LG Optimus L7 II - druhý pokus úspešný

Recenzia nástupcu modelu Optimus L7 s OS Android 4.1, dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4,3'' WVGA IPS displejom, 8 Mpix fotoaparátom a 2 460 mAh batériou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm MSM8225 Snapdragon

procesor: 1 GHz Dual-core Cortex A-9

grafický procesor: Adreno 203

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 122 x 67 x 10 mm,

hmotnosť: 119 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie videí v rozlíšení 720 x 480 b.,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 768 RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,8 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda (stredné tlačidlo),

batéria: Li-Ion batéria 2 460 mAh

SAR: hlava 0,66 W/kg, telo 0,57 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 230 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.2

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty

LG si s označením nových produktov radu L nerobilo veľké starosti a k názvom predchádzajúcich modelov jednoducho pridalo rímsku číslicu "II". My sme sa pozreli na model L7 II, ktorý bude chcieť zaujať dostačujúcou výbavou za primeranú cenu. Predchádzajúca L7 nás zaskočila nevyladeným prostredím, a tak sme boli zvedaví, či sa LG z tohto nedostatku poučilo.

Dizajn zariadenia vychádza z minuloročných modelov. Charakterizujú ho oblé hrany a čierne alebo biele prevedenie konštrukcie v kombinácií so strieborným lemom okolo displeja. Plastové zhotovenie je kvalitné a konštrukcia ani pri silnejšom zovretí neškrípe. Veľkosť zariadenia patrí medzi tie rozumnejšie v porovnaní so súčasným trendom a telefón sa dá ovládať aj jednou rukou. V ruke sedí dobre, a to aj vďaka oblým hranám a príjemnej hmotnosti len 119 gramov.

Pri tejto veľkosti ma rozloženie a umiestnenie tlačidiel v bočných stenách až tak netrápi, ale som rád že tlačidlo napájania nie je hore ale napravo. A to je z pravej steny všetko. Naľavo sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a jedno špeciálne tlačidlo, ktoré je charakteristické pre nový rad L. V nastaveniach ho nájdete pod názvom Rýchle tlačidlo a slúži na rýchle spustenie akejkoľvek aplikácie, aj doinštalovanej. Ja som si k nemu priradil fotoaparát, ktorý som tak mohol rýchlo spustiť odkiaľkoľvek z prostredia. Práve pri tomto využití zamrzí, že tlačidlo je aktívne iba v odblokovanom stave. Na zapnutie fotoaparátu tak budete musieť najprv odblokovať displej. Všetky tlačidlá po stranách sú trochu vysunuté, a teda dobre hmatateľné aj poslepiačky.

Hore sa nachádza 3,5 mm audio konektor na pripojenie ľubovoľných slúchadiel, ktorému robí spoločnosť ešte sekundárny mikrofón. Ten primárny je spolu s microUSB konektorom umiestnený v spodnej stene. MicroUSB je otočený normálne a slúži na nabíjanie a prepojenie s PC. S pripojením externých zariadení cez USB host si nerozumie.

Na zadnej stene musím pochváliť jej textúrovaný povrch, vďaka ktorému sa s telefónom lepšie manipuluje. V hornej časti sa nachádza fotoaparát s LED bleskom a hlasný reproduktor. Hlasný reproduktor je umiestnený bližšie k spodnej časti. Kvalita reprodukcie je na priemernej až podpriemernej úrovni. Ak je to možné, tak k telefónu radšej pripojte nejaké malé reproduktory. Po hranách konštrukcie nenájdete miesto na vloženie nechtu a následné odstránenie zadného krytu. Najjednoduchším riešením je využiť otvor microUSB konektora a takto zadný kryt vylúpnuť. Po pomerne jednoduchom odstránení na vás z jeho vnútornej strany vykukne veľká NFC anténa. Tá umožní jednoduchšie párovanie zariadenia s kompatibilným príslušenstvom a taktiež zdieľanie obsahu aplikácií alebo súborov pomocou NFC a Wi-Fi Direct. Napríklad stránky prehľadávača, odkazy na videá YouTube, hudbu alebo kontakty.

