Sony Xperia Z: tabletofón s Full HD displejom?

Už dlhší čas sa na internete objavujú špekulácie ohľadom nového päťpalcového tabletofónu Sony Xperia. Podľa posledných správ by mohla nová vlajková loď, známa pod pracovným názvom Yuga C6603, dostať meno Xperia Z.

Smartfóny s veľkou obrazovkou slávia medzi zákazníkmi úspech a sú čím ďalej žiadanejšie. Sony patrí medzi výrobcov, ktorým v portfóliu mobilných zariadení tabletofón zatiaľ chýba. Zmeniť by to vraj mal príchod výborne vybaveného modelu, pomenovaného Sony Xperia Z. Medzi parametrami nemá chýbať odolnosť proti vode a prachu.

Chystané zariadenie mal vo svojej redakcii známy ruský server mobile-review.com, ktorý priniesol aj prvé podrobnejšie špecifikácie a skúsenosti.

Pokiaľ sa výbava Sony Xperia Z potvrdí, môže smelo konkurovať aktuálnym tabletofónom. Dizajn sa nevymyká "zabehanému" štýlu radu Xperia. Novinka bude lákať na 5-palcový Mobile Bravia Engine 2 displej s Full HD rozlíšením (1 080 x 1 920 b.), hustotou 440 pixelov na jeden palec a technológiou OptiContrast. Podľa zverejnených screenshotov s informáciami o systéme a zariadení je rozlíšenie používanej časti displeja 1 080 x 1 776 bodov .

Sony Xperia Zfoto: mobile-review.com

Medzi hlavné parametre patrí štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Krait s taktom 1,5 GHz, grafika Adreno 320, 2 GB RAM, 16 GB ROM a operačný systém Android 4.1.2 Jelly Bean. Na fotografovanie a nahrávanie videí vo Full HD kvalite sa na zadnej strane nachádza 12-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou. Na videohovory a autoportréty poslúži predná kamera.

Po bokoch zariadenia vidno kryté konektory - microUSB, microHDMI, 3,5 mm jack aj slot na microSD kartu. Zariadenie podporuje aj USB host, takže môžete pripojiť USB flash disk, myš alebo klávesnicu. Samozrejmosťou je prítomnosť Wi-Fi, GPS, NFC, Bluetooth 4.0, HSPA i LTE.

Sony Xperia Zfoto: mobile-review.com

Medzi nevýhody pripravovanej Xperia patrí, podľa skúseností ruského servera, kapacita batérie, ktorá je nedostatočná a pri náročnejšom používaní sa vraj dá ťažko očakávať výdrž aspoň celý deň. Zatiaľ nepoznáme jej veľkosť, aj keď sa na niektorých serveroch spomína číslo 3 000 mAh, čo by mala byť dostatočná kapacita na celodennú výdrž pri bežnom používaní. Počkáme si na oficiálne údaje. Ďalším výraznejším nedostatkom je vraj aj nepríjemné prehrievanie smartfónu. No keďže išlo o nefinálnu vzorku je možné, že oficiálny model bude mať zistené nedostatky už vyriešené.

Sony Xperia Z by mohla byť oficiálne predstavená začiatkom budúceho roka, možno sa s ňou stretneme už na výstave CES 2013.

Zdroj: mobile-review.com

Diskusia k článku:

Nightmare 27.12.2012 - 01:53

Podľa prvych slov vyzera to byť fajny fon :)

Luca27.12.2012 - 07:17 Trvalý odkaz

Co z takeho hardveru, ked nevydrzi ani den. :-(

Martin Hrúzik27.12.2012 - 10:05 Trvalý odkaz

Ako môže niekto, kto sa venuje mobilom napísať takú blbost, že displej bude mať rozlíšenie 1 080 x 1 776 bodov?
To vás nenapadlo že je displej 1920x1080 a na spodnej časti budú ovládacie prvky androidu?

Lenka Ivančíková27.12.2012 - 11:43 Trvalý odkaz

martan, ved pisem, ze displej ma Full HD rozlisenie, to je 1 080 x 1 920 bodov, len ma zaujal uvedeny udaj v informaciach o zariadeni. To nie je moj vymysel, ale info zo screenu. :-)
Aby to bolo uplne jasne, doplnila som do textu slova "pouzivanej casti".

Pavol28.12.2012 - 12:19 Trvalý odkaz

Preco ta krytka USB konektora??? Pri dennom nabijani sa do mesiaca odtrhne aj pri opatrnom pouzivani...

Celá diskusia 9 príspevkov