Sony Xperia Z Ultra - láska na druhý pohľad

Prvý kontakt s tenkým tabletofónom odolným proti vode a prachu s OS Android 4.2 a 6,44'' Full HD displejom. Na písanie umožňuje používať ceruzku či pero.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm MSM8974

procesor: štvorjadrový 2,2 GHz

grafický procesor: Adreno 330

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 179 x 92 x 7 mm,

hmotnosť: 212 gramov overenédisplej: TFT, Triluminos displej, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., uhlopriečka 6,44'' (164 mm), 79 x 141 mm, odolné proti poškriabaniu,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HDR,

predná kamera: 2 Mpix s nahrávaním Full HD videa

pamäť: pamäť 2 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 11 GB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, 3D zvuk, Clear Audio+, xLoud,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, IP55 / IP58,

batéria: Li-Ion batéria 3 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedená / Q3 2013

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.2.2

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, microUSB kábel, dokumenty

Sony Xperia Z je tabletofón s konštrukciou odolnou proti vode a prachu a s telom tenkým iba 7 mm, hmotnosť však narástla na 212 gramov. Ide o aktuálne najtenší smartfón s najväčším Full HD displejom na svete. Ponúka špičkový výkon a známy dizajn OmniBalance. Predná a zadná časť je vyrobená z tvrdeného skla, čím vzniká hladký povrch s panelom OptiContrast krytý pevným kovovým rámom. Navyše na písanie a tvorbu náčrtov bude možné používať akúkoľvek ceruzku, stylus alebo pero.

Sony Xperia Z Ultra (C6833) je prvý smartfón s technológiou Full HD Triluminos Display pre mobilné telefóny poháňaný najnovším procesorom od spoločnosti Sony X-Reality pre mobilné obrazové zariadenia. O výkon sa stará štvorjadrový 2,2 GHz procesor Qualcomm Snapdragon a 2 GB operačná pamät RAM. Vnútorný 16 GB priestor sa dá rozšíriť pamäťovými kartami do veľkosti 64 GB.

Operačný systém Android beží vo verzii 4.2.2 Jelly Bean a nechýba používateľské prostredie upravené výrobcom s doplnkovým softvérom, medzi ktoré patria aplikácie Walkman, Filmy, Album, Sony Reader a iné.

Medzi výbavou nájdeme všetko podstatné - podporu rýchlej dátovej siete HSPA+, LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, NFC, DLNA i FM rádio s RDS. K televízoru alebo externému monitoru pripojíte Xperiu Z Ultra cez HDMI kábel pomocou microUSB konektora s funkciou MHL. Cez funkciu one-touch môžete okamžite a jednoducho zdieľať hudbu, fotografie a videá z vášho tabletofónu so zariadeniami podporujúcimi NFC od spoločnosti Sony, vrátane reproduktorov, SmartWatch, bezdrôtových headsetov a televízorov.

Xperia Z Ultra je vďaka výborne reagujúcej obrazovke s rozpoznávaním písma, a kompatibilitou s akoukoľvek ceruzkou, vybraným stylusom alebo perom (kapacitný stylus alebo kovové pero s priemerom hrotu väčším ako 1 mm) stvorená i na prácu. Môžete si dokonca robiť poznámky alebo náčrty počas telefonovania. Klávesnica umožňuje jednoduché prepínanie pre ovládanie jednou rukou.

ikona

Skúsenosti: Ďalší týždeň so Sony Xperia Z UltraNedalo mi to. Nejaký čas teraz trávim s najväčším smartfónom, v akom som mal kedy vlastnú SIM kartu. A je to celkom sranda. Full HD, 6,4'', 7 mm, 8 Mpix a 3 000 mAh.

Prvý kontakt

Tichý výsmech konkurenčným päť- až šesťpalcovým tabletofónom z úst Sony znel najprv príliš odvážne, ale po pár dňoch s Xperiou Z Ultra ostávam očarený. Zaľúbil som sa najmä do sledovania Full HD filmov s pripojenými Bluetooth slúchadlami. Cítil som sa ako v kine. Horšie je to bez tých slúchadiel, hlasný reproduktor je opäť slabý a zakryjete ho jediným prstom, teda presne ako na Xperii Z. A to som si myslel, že po Xperia Tablet Z dostalo Sony rozum.