Stredné hardvérové tlačidlo na prednej stene poslúži aj na rozsvietenie obrazovky, a tak to máme v redakcii radi. Na tom v Optimuse L7 II sa ale popracovalo ešte viac a jeho lem slúži na notifikáciu zmeškaných udalosti a napríklad aj indikáciu nabíjania. Počas nabíjania lem tlačidla sčervená a pulzuje. V nastaveniach si môžete prispôsobiť jas notifikácie a aplikácie, na ktoré vás upozorní. Notifikácia je dobre viditeľná aj počas dňa a ak máte telefón niekde na stole, zmeškanú udalosť si určite všimnete. Hardvérovému tlačidlu robia po stranách spoločnosť dve dotykové. Sú podsvietené a dĺžku podsvietenia je možné zmeniť v nastaveniach. Na vibračnú odozvu sa ale zabudlo. Škoda.

Nad displejom sa nachádza predná VGA kamera, slúchadlo a senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej a zamedzí tak nechcenému dotyku na obrazovke. Po prvom sklamaní na prednej stene – chýbajúca vibračná odozva, prichádza ďalšie. Na Optimuse L7 II by ste márne hľadali senzor automatickej regulácie jasu. Odsek však ukončím pozitívne. Slúchadlo má dobrú maximálnu hlasitosť a poradí si aj s telefonovaním v hlučnejšom prostredí, napríklad v MHD.

Každý výrobca sa väčšinou zvykne držať jedného typu displeja. V LG Optimuse L7 II sa teda môžete tešiť na IPS displej s verným podaním farieb a dobrými pozorovacími uhlami. Negatíva sa dostavia, ak vybehnete niekde na slnko. Pri jase nastavenom na 50 % je čitateľnosť mizerná, vlastne nevidíte nič, ani s pribúdajúcimi percentami sa to nijako zázračne nezlepšuje. Aj pri nastavení jasu na maximum som si počas slnečného dňa musel nad displejom cloniť druhou rukou. Na 4,3-palcovej uhlopriečke sa stretávame s rozlíšením 480 x 800 bodov a v danej cenovej relácií to hodnotím ako vhodne zvolený pomer. Skúsenejšie technologické oko si už pravdepodobne všimne raster, ale ako hovorím, pri danej cene a cieľovej skupine nemám rozlíšeniu čo vyčítať. Displej zaujme aj jednou špecialitou, v ktorej je priekopníkom spoločnosť Samsung. Funkcia Inteligentná obrazovka ponechá obrazovku zapnutú dovtedy, kým sa na ňu budete pozerať. Pri teste sa však obrazovka stále vypla. Skúšali sme to v interiéri, exteriéri, s okuliarmi, bez a funkcia stále nie a nie fungovať.

O chod zariadenia sa stará dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 203 tvorí chipset Snapdragon MSM8225 od Qualcommu. Z papierových 768 MB operačnej RAM pamäte bolo voľných v priemere 150 MB. Po premazaní pamäte je voľných necelých 250 MB. Zo 4 GB internej pamäte je k dispozícií 1,8 GB. Pri výkonnejších telefónoch by si táto hodnota zaslúžila kritiku, ale tu sa s priestorom na náročné hry nepočítalo. Veď napríklad ani celý priestor by nestačil na hru Need for Speed Most Wanted. Táto pamäť plne postačí na inštalovanie hier a na hudbu, fotografie a videá si dokúpite microSD kartu. LG Optimus LT II si rozumie s pamäťovkami do 32 GB.

Predchodca, LG Optimus L7, nás potrápil neodladeným systémom a trhavými reakciami takmer na každom kroku. Tu je už všetko v poriadku a L II pracuje naozaj spoľahlivo. Dušou zariadenia je operačný systém Android 4.1.2 doplnený o nadstavbu od LG. Tú hodnotím ako dobre prepracovanú a plnú zaujímavých funkcií.

Začnem hneď od zamknutej obrazovky, na ktorej si môžem zmeniť vzhľad hodín a dátumu. Ja si pri testovaní modelov LG vždy vyberiem vzhľad s hodinami, dnešným dátumom a mesačným prehľadom. V spodnej časti si môžete zvoliť štyri skratky do aplikácií. K najviac používaným aplikáciám sa tak dostanete ihneď.

