Prestigio MultiPad 8.0 3G Note - pero a SIM

Recenzia 8'' XGA tabletu s OS Android 4.1 a dvojjadrovým procesorom. Štandardnú výbavu s 5 Mpix kamerou a slotom na SIM kartu dopĺňa špeciálne dotykové pero.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.1 Jelly Bean

chipset: Rockchip RK3066

procesor: dvojjadrový 1,6 GHz ARM Cortex-A9

grafický procesor: Quad Core Mali 400MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 207 x 164 x 12 mm,

hmotnosť: 579 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (elektromagnetický digitizér, kapacitný), 16 mil. farieb, 768 x 1 024 b., rozmery 163 x 122 mm, uhlopriečka 8'' (203 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, autofókus, nahrávanie HD videí

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM (dostupných 874 MB) + 16 GB ROM (dostupných 13 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI miniHDMI,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, akcelerometer, dotykové pero

batéria: Li-Ion batéria 6 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 299 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, Bluetooth, GPS, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného tabletu: Android 4.1.1

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, microUSB kábel, puzdro, stylus, OTG kábel, dokumenty

Firma Prestigio nie je na našom trhu žiadny nováčik a používatelia sú zvyknutí na zariadenia s veľmi dobrým pomerom cena / výkon nielen pri smartfónoch, ale aj tabletoch tejto značky. Niekoľko dní sme v redakcii testovali vážneho konkurenta osempalcového tabletu Samsung Galaxy Note, ktorý zaujme tých, čo hľadajú jeho lacnejšiu alternatívu. Kúpou modelu Prestigio MultiPad 8.0 3G Note môžete pri porovnaní s 3G verziou Samsungu ušetriť približne 200 eur, čo môže byť, napriek lepšej výbave Galaxy Note 8.0, pre mnohých rozhodujúcim faktorom. Prívlastok v názve napovedá, že tablet ponúkne okrem tradičných možností aj písanie, kreslenie či úpravu fotografií pomocou špeciálneho dotykového pera.

To nenájdete ako u konkurencie zabudované v tele tabletu, ale umiestnené v dodávanom aktívnom puzdre. Zatvorením puzdra sa zariadenie uspí, odklopením sa zobudí. Súčasťou balenia je okrem nabíjačky s dvomi koncovkami i microUSB kábel a OTG kábel na pripojenie napríklad myši, klávesnice alebo USB kľúča. Prestigio je známe a obľúbené aj kvôli bohatému dodávanému príslušenstvu.

Po rozbalení krabice a prvom uchopení tabletu do ruky ma prekvapila nielen hrúbka konštrukcie, ale hlavne vyššia hmotnosť. Papierovému údaju 450 gramov sa mi nechcelo veriť, a tak som si hmotnosť overila na digitálnej váhe, ktorá ukázala o 120 gramov viac. Keď si k tomu pripočítate puzdro s vloženým perom, ktoré má hmotnosť 205 gramov, konečných 784 gramov je pri dlhšom držaní v ruke alebo častom prenášaní poriadne cítiť. Samotnej konštrukcii nemám čo vytknúť. Je pevná, nikde nič nevŕzga a napriek vyššej hmotnosti sa tablet veľmi dobre drží v ruke. Môžu za to jemne skosené hrany smerom dozadu. Zariadenie je vyhotovené z matného plastu, na ktorom po dlhšom používaní aj tak vidno odtlačky, no menej než pri použití lesklých materiálov.

V pravej bočnej stene nájdeme vypínač a klávesy ovládania hlasitosti v striebornej farbe. Pri nabíjaní svieti vypínač na červeno a pri úplnom nabití batérie zhasne. Škoda, že nefunguje aj ako indikačná LED dióda. Hore sú stereo reproduktory a kryté sloty na SIM a microSD kartu. S ich otváraním som mala menšie problémy. Kryty držia naozaj pevne. Zvyšné konektory a ovládacie prvky nájdeme v spodnej stene. Keď to zoberieme od kraja, vidíme audio jack, microUSB vstup, malý otvor určený na prípadný reset zariadenia, miniHDMI konektor, otvor pre nabíjací kábel, posuvný zámok na výhradné ovládanie displeja dotykovým perom a mikrofon.

Zadná strana patrí objektívu 5-megapixelového fotoaparátu s automatickým zaostrovaním, prisvetľovacia dióda, ktorá by sa zišla pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach bohužiaľ chýba. Pod objektívom sa nachádza meno a logo výrobcu a nižšie identifikačné údaje zariadenia. Po vložení tabletu do ochranného puzdra sú všetky konektory a ovládacie prvky prístupné. Puzdro zároveň poslúži ako stojan, čo sa môže hodiť pri prezeraní filmov alebo fotografií. Fotografovanie s puzdrom však nie je príliš komfortné. Výrez na objektív v jeho zadnej stene totiž občas "liezol" do záberu a bolo potrebné puzdro v mieste kamery pritlačiť k telu tabletu.

