Sony Ericsson T303

PRVÝ KONTAKT s low-endom Štýlový kovový slajder s 1,3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom a Bluetooth.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 83 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 112 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 35 x 28 mm, uhlopriečka 45 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.),

pamäť: 8 MB, 500 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel (Fast port), mass storage (offline),

hudba: MP3 prehrávač, FM rádio, TrackID,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: Li-Pol, BST-38, 930 mAh

výdrž: do 9 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

- aktívny pohotovostný režim, podpora pamäťových kariet, blesk, makro, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

- finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Je

, je kovový a je to slajder. Presne tak by sa dal v skratke opísať nový drobec Sony Ericsson T303. Rozmery sú skutočne maličké, to sa páči najmä ženskej časti populácie. Telo je však z väčšej časti tvorené z kovu, a tak je pevnosť a spracovanie príkladné. Dizajn sa nesie v duchu čistoty, čo je vidno aj na absencii bočných ovládacích tlačidiel. Jednotlivé steny sú prakticky prázdne, jedine vľavo nájdete systémový a v hornej časti miesto na šnúrku.

je rozdelená na dva bloky. Prvý tvorí ovládacia časť pod hlavným displejom. s potvrdzovacím stredom skrýva aj hlavný reproduktor. V jeho okolí sa nachádzajú dva veľké klávesy na ovládanie hovoru a dva tenké pásiky, ktoré plnia funkciu softvérových tlačidiel. Na ich stlačenie treba vyvinúť síce väčšiu silu, ale s ich ovládaním som problém nemal. Horšie je na tom tlačidlo mazania a skratiek. Tie sa skrývajú pod krycou plochou a na ich ovládanie treba silu, trpezlivosť a najmä presnosť. Alfanumerická časť sa ukáže po odsunutí hornej časti. Je sústredená v jednej rovine a jednotlivé tlačidlá sú oddelené len výstupkami. Rovnako aj tu je potrebné vyvinúť pomerne veľkú silu na stlačenie, navyše horný a spodný rad sa stláčajú veľmi nepohodlne. Modré tlačidiel je dostatočné.

dostal do vienka vzhľadom na cenovú kategóriu nízke rozlíšenie a rozmery. Čitateľnosť trpí na zrkadlový povrch krycieho sklíčka. Pri použití tmavej témy vidíte skôr svoju tvár ako zobrazované údaje. Pri svetlých témach je to lepšie. Prostredie je totožné s aktuálnymi modelmi Sony Ericsson. Štvorsmerovému tlačidlu sú napevno priradené skratky pre písanie novej správy, kontakty, prehrávač hudby a fotoaparát.

sa ukrýva na posuvnom ramene a v zatvorenom stave je pekne ukrytý. Jeho rozlíšenie je už dnes trochu podpriemerné, rovnako sú na tom aj funkcie. Nastavenia zahŕňajú efekty, rozlíšenie, nočný režim a kvalitu. Na nahrávanie videa sa akosi pozabudlo, čo je určite škoda. Prezeranie vytvorených snímok je možné len prostredníctvom správcu súborov.

Vnútornú pamäť mobilu 8 MB nijak nerozšírite. Chýba akýkoľvek slot na pamäťové karty. Prehrávač hudby má preto skôr využitie ako prehrávač MP3 zvonení. Hlavnou multimediálnou funkciou je teda

. Podporuje RDS so zobrazovaním názvu stanice a automatickým preladením na silnejšiu frekvenciu. Samozrejmosťou je fungovanie na pozadí. Zaujímavosťou je možnosť nahrávania s dvoma stupňami kvality. Nižšia je vo formáte AMR, čo znamená veľmi nízku kvalitu a malú veľkosť súboru. Záznam vo vyššej kvalite má formát ADP, ktorý sa mi v PC nepodarilo spustiť. Veľkosťou by mal zodpovedať približne formátu WAV. Vzhľadom na obmedzenie pamäte však v najväčšej kvalite nenahráte viac než 8 minút. Spomenúť treba aj podporu Track ID, teda rozpoznávanie prehrávanej skladby.

Hovorové funkcie sú prepracované veľmi slušne. Základom je pamäť na 500 viacpoložkových kontaktov. Nechýba vyhľadávanie postupným písaním. Prítomná je aj funkcia inteligentného vyhľadávania z pohotovostnej obrazovky. Hlasitosť slúchadla je dostatočná aj v hlučnom prostredí. Hlavný reproduktor ponúka takisto dostatočnú hlasitosť zvonenia.

sú zastúpené dvojicou SMS a MMS. Editor je zhodný s ostatnými modelmi. Písaniu pomáha aj slovník T9. Prekvapila ma výrazne menšia slovná zásoba. To sa u Sony Ericssonu často nevidí. Absencia e-mailového klienta je pochopiteľná, aj tak však zamrzí.

je skôr vhodný na prezeranie wapových stránok. Zobrazí aj web, ale jeho rýchlosť nie je nijak závratná. Ďalším limitom sú dátové prenosy. K dispozícii je iba GPRS. Na rýchlejšie dáta rovno zabudnite. S PC mobil pripojíte cez USB kábel alebo Bluetooth. Pri pripojení káblu sa automaticky spustí režim ukladania dát. Na výber nie je režim na synchronizáciu údajov.

Z pracovných funkcií prekvapí prepracovaný

. Je prakticky zhodný s vyššími modelmi. Obsahuje jeden typ udalostí možnosťou pripomienok a opakovaním. Dopĺňajú ho úlohy a poznámky. Tie je možné umiestniť na pohotovostnú obrazovku. Nezabudlo sa ani na budík. K dispozícii je rovná pätica s možnosťami nastavenia dní budenia, zvuku, obrázku, textu a štyrmi úrovňami hlasitosti. Z ďalších funkcií tu máme ešte kalkulačku, stopky, odpočítavanie času a záznamník.

Podpora Java aplikácií je už štandard. V mobile nájdete predinštalované dve hry. Bez problémov sa mi podarilo nainštalovať aplikácie Jimm, Gmail, či Opera Mini. Všetky fungovali výborne, aj keď mierne pomaly. Minimalizácia a multitasking aplikácií však chýbajú.

Výhody:

- kovový povrch a kvalitné spracovanie.

- malé rozmery,

- FM rádio s RDS a možnosťou záznamu.

Nevýhody:

- obmedzenie pamäte na 8 MB bez podpory kariet,

- nie práve pohodlná klávesnica,

- zrkadlový povrch krycieho sklíčka.

Orientačná cena: 2 980 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson T303 vsadil na dizajn a dojem. A ten sa mu určite podaril. Malé rozmery, kov a pevné spracovanie sú v tejto kategórii skôr raritou. Chýba však podpora pamäťových kariet, či prepracovanejšie multimediálne funkcie. Zameranie T303 však vidím skôr ako sekundárny mobil, ktorý so sebou zoberiete kdekoľvek von a nebude vám nijak prekážať. A v tejto kategórii má veľkú šancu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.09.2008 - 13:00

T: To mi je nqaco ten prehravac?? Na tu jednu skladbu co tam dam? :D

anonymous04.03.2008 - 18:35 Trvalý odkaz

riso: predsa na MP3 zvonenia. ;)

anonymous04.03.2008 - 18:43 Trvalý odkaz

ORION: a mohli by ste k radiu doplnit ze ma aj RDS.
inac dost pekny telefon konkurent pre samsung E250 a jeho nastupcu.

anonymous04.03.2008 - 23:03 Trvalý odkaz

metal.disease: pekný telefón. Škoda toho displeja

anonymous05.03.2008 - 09:33 Trvalý odkaz

graffoo: E250 to nebude, kedze nema pamatovky...

Celá diskusia 36 príspevkov