Po odblokovaní sa zobrazia domáce obrazovky, na ktoré si môžete pripnúť rôzne widgety, skratky alebo samotné ikony aplikácií. Spodná časť patrí panelu aplikácii. Tie sa zobrazia na každej domácej obrazovke a ja musím LG pochváliť za možnosť pridania až šiestich skratiek. Pochválim aj cyklický prechod z poslednej obrazovky na prvú. Ak vám ikony aplikácií nesadli, navštívte ponuku Motív, ktorú nájdete v kontextovej ponuke domácej obrazovky (pravé dotykové tlačidlo). Na výber máte zo štyroch motívov.

Výsuvná lišta – pre mňa jedna z najlepších súčastí operačného systému Android. Tá v LG je dobre prepracovaná a nájdete v nej až dvanásť skratiek nastavení s možnosťou zmeny počtu a poradia. Nájdete tu aj ikonu funkcie QuickMemo. Stačí jeden klik a obsah zobrazený na displeji môžete doplniť o text alebo kresby. Napríklad ak chcete známemu vyznačiť trasu v Google Mapách. Pod skratkami ešte nájdete lištu pre manuálnu reguláciu jasu. Aspoň bude prístup k jasu rýchlejší, keď už ten senzor regulácie chýba.

Telefónny zoznam je prepojený s číselníkom, ktorý podporuje inteligentné vytáčanie a pri zadávaní prehľadáva mená a priezviská. V nastaveniach som privítal možnosť úpravy kariet, kde som si zrušil zobrazenie kariet Obľúbené a Skupiny, ktoré aj tak nepoužívam. Trojicu kariet Vytáčanie, Protokoly hovorov a Kontakty nemôžete skryť, iba meniť ich rozmiestnenie. Po pridaní telefónnych kontaktov a kontaktov rôznych účtov sa tie zhodné automaticky prepoja.

SMS a MMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. V nastaveniach odporúčam aktivovať funkciu Zobrazenie novej správy. Po prijatí sa správa zobrazí v kontextovom okne v prostredí a vy na ňu viete v tomto okne aj hneď odpovedať.

Na snímanie momentiek je pripravený osemmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. V danej cenovej relácií nemám kvalite fotografií príliš čo vyčítať a väčšina používateľov by mala byť spokojná. Na zachytenie momentiek v dobrých svetelných podmienkach, napríklad krajiny, bude Optimus L7 II dobrým pomocníkom. Prostredie fotoaparátu pozostáva z hľadáčika a dvoch líšt po stranách. V tej pravej nájdete vstup do galérie, dotykovú spúšť a tlačidlo prepínania medzi fotoaparátom a kamerou. Ľavá lišta obsahuje štyri skratky a vstup do nastavení. Tu treba pochváliť, že skratky si môžete meniť. Z funkcií vyzdvihnem hlasovú spúšť, ktorá reaguje na slová Cheese, Smile, Whisky, Kimchi a LG. Fotografie môžete teda snímať buď dotykovou spúšťou, hlasom alebo rýchlym tlačidlom v ľavej stene. Nahrávanie videí je možné maximálne v rozlíšení 720 x 480 bodov s automatickým preostrovaním počas nahrávania.

UKÁŽKA VGA VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; 720 x 480 b., 15 fps; celkovo: 17 MB / min.)

Prehrávač hudby delí skladby podľa albumov, interpretov, žánrov a dokonca aj priečinkov, ktoré oceníte, ak majú vaše skladby neúplne tagy. Obrazovka prehrávania zaujme elegantným chrómovaným vzhľadom. Počas prehrávania sa zobrazí obrázok albumu a po kliknutí naň sa zobrazí text skladby (ak ho skladba obsahuje). Tlačidlo obrazovky nad obrázkom vás presunie do aplikácie YouTube, kde automaticky vyhľadá videá s názvom prehrávanej skladby. Ďalšie zaujímavé tlačidlo sa nachádza vedľa panelu ovládania. Je to zvukový profil Dolby Mobile. Pri niektorých skladbách som ho ocenil, pri iných zasa radšej vypol. V nastaveniach ešte nájdete časovač automatického vypnutia, ktorý sa hodí napríklad pri počúvaní hudby v noci. K ovládaniu prehrávača poslúži aj panel vo výsuvnej lište. Zobrazí tlačidlá ovládania a obrázok albumu.

