Prestigio MultiPad 9.7 Ultra Duo - na dlhé cesty

Recenzia 9,7'' cenovo dostupného tabletu s XGA rozlíšením, OS Android 4.1, dvojjadrovým procesorom, 2 Mpix fotoaparátom a dlhou výdržou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.1 Jelly Bean

chipset: ARM Cortex A9 Rockchip RK3066

procesor: dvojjadrový 1,6 GHz

grafický procesor: Mali 400 MP

frekvencie: nepodporuje

rozmery: 243 x 190 x 11 mm,

hmotnosť: 671 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 024 x 768 b., uhlopriečka 9,7'' (246 mm)

fotoaparát: fotoaparát 2 Mpix, nahrávanie HD videí,

predná kamera: 2 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 13,3 GB + 0,98 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: nepodporuje

lokálny prenos dát: microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI miniHDMI,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 7 800 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 189 eur

Neobsahuje/nepodporuje: slot na SIM kartu, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, globálny prenos dát, FM rádio, DLNA, Bluetooth, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.1

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, microUSB kábel, OTG kábel, puzdro, dokumenty

Na testovanie tabletu som sa tešila. Nie som totiž asi tá správna cieľová skupina, ktorá už doma nejaký tablet vlastní. Preto ma zaujímalo, či ma dokáže tento model presvedčiť o tom, že preňho nájdem využitie. A výsledok? Už teraz vám môžem prezradiť, že sme si na seba rýchlo zvykli. Aj keď, samozrejme, nebolo vždy všetko ružové.

Keď som Prestigio so šialene dlhým názvom MultiPad 9.7 Ultra Duo a kódovým označením PMP5597D vytiahla z krabice, prekvapila ma jeho vysoká hmotnosť. Nepozdávala sa mi hodnota udávaná výrobcom, a tak som krásavca v čierno - červenom prevedení postavila na digitálnu váhu a pocit ma neklamal. Reálne má takmer o 100 gramov viac. Viem, desať palcov už nie je drobček, ale predsa len, držať 671-gramový tablet v ruke počas pozerania celovečerného filmu? Neexistuje. Buď mu zadovážite šikovný stojan alebo si ho počas prezerania filmu o niečo opriete. Inak vaše ruky dostanú zabrať. Konštrukcia je pevná, zadná strana má matnú úpravu, takže odtlačky vašich prstov až tak nevidno. Pri dlhšom používaní sa občasnému pretretiu handričkou nevyhnete. Prednú stranu budete musieť leštiť častejšie. Lesklý displej so sebou prináša všetky jeho neduhy. Okrem častého odstraňovania odtlačkov aj zlú čitateľnosť v exteriéri. Na priamom slnku na ňom toho veľa nevidno. Rozlíšenie 9,7-palcového displeja 1 024 x 768 bodov nepatrí medzi špičkové, no bežnému používateľovi bude určite stačiť. IPS panel zabezpečil dobré pozorovacie uhly. Horšie to bolo s citlivosťou a reakciami na dotyk, ktoré sa občas vyskytovali pri akomkoľvek používaní. Pre nepresnosť a zlé reakcie bolo hranie hier niekedy utrpenie.

Na prednej strane sa nenachádza žiadne hardvérové tlačidlo, všetky ovládacie prvky sú umiestnené po bokoch zariadenia. Hore nájdeme klávesy ovládania hlasitosti a Home tlačidlo, ktoré vás dlhým stlačením vráti na hlavnú obrazovku. Krátke stlačenie znamená vrátenie v aplikácii alebo menu o krok späť. Na pravej strane sú všetky ostatné prvky pekne spolu. Audiokonektor, miniHDMI, slot na microSD kartu, vypínač s funkciou blokovania displeja, nabíjací konektor a dva microUSB konektory. Jeden na prepojenie s počítačom alebo notebookom a druhý pre použitie kábla s funkciou USB OTG na pripojenie externej klávesnice, myši či USB kľúča. Kábel je súčasťou balenia a všetko funguje bez problémov. Na prehliadanie pripojeného externého zariadenia dobre poslúži už nainštalovaná aplikácia Explorer. Pri každom ovládacom prvku je na zadnej strane biela ikona, ktorá neskúsenému používateľovi poradí, na aký účel slúži. Šikovné. V hornej časti zadnej steny sú umiestnené dva reproduktory. Zvuk, ktorý z nich pri prehrávaní uloženej hudby alebo filmu vychádza patrí k tým horším. Napriek umiestneniu reproduktorov sa pri položeni tabletu zadnou stranou dole, napríklad na postel, zvuk stlmil iba mierne.