Rozmery veľmi neprajú noseniu vo vrecku, ale hrúbka 7 mm či hmotnosť príjemných 212 gramov, ktorú potvrdila aj redakčná váha, nás nemohli nechať chladnými. Skrátka, Xperia Z Ultra dobre vyzerá aj sa používa, pretože je ľahká a tenká. V bielej verzii sa nám páči o čosi viac, hlavne na nej vidno menej odtlačkov. K tomu všetkému pridajte ešte odolnosť voči vode vďaka tesniacim krytom takmer všetkých konektorov a cenovku 699 eur.

Okrem druhého reproduktora mi na Xperii Z Ultra chýba blesk fotoaparátu, menej lesklý displej a silnejšia batéria. Nový Samsung Galaxy Note 3 s o-palec-menšou uhlopriečkou displeja dokonca Xperiu Z Ultra prekonáva o rovných 10 % kapacity. A v praxi to bude istotne poznať.

Pozorovacie uhly obrazovky sú lepšie než na bežnom Zetku, ako aj Z1. Potešila ma aj informačná LEDka nad displejom. Pochvalu si zaslúži aj podpora pamäťových kariet, reálne dostupných 12 GB by mi v takomto zábavnom stroji istotne bolo málo. Fotografie, videoklipy, filmy, to všetko je na Full HD obrazovke radosť sledovať. Výrobca hovorí o rozlíšení 1920 x 1080 bodov v polohe na ležato, aplikácia CPU Identifier hlási 1824 x 1080 bodov. Tak či onak, pri rozlíšení takmer 6,5'' ide o vynikajúcu hodnotu.

Prostredie Android upravené firmou Sony je vám už istotne dobre známe z ostatných Xperií. Tu upozorňujeme na otáčanie obrazu aj na domácej obrazovke a možnosť umiestniť na každej jej strane až 6 x 6 ikon + 6 skratiek v spodnej lište.

Osemmegapixelový fotoaparát nie je žiaden zázrak, ale to som pri pohľade na zadnú stenu akosi očakával. Bez blesku to večer nie je žiadna sranda, ani HDR svojou aktivitou nijak nevyniká, skrátka, celá chvála fotoaparátu skončí jedine pri inteligentnej automatike, ktorá podľa situácie aktivuje príslušný režim (noc, slabé svetlo, rýchly pohyb, protisvetlo...).

Veľkou výhodou sú aj režimy úspory energie, či už Stamina alebo Wi-Fi podľa miesta. Funkcia My Xperia zase pomôže nájsť váš stratený telefón.

Plávajúce miniaplikácie nájdete pod multitaskingom, teda po stlačení pravého virtuálneho tlačidla v spodnej časti displeja. Pozerať web a písať si pritom poznámku má svoje veľké čaro.

Na jeden záber: Sony Xperia Z Ultra

Záver

Xperiu Z Ultra som mal zatiaľ v rukách iba pár dní. Za tie som postrehol zopár nedostatkov, pričom za najvážnejší považujem absenciu poriadnych stereo reproduktorov a LED blesku, no i tak musím povedať, že môj iPad mini to má u nás takmer zrátané. Len keby tento malý zázrak nestál dvojnásobok jeho základnej ceny. Sony Xperia Z Ultra je mašina pre technologických nadšencov. Prezeranie Fony.sk, čítanie PDF magazínu Riview, práca s kalendárom a večerný zážitok pri Full HD filme ma však presvedčili, že to nie je žiadna prerastená placka. Je to jednoducho tabletofón roku 2013, ako sa patrí. A že je veľký? Tak to si budete musieť počkať na niečo iné. Ja však zo sedem- či osempalcového tabletu veľmi rád prejdem na takéhoto 6,5-palcového drobca. A ešte si z neho môžem aj zavolať.

Snímky z fotoaparátu

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 25.06.2013 - 14:23

Snapdragon 800 v jeho najvyššej verzii. Ten bude obsahovať aj "refreshnutá" Xperia Z. Sony začína robiť ultimatívne zariadenia. Myslím, že zdatná konkurencia Galaxy Note3. Velice pjekné.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.06.2013 - 14:34 Trvalý odkaz

Pozerám, to má hrúbku iba 6,5mm. zaujímavé :)

paul25.06.2013 - 15:34 Trvalý odkaz

Vie niekto nieco o tom triluminos displaji?

viperman25.06.2013 - 16:10 Trvalý odkaz

nezvykle IPS panel (lebo sony dosial pouzivalo TN-ka az na tablet Z) ale co je to zac fakt netusim, mozno nejaka nova generacia IPS panelov

tomas125.06.2013 - 16:48 Trvalý odkaz

A naco su v telefonoch taketo super procesory?

Celá diskusia 19 príspevkov