Rámček okolo displeja je hrubý, na prvý pohľad až príliš. Matný 8-palcový IPS displej s pomerom strán 4:3 (podobne ako má napr. Apple iPad mini) a rozlíšením 1 024 x 768 bodov je pokrytý magnetickou vrstvou (elektromagnetickým digitizérom), ktorá umožňuje písať a kresliť po displeji pomocou špeciálneho pera a dokáže previesť aj rukou písaný text do tlačenej podoby. Dodávané pero na prácu s bežným dotykovým displejom nevyužijete. So Samsungom Galaxy Note však problém nebol. Pri používaní pera sa vo výške približne tri centimetre nad displejom objaví biela bodka pre presnejšiu orientáciu a dotyk. Druhá strana pera slúži ako guma. Dlhým podržaním bočného tlačidla stylusu si v poznámke označíte oblasť, ktorú potom môžete ľubovoľne premiestniť na iné miesto. Pozorovacie uhly sú dobré, viditeľnosť v exteriéri je, aj vďaka matnej vrstve, slušná. Pri čítaní správ vonku a za slnečného počasia som nemala veľké problémy s rozoznaním textu.

Srdcom tabletu je dvojjadrový procesor Cortex A-9 s taktom 1,6 GHz, ktorej sekunduje 1 GB operačnej pamäte RAM, čo na svižný chod systému úplne stačí. Počas testovania som nezaznamenala žiadne zasekávanie alebo výraznejšie zaváhanie. Len citlivosť displeja nebola vždy podľa mojich predstáv. Občas som sa nevyhla opakovanému ťuknutiu na obrazovku, kým tablet vykonal čo mal, inokedy naopak iba letmý pohyb po displeji stačil na neželaný posun alebo pohyb v menu či po internetovej stránke. Štvorjadrová grafika Mali 400 dovolí hranie aj náročnejších hier a prehrávanie Full HD videí. Z papierovej 16 GB kapacity vnútorného priestoru je použiteľných približne 13 GB a nechýba možnosť rozšíriť pamäť microSD kartami do veľkosti 32 GB. Operačný systém Android beží vo verzii 4.1.1 a je bez akejkoľvek grafickej úpravy výrobcom.

Prestigio obohatilo ponuku menu o niekoľko aplikácií. Jednou z nich je eReader Prestigio, ktorá funguje nielen ako čítačka elektronických kníh, ale aj ako online kníhkupectvo. Nechýba nočný režim na pohodlné čítanie v tme, priblíženie a oddialenie textu, navigovanie po stranách či pridanie záložky. Po vybalení z krabice nájdete v zariadení nainštalovaný aj OfficeSuite Pro, ktorý oceníte pri práci s dokumentami. Súborový manažér Explorer poslúži na prehľadávanie uložených multimédií, dokumentov alebo aplikácií. Po ťuknutí na aplikáciu Hodiny sa displej premení na veľké digitálne hodiny so zobrazením dátumu a možnosťou nastaviť si budík. Ťuknutím na displej sa stlmí podsvietenie a zapne sa na nočný režim. Budík si môžete odložiť alebo automaticky po nastavenej dobe stíšiť. Aktívny je aj pri tichom režime, pri vypnutom zariadení vás však nezobudí. Medzi užitočné aplikácie patrí Využitie dát, ktoré slúži na kontorolu spotrebovaných megabajt, nastavenie objemu a cyklu. Nájdete tu prehľad, koľko dát ktorá aplikácia v sledovanom období spotrebovala. Systémové aplikácie Kalendár a Galéria neponúkajú nič nové. Kalendár je klasicky zobrazený podľa dňa, týždňa, mesiaca a agendy, galéria sa delí podľa albumov, miesta, času, ľudí a značiek.

Tak ako je u tabletov tejto značky zvykom, domáce obrazovky sú tri a ich počet sa nedá meniť, nefunguje ani cyklický prechod medzi nimi. To mi ale pri počte troch strán nechýbalo a tri domáce obrazovky mi na tablete úplne stačia. Zo zablokovanej obrazovky môžete rýchlo spustiť fotoaparát alebo vyhľadávač. Pridať si vlastné skratky najpoužívanejších aplikácií nie je možné. To by som naopak uvítala. V dolnej lište sa zobrazujú notifikácie udalostí, čas, dátum, aktivita Wi-Fi alebo mobilnej dátovej siete a percentá batérie. Ťuknutím na informačnú lištu vpravo dole sa dostanete k nastaveniam režimu Lietadlo, Wi-Fi siete, zvuku, otáčaniu displeja, jasu displeja (automatická úprava jasu stále chýba) a jedným kliknutím si môžete vypnúť oznámenia. V dolnej lište sa nachádza aj ikona na deaktiváciu ovládania displeja prstami. Po jej aktivácii sa dá obrazovka ovládať iba dodávaným dotykovým perom.

Hudobný prehrávač ponúka klasické zobrazenie podľa interpretov, albumov, skladieb a playlistov. Prehrávač môžete ovládať aj zo zablokovanej obrazovky a zmena hlasitosti funguje aj pri zhasnutom a zablokovanom displeji. FM rádio bohužiaľ chýba.

Svoju polohu na mape nájdete bez problémov, aj bez vloženej SIM karty. Aplikácia Navigácia, ktorá používa Google mapy, poslúži skôr iba na plánovanie trasy, keďže GPS modul chýba.

Na softvérovej klávesnici sa mi písalo veľmi dobre. Pri dotyku nechýbal zvuk, ktorý imituje starý písací stroj. Komu tento dnes už neštandardný zvuk nevyhovuje, môže si ho zmeniť alebo vypnúť úplne, prípadne si doinštaluje niektorú z klávesníc dostupných na Google Play. V redakcii nedáme dopustiť na Smart Keyboard.

Fotografie zhotovené zadným 5-megapixelovým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním sú priemernej kvality. LED blesk využiteľný pri zhoršených svetelných podmienkach chýba. Keďže tu nenájdeme režim makro, na fotografovanie objektov z blízka zabudnite. Na výber máte iba dve scény: auto a noc. Fotografie sa dajú upravovať, v ponuke je osem rôznych filtrov, môžete na fotke kresliť, použiť automatické opravy alebo ju priradiť ku kontaktu, zdieľať či použiť ako tapetu. Príjemne prekvapila funkcia Panorama. Pri rýchlom pohybe sa na obrazovke objaví upozornenie, že s tabletom hýbete rýchlejšie než by bolo žiadúce. Výsledná kvalita zhotovenej panoramatickej snímky je slušná a pri pomalom pohybe nevidno žiadne prechody medzi snímkami. Počas nahrávania videa môžete aj fotiť, zvuk spúšte fotoaparátu je však vo videu výrazne počuť. Škoda, zvuk uzávierky sa totiž nedá vypnúť, nepomôže ani tichý režim. Predná VGA kamera je vhodná iba na video chat. Snímky zhotovené 0,3 Mpix fotoaparátom sú nízkej kvality.

To, čo Prestigio MultiPad 8.0 Note odlišuje od ostatných podobných tabletov je možnosť "vyblázniť sa" s dotykovým perom v aplikácii Smart Note. Softvér ponúka peknú grafiku, pri tvorbe novej poznámky máte na výber z niekoľkých dizajnov v tvare notesu. Medzi nastaveniami nájdeme pozadie listu - čistý, liňajkovaný, štvorčekovaný či farebný. Kresliť môžete nielen perom, ale aj prstom. Dotyk sa dá úplne vypnúť a displej vtedy reaguje iba na stylus. Pri kreslení máte na výber ceruzku, atramentové pero, guličkové pero, štetec, fixku (tu sa nastavuje aj hrúbka čiary). Paleta farebných odtieňov je široká, namiešať si môžete aj vlastné farby. Prispôsobenie hrúbky gumy nefungovalo korektne, stále gumovalo rovnakým štýlom, po kusoch, nie iba vybranú časť. Problémom nie je ani vytvorenie presných geometrických tvarov a prevod písaného textu na tlačené písmo. Kto používa službu Evernote, môže jedným dotykom vytvorenú poznámku synchronizovať so svojím účtom. Do vytvorenej poznámky sa dá pridať fotografia alebo obrázok uložený v tablete. Vyhotovenú poznámku môžete exportovať ako obrázok alebo PDF súbor, prípadne zdieľať s priateľmi na sociálnych sieťach.

Vstavaná 6 000 mAh batéria ponúka slušnú výdrž na jedno nabitie. Pri používaní približne dve hodiny denne na prezeranie internetu, niekoľkých videí, občasné hranie hier a kontrolu pošty som pri zapnutej Wi-Fi nabíjala Prestigio raz za tri-štyri dni. Používanie mobilných dát výdrž samozrejme znižovalo. Samotné nabíjanie trvá na môj vkus až príliš dlho - päť hodín.

Výhody:

+ pevná konštrukcia

+ aplikácia Smart Note a jej možnosti

+ slot na SIM kartu

+ bohaté príslušenstvo v balení

Nevýhody:

- vysoká hmotnosť

- hrúbka konštrukcie

- občas nepresné reakcie displeja

- kvalita fotoaparátu

Orientačná cena: 290,09 € (mobilonline.sk)

Záver

Čo povedať na záver? Prestigio MultiPad 8.0 3G Note je zaujímavé, ale naozaj ťažké zariadenie. Medzi osempalcovými tabletmi nemá v tomto smere zrejme konkurenta. Ani cena takmer tristo eur nie je za "béčkovú" značku málo a určite by mu pristala cena nižšia minimálne o 50 eur. Tablet by som odporučila iba tomu, kto naozaj funkciu písania a kreslenia využije alebo od tabletu priamo vyžaduje. Pri rozhodovaní, ktorý z tabletov dostupných na našom trhu kúpiť, môže zavážiť i chýbajúce FM rádio, Bluetooth alebo GPS. Výhodou je, okrem aplikácie Smart Note a jej možností, i slot na SIM kartu. Pri cestách tak nie ste obmedzení používaním iba Wi-Fi pripojenia, ale spoľahnúť sa môžete aj na dáta operátora.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu