Sedem dní so Sony Xperia Z

Skúsenosti z týždňového používania špičkovo vybaveného androidu s jemným 5'' Full HD displejom, vodeodolnou konštrukciou, 13 Mpix fotoaparátom a príjemnou hmotnosťou.

Bola som zvedavá na aktuálnu vlajkovú loď od Sony, a tak sa mi Xperia Z dostala na týždeň do rúk. Aj keď dizajn tejto vode odolnej Xperie má svojich priaznivcov, mňa veľmi nenadchol, či už lesklým, skleneným krytom, na ktorom vidno stopy vašich rúk hneď po očistení handričkou, či hranatou konštrukciou, ktorá bola pre moju ruku nepohodlná. Ostrejšie hrany smartfónu mi skrátka prekážali.

Od výroby je na prednej i zadnej strane konštrukcie nalepená ochranná fólia, a preto ma prekvapilo množstvo škrabancov, ktoré bolo na nej nielen vidieť, ale po dotyku prsta aj cítiť. Našťastie sa fólia dá odstrániť a displej bude ako nový. Spolu s odstránenou fóliou vraj zmizne aj logo Sony z prednej časti, vzadu ostáva.

Všetky konektory a sloty po bokoch zariadenia sú chránené proti prípadnému vniknutiu vody, čo je na jednej strane fajn, dizajn nerušia žiadne "diery" v konštrukcii, ale pri častejšom pripájaní slúchadiel alebo USB kábla či nabíjačky je to otravné. Hmotnosť prístroja ma príjemne prekvapila. Medzi moje hlavné telefóny patrí Samsung Galaxy Note, takže na veľké a ťažké zariadenia som zvyknutá. Xperia Z má o pár gramov menej, čo je pri dlhšom držaní v jednej ruke plus.

Oceňujem umiestnenie bočného blokovacieho tlačidla (vypínača). Bez problémov sa dá nahmatať aj v úplnej tme. Spokojná som bola aj s prítomnosťou indikačnej LED diódy. Blikala modrou, zelenou alebo bielou farbou, podľa toho, či prišiel e-mail, SMS-ka alebo správa z Facebooku.

Recenzie: Sony Xperia Z (5. 3. 2013)

Keď sa mi telefón dostal do rúk, bola som z prvého pohľadu na 5-palcový Full HD displej mierne rozčarovaná. Slabé, akoby zahmlené farby nastavenej tapety ma presviedčali o tom, že ponosy na bledé zobrazenie farieb sú opodstanené. No len do chvíle, kým som nevymenila pôvodnú tapetu za mnou preferovanú fialovú. Hneď to vyzeralo inak a oveľa lepšie. Krásne, jasné, žiarivé farby. Super. Toto sa mi páči. Čitateľnosť v exteriéri nie je najlepšia, ale ani najhoršia. Môj Galaxy Note je na tom ešte horšie. V informačnej lište, ktorá sa dala stiahnuť aj v zablokovanom stave, som našla všetko potrebné, o čom som chcela byť informovaná.

Na zamknutej obrazovke je nastavená skratka na rýchle spustenie hudobného prehrávača alebo fotoaparátu. Vlastné nastavenie skratiek som bohužiaľ nenašla. Prezeranie internetových stránok je parádne. Nechápem však, prečo výrobca znehodnotil displej dotykovými tlačidlami, ktoré zaberajú spodnú časť obrazovky. Používateľ je tak ukrátený asi o osem milimetrov, o ktoré je displej tým pádom kratší. Napríklad Huawei Ascend D2 ich umožňuje skrývať a zobrazovať podľa potreby. V aplikácii fotoaparát sa softvérové tlačidlá skrývajú a sú tam namiesto nich iba tri bodky, no aj tak pre mňa ostáva záhadou, prečo sa Sony takto rozhodlo.

Domácu obrazovku som si prispôsobila svojim potrebám, vytvorila niekoľko priečinkov a návštevu hlavného menu tak obmedzila na minimum. Občas mi chýbala možnosť cyklického prechodu z prvej na poslednú obrazovku, ale nič tragické sa nedeje. K samotnému fotoaparátu nemám väčšie výhrady. Fotím hlavne momentky, a preto som uvítala možnosť nastaviť si fotoaparát do režimu Superior Auto. Fotoaparát vtedy dokáže rozpoznať, čo fotíte, či krajinu, dokument, objekt v pohybe alebo v protisvetle a podobne, a tomu prispôsobí jednu zo scén (scénu si môžete samozrejme nastaviť aj ručne).

V hudobnom prehrávači ma príjemne prekvapila funkcia ClearAudio+. Pri jej zapnutí a pripojení slúchadiel bol rozdiel v prehrávanej kvalite naozaj poznať. Hlasné prehrávanie cez reproduktor ma naopak svojou kvalitou nenadchlo. Hlavne si dávajte pozor na to, aby ste pri reprodukcii hudby alebo videí nedržali telefón pravou dolnou hranou v ruke. Tam je totiž umiestnený reproduktor a pri tradičnom držaní telefónu je zvuk takmer utlmený.

Na jeden záber: Sony Xperia Z

Pri úrovni batérie nižšej než 30 % sa aktivuje režim šetrenia. Režim si môžete prispôsobiť a určiť, ktoré funkcie telefónu budú obmedzené. Režim Stamina obmedzujúci dátové prenosy po zhasnutí obrazovky som nepoužívala. Aj tak som bola s výdržou batérie spokojná. Nabíjala som každý druhý deň. Čakala som rýchle vybíjanie, veď aj náš vedúci konštatoval, že mu batéria vydržala tak pol dňa. Možno pomohlo resetovanie na pôvodné nastavenia, ktoré som urobila hneď ako sa mi telefón dostal do rúk. Telefón som používala na hovory, sem-tam prezeranie internetu, občas nejakú fotku. Stále bolo zapnuté pripojenie Wi-Fi, nonstop som bola pripojená na Gtalk, samozrejmosťou bola synchronizácia e-mailov, každé štyri hodiny sa mi aktualizoval widget Facebooku a počasia. No verím, že pri väčšej záťaži by som Xperiu bez problémov vyšťavila aj za jeden deň.

Čo dodať na záver? Xperia Z je rýchly stroj, počas testovania som nezaznamenala nejaké zaváhanie alebo spomalenie reakcií. Len Instagram mi občas padal, ale možno by pomohlo jeho preinštalovanie. Nič závažné smartfónu vytknúť nemôžem. Na večne "upatlaný" dzajn a nepohodlné držanie sa dá zvyknúť. S displejom, možnosťami prispôsobenia, rýchlosťou prepínania medzi aplikáciami som bola spokojná. Reakcie na dotyk boli presné a rýchle. Výdrž dva dni pri mojom používaní, mi tiež vyhovuje.

Čo by som mu vytkla? Snáď pre niekoho takú maličkosť: hlasitost zvonenia a upozornení na prijatú správu, chat alebo e-mail sa nedá nastaviť osobitne. Takže keď máte hlasitosť zvonenia nastavenú takmer na maximum, oznámenie o prijatej pošte vám uprostred tichej noci môže spôsobiť menší šok. Možno stačí pohľadať v Google Play vhodnú aplikáciu a bude po probléme, ale prečo na to výrobca nemyslel už skôr? Sony Xperia Z ma milo prekvapila, a viem si ju predstaviť ako svoj primárny telefón. Pár nedostatkov sa jej dá odpustiť a pridanou hodnotou je telefonovanie v daždi, sprche a nebála by som sa ju zobrať ani na dovolenku k vode. Prípadné ošplechutie či krátky pobyt vo vode by jej nemali uškodiť. No doma som jej odolnosť radšej neskúšala.

Diskusia k článku:

Teco 10.05.2013 - 12:47

Sony Ericsson??? Mr. Hombauer nám trošku zaspal dobu a zase raz dokázal, že je PÁN "ODBORNÍK" :)

DJ Pepe10.05.2013 - 22:24 Trvalý odkaz

aj ja to volam stale sony ericcson zo zvyku a co.. ale kto si chce rypnut tak si najde cokolvek

Teco13.05.2013 - 12:05 Trvalý odkaz

Pepe, ty to doma volaj kludne aj Sonycsson, ale Mr. "chcelbysombytrazredaktor" by mal podavat relevantne informacie...

MUDr Herczegh Štefan16.05.2013 - 18:08 Trvalý odkaz

existuje program na prehravanie-upravenie burst snímkov?Ďakujem

andrej08.06.2013 - 22:30 Trvalý odkaz

ľudia nemusíte sa báť môžete ho dať v pohode do vody, je strašne dobrý

Celá diskusia 5 príspevkov