FM rádio podporuje RDS (zobrazenie názvu stanice) aj RT (názov skladby alebo relácie). Obľúbené stanice si môžete pripnúť na panel skratiek v spodnej časti a rovnako ako u prehrávača hudby, aj tu môžete využiť funkciu automatického vypnutia po určitom čase.

Na batériu s úctyhodnou kapacitou 2 460 mAh som bol naozaj zvedavý. LG s týmto akumulátorom naozaj prekvapilo a aj náročnejší používatelia môžu počítať s dvojdňovou výdržou. Ja som Optimus L7 II využíval naozaj naplno. Zapnutá synchronizácia všetkého možného, pripojenie k Wi-Fi, surfovanie na webe, komunikácia cez Gtalk, pár hovorov a SMS k tomu. Ak si zvyknete vypínať dátové prenosy a nemáte nastavenú automatickú synchronizáciu, batéria by mala zvládnuť aj tri dni bez nabíjania.

Výhody:

+ IPS displej

+ stredné tlačidlo s notifikačnou funkciou

+ slušný fotoaparát

+ zaujímavé prostredie od LG

+ výdrž

Nevýhody:

- čitateľnosť displeja v exteriéri

- nahrávanie videa maximálne v rozlíšení 720 x 480 b.

- malá interná pamäť

- chýba vibračná odozva dotykových tlačidiel

- chýba automatická regulácia jasu

Orientačná cena: približne 230 €

Záver

Predchodca Optimusu L7 II na nás nezapôsobil práve najlepším dojmom. Druhá generácia sa však z jeho chýb už poučila a systém už beží plynulo. Poteší pekným IPS displejom s dostatočným rozlíšením, no na druhej strane mu dávam mínus za chýbajúcu reguláciu jasu a slabú čitateľnosť v exteriéri. Prostredie LG sa páči a oceňujem najmä dobre prepracovanú výsuvnú lištu a možnosti prispôsobenia pomocou motívov. Zaujímavým prvkom je stredné tlačidlo, ktoré plní aj funkciu notifikačnej diódy. Menej náročný používateľ bude spokojný aj s 8 Mpix fotoaparátom. S videom je to už trochu horšie a určite by sme viacerí radšej privítali nahrávanie v HD rozlíšení. Na záver som si nechal azda najväčší ťahák tohto smartfónu. Batéra s kapacitou 2 460 mAh hravo zvládne aj dva dni plnohodnotného používania a tí menej nároční dosiahnu výdrž troch a možno aj štyroch dní.

V tejto cenovej relácií má Optimus L7 II naozaj veľa konkurentov. Zaujímavým bude aj stajňový kolega Optimus L9, ktorý na mňa pôsobí serióznejším dojmom a ponúkne väčší displej s qHD rozlíšením.

Diskusia k článku:

Peter 27.02.2013 - 12:12

Len 1.8gb na aplikacie. To s LG uz fakt robi srandu ak nepovoli presun aplikacii na SD

Ondrej11527.02.2013 - 18:53 Trvalý odkaz

Určite nepovoli presun aplikacii a hier na SDkartu ked sa LG brani silou mocou a vyhovaraju sa na SDkarty že vraj su pomale tak to nebude nikdy.Ale to je ich smola nikto si tie L series II nekupi radšej Samsung alebo Sony

Mišo21.06.2013 - 00:46 Trvalý odkaz

hmm tak to vyzera ze hned po kupe by nasledoval root

rtg21.06.2013 - 02:59 Trvalý odkaz

tak aspon to nahravanie videa mohlo byt v HD v danej cenovej kategorii, nech sa pohneme aj trochu dalej

Celá diskusia 28 príspevkov