Vo vnútri pracuje dvojjadrový procesor ARM Cortex A9 s taktom 1,6 GHz a štvorjadrová grafika Mali 400. Pri väčšej záťaži procesora som sa stretávala s oneskorenými reakciami a sekaním pri pohybe v menu či aplikáciách. Problém bol aj pri súčasnom počúvaní hudby a prezeraní internetu, kedy bolo trhanie v prehrávanej skladbe naozaj rušivé. No so zamrznutím displeja alebo padaním aplikácií som sa nestretla. Operačná pamäť RAM má veľkosť 1 GB a vnútorná kapacita je rozdelená na dve časti - interný 0,98 GB priestor na inštaláciu aplikácií a nand flash s dostupnou kapacitou 13,38 GB. Operačný systém Android beží vo verzii 4.1.1 Jelly Bean bez grafickej úpravy výrobcom. Domáce obrazovky sú len tri a ich počet je pevne daný. Chýba aj cyklický prechod, no pri troch obrazovkách to ani nevadí. Dostať sa z prvej na tretiu trvá iba okamih. Veľkosť widgetov na ploche sa dá upraviť podľa vašich požiadaviek. Nájdete ich pri vstupe do menu, ktoré je rozdelené na aplikácie a miniaplikácie, čo sú vlastne spomínané widgety. Na obrazovku ich pridáte podržaním prsta a potiahnutím na vami vybrané miesto. Ťuknutím na informačnú lištu vpravo dole sa dostanete k nastaveniam režimu Lietadlo, Wi-Fi siete, zvuku, otáčaniu displeja, jasu displeja (automatická úprava jasu chýba) a jedným kliknutím si môžete vypnúť oznámenia. Na zamknutej obrazovke sú nastavené tri skratky na odomknutie, spustenie fotoaparátu a vyhľadávanie. Nikde v menu som nenašla možnosť nastaviť si vlastnú skratku. Škoda.

Na softvérovej klávesnici sa písalo veľmi dobre. Páčil sa mi zvuk s imitáciou starého písacieho stroja, môjmu okoliu však išiel na nervy. :) Neskôr som si z Google Play nainštalovala Smart Keyboard so slovenským rozložením QWERTZ klávesnice, na ktorej som písala všetky svoje postrehy z používania tabletu.

Fotoaparát s 2-megapixelovým rozlíšením kvalitou neohúri, slúži skôr ako doplnok. Chýba automatické zaostrovanie aj prisvetľovacia dióda. Nastavenia fotoaparátu sú strohé, na výber máte iba automatický alebo nočný režim. Môžete nahrávať aj časozberné video v intervaloch 1 až 10 sekúnd. Nechýba tiež možnosť zhotovovať panoramatické snímky. V galérii sú fotografie radené tradične podľa miesta, času, názvu, ľudí a môžete si vybrať aj snímky uložené v niektorej cloudovej službe na prezeranie v režime offline. Pri video chate oceníte prítomnosť prednej 2-megapixelovej kamery, umiestnenej na nezvyklom mieste v pravom hornom rohu.

Hudobný prehrávač ponúka delenie obsahu podľa interpretov, albumov, jednotlivých skladieb a playlistov. Hlasitosť prehrávanej skladby sa dá ovládať aj pri zamknutej obrazovke. FM rádio by ste hľadali márne.

