziu sa zatiaľ nehovorí. Tak ako je u Prestigia zvykom, nie je doplnený o žiadnu grafickú nadstavbu, nájdeme tu iba niekoľko výrobcom nainštalovaných aplikácií. Na prezeranie a editáciu dokumentov poteší aplikácia OfficeSuite v Pro verzii. Fanúšikovia elektronických kníh tu nájdu i čítačku eReader Prestigio s bohatou ponukou kníh, ktorá kombinuje aplikáciu na čítanie s online obchodom. File manager poslúži na prehliadanie obsahu zariadenia.

Sťahovacia lišta je veľmi skromná. Nájdeme tu iba oznámenie o zmeškaných udalostiach, dátum, názov operátora a vstup do Nastavení. Žiadne skratky a rýchle voľby. Tie si môžete umiestniť ako widgety na plochu. Domácich obrazoviek je päť a ich počet je nemenný. Chýba síce rotácia z prvej na poslednú, no ja som sa bez toho zaobišla.

E-mailovú komunikáciu majú na starosti dve aplikácie: Gmail a Email. Tá prvá slúži výhradne na používanie s Google účtom, v druhej si môžete nadefinovať akýkoľvek iný e-mailový účet. Poštového klienta, myslím, nie je nutné bližšie predstavovať. Nájdete ho v každom Androide. SMS a MMS správy sú radené do konverzácií. Softvérová QWERTY klávesnica je pohodlná, a i v režime na výšku som robila iba minimum preklepov. Pri otočení na šírku je písanie samozrejme pohodlnejšie, no text, na ktorý odpovedáte nevidíte. Pri prezeraní internetových stránok sa nevyhnete približovaniu textu. Stačí dvakrát poklopať po displeji a text je konečne čitateľný. Pri surfovaní po webe majú Full HD displeje jednoznačne navrch.

Od fotoaparátu, aj keď osemmegapixelového, zázraky nečakajte, ale na bežné snímanie a nahrávanie HD videí poslúži dobre. Automatické zaostrovanie funguje bez problémov, na doostrenie poslúži aj dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Nechýba prisvetľovacia dióda, ktorú oceníte hlavne v zhoršených svetelných podmienkach. V úplnej tme vám však veľmi nepomôže. V nastaveniach nájdeme niekoľko scénických režimov a farebných efektov. Nechýba režim Panorama ani rýchle snímanie 5 snímok za sebou (aj keď výrobca udáva 8 snímok, nám sa podarilo zhotoviť stále iba 5). Na videohovory poslúži predná VGA kamera s nízkou kvalitou.

Medzi špecifikáciami nájdeme podporu rýchlej dátovej siete HSPA, Wi-Fi, GPS, Bluetooth či FM rádio s RDS. Na jeho počúvanie však musíte zapojiť slúchadlá. V nastaveniach rádia nájdete aj časovač automatického vypnutia s hodnotami 30 minút, 1 alebo 2 hodiny. K rádiu sa dostanete aj zo zablokovanej obrazovky, funguje i ovládanie hlasitosti pri zhasnutom alebo zablokovanom displeji.

Namiesto klasického hudobného prehrávača je tu aplikácia Hudba Play, ktorá slúži aj ako online obchod. Na Slovensku však služba zatiaľ nie je dostupná. Vlastnú hudbu si môžete pridať z počítača pomocou USB kábla.

Batéria s kapacitou 2 000 mAh vydrží pri bežnom používaní dva dni (niekoľko hovorov, zapnutá online synchronizácia, push e-mail, permanentné Wi-Fi pripojenie, pár foto, sem-tam web). Na smartfón s Androidom je to slušná hodnota, no pri prvom pohľade na kapacitu akumulátora a parametre smartfónu som očakávala o niečo vyššiu výdrž.

Výhody:

+ výdrž

+ rýchlosť systému

+ čitateľnosť displeja v exteriéri

+ hardvérová spúšť fotoaparátu

Nevýhody:

- staršia verzia Androidu

- slabo podsvietené dotykové tlačidlá

- nízka kapacita vnútornej pamäte

Orientačná cena: 212 €

Záver

Čo dodať na záver? Prestigio MultiPhone 5430 je určený pre používateľa, ktorý nepotrebuje nadupaný smartfón, ale za primeranú cenu očakáva štandardnú výbavu. Procesor prekvapil svojou rýchlosťou a na bezproblémovom chode aplikácií mala svoju zásluhu aj kapacita RAM pamäte. Poteší aj pribalené ochranné puzdro v produktovom balení. Novému Prestigiu by určite pristala nižšia cenovka, než aktuálnych približne 212 eur. V tejto cenovej hladine mu robí vážneho konkurenta napríklad Huawei Ascend G600 či stále obľúbený LG Optimus L9.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 02.07.2013 - 18:01

nechápem prečo tam dali ICS ked na 4500 je JB..

rbt02.07.2013 - 18:57 Trvalý odkaz

Telefón sa už dá bežne kúpiť, viď Heureka...

LUCCKE02.07.2013 - 21:55 Trvalý odkaz

tiez nerozumiem tomu ICS

Nightmare03.07.2013 - 02:49 Trvalý odkaz

No co...typicky Prestigio

rbt03.07.2013 - 14:13 Trvalý odkaz

Nebude to ICSko preto, že je tak Intel procesor?
Možno ešte pre nový Android nemajú prepísané všetky knižnice na Intel procáky...

Celá diskusia 32 príspevkov