Dva mesiace so Sony Xperia T

Dvojmesačné skúsenosti s výborne vybaveným androidom so 4,55'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom a plnou dátovou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Prečítajte si skúsenosti Miloša Kováča.

Moje skúsenosti sa budú od tých bežných trochu odlišovať. Xperiu T som totiž používal približne dva mesiace ako sekundárny mobil, hlavne modem, hudobný prehrávač a video rekordér. Porovnávať budem s Xperiou Ion, ktorú som vlastnil predtým a so súčasným Motorola Razr Maxx.

Recenzia: Sony Xperia T (22. 11. 2012)

Konštrukcia a ovládanie

Konštrukcia je na vysokej úrovni, keďže sa jedná o unibody. Nikde nič nevŕzga telefón sa dobre drží aj ovláda. Matný chrbát zariadenia so soft touch povrchom je pravdepodobne potiahnutý nano vrstvou, lebo mierne odreniny a škrabance po čase miznú. Chválim tiež použitie kvalitnej ochrannej fólie na displeji, ktorú Sony zvykne dávať priamo vo výrobe. Často mu v recenziách vyčítajú rozmiestnenie konektorov a ovládacích prvkov. Tiež som mal spočiatku obavy z vypínacieho tlačidla, umiestneného vpravo v strede. Po čase môžem povedať, že mi vyhovovalo. Rovnako polohu nabíjacieho microUSB konektora (s funkciou MHL) na ľavej strane hodnotím kladne, pretože Xperia T sa do dokovacej stanice TV Dock kit vkladá v horizontálnej polohe. Všetky tlačidlá v pravej bočnej stene, konkrétne ovládanie hlasitosti, spúšť a tlačidlo napájania majú lepší zdvih aj "nahmatateľnosť" ako na Xperii Ion. Kryt slotov microSIM a microSD kariet, nezaznamenal žiadnu ujmu na pevnosti, v podstate ho nie je potrebné ani otvárať. Značný problém bol u mňa s absenciou softvérových tlačidiel pod displejom. Na Téčku sú súčasťou displeja, navyše chýba "vyhľadávanie" a "ďalšie možnosti" (presunuli sa vpravo hore a to mi nesadlo, bolo nutné často prehmatávať). Zobrazuje sa Späť, Domov a Menu činností (obdoba dlhého stisku Domov). S citlivosťou týchto ovládacích prvkov som problém nemal, ale na Xperia Ion robilo problémy hlavne dotykové tlačidlo Späť. Niekedy reagovalo až na 3. - 4. dotyk. Tento problém sa vyskytol aj u iných modelov Xperia, a tak to od Sony, s odstupom času, vidím ako logický krok. Tlačidlá na displeji majú bleskovú odozvu, rozloženie a logika ovládania je vecou zvyku.

Systém

Všetky mnou spomínané smartfóny používali Android 4.0.4. Ice Cream Sandwich. Na Xperii Ion som mal pôvodne Android 2.3.7 Gingerbread. Zaujímavosťou je, že presúvanie aplikácií na SD kartu mi fungovalo i po aktualizácii na ICS. U Xperie T to možné nie je, rovnako tak ani u Motoroly. Zo 16 GB úložného priestoru je k dispozícii 12,63 GB, rozdelených na pamäť telefónu -1,97 GB a interný ukladací priestor -10,88 GB. Tu presun aplikácií možný je, a to je už dostatočný priestor na čokoľvek. Telefón nemal problém ani s 64 GB microSDXC kartou. Xperia Ion používa chipset Snapdragon S3 APQ8060 od Qualcommu, dvojjadrový 1,5 GHz procesor Scorpion, grafickú akceleráciu zabezpečuje GPU Andreno 220. Je vyrobený 45nm technológiou polovodiča. Razr Maxx má čipset od Texas Instruments OMAP 4430, CPU 1,2 GHz Dual-core ARM Cortex-A9, GPU PowerVR SGX540. Taktiež 45nm. Xperia T je osadená modernejším čipsetom Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A s dvojjadrovým CPU Krait o takte 1,5 GHz a grafickým procesorom Andreno 225. Čo je ale podstatné, technológia polovodiča je 28nm. A to je výrazne cítiť na reakciách a odozve. V súčasnosti je už dostupný update na Anroid Jelly Bean 4.1.2, ktorý som nemal možnosť vyskúšať, no podľa testov sa jedná o slušnú dávku vylepšení. Nárast rýchlosti je údajne až o 30 % a zlepšila sa aj výdrž batérie. Pamäte RAM majú zhodne 1 GB – čo je z môjho pohľadu minimum na plnohodnotné používanie Androidu. Nadstavby u Xperii Ion a T boli mierne odlišné, súvisí to aj so spôsobom ovládania (softvérové tlačidlá na displeji). Spočiatku som ani na Téčku nevedel nájsť nastavenie systému, ktoré sa schovalo do rolovacej lišty. Tu naviac nájdeme zapnutie / vypnutie zvukov (vibrácia), Wi-Fi, Bluetooh a dátové prenosy.

Aplikácie

Ion dostal do výbavy súborového manažéra Astro File Manager rovno v platenej verzii Pro (3,99 €). Maxx používa vlastný "My Files" od Motoroly a dovolím si tvrdiť, že prehľadnejší som na Google Play nenašiel. Xperia T žiaden neobsahuje, takže ak sa bez správy súborov nezaobídete, je nutné nejaký doinštalovať. Obe Sony obsahovali praktickú aplikáciu Zálohovanie a obnova, kde môžete vybrať: Kontakty (záznamy hovorov), Správy, Prehliadač (záložky, história), Hodiny (budíky), Kalendár, Nastavenie (dátum, čas, zvuky, displej, jazyk), Poznámky, E-mail (účty, heslá, nastavenia) + jednotlivé aplikácie tretích strán. Zaujímavá je aj aplikácia "Správca LiveWare". Jedná sa o správanie príslušenstva po pripojení k telefónu. Nabíjačka, náhlavná súprava s mikrofónom, slúchadlá a zariadenia Bluetooth. Po pripojení slúchadiel môžete automaticky spustiť napríklad. FM rádio, internetové rádio, vami zvolený prehrávač hudby a podobne. Prehliadače webu má Téčko hneď dva. Klasický android, ktorému som ja na chuť nikdy neprišiel a Chrome od Google. Tu je to už lepšie, prekvapila ma stabilita a rýchlosť. Možnosti nastavení a personalizácie však nie sú také bohaté ako má mnou obľúbený Dolphin.

Displeje

Displeje mali obe Xperie totožné, či do veľkosti (4,55''), HD rozlíšenia 720 x 1 280 bodov (323ppi) alebo použitej technológie Sony Mobile BRAVIA Engine (TFT). Krycie sklíčko je odolné proti poškriabaniu. Čitateľnosť na priamom slnku je vynikajúca. To ostatne aj na mojom Maxxe so Super AMOLED displejom, qHD rozlíšením (540 x 960 b. a256ppi) i Gorila Glass. Veľkosť pozorovacích uhlov je menšia, to však za nevýhodu nepovažujem. Podanie čiernej na Xperii T jasne zaostáva, čo napovedá použitý panel. Biela farba je naopak vskutku reálnejšia. Nevidím to však tragicky a navyše AMOLED displeje majú podľa mňa mierne prepálené farby mimo reality.

Multimédia

Začnem fotoaparátom. Bájne časy Sony Ericsson K750, K810, Vivaz a iných sú zatiaľ v nedohľadne. V tomto tvrdení ma presvedčili aj výsledné fotografie z aktuálnej vlajkovej lode Xperia Z. Ale späť k Téčku, ktoré obsahuje 13 Mpix Exmor R snímač s maximálnym rozlíšením 4128 x 3096 pixelov. Rovnaký snímač na Ione mal o jeden megapixel menej. Vždy som pri mobiloch fotil na nižšom než maximálnom rozlíšení. Pri 3 Mpix na 2, Pri 5 na 3, aktuálne na Motorole mám nastavené 6-megapixelové (16:9) namiesto 8 Mpix (4:3). V nastaveniach Xperie T je možné 13 Mpix (4:3) 10 Mpix (16:9), alebo 2 Mpix (4:3 / 16:9). Prijal by som niečo medzi 4 až 6 megapixelmi. Je to fakt úplne zbytočné a jedna fotografia má veľkosť do 3 MB. Načo skladovať niekoľko megabajtov šumu? Na porovnanie, moja zrkadlovka Canon EOS 350D (8 Mpix) robí snímky okolo 1,5 MB. Kvalita záberov je takmer identická s Ionom a o nič lepšia ako na Maxxe. Je to v dnešnej dobe iba nadpriemer a top modely od Samsungu, Nokie, Apple a HTC sú žiaľ ďalej. Pritom senzor CMOS Exmor R používajú aj iní výrobcovia mobilov s lepšími výsledkami. Môže za to agresívny softvérový post-processing a silná kompresia fotografií. Aby som len nekritizoval, za dobrých svetelných podmienok fotí celkom slušné makro, text a dokumenty a to ja, od fotoaparátu v mobile považujem za dostačujúce. Video vo Full HD alebo HD rozlíšení zhotovíte s kvalitným zvukom, ktoré je akosi nad úrovňou fotografií. Možnosti nastavení nebudem rozpisovať, zaujal ma hlavne bleskový štart z uzamknutej obrazovky stlačením a podržaním spúšte s možnosťou nastavenia okamžitého snímania, čo ale neodporúčam, obraz nestihne dokonale zaostriť. Určite oceníte možnosť vypnúť otravný zvuk uzávierky.

Hudobný prehrávač

Ak hľadáte kvalitný hudobný mobil, Xperiu T môžem odporučiť. Nebudem samozrejme hodnotiť výstup vstavaného reproduktora, ktorého zvuk je mimochodom menej plechový ako na Ione, no i tak nedosahuje úrovne a vyváženosti Razru. Ten používam iba ako oznamovací prostriedok (zvonenie, správy, udalosti, budík). Na otestovanie zvukového výstupu 3,5 mm konektora som použil striedavo uzatvorené in-ear slúchadlá Shure SE530 a väčšie Beyerdynamic Custom One Pro. Ako prehrávač používam referenčný Neutron Music Player. Zdrojové nahrávky boli výlučne vo formátoch wav, flac, sem tam mp3 320 kbps. Sony predvádzal neutrálny, priezračný zvuk s množstvom detailov. Motorola ma spočiatku zaujala väčším objemom basov, no po prehodení zo Shure na Beyerdynamic, mi bolo hneď jasné, že spodné frekvencie majú nepríjemný zdvih s dunivým závojom. Toto sa potvrdilo aj na vstavaných prehrávačoch Walkman od Sony a Moja hudba - MotoCast, cez Neutron MP boli rozdiely markantnejšie. Maxx obsahuje ešte nainštalovaný prehrávač Google Music Play.

Konektivita

Tu nadviažem na predošlý odsek. Hudbu počúvam aj v aute, často streamujem zdroj zvuku z mobilu cez Bluetooth. Používam autorádio Clarion FB289RBT (A2DP & AVRCP a Hands-free) s vyvedeným externým mikrofónom na prednom stĺpiku vodiča. Xperia T obsahuje verziu Bluetooth 3.1. Tá síce umožňuje, dátový prenos až 24 Mbps ak má druhé zariadenie Bluetooth 3.0 a vyšší + Wi-Fi, ale pri dvoch Bluetooth zariadeniach je teoretické maximum 3 Mbps a reálna priepustnosť 2,1 Mbps. A poďme ďalej, dátový kanál A2DP má vyčlenené 721 kbps a pre stereo zvuk maximum 512 kbps. Prenos však kvôli kompatibilite zabezpečuje SBC kodek a ten má strop dátového toku pri vzorkovacej frekvencii 44,1 kHz - 328kb / s a pri 48 kHz - 345 kb / s. Tak či onak, u mp3 v najvyššej možnej kvalite som úbytok zvukovej kvality v porovnaní s rovnakým ripom na SD karte v autorádiu nezaznamenal. Po spárovaní sa nevyskytol žiaden problém s hudbou ani telefonovaním. Vďaka aplikácii Správca LiveWare môžete streamovať aj internetové TuneIn Radio. Na Ione som i napriek podpore protokolov HFP/HSP hlasitý hovor nikdy nerozchodil. S Motorolou žiaden problém nemám.