Na e-mailovú komunikáciu nájdeme dve aplikácie - Gmail a Email. Prvá poslúži na spravovanie pošty z Google účtu, v druhej si nadefinujete akékoľvek e-mailové konto. Na prezeranie a editáciu dokumentov poteší nainštalovaná aplikácia OfficeSuite v Pro verzii. Fanúšikovia elektronických kníh tu nájdu čítačku eReader Prestigio s bohatou ponukou kníh, ktorá kombinuje aplikáciu na čítanie s online obchodom. Daňou za nižšiu cenu tabletuje je absencia GPS a Bluetooth. Sklamaním preto pre mňa bolo otvorenie aplikácie Mapy, ktorá ani po dlhšom čase nenašla moju aktuálnu polohu, takže softvér s určovamím polohy, ako napríklad Google Mapy alebo Foursquare, boli nepoužiteľné. Netuším, či to bolo spôsobené softvérovou chybou alebo to bol problém iba testovacieho kusu. Druhý tablet rovnakej značky, ktorý som testovala neskôr, s určením polohy na základe Wi-Fi siete problém nemal a našiel moju pozícii v priebehu pár sekúnd.

Milo ma prekvapila výdrž tabletu na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 7 800 mAh ho udrží pri živote asi štyri dni (dve hodiny denne na internet, e-maily a čítanie správ). Wi-Fi pripojenie bolo počas spánku neaktívne, vtedy samozrejme ani neprebiehala synchronizácia pošty, čo šetrilo batériu. Počas noci mi ubudli len 3 % z kapacity. Pozeranie 90-minútového filmu zobralo približne 25 %. Takže počas celodenného cestovania sa nemusíte starať o nabíjanie ani pri intenzívnejšej záťaži tabletu. Nepríjemné prekvapenie nastalo pri nízkej kapacite batérie (10 %), kedy začal blikať displej a neskôr bol tablet úplne nepoužitelný. Dokonca nereagoval ani na odblokovacie tlačidlo a až po pol hodine nabíjania sa s ním dalo opäť pracovať. Nabíjanie trvalo na môj vkus dosť dlho. Približne štyri až päť hodín. No, samotnej výdrži nemám čo vytknúť.

Súčasťou balenia je praktické a elegantné kožené puzdro s logom výrobcu, ktoré mi dobre slúžilo na denné prenášanie tabletu v kabelke. Okrem už spomenutého USB OTG kábla sa v balení nachádza microUSB kábel a nabíjačka s dvomi rôznymi koncovkami.

Výhody:

+ pevná konštrukcia

+ výborné pozorovacie uhly

+ výdrž na jedno nabitie

+ cena

+ obsah produktového balenia

Nevýhody:

- hmotnosť

- lesklý displej

- občas nepresné a oneskorené reakcie displeja

- kvalita fotoaparátu

- nefunkčnosť tabletu pri nízkej kapacite batérie

Orientačná cena: 189 € (mobilonline.sk)

Záver

Prestigio MultiPad 9.7 Ultra Duo môžem odporučiť bežnému používateľovi, ktorý hľadá desaťpalcové zariadenie hlavne na prezeranie internetu, sociálnych sietí, videí (aj vo Full HD rozlíšení), občasné hranie hier, čítanie správ, elektronických kníh či skypovanie. Za prijateľnú cenu dostane nielen šikovný tablet, ale aj bohaté príslušenstvo, a vďaka dlhej výdrži na jedno nabitie bude výborným spoločníkom na cestách. Zamrzí zlá viditeľnosť displeja pri používaní vonku a treba pamätať aj na to, že zhotovené fotografie nebudú veľmi vhodné na prezeranie v počítači. Napriek tomu, že doteraz mi doma podobné zariadenie nechýbalo, lúčila som sa s ním nerada. Množstvo vecí som si zrazu vedela vybaviť i na tablete, takže môj notebook odpočíval dlhšie než bol zvyknutý. Testovanie ma presvedčilo o tom, že aj u mňa si tablet nájde svoje uplatnenie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu