Sony Xperia SP - v rytme farieb

Recenzia smartfónu s elegantným dizajnom, OS Android 4.1, dvojjadrovým 1,7 GHz procesorom, 4,6'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom a plnou dátovou výbavou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1 Jelly Bean

chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960T

procesor: 1,7 Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 320

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz, LTE

rozmery: 131 x 67 x 10 mm,

hmotnosť: 154 gramov overenédisplej: TFT Mobile BRAVIA Engine 2, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., rozmery 57 x 101 mm, uhlopriečka 4,6'' (116 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, Sony Exmor RS, HDR, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), tlačidlo spúšte,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 8 GB ROM (dostupných 5,37 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 2 370 mAh

SAR: 0,79 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 380 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 4.1.2

Obsah balenia: mobil s integrovanou batériou, nabíjačka, microUSB kábel, dokumenty

Sony Xperia SP (C5302) je vybavenejším modelom z dvojice noviniek predstavených len pár týždňov po MWC v Barcelone. Musím sa priznať, že po prezretí produktových videí a základných parametrov som sa na tento kúsok naozaj tešil. Možno aj viac než na hociktorú z vlajkových lodí.

Dizajn novinky sa inšpiroval súčasnou vlajkovou loďou a minuloročnými modelmi série NXT. S Xperiou Z má spoločné výrazné tlačidlo napájania, ktoré je mimochodom výborne dostupné, a zo Série NXT si požičal transparentný prúžok pod displejom. Pri predstavení ma zaujala najmä hliníková konštrukcia obopínajúca telefón zo všetkých strán. Po otvorenia balenia však nadšenie veľmi rýchlo opadlo. Konštrukcia sa pod transparentnou časťou hýbe a škrípe. Dokonca nie je problém vložiť medzi ne necht a konštrukciu ohnúť. Druhým sklamaním je povrchová úprava. Vzorka dorazila už s výrazne ošúchanými hranami okolo prednej steny a po skúške nechtom som zistil, že na niektorých miestach ju zoškrabete naozaj jednoducho. Ostáva iba dúfať, že je to chyba tejto nepredajnej vzorky.

Manipulácia a používanie v jednej ruke je znateľne pohodlnejšie než pri Xperii Z. Vďačí za to najmä bočným stenám, ktoré sa smerom k zadnej časti zaobľujú. Hmotnosť 154 gramov je na dané rozmery prijateľná. Vlastne po skúsenostiach s 195-gramovou Lumiou 920 už prežijem asi všetko.

MicroUSB konektor je zvyčajne umiestnený v spodnej časti. Tú ale vypĺňa výhradne transparentná časť, a tak ho hľadajte v ľavej. Aspoň že je otočený normálne. Pravá stena je najbohatšia. Strednú časť vypĺňa už spomínané tlačidlo napájania. Ešte donedávna som za najrozumnejšie riešenie považoval tlačidlo v Samsungoch, ale Sony ukázalo, že sa to dá urobiť ešte lepšie. Tlačidlo je okrúhle a z tela vystupuje. Nahmatanie je tak naozaj jednoduché. Nad ním sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a opäť s dostupným umiestnením a pohodlným stláčaním. Spodná časť pravej steny patrí spúšti fotoaparátu. Sony je jedným z mála výrobcov, ktorí na spúšť nezabúdajú. Aj keď je zaujímavé, že práve na vlajkovej lodi ju nenájdeme. Fotoaparát spustí aj v zablokovanom a zhasnutom stave. A škoda, že to bolo v mojom prípade jediné využitie. Na snímanie som radšej používal dotykovú spúšť na displeji. Stlačenie prvej polohy, teda zaostrenie, je v poriadku, ale druhá poloha je tuhá. Pri stláčaní som tak telefónom pohol a snímky boli neostré. Možno vec zvyku. V hornej stene sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor na pripojenie ľubovoľných slúchadiel.