Keďže mobil často využívam ako modem, už od čias Ericssonu T68m (GPRS cez BT profil DUN), nebolo tomu inak ani u Xperie. Android 4.0 poskytuje v základe skvelé možnosti zdieľania internetového pripojenia cez USB, Wi-Fi a Bluetooth. Všetky som otestoval. USB tethering je najjednoduchší, iba pripojíte dodávaný kábel v nastaveniach označíte Zdieľanie internetového pripojenia cez USB a potvrdíte. Na Razru mi tento spôsob zdieľania (z mne neznámych dôvodov) nefunguje pri zapnutej Wi-Fi. Jednoduchšie to snáď bolo už iba na HTC Touch Pro s Windows Mobile, kde všetko bolo predvolené a USB ste pripojili akoby sieťový ethernet kábel. Výhodou je samozrejme dobíjanie telefónu z počítača. Pre vytvorenie W-Fi hotspotu stačí zadať Identifikáciu SSID siete (názov zariadenia), zvoliť zabezpečenie a heslo. Alebo jednoducho nechať predvolené hodnoty. Benefit tohto spôsobu je možnosť pripojiť až osem zariadení bez ohľadu na to, či sa jedná o počítač, tablet, alebo iný telefón. Zdieľanie internetu cez Bluetooth je už síce na ústupe (viď. dátový tok), ale môže sa v určitých situáciách hodiť, hlavne v teréne, keď nechceme, aby visel mobil na USB kábli. Napríklad pri staršom notebooku bez Wi-Fi. Tu som sa začal strácať. Profil Dial-Up Networking – nie a nie sa pripojiť. Chvíľu mi trvalo kým som pochopil, že ho Xperia T ani nepodporuje a musím skúsiť Personal Area Networking protokol v počítači označený ako Network Access. Hneď všetko fungovalo a limitom mnou použitého mobilného internetu (8 Mbps) bola iba technológia Bluetooth.

V ďalšej časti o pripojiteľnosti napíšem niečo o spojení Xperie s televízorom cez DLNA a Wi-Fi Direct. Použil som k tomu TV Sony KDL-46NX720 s podporou týchto štandardov, takže neskúsiť to by bol hriech. TV je pripojený k domácej sieti cez Wi-Fi router TP-LINK TL-WR1043ND s podporou protokolu UPnP. Žiaden DLNA server som do notebooku neinštaloval a tak som sa domnieval, že skúšam iba druhý variant. Treba zapnúť Wi-Fi na mobile v televízore vyhľadať nastavenia Wi-Fi Direct a spárovať mobil s televízorom ako s bežným hotspotom. Ak všetko prebehne v poriadku, môžete zdieľať fotografie, videá a hudbu na externom prijímači. Keď je telefón pripojený, v galérii sa zobrazuje ikona s priečinkom a šípkou hore. Po kliknutí sa multimediálny obsah objaví na obrazovke. Všetko fajn, akurát čas načítania obrázkov mi prišiel neprimerane dlhý. Video sa sem tam zastavilo, alebo zaseklo.

Ako vidno z obrázkov, možnosť je aj opačná a to, že k obsahu pristupujeme z TV a listujeme v adresároch. Moje prekvapenie nastalo po vypnutí smerovača, nič zdieľať nešlo. V nastaveniach Xperie som našiel použiť Wi-Fi Direct, tak som to označil a stále nula bodov. Po opätovnom zapojení routera sa zariadenia našli. Nie je mi to dostatočne jasné, pretože Wi-Fi Direct (ako už názov napovedá) nepotrebuje na komunikáciu tretie zariadenie. Takže sa s veľkou pravdepodobnosťou predsa len jednalo o DLNA.

Výdrž batérie

Sony použilo v Xperii T 1 850 mAh vstavanú batériu. Mobil nebol používaný ako primárny, takže jeden deň výdrže nebol problém. Xperia Ion mala batériu 1 900 mAh a pri mojej intenzívnej záťaži som ju musel nabíjať aj dvakrát za deň. Nosiť so sebou všade Power Bank externú batériu ma po čase prestalo baviť. A to bol u mňa hlavný dôvod na výmenu za Razr Maxx (3 300 mAh), u ktorého nech robím, čo robím tých 20 hodín vydrží vždy. Pri striedmom používaní maximálne dva dni. Takže je na tom Xperia T približne rovnako ako Ion. Batériu som otestoval aj jednoduchým programom AnTuTu Tester. Sony dosiahlo skóre 536, Motorola 677. Nič nehovoriace čísla, ak si však všimnete čas na Xperii test prebehol za 2h:59m, na Maxxe trval 4h:45m. Každopádne záleží na tom, ako mobil využívate a mne to v skutočnosti vyšlo takmer na dvojnásobnú výdrž.

Xperia T a Jelly Bean

Tesne pred vrátením smartfónu mi Sony PC Companion ponúkol aktualizáciu na zostavu 9.1.A.0.489, čo znamená verziu Androidu 4.1.2 Jelly Bean. Update som robil bez akejkoľvek zálohy, pamäťovú kartu slot neobsahoval, doinštalované aplikácie boli vymazané. Obsah vnútornej internej pamäte zostal zachovaný: dokumenty, filmy, videá aj hudba. Neodporúčam robiť oficiálny update ak máte odomknutý bootloader a root. V krátkosti predstavím niektoré zmeny.

Diferencie systému sú jasné už pri zamknutej obrazovke. Dlhoročné odomknutie posunom zľava → doprava (známy Slide to unlock), nahradil nevyhradený posun ľubovoľne zhora nadol, či zdola nahor. Nachádza sa tu ešte zaujímavý vstup do ovládania Walkmanu s ponechaním zamknutia a skratka na fotoaparát.

Fotoaparát v prvom rade pridáva nové veľkosti rozlíšenia: 12 Mpix 3920 x 2940 (4:3) – iba v režime Superior Auto, 9 Mpix (16:9), 5 Mpix (4:3) – týmto sa moja pôvodná výčitka odstránila, 2 Mpix (16:9) a dokonca VGA 640 x 480. Teraz už nemusíte vyberať režim snímania foto / video, obe tlačidlá sú na výber okamžite.

Aké jednoduché a praktické. Navyše počas nahrávania videa môžete robiť snímky (škoda, že len iba 1 Mpix). Mierne sa zlepšili zábery pri slabom svetle, video má stabilnejší obraz a menej sa chveje. Funkcia Superior Auto pracuje bleskovo a dosť spoľahlivo prepína režimy - protisvetlo, makro, dokument. Pribudol i populárny Dynamický rozsah scény (HDR), s ktorým je možné fotiť iba v režime normal, alebo v Scénach zvoliť Oprava protisvetla HDR.

Nastavenie a úprava (widgety, aplikácie, motívy, tapety) sa opäť zmenilo. Tentoraz k lepšiemu. Znovu k nim možno pristupovať podržaním prsta na obrazovke – ktorých počet sa zvýšil na maximálne sedem, zvyšné sa dajú, okrem domácej, odstrániť. Rotovanie obrazoviek žiaľ stále nie je povolené. Po rozkliknutí aplikácií sa tieto zobrazia v spodnej časti displeja a posúvate v nich nezávisle od jednotlivých obrazoviek nad nimi. Vložiť widget, alebo skratku aplikácie ide klasicky posuvom a po novom aj jednoduchým kliknutím. Widget Najdôležitejšie kontakty má v základe v dvoch riadkoch osem kontaktov. Môžete ho zväčšiť na tri (9 osôb) až štyri riadky. Počet je rovnaký, mení sa iba veľkosť. Alebo zmenšiť na jeden riadok a päť kontaktov . Google widget Vyhľadávanie je nastavený na domácej obrazovke hore, ale ho môžete kľudne odstrániť, pretože stlačením a posunutím dolnej lišty nahor (sw. tlačidla) získate rovnakú funkciu.

V prehrávači Walkman pribudlo ClearAudio+, ktoré má automaticky dodávať zvuku väčšiu kvalitu, no neviem, pridalo to hlavne výšky a posunulo fázu. U mňa "no way" – ekvalizačné úpravy nepoužívam, takže ma nechali chladným aj dva nové profily ekvalizéru. Na niektorých fórach (aj v článkoch) sa spomína chyba prehrávača a to, že skladby nejdú plynule po sebe, ale je tam asi 20-sekundová pauza. Nič také som nezaznamenal, ani so slúchadlami ani bez, ani pri vypnutom displeji. Nedalo mi to, odpojil som Xperiu z nabíjačky a vložil SD kartu s hudbou. A chyba sa prejavila. Tak som opäť vybral hudbu z vnútornej pamäte a dvadsaťsekundové ticho medzi skladbami bolo aj tu. Divné, pripojil som nabíjačku chyba zmizla. Vyskytuje sa iba pri vypnutom displeji so slúchadlami. Ak slúchadlá odpojíte, alebo je pripojený microUSB kábel, nemusí byť ani v sieti ani v PC, všeto je v poriadku. O tejto chybe už v Sony vedia a je pripravená opravná zostava 9.1.A.0.492.

Telefónny zoznam zmenil pozadie z čiernej na bielu. Aplikácia LiveWare zmenila názov na Smart Connect a pribudli aj možnosti ovládania ďalších periférii. V mojom prípade napríklad TV Sony. Pribudol jednoduchý editor videí Filmové štúdio. Xperia link umožní zdieľať internet prostredníctvom Wi-Fi ak máte obdobnú aplikáciu nainštalovanú na tablete alebo v PC. Prostredníctvom QR kódu z ich obrazovky. Centrum aktualizácií je vlastne skratka z nastavení - Informácie o telefóne > Aktualizácia softvéru. V multimédiách je odteraz všadeprítomné zdieľanie Throw v možnostiach. Ak je smartfon pripojený k domácej sieti, je Throw aktívne v stavovej lište.

Záver

Čo napísať na záver? Xperia T stále patrí k špičke. Ak hľadáte výlučne fotomobil poobzerajte sa radšej u konkurencie. Ako hudobný a multimediálny mobil určite vaše požiadavky splní. Radosť Vám spraví aktualizácia na Android Jelly Bean s množstvom vylepšení a zrýchly sa už aj tak svižný telefón. Iné nedostatky než s Walkmanom som nezaregistroval a opravný firmvér je na ceste. Navyše cena smartfónu začala v internetových obchodoch atakovať hranicu 350 €, a aj v overených e-shopoch je to pod 400 €. Takže cena začína byť aj zaujímavá.

Diskusia k článku:

Peter 12.03.2013 - 00:16

Ja mám približne trojmesačné skúsenosti s telefónom, kým som mal pôvodný ICS tak telefón síce vyzeral nemastno neslano, ale nemal som s ním aspoň žiadny problém. Problémy nastali až keď som nainštaloval aktualizáciu, telefón sa mi začal veľmi nepravidelne reštartovať - niekedy to boli každé dve hodiny, inokedy vydržal bez reštartu aj celý deň. Stávalo sa aj to, že mi niekto volal, dve sekundy telefón zvonil, potom prestal, už iba vibroval a displej zamrzol a telefón sa reštartoval. Netuším čím to bolo, skúšal som vymazať komplet obsah telefónu, neinštalovať žiadne aplikácie ale nepomáhalo. Telefón bol raz v na reklamácii, prepálili soft, vrítili a telefón veselo pokračoval v reštartoch. Tak dnes šiel na reklamáciu druhý krát, uvidíme, čo priatelia z Telekomu odpovedia. Má niekto podobnú skúsenosť? Telefón sa síce zrýchlil, ale tým že sa reštartuje tak mu rapídne klesla výdrž batérie, nehovoriac o tom, že samotné reštarty sú nepríjemné.

viperman12.03.2013 - 09:13 Trvalý odkaz

mozno nejaky bug s brandovanou telekom verziou firmware-u. alebo mas smolu na kus.

Peter12.03.2013 - 13:51 Trvalý odkaz

tiež msa to napadlo, že buď soft od Telekomu sa s ním nemá rád, čo by bolo jednoduché vysvetlenie, keďže aktualizácia vyšla na nebrandované telefóny a možno to nemajú ošetrené v telekome, veď prečo aj... ale keď už z reklamácie vyšiel a napísali opravené, no snáď ak nepomôže druhá reklamácia, pomôže hádam tretia... ak nie, tak iné zariadenie :D

osobne mám pocit ako keby telefón mal problém s pamäťou alebo tak, lebo keď len tak leží na poličke tak vydrží aj pol dňa, keď ho používam a idem na net alebo zapnem nejakú aplikáciu, do pol hodiny sa reštartne

Peter14.03.2013 - 13:15 Trvalý odkaz

Ja som mal na skušku tento mobil a možem len povedať k tomu to že ak su na pozadi spustene viac aplikacii tak vypisuje pri inštalacii že pamäť je plna alebo napise chyba programu. Ale inak blokovany telefon celkovo pri aktualizacii robi chybi alebo žiadnu aktualizaciu nenajde stači zajsť do lepšej pobočky Telekomu a tam vám ho na počkanie odblokuju za poplatok 15 eur. a potom je to bez problemov a zaroveň je stale v zaruke.

Peter15.03.2013 - 11:46 Trvalý odkaz

uvidim v akom stave pride telefon z reklamacie tentoraz, ale ak budu problemy pokracovat, pojdem ho reklamovat do tretice, ked tak, nech mi ho zdiagnostikuju a ak sa ukaze ze je chyba v tom, ze je brandovany, nech ho odblokuju na vlastne naklady, ked oni sami sposobuju problemy :D asi som naivny :D

Celá diskusia 7 príspevkov