Zadná stena so soft-touch povrchom je príjemná na dotyk a telefón sa v ruke nekĺže. Nájdete tu fotoaparát s LED bleskom, sekundárny mikrofón a hlasný reproduktor. Ten ma svojou kvalitou a hlasitosťou trochu sklamal. Maximálnu hlasitosť sa snaží zachrániť prispôsobenie xLOUD v nastaveniach zvuku, ale ani po zapnutí nejde o žiaden zázrak. Taký Samsung Galaxy Note 2 hral výrazne hlasitejšie (a lepšie) a to aj bez akejsi "špeci" funkcie. Milým prekvapením je odnímateľný zadný kryt, no aj to len do momentu kým ho neodstránite. Vyberateľnú batériu by ste tu hľadali márne. Je tu iba slot na microSD kartu a microSIM kartu. A sklame aj zhotovením. V strednej časti neprilieha ku konštrukcii telefónu a ohýba sa. To by až tak nevadilo, keby pri ohýbaní neškrípal.

Transparentná časť je to, čo robí tento telefón zaujímavým. Stretli sme sa s ňou aj v modeloch série NXT. Tam však okrem antény, ktorá je mimochodom ukrytá aj tu, išlo skôr o dizajnový prvok. V Xperii SP na seba preberá aj notifikačnú úlohu. LED diódu nad displejom teda nenájdete. Prvým využitím sú multimediálne aplikácie, konkrétne galéria a prehrávač hudby. Pri prezeraní fotografií svieti farbou, ktorá na danej fotografii prevláda. Napríklad modrá farba pri zobrazení oblohy. V prehrávači hudby svieti taktiež podľa prevládajúcej farby, tentokrát podľa obrázku albumu. Ono vlastne nesvieti, ale bliká podľa rytmu skladby. Druhým využitím sú notifikácie zmeškaných udalosti. Tu nemá Xperia SP konkurenciu. Keďže pásik je spodnou časťou telefónu, jeho blikanie budete vidieť aj ak máte telefón položený displejom nadol. A veľkosť tejto časti zaručí, že si notifikáciu určite všimnete. Pásik som si prispôsobil v nastaveniach, kde môžete siedmimi farbami rozlíšiť upozornenia na neprečítanú SMS, zmeškaný hovor, prichádzajúci hovor, prichádzajúcu SMS správu alebo budík. Pásik vás však upozorní aj na iné notifikácie. Napríklad na prijatú správu na Facebooku, prijatý e-mail a mnoho iných.

Predná stena je až príliš náchylná na odtlačky a pravidelnému čisteniu sa určite nevyhnete. Prekvapením je, že Sony na ňu nenatiahlo ochrannú fóliu, ktorá je v modeloch tejto značky už samozrejmosťou. Pred prípadnými škrabancami ju má chrániť sklíčko Gorilla Glass.

Telefón sa ovláda výhradne pomocou displeja, trojicu tlačidiel pod ním nenájdete. Opäť ide o TFT displej s technológiou Mobile BRAVIA Engine. Farby opäť pôsobia trochu vyblednuto a všimnete si to najmä ak vedľa Xperie SP položíte smartfón s IPS alebo Super LCD displejom. Zaujímavým prekvapením bola možnosť vyváženia bielej farby v nastaveniach. Po vyskúšaní čo to dokáže som však nepochopil význam tejto možnosti. Prečo by som mal meniť farebný tón a nasýtenie bielej? Biela je predsa biela. Slabinou displeja sú opäť pozorovacie uhly. Stačilo ak som sa naň pozrel mierne zboku a farby sa deformovali. HD rozlíšenie na 4,6-palcovej uhlopriečke považujem za viac než dostačujúce. Zobrazenie je jemné a osobne považujem Full HD rozlíšenie na tak malých uhlopriečkach za zbytočné. Reakcie na dotyk sú výborné a displej vás nenechá v štichu ani v zimnom období. Hravo si poradí aj s hrubšími rukavicami a vtedy sú vaše dotyky na displeji zobrazované okrúhlym kurzorom.

Xperiu SP poháňa výkonný chipset od Qualcommu, ktorý pozostáva z dvojjadrového procesora taktovaného na 1,7 GHz a grafického procesora Adreno 320. Podmienky viac než vhodné pre priaznivcov náročnejších hier v telefóne. Ja som vyskúšal Need for Speed Most Wanted a Iron Man 3. Po dlhšom hraní sa na zadnej strane citeľne zvýši teplota, ale nejde o nič tragické. S podobným problémom sa stretávame vo viacerých výkonných telefónoch. Operačná pamäť RAM ponúkne 1 GB, z ktorých je k dispozícii necelých 800 MB a voľných bolo zvyčajne necelých 300 MB. Interná pamäť na trochu sklamala. Z papierových 8 GB je k dispozícii iba 5,37 GB a to je na moderné hry skrátka málo. Stačilo nainštalovať dve spomínané hry a voľná pamäť sa znížila na 2,5 GB. Na filmy a hudbu bude rozumnejšie dokúpiť microSD kartu.

V oblasti konektivity nie je Xperii SP čo vyčítať. MicroUSB podporuje USB host na pripojenie externého zariadenia (myš, USB kľúč), pomocou MHL konektora ho prepojíte HDMI káblom alebo využijete zdieľanie cez DLNA. Nechýba ani NFC na jednoduchý prenos údajov alebo párovanie príslušenstva. Sony má v ponuke hneď niekoľko zaujímavých kúskov, či už ide o malý bezdrôtový reproduktor alebo výborné slúchadlá.

Operačný systém Android 4.1 je doplnený o nadstavbu výrobcu. Osobne by som už v tak aktuálnej novinke čakal novšiu verziu systému. Inak je systém je naozaj svižný a reakcie bleskové. Sony sa v poslednej dobe posnažilo a doplnilo pár vecí, ktoré som mu vytýkal. Zablokovaná obrazovka je v porovnaní s inými prostrediami chudobnejšia a chýba mi tu najmä ponuka skratiek v spodnej časti. Hore sa zobrazuje dátum, čas a rýchla ponuka dvoch aplikácií – fotoaparát a prehrávač hudby. Obzvlášť prehrávač hudby som si veľmi pochvaľoval. Po odblokovaní sa zobrazia domáce obrazovky, ktoré môžete pridávať alebo odoberať. Na cyklický prechod však Sony stále zabúda. V spodnej časti sa nachádza trojica softvérových tlačidiel. Pomocou tlačidla napravo sa okrem spustených aplikácií zobrazí aj ponuka miniaplikácií, ktoré Sony do prostredia pridalo len nedávno a ja si ich neviem vynachváliť. Ide o malé aplikácie bežiace pred spustenou aplikáciou s možnosťou presúvania. Napríklad v českom eshope nájdem zaujímavý tovar a chcem si prepočítať cenu. Z ponuky miniaplikácií vyberiem prevodník meny a hneď mám cenu v eurách. Miniaplikácie nájdete aj v obchode Google Play a momentálne je tam z čoho vyberať. Nežnejšie pohlavie ocení napríklad zrkadlo.

Vo výsuvnej lište už konečne nájdem skratky. Aj keď je ich iba päť. Kým Sony stihlo doplniť zameškané, konkurencia sa už posunula ďalej a ponúkne dvojciferný počet skratiek a možnosť meniť počet a poradie. Ďalšia ponuka nastavení sa zobrazí dlhším stlačením tlačidla napájania a zaujme tu napríklad snímanie obrazovky.

Sony sa vyšantilo na multimediálnych funkciách a všimnete si to napríklad už pri nastaveniach zvuku. Funkcia Clear Phase automaticky prispôsobí kvalitu zvuku interného reproduktora a už spomínaný xLOUD zvýši hlasitosť. Menšie výhrady smerujú k hlasitosti slúchadla. V rušnejšom prostredí, napríklad v autobuse som osobu na druhej strane hovoru počul len tak-tak a aj to som musel mať telefón úplne pritlačený na tvári.

Keď už som pri hovore, pochválim číselník s inteligentným vytáčaním s prehľadávaním v menách, priezviskách a dokonca aj v oboch súčasne. Pri prichádzajúcom hovore poteší možnosť odpovedať pomocou SMS správy. Vlastnú si pridáte v nastaveniach SMS správ. Kontakty v telefónnom zozname sa už tradične prepájajú s kontaktmi pridaných účtov.

Pri vytváraní správy môžem ako prílohu pridať vlastnú kresbu, moju polohu, fotografiu alebo obrázok. Vtedy sa SMS správa pochopiteľne zmení na MMS, no ak napríklad z prílohy odoberiete obrázok s polohou, MMS sa zmení na SMS a v obsahu stále ostane aspoň text v adrese. Správy sú radené do konverzácií a pri preplnenej schránke oceníte možnosť vyhľadávať aj v texte správ.

Na písanie je pripravená klávesnica od Sony. Mne sa veľmi pozdáva, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Môžem si vybrať jednu z troch tém, podporuje písanie jedným ťahom v štýle swype, na klávesoch si zobrazím aj znaky a vedľa medzerníka môžem pridať samostatné klávesy pre čiarku, bodku a emotikony.

Ponuka internetových prehliadačov pre systém Android je naozaj bohatá a v obchode Google Play si určite vyberiete ten pravý. Či už je to Doplhin, Opera, Firefox alebo napríklad UC Browser. V Xperii SP som používal predinštalovaný Chrome od Google, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie. K úplnej spokojnosti mi už chýba iba automatické zalamovanie textu pri zoomovaní. Poradí si s viacerými otvorenými oknami, oknami v režime inkognito a medzi funkciami nájdete napríklad automatické dopĺňanie adries, vyhľadávanie na stránke, režim stránky alebo ukladanie hesiel. Pri viacerých otvorených oknách si veľmi pochvaľujem ich jednoduché prepínanie. Stačí prstom potiahnuť z pravého alebo ľavého rohu. Obľúbené stránky si jednoducho pridám medzi záložky a tento zoznam si môžem umiestniť ako widget na domácu obrazovku Skrátka, prezeranie webu je na operačnom systéme Android výborne podporované.

Užitočnou novinkou v systéme od verzie 4.0 je merač spotreby dát. Môžem si tu nastaviť hranicu pre upozornenie a taktiež limit dát. Po jeho prekročení systém automaticky vypne dátové pripojenie.

Fotoaparát aktivujem pomocou spúšte v pravej stene. Pri spustení sa automaticky aktivuje režim Superior Auto. Ten je vhodný najmä pre menej skúsených používateľov, ktorým niektoré možnosti v nastaveniach príliš nehovoria. Režim automaticky rozozná scénu a vyberie najvhodnejšiu. Medzi scénami nájdete HDR, krajinu, nočnú scénu alebo dokument. Ak nechcete nechať všetko na automatiku, môžete si zvoliť normálny režim snímania s možnosťou prispôsobenia ako hodnoty expozície, vyváženie bielej, ISO, meranie expozície, stabilizácia obrazu alebo režim zaostrenia. Pri snímaní tváre sa môžete spoľahnúť na Smile Shutter. V normálnom režime sa v ľavej lište zobrazia jednotlivé skratky k nastavenia a dlhším podržaním si ich môžete zmeniť. Napravo sa nachádzajú dve spúšte, jedna pre fotografovanie, druhá na natáčanie videí. Z režimov ma ešte zaujal efekt obrázka, kde si môžete vybrať jeden z deviatich zaujímavých efektov, napríklad rybie oko, kaleidoskop alebo Harrisovu uzávierku. Ako som už skôr spomínal, hardvérová spúšť sa mi nestláčala najpohodlnejšie, a tak som radšej zaostroval a snímal pomocou tej na obrazovke. Xperia SP sníma naozaj rýchlo a čas medzi jednotlivými snímkami je minimálny.

S kvalitou snímok som bol spokojný iba pri naozaj dobrých svetelných podmienkach. Vtedy sú fotografie pomerne ostré a farby verné. Pri porovnaní so Samsungom Galaxy Note 2 bola kvalita takýchto snímok veľmi podobná. Stačí však mierne zhoršenie svetelných podmienok a vy máte pocit, že v ruke držíte o stovku lacnejší smartfón. Vtedy už bola kvalita snímok s Note 2 neporovnateľne horšia a Xperii SP výrazne chýbala ostrosť. Sklamaním je aj snímanie HDR fotografií. Aby som však úplne nekrivdil, sem-tam sa podarila. Inak mi tie fotografie pripomínali skôr klasické snímky prehnané cez nejakú aplikáciu s filtrami. V porovnaní high-endov neprekvapila Xperia Z a zázrak sa nekoná ani v tomto prípade.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 38 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 88 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 49 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 134 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácií musím pochváliť prehrávač hudby. Teda vlastne Walkman. Funkcií je tu viac než dosť. Prostredie je rozdelené do dvoch kariet. Prvou je obrazovka prehrávania, na ktorej nájdete obrázok albumu, základné tlačidlá ovládania a tlačidlo infinity. Pomocou neho môžete vyhľadať danú skladbu na YouTube, vyhľadať text na Google alebo nájsť informácie o interpretovi na Wikipedii. Ďalšie rozšírenia nájdete v obchode Google Play. Počas prehrávania pulzuje transparentná časť pod displejom v rytme skladby a svieti vo farbe obrázku albumu. Túto diskotéku si však užijete iba priamo v aplikácií, stačí návrat na domácu obrazovku a blikanie sa vypne. V druhej karte som si našiel prehľadné roztriedenie skladieb podľa albumov, interpretov a SenseMe channels. Táto zaujímavá funkcia roztriedi skladby podľa nálady. Napríklad relaxačná alebo tanečná hudba. Pre šprtošov v nastaveniach zvuku je k dispozícií ekvalizér s viacerými profilmi, prispôsobenie basov a priestorového zvuku. Spokojný som bol aj s ovládaním mimo aplikáciu. Skladby som prepínal a pozastavoval na zamknutej obrazovke, pomocou widgetu na domácej obrazovke a taktiež pomocou panela vo výsuvnej lište. Pri prehrávači hudby som využil aplikáciu Smart Connect od Sony. V nej si nadefinujete čo sa má spraviť pri danej udalosti. Ja som si napríklad aktivoval automatické spustenie prehrávača pri zapojení slúchadiel.

FM rádio je prepojené s aplikáciou TrackID, ktorá s pomocou dátového pripojenia identifikuje názov skladby. Pomerne jednoduchú aplikáciu oživuje vizualizér s viacerými profilmi. Ten je jedinou zaujímavosťou v nastaveniach. Časovač vypnutia tu nenájdete.

Batéria s kapacitou 2 370 mAh zvládala odolávať mojím požiadavkám v priemere deň a pol. Aj náročnejšiemu používateľovi by mala Xperia SP poslúžiť jeden celý deň. Ja som ju používal ako primárny telefón najmä na hovory, komunikáciu cez Google Talk, počúvanie hudby a prezeranie webu.

Výhody:

+ transparentný notifikačný pásik

+ výkonný hardvér

+ rýchle reakcie

+ miniaplikácie a multimediálne aplikácie v prostredí

+ výdrž

Nevýhody:

- vŕzganie zadného krytu

- malá interná pamäť

- pozorovacie uhly

- priemerný fotoaparát

- nízka hlasitosť pri telefonovaní a kvalita hlasného reproduktora

Orientačná cena: približne 380 €

Záver

Na Sony Xperia SP som sa naozaj tešil. Najmä na zaujímavú konštrukciu s transparentnou časťou, hliníkové prevedenie a výbavu hodnú smartfónu vyššej triedy. Transparentná časť je naozaj výborná, telefón oživí a nestalo sa mi, aby som si nevšimol zmeškanú udalosť. Spokojný som bol aj s hardvérom. Naozaj rýchle reakcie a svižný systém určite poteší i náročnejšieho používateľa. Škoda, že dojem z týchto pozitív zatienili negatíva. Prvé sklamanie prišlo už naozaj rýchlo, a to hneď po vybalení. Zadný kryt nedolieha k zvyšku konštrukcie a pri stláčaní sa ohýba. Výkonnému hardvéru zasa kazí povesť veľkosť internej pamäte. Stačia dve-tri náročnejšie hry a interná pamäť je ihneď zaplnená. Displeje v smartfónoch Sony patria v porovnaní s inými medzi tie slabšie a podobne je to aj s fotoaparátom.

Xperia SP si ma nezískala, ale medzičasom bola predstavená nová Xperia ZR a možno to bude to pravé orechové.

Diskusia k článku:

Pavol 18.03.2013 - 14:40

Nema mat nahodou 2x1,7 GHz?

Nightmare18.03.2013 - 14:55 Trvalý odkaz

Pekne spestrenie fonu tymi LEDkami

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.03.2013 - 16:06 Trvalý odkaz

Ftipálci v tom Sony, má to "silnejšiu" batériu ako Zetko. Ale inak "všetci" robia drahoty s tými kapacitami. ..1900 / 2100 / 2300 / 2330 / 2370 :-))

Me_Gusta18.03.2013 - 19:42 Trvalý odkaz

Kolotočiarsky telefón :) už to s LED preháňajú, trošku decentnosti by nezaškodilo :D

Celá diskusia 77 